torstai 12. kesäkuuta 2014

KUUDEN VIIKON TÄSMÄOHJELMA VATSARASVAN POISTAMISEKSI / viides viikko


Vatsarasvan poistamisohjelman periaatteet olen esitellyt aikaisemmassa blogissani  ja tässä blogitekstissä kerron, miten onnistuin ohjelman toteuttamisessa viidennellä viikolla ja mitkä olivat ohjelman tulokset viikon jälkeen, blogin alusta sekä viiden viikon jälkeen. Lähtöpainoni viikon alussa oli 87,4 kiloa, rasvaprosentti 41,6 ja lihasprosentti 26,0. Sisäelinrasva-arvo oli 11.

Päivittäin otin aamuisin lisämunuaisen tervehtymistä tukevia, ohjelmaan kuuluvia kiinalaisia yrttejä: 30 tippaa rehmannia (Rehmannia glutinosa) ja kapselin sitruunaköynnöstä (Schisandra chinensis) sekä teelusikallisen kalaöljyä. Päivällä otin yleensä marjoista, vihanneksista ja yrteistä valmistetun monivitamiinitabletin. Illalla otin 300 mg hyvin imeytyvää magnesiumia. Päivittäin join yrttiteetä sekä oman kaivomme vettä.

Viidennelle viikolle asetin itselleni seuraavat tavoitteet:

1. Syön 2 - 4 tunnin välein kohtuullisesti. Tämä on tärkein tavoite.
2. Juon lasillisen yrttiteetä, vihreää teetä tai kaivovettä aina ennen ateriaa. Juon 1 ½ - 2 litraa päivässä.
3. Teen vatsarasvan poisto-ohjelmaan kuuluvan jumpan kolme kertaa viikossa.
4. Liikun vähintään kolme kertaa viikossa ainakin puoli tuntia siten, että hengästyn.
5. Syön pehmeitä rasvoja kaksi kertaa niin paljon kuin kovia.
6. Pyrin olemaan ainakin muutamana päivänä kokonaan ilman sokereja (paitsi sallittuja) ja valkoista viljaa.
7. Vähennän leivän syöntiä.


Seuraavassa on yhteenveto viidennestä viikosta, tulosten pohtimista sekä suunnitelma seuraavalle viikolle.


AIKA

PAINO
kg
RASVA
%
LIHAS
%

LIIKUNTA
MUUTA
Blogin alussa

91,8
45,6
24,1


Ohjelman alussa

90,3
43,6
25,1


Neljännen viikon al.
87,4
41,6
26,0
Ke 1t20min kuntosa-lia, 1t7min intervalli-juoksua, 1½t puutarh.
3t blogia sekä lisäksi ansiotyötä tietokoneel-la
To
5.6.14

87,8
42,3
25,7
½ t juoksua, 39 min kävelyä, 3t50min puutarhatyötä

Pe


87,5
42,5
25,6
35min jumppaa, 2t puutarhatyötä
Leivos ja muitakin lipsumisia. Hyi-hyi!
La

87,9


41,5
VISC 10
26,1
 4 t puutarhatyötä

Su

87,7
43,3
25,1
1t36min pyöräilyä, 3t puutarhatyötä

½ grillimakkaraa
Ma

88,1
42,9
25,4
1t jumppaa, 57min kuntosalilla

Sieni-kasvispiirasta ja jäätelöä; vuohenputki-jauhelihapihvejä liikaa
Ti


88,1
42,1
25,9
1t23min kävelyä, 1t40min puutarhatyötä
Aika terveellinen syönti
Ke
11.6.14

87,7
41,6
26,1


Viikon
tulos

+0,4
0
+0,1
1t37min juoksua, 2t2min kävelyä, kuntosalilla 57min, 1t35 min jumppaa, 1t36min pyöräilyä; 16t puutarhatyötä; Yht. liikuntaa 7t 47min.



TAULUKKO. Viides viikko vatsarasvan poistamiseksi



TULOKSET

Neljännellä viikolla painoni nousi 300 gramma, ja on 4,1 kg vähemmän kuin blogin alussa marraskuussa 2013, 5,7 kg vähemmän kuin helmikuussa 2014 ja 2,6 kg vähemmän kuin vatsarasvan poisto-ohjelman alussa.

Rasvaprosenttini oli neljännen viikon lopussa sama kuin neljännen viikon alussa, neljä prosenttia pienempi kuin blogin alussa ja kaksi prosenttia pienempi kuin ohjelman alussa. Lihasprosentti oli noussut viikossa 0,1:llä. Se on 2 prosenttia suurempi kuin blogin alussa ja prosentin suurempi kuin ohjelman alussa viisi viikkoa aikaisemmin.

Sisäelinrasva käväisi yhtenä päivänä kymmenessä. Se ilahdutti minua siksi, että tiedän sisäelinrasva-arvon olevan lähellä kymppiä eikä kahtatoista. Lantionympärykseni pieneni sentillä.


PLUSSAT JA MIINUKSET

Viides viikko oli kuntoilun kannalta hyvä viikko. Kuntoilin lähes kahdeksan tuntia eli keskimäärin reilu tunti päivässä. Puutarhatöitä tein 16 tuntia, mikä tarkoittaa keskimäärin yli kahta tuntia päivässä. Pelkkä liikunta ei kuitenkaan laske painoa, jos lipsuu paljon syönnissä.

Oikeastaan ainoat viikon tavoitteistani, jonka toteutin kunnolla, liittyivät liikuntaan. Tavoitteeni liikkua vähintään kolme kertaa viikossa ainakin puoli tuntia hengästyen, toteutui.Tavoitteen saavutin kahdella juoksulenkillä sekä 20 kilometrin pyöräilyssä. Myös maanantain jumpassa ja kuntosalilla olin ajoittain hengästynyt. Ohjelman mukaisesti tein myös ohjelmaan kuuluvan vatsarasvan poistojumpan kolmesti. Olisikohan se vaikuttanut lantionympäryksen hienoiseen pienenemiseen?

Muihin tavoitteisiin suhtauduin vähän ”hälläväljä”-tyylillä. Esimerkiksi tavoitettani juoda aina ennen ateriaa en edes muistanut. Tuloksissa se sitten näkyi. Sokeria en syönyt sallittua ksylitolia (max 1 tl päivässä) ja kiellettyä hunajaa sekä leivos- ja jäätelölipsumista lukuun ottamatta. Hunajaa söin useana päivänä, sillä yritin parantaa sillä aluksi yskääni. Jouduin kuitenkin turvautumaan yskänlääkkeeseen, sillä hunaja ei tehonnut.

Yksi suuri puute taas oli se, että söin viikon aikana lähes joka aterialla punaista lihaa. Sen vuoksi tuli syötyä tavallista enemmän kovia rasvoja. Lisäksi suunnittelemani vuohenputki-jauhelihapihvit maistuivat erinomaisilta, joten niitä tuli syötyä paistoiltana aivan liikaa. Seuraavassa ohje sinullekin, joka haluat hävittää vuohenputket syömällä:




VUOHENPUTKI-JAUHELIHAPIHVIT


1/2 kg jauhelihaa

10 nuorehkoa, isoa vuohenputken lehteä
3 sipulia
2 dl vettä

2 kananmunaa

3 rkl perunajauhoja

suolaa, mustapippuria, timjamia, currya, paprikajauhetta

Vuohenputkisilppua


Hienonna sipulit esimerkiksi monitoimikoneessa ja paista. Lisää vuohenputkenlehdet monitoimikoneeseen ja silppua Sekoita aineet lihapullataikinan tapaan. Taikinasta tulee löysähköä. Laita paistinpannulle öljyä, kuumenna ja lusikoi pihvitaikina pannulle. Paista kauniin ruskeiksi.


Valmiita vuohenputki-jauhelihapihvejä


On myös ohjelman kannalta positiivisia asiaoita, jotka toteutin: En syönyt karkkeja, enkä  juonut kahvia, limsaa tai tuoremehuja. Varsinkin päivittäistä cappuchino-kupillistani kaipasin. Olo oli viikon aikana pääosin tyyni, mutta aika ajoin puhuimme Ahdin kanssa tavallista kiihkeämmin.

YHTEENVETO VIIDENNESTÄ VIIKOSTA JA SEURAAVAN VIIKON ENNAKOINTI

Olen pettynyt siihen, miten huonosti huolehdin tavoitteideni toteuttamisesta ohjelman viidennellä viikolla. Nyt on alkamassa ohjelman viimeinen viikko. Tavoitteenani on toteuttaa ohjelmaa mahdollisimman tarkasti. Keskiviikkona olen menossa ystävien kanssa kiinalaiseen ravintolaan lounaalle. Siellä aion syödä punaista lihaa, mutta muuten aion ”pysyä ruodussa”.

Runsas liikunta nosti hiukan lihasprosenttiani, mikä lisää hiukan myös painoa. Ilahduttavimmat ”saavutukset” viikon aikana olivat lantionympäryksen pieneneminen sataan seitsemään ja sisäelinrasvan käynti kymmenessä. Olisin iloinen, jos kuudennella viikolla sisäelinrasva alkaisi pysytellä kympissä.


2 kommenttia:

  1. Olit näemmä laittanut tänne myös tän kivan pihviohjeen :) Törmäsin juustokakun reseptiä etsiessäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukkaita pihvihetkiä viimeistään ensi keväänä, kun vuohenputket ovat parhaimmillaan.

      Poista