Aloitin marraskuussa vuotta aikaisemmin kokeilemani 2:2:3
aineenvaihduntadieetin. Odotin innokkaana aineenvaihduntadieetin alkua kahdesta
syystä. Ensimmäinen oli se, että mieheni haluaa osallistua kanssani vain
aineenvaihduntadieetille. Haylie Pomroyn (2014) dieetin kunkin säännön perustelut
tuntuvat hänestä niin järkeenkäyviltä.
Toinen syy on dieetin hyvät tulokset vuotta aikaisemmin.
Mieheni vyötäröltä lähti 10 senttiä, minulta kolme senttiä. Painoni pieneni 5,2
kiloa ja mieheni paino pieneni 4,5 kiloa. Mieheni viskeraalinen eli sisäelinten
ympärillä oleva rasva putosi kaksi tasoa eli tasolle kaksitoista ja minun yhden
tason eli tasolle kymmenen. Rasvaa paloi miehelläni 5,5 kiloa ja minulla yli
kaksi kiloa. Verenpainearvoni laskivat 10 mmHg:tä, ja olivat kuurin jälkeen
ihannearvossa (115/67; minulla on verenpainelääkitys). Ahdin liikeradat
suurenivat, ja useita vuosia kestäneet selkäkivut hävisivät. Minun aamuiset
paastoverensokeriarvoni olivat dieetin loppupuolella 4.3 – 5.1, kun ne ilman
dieettiä olivat olleet keskimäärin 6.0 – 6.5. Toisaalta, lihasmassani pieneni
dieetin aikana yli puolitoista kiloa. Ahdin lihasmassa taas suureni melkein 900
grammaa.
Kolmannen vaiheen lounas: jauheliha-sipuli-paprikapaistosta, uuniporkkanaa, -punajuurta ja -palsternakkaa, roomansalaattia, selleriä, tomaattis, kurkkua ja lehtikaalisalaattia |
Olen kuvannut aineenvaihduntadieetin periaatteet 22.11.2014
julkaisemassani blogi-tekstissä. Siinä olen nimennyt dieetin käskyt ja kiellot,
mutta en ole perustellut niitä. Siksi tässä blogitekstissä esitän ne vielä
uudelleen osan perustellen. En myöskään luetellut eri vaiheissa sallittuja
ruoka-aineita. Nimeän tässä blogi-tekstissä ensimmäisen vaiheen ruoka-aineet,
joita on toista sataa. Toisen ja kolmannen vaiheen ruoka-aineet luettelen
myöhemmissä blogi-teksteissäni. Seuraava teksti perustuu Pomroyn (2014)
teokseen, enkä ole sen asiantuntija – ainoastaan sen kokeilija. Dieetti kestää
neljä viikkoa. Tässä kirjoituksessa kerron myös ensimmäisen viikon
toteutuksesta ja tuloksista.
Aineenvaihduntadieetin periaatteita
Aineenvaihdunta tarkoittaa ravinnon muuttumista tai
muuntumista joko lämmöksi ja polttoaineeksi tai aineeksi (lihasmassaksi,
rasvaksi, vereksi, luuksi). Krooninen laihduttaminen hidastaa aineenvaihduntaa.
Se rasittaa lisämunuaisia, jotka hiukan yksinkertaistaen vähentävät rasvan
polttamista edistävän kilpirauhashormonin (T3:n) tuotantoa ja kasvattavat
rasvan varastointia edistävän (rT3:n) tuotantoa. Nääntymistilassa oleva keho
hakee polttoainetta ensin lihasmassasta, ei rasvasta. (s.28 – 33.)
Kalori on pelkkää potentiaalienergiaa, ja ihminen voi
potentiaalisesti lihoa tai laihtua syömällä 1 400 tai 2 400
kilokaloria päivässä. Kaikki riippuu siitä, mitä keho tekee sisään tulevalla
potentiaalienergialla. Sen, mitä kehossasi tapahtuu, määrittää aineenvaihdunta
eli palamisnopeus, eivät kalorit. Aineenvaihdunta määrittelee, käytetäänkö
ruoka kehon rakenteiden rakentamiseen, varastoidaanko se glykogeenina maksaan
nopeaksi polttoaineeksi vai varastoidaanko se eri puolelle kehoa rasvana.
Asiaan vaikuttaa myös ruoan ravintoainepitoisuus ja tyyppi, milloin ja miten se
syödään, syöjän stressi- ja aktiivisuustaso sekä senhetkinen kehonkoostumus. (s.
39 – 40.)
Aineenvaihduntadieetin
käskyt ovat pähkinänkuoressa seuraavat (s. 35, 115 – 121):
1. Syö viisi kertaa päivässä, 35
kertaa viikossa. Aineenvaihdunnan korjaamisen tähden ei saa jättää
väliin yhtäkään ateriaa.
2. Syö kolmen – neljän tunnin välein paitsi
nukkuessasi. Jos et syö tarpeeksi, kehosi asettaa rasvavarastojen
säilyttämisen etusijalle ja luo rasvaa kaikesta, mitä syöt.
3. Syö puolen tunnin sisällä
heräämisestä.
4. Noudata ohjelmaa täydet 28
päivää. Keho tarvitsee 28 päivää tullakseen kuntoon.
5. Syö vain vaiheen mukaisia ruokia.
6. Suorita vaiheet
järjestyksessä. Kullakin vaiheella on oma tarkoituksensa, samoin niiden
järjestyksellä.
7. Juo vettä 1/30 kehosi painosta päivässä.
8. Syö luomuruokaa, jos
mahdollista. Kaikki keinotekoiset kemialliset aineet (lisäaineet,
säilöntäaineet, torjunta-aineet, hyönteismyrkyt ja hormonit) täytyy käsitellä
maksassa. Se vie aikaa ja energiaa, jota voitaisiin käyttää aineenvaihdunnan
korjaamiseen.
9. Lihan täytyy olla
nitriititöntä. Nitriitit estävät bakteerikasvua hidastamalla lihassa
olevien rasvojen hajoamista. Ne tekevät sitä myös kehossamme juuri nyt, kun
yritämme sulattaa rasvaa nopeammin.
10. Kuntoile vaiheesi mukaan.
Ensimmäisessä vaiheessa tulee harjoittaa ainakin yhtenä päivänä ankaraa
aerobista treenaamista, toisessa vaiheessa lihaskuntoharjoittelua painoilla ja
kolmannessa vaiheessa jotakin stressiä vähentävää, esimerkiksi syvähengitystä
tai hierontaa.
Aineenvaihduntadieetin
kiellot liittyvät eri ruoka-aineisiin. Seuraavia ruoka-aineita ei saa
syödä dieetin aikana:
1. Vehnää ei saa syödä, koska vehnä on
jalostettu selviytymään mitä ankarimmissa sääolosuhteissa. Näin siitä on tullut
tuhoutumatonta paitsi pellolla myös osin kehossakin, ts. kehon on vaikeaa
sulattaa ja uuttaa vehnän ravintoaineita. Sallittua on sen sijaan speltti ja
idätetyistä vehnänjyvistä tehty leipä.
2. Maissi on yksi aineenvaihdunnan
pahimmista vihollisista. Jalostus on toinen syy. Maissilla saa tuotettua
nopeasti rasvaa: Siksi eläimille syötetään juuri ennen teurastusta maissia. Jos
joku näyttelijä haluaa lihoa nopeasti rooliaan varten, on yksi Pomroyn (2014)
parhaista neuvoista maissin syöminen.
3. Maitotuotteiden hiilihydraattien, rasvojen
ja proteiinien suhde on huono aineenvaihdunnan korjaamiseen. Laktoosi imeytyy
liian nopeasti ja rasvapitoisuus on liian korkea. Rasvaton maitotuote taas
hidastaa aineenvaihduntaa voimakkaasti. Maitotuotteet aktivoivat myös
sukuhormoneja siten, että ne hidastavat aineenvaihduntaa.
4. Soija on kiellettyä, koska se voi
lisätä vatsarasvaa. Se myös hidastaa aineenvaihduntaa. Tamari-soijakastike ja
Bragg Liquid Aminos ovat poikkeuksia ei-soijaa sääntöön, koska ne on uutettu
fermentoidusta soijasta, joka ei sisällä samaa estrogeeni- eli
turvotuskerrointa.
5. Hieno sokeri on tiheä energian lähde,
joka vaatii elimistöltä paljon työtä, ja elimistö siirtää liian sokerin
rasvasoluihin. Kaksi teelusikallista sokeria voi estää painon pudottamisen 3 –
4 päiväksi. Hieno sokeri on addiktiivinen aine, joka myös tukahduttaa
immuunijärjestelmää.
6. Kofeiini rasittaa lisämunuaisia.
Lisämunuaisilla on tärkeä rooli verensokerin säätelyssä sekä kortisolitasojen
vakaudessa. Ne ovat yhteydessä myös sokerin varastoitumiseen, lihasten
kehittymiseen ja rasvan aineenvaihduntaan. Kofeiinin nauttiminen tuhoaa
aineenvaihduntaa.
7. Alkoholi täytyy käsitellä maksassa.
Alkoholi ottaa omaan käyttöönsä elimen, jota dieetin aikana yritetään parantaa.
Alkoholissa on myös paljon sokeria.
8. Kuivatut hedelmät ja hedelmämehut
ovat kiellettyjä. Niiden sokeripitoisuus on liian suuri ja niiden kuitu
pilkkoutuu liian helposti. Niiden sokeri kulkeutuu liian nopeasti
verenkiertoon, mikä pakottaa elimistön varastoimaan ylijäämän rasvasoluihin.
9. Keinotekoiset makeutusaineet ovat
myrkkyä keholle ja aineenvaihdunnalle. Jos on pakko makeuttaa, tulee käyttää
luonnollisia makeutusaineita, kuten truviaa, steviaa tai ksylitolia.
10. Rasvattomat dieettiruoat ovat
kiellettyjä. Ruokien tulee olla oikeista ruoka-aineista tehtyjä.
Ensimmäisen vaiheen ruoka-ainelista (valitse luomutuotteita aina, kun se on mahdollista)
Seuraavassa on lueteltu 105 ruoka-ainetta sekä lisäksi mausteet,
joiden syönti on sallittua 2:2:3 aineenvaihduntadieetin ensimmäisessä
vaiheessa:
Vihannekset ja
juurekset (tuoreina, säilykkeinä tai pakastettuina): Arrowjuuri, bambunversot,
bataatti, herkkusienet, idut, jamssi, kesäkurpitsa, kukkakaalit, kurkku, kurpitsa,
lanttu, lehtikaali, lehtisalaatit (paitsi jäävuorisalaatti), munakoiso, nauris,
palsternakka, paprika, parsakaali, pavut (vihreät, keltaiset ja ranskalaiset),
pikkujamssipapu, pinaatti, porkkana, punajuurikas, purjo, rucola, selleri (myös
naatti), sipuli (puna- ja keltasipuli), sokeriherne, spirulina, tomaatti,
vihersipuli ja vihreät chilit.
Hedelmät ja marjat (tuoreina
tai pakastettuina): Ananas, appelsiini, aprikoosi, cantaloupemeloni,
granaattiomena, greippi, guava, hunajameloni, kiivi, kirsikka, kumkvatti, lime,
loganmarjat, mandariini, mango, marjat (karhunvatukat, mansikat, mustikat, mulperipuun
marjat, vadelmat), omena, papaija, persikka, päärynä, päärynäomena, sitruuna,
vesimeloni ja viikuna.
Eläinproteiinit: Biisoninliha
(jauhettu), helmikana, kalkkuna (rintapala, vähärasvainen jauheliha),
kalkkunapekoni (nitriititön), kana (nahaton, luuton, valkoinen liha), kananmunan
valkuainen, koljafilee, leikkeleet (nitriititön kalkkuna, broileri ja
paahtopaisti), nitriitittömät nakit (kalkkuna, broileri), naudanliha (sisä- ja
ulkofilee, vähärasvainen jauheliha) pallas (filee, pihvi), riista (peltopyy,
fasaani), sardiinit vedessä, seitifilee, sianliha (filee), säilykesuolaliha ja
tonnikalapalat (valkoiset, vedessä).
Kasviproteiinit: Chana
dal -linssit, härkäpavut (tuoreet tai säilykkeet), kikherneet, kuivatut tai
säilykepavut (azukipavut, kidneypavut, mustapavut, pintopavut, valkopavut ja voipavut)
sekä mustasilmäpavut.
Liemet, yrtit ja
mausteet: Etikka, inkivääri (tuore), ketsuppi (ei lisättyä sokeria, ei
maissisiirappia), kofeiinittomat yrttiteet tai Pero, kuivatut yrtit,
leivinhiiva, liemet (liha, kana, kasvis), luomumausteet (Bragg Liquid Aminos),
Tamari-soijakastike, makeutusaineet (stevia, ksylitoli koivu- tai jalopuusta),
musta- ja valkopippurit, chilijauhe, kaneli, paprikajauhe, kumina, curry,
muskottipähkinä, sipulisuola, raakakaakaojauhe, merisuola, Simply Organic -mausteet,
maustekurkku (ei lisättyä sokeria), piparjuuri (tahna), salsakastike, sinappi
(tahna, jauhe), tomaattisose, tuoreet yrtit, valkosipuli sekä vanilja- tai
piparminttu-uute.
Viljatuotteet ja
tärkkelykset: Amarantti, arrowjuuri, hirssi, kamut-vehnä (bagelit),
kaurahiutaleet, kvinoa, mantelijauho, ohra, riisimaito (maustamaton), ruis,
ruisvehnä, speltti (pasta, pretzelit, tortillat) tapioca-jauho, tattari,
tefheinä, täysjyväriisi (jyvät, murot, voileipäkeksit, jauho, pasta,
tortillat), täysjyväriisijuusto ja -maito sekä villiriisi.
Terveelliset rasvat: Ei
mitään tässä vaiheessa.
Aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon toteutus
Lauantaina
14.11. aloitimme
aineenvaihduntadieetin. Sen ensimmäinen vaihe kesti lauantain ja sunnuntain. Ensimmäinen
vaihe sisältää kolme hiilihydraattipitoista, kohtuullisesti proteiineja sisältävää,
vähärasvaista ateriaa sekä kaksi hedelmävälipalaa. Ne sijoittuvat päivään
seuraavasti:
Aamiainen
|
Välipala
|
Lounas
|
Välipala
|
Päivällinen
|
Viljatuotteita
|
Hedelmiä
|
Viljatuotteita
|
Hedelmiä
|
Viljatuotteita
|
Hedelmiä
|
Proteiineja
|
Proteiineja
|
||
Hedelmiä
|
Vihanneksia
|
|||
Vihanneksia
|
TAULUKKO 1. Päivittäiset
ateriat ensimmäisessä vaiheessa
Pyrin kiinnittämään aikatauluun erityistä huomiota.
Söin vain ensimmäisen vaiheen mukaisia ruokia ja tarpeeksi paljon. Esimerkiksi
aamiaiseksi keitetyssä luomukaurahiutalepuurossa oli kahden henkilön annoksessa
2 ½dl kaurahiutaleita.
Meillä oli matka, jolle otimme välipalat eli
luomuomenat sekä päivällisen lämpöastiassa eli täysjyväriisistä, lehtikaalista,
sipulista, porkkanoista, purjosta, härkäpavuista ja kanasuikaleista tehdyn
paellan. Aamupäivän välipala eli hedelmä jäi matkasta johtuen aikataulujen
vuoksi väliin. Söin välipalan iltapalana, mutta söin pienen omenan jo
päivällisen yhteydessä, ja iltapalaksi söin uunikurpitsalla päällystetyn
ruisleipäviipaleen sekä viisi nitriititöntä kalkkunaviipaletta.
Tein aerobisen puolen tunnin juoksulenkin, ja kävelin
kahdeksan minuuttia. Päätäni alkoi särkeä puoli kuuden maissa illalla. Sitä
jatkui lähes nukkumaan menoon saakka. Olenkohan sittenkin tullut riippuvaiseksi
kahvista. Kahvia emme juo dieetin aikana, koska haluamme nopeuttaa maksan
toiminnan parantumista. Toinen mahdollisuus on se, että ruokamääräni oli
illalla liian pieni.
Laihduin 0,8 kiloa. Rasvan määrä väheni vajaat 100
grammaa. Lihaksen määrä pieneni 450 grammaa. Mittarimme mittaa lihaksen määrään
myös lihaksissa olevan nesteen. Vuonna 2014 laihduin ensimmäisenä päivänä 1,2
kiloa, rasvan määrä lisääntyi yli 800 grammaa ja lihaksen määrä väheni hiukan
toista kiloa. Pidän tulostani edellisvuotista parempana, koska rasvan määrä ei lisääntynyt,
vaan jopa hivenen väheni. Lihaksen pieneneminen on varmasti osittain yhteydessä
painon pienenemiseen, mutta lihaksen väheneminen oli nyt paljon vähäisempää
kuin viime vuonna.
Sunnuntaina
15.11. päänsärkyä
ei enää ollut yhtä pientä hetkeä lukuun ottamatta. Juoksin puolen tunnin lenkin
vesisateessa ja kävelin viisi minuuttia. Painoni pieneni 300 grammaa. Rasvan
määrä väheni toista sataa grammaa, kun se vuoden 2014 aineenvaihduntadieetin
aikana pysyi toisena päivänä ennallaan. Lihaksen määrä pieneni alle sata
grammaa, kun se edellisenä vuonna pieneni vajaat 300 grammaa.
Maanantaina
16.11.
alkoi aineenvaihduntadieetin toinen vaihe. Toisessa vaiheessa syödään erittäin
runsaasti proteiinia ja vihanneksia, mutta vähän hiilihydraatteja ja rasvaa.
Ruoat laittavat aineenvaihdunnan rakentamaan lihasmassaa ja ahmimaan
rasvaa. Ateriat sijoittuvat päivään
seuraavasti:
Aamiainen
|
Välipala
|
Lounas
|
Välipala
|
Päivällinen
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Vihanneksia
|
Vihanneksia
|
Vihanneksia
|
TAULUKKO 2. Päivittäiset ateriat toisessa vaiheessa
Menimme äidin ja isän luo. Tein kummallekin päivän
aterialle sunnuntaina erilaiset ruoat isälle ja äidille sekä meille. Meille
tein vähärasvaisesta jauhelihasta (7 % rasvaa) sekä kaalista, pensaspavuista,
varsiselleristä ja sipulista keiton. Toisella aterialla oli kaikilla
savustettua lohta, mutta lisäkkeet olivat osittain erilaiset. Meillä oli
herkkusienistä ja sipulista tehtyä paistosta, mutta isän ja äidin paistoksessa
oli edellisten lisäksi öljyä ja tomaattikuutioita. Lisäksi oli tarjolla
punaista suippokaalia, valko- ja lehtikaalia sekä lehtisalaattia.
Kävelin päivän aikana 45 minuuttia, kun vein isän
hierontaan ja hain sieltä sekä kävin kävellen kaupassa. Painoni pieneni 1,1
kiloa. Rasva väheni yli 400 grammaa, kun edellisen dieetin aikana rasva
lisääntyi vajaalla 100 grammalla. Lihaksen määrä väheni yli 400 grammaa, mikä
on varmaan osittain yhteydessä painon putoamiseen. Lihaksen pieneneminen on
valitettavaa, mutta edellisenä vuonna lihaksen määrä väheni dieetin kolmantena
päivänä melkein 700 grammaa.
Tiistaina
17.11. oloni
oli maanantain tapaan koko päivän oikein hyvä. Marraskuussa 2014 dieetin toinen
vaihe oli vaikea. Parempi olo johtuu varmaan paremmasta toteutuksesta. Olemme
pyrkineet nousemaan aamuisin suunnilleen samaan aikaan päivästä ja syömään
kolmen tunnin välein. Hallitsemme myös eri vaiheiden ruoat edellisvuotista
paremmin. Esimerkiksi lähdimme kuntosalille heti lounaan jälkeen, ja otimme
mukaan nitriitittömiä kalkkunasuikaleita sekä kurkkua. Näin pystyimme käymään
matkalla myös kaupassa.
Olimme kuntosalilla 62 minuuttia. Laihduin 200
grammaa, mikä on varmaan yhteydessä parinsadan gramman lihasmassan vähenemiseen.
Rasvan määrä lisääntyi 150 grammalla. Edellisenä vuonna neljäs dieettipäivä oli
ensimmäinen, jolloin rasva väheni mainittavasti. Silloin se väheni 50 grammaa,
joten tämä oli nykyisessä dieetissäni ensimmäinen päivä, jonka tulos oli
viimevuotista huonompi. Iloinen asia on
se, että sisäelinrasva putosi jo neljän dieettipäivän jälkeen tasolle kymmenen.
Dieetin ensimmäisen viikon rasvattomat päivät ovat
ohi. Yhteensä laihduin neljän päivän aikana 2,4 kiloa. Rasvaa paloi melkein
puoli kiloa, ja lihaksen määrä pieneni melkein 1,2 kiloa. Viskeraalinen eli
sisäelinten ympärillä oleva rasva putosi yhden tason. Varsinkin rasvan osalta
tulokset ovat kovin myönteisiä. Vaikka painon putoaminen on osittain yhteydessä
lihasmassan pienenemiseen ja nesteiden vähentymiseen, johtuu lähes puoli kiloa
painon putoamisesta rasvan palamisesta.
Edellisenä vuonna 2:2:3-dieetillä painoni putosi
ensimmäisen viikon kahden ensimmäisen vaiheen aikana 3,3 kiloa, mikä saattoi
johtua lähinnä lihasten pienenemisestä ja nesteiden vähentymisestä. Lihasmassa
pieneni silloin 2,3 kiloa ja rasvan määrä suureni yli 800 grammaa. Rasvan
muutos oli siis nyt 1,4 kiloa viimevuotista parempi.
Keskiviikkona
18.11. alkoi
dieetin kolmipäiväinen kolmas vaihe. Kolmas vaihe sisältää runsaasti
terveellisiä rasvoja, kohtuullisesti hiilihydraatteja sekä kohtuullisesti
proteiineja ja vähäglykeemisiä hedelmiä. Kolmannessa vaiheessa syödään kolme
ateriaa ja kaksi terveellisiä rasvoja sisältävää välipalaa. Ne sijoittuvat
päivään seuraavasti:
Aamiainen
|
Välipala
|
Lounas
|
Välipala
|
Päivällinen
|
Hedelmiä
|
Rasvaa/prot.
|
Rasvaa/prot.
|
Vihanneksia
|
Rasvaa/prot.
|
Rasvaa/prot.
|
Vihanneksia
|
Vihanneksia
|
Rasvaa/prot.
|
Vihanneksia
|
Viljatuotteita
|
(valinn.)
|
Hedelmiä
|
Viljatuotteita
|
|
Vihanneksia
|
(valinnainen)
|
TAULUKKO 3. Päivittäiset
ateriat kolmannessa vaiheessa
Ahmin hyviä rasvoja:
söin kaksi kertaa ¼ avokadoa, kolme kertaa hummusta, kolme kertaa
cashew-pähkinöitä – kerran jopa 10 kappaletta – ja oliiviöljyä. Kookosmaito on
sallittua, ja sitä otin puuron kanssa, marjojen kanssa sekä tein
raakakaaojauheesta stevian ja kookosmaidon sekä veden kera vajaan desilitran
kaakaota. Vaikka kaikki ruoka-aineet olivat sallittuja tässä vaiheessa,
arvasin, ettei rasvamääräni vähene. Toivottavasti säännöstelen huomenna
rasvojen määrää.
Kävelimme rentoa kävelyä
hämärässä 45 minuuttia – vaiheen mukaisesti. Painoni laski 200 grammaa;
edellisenä vuonna se nousi dieetin viidentenä päivänä 100 grammaa. Rasvan määrä
lisääntyi 80 grammaa (v. 2014 se lisääntyi 40 grammaa), ja lihaksen määrä
väheni 133 grammaa (v. 2014 se lisääntyi 24 grammaa). Sisäelinrasva nousi
uudelleen tasolle 11 (v. 2014 molempina päivinä tasolla 11). Painon pienestä
putoamisesta huolimatta tulokset olivat siis viimevuotista huonompia – ”kiitos”
jättiläismäisen rasvamäärän.
Torstaina 19.11. söimme lounaan ravintolassa ennen puolen tunnin
vesijumppaa. Salaateissa oli useita vaiheeseemme sopivia: kaalia,
porkkanaraastetta, salaattisekoitusta, kurkkua, tomaattia ja marinoitua
paprikaa ja tomaattia. Pääruoan, lohimedaljongin, pyysimme perunoiden sijaan
vihanneksilla ja ilman kastiketta. Kaikki pääruoan kanssa olleet vihannekset eli
paprika, sipuli ja parsakaali olivat vaiheeseemme sopivia.
Yritin syödä päivän
aikana vähemmän rasvaa kuin edellisenä päivänä. Painoni nousi 300 grammaa, mikä
on varmaan osittain yhteydessä siihen, että lihasmassan määrä nousi puoli
kiloa. Rasvaa paloi yli puoli kiloa. Kehonkoostumuksen paranemiseen olen
kovasti tyytyväinen. Edellisvuonna dieetin kuudentena päivänä painoni nousi 400
grammaa, rasvan määrä lisääntyi sata grammaa, ja lihaksen määrä lisääntyi
melkein kaksisataa grammaa. Tämänvuotiset kuudennen dieettipäivän tulokset olivat
siis kaikissa mitoissa viimevuotista parempia.
Perjantai 20.11. oli aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon
viimeinen päivä. Söimme aamiaiseksi munakasta, hummusvoileivän ja vihanneksia
sekä luumua. Välipalaksi söimme loimulohta, hummusta ja vihanneksia. Lounaaksi
söimme sipulilla, paprikalla, currylla ja suolalla maustettua
jauhelihapaistosta. Jälkiruoaksi söimme kuningatar-sekoitusta eli
pakastemustikoita ja -vadelmia kookoskerman kera.
Kolmannen vaiheen aamiainen: purjo-paprikamunakas, tomaatteja, kurkkua, avocadoa, roomansalaattia, punajuuri-salaattisekoitusta, hummuksella ja persiljalla päällystetty ruisleipä sekä luumuja |
Kaupassa olin miettinyt,
ostaisinko lounaalle 10 prosenttia rasvaa sisältävää naudan jauhelihaa vai 17
prosenttia rasvaa sisältävää luomu-jauhelihaa. Ostin luomulihaa, koska tiesin,
että saamme tässä vaiheessa runsaasti hyviä rasvoja, jotka kuljettavat huonoja
rasvoja pois. Jos meneillään olisi ollut ensimmäinen tai toinen vaihe, olisin ehkä
valinnut toisin. Lisäksi söimme rosmariinilla maustettuja uunijuureksia:
palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta. Söimme myös tomaattia, kurkkua,
roomansalaattia sekä lehtikaalisalaattia. Lehtikaalisalaatin kastikkeena oli
20/20-dieettiä kuvailevassa blogi-tekstissä kuvailtua sinappikastiketta.
Päivälliseksi söimme
loimulohta, kvinoaa, uunijuureksia, hummusta, tuoreita vihanneksia ja
lehtikaalisipsejä ja paahdettuja kikherneitä. Rikoimme dieetin sääntöjä, kun
söimme vain neljä ateriaa. Olimme kovin kylläisiä, ja oli jo myöhäistä, kun
söimme päivällisen. Lounaan marjasekoituksestamme oli jäänyt tähteitä.
Totesimme, että dieetin 1. vaiheessa ei saa syödä vadelmia. Rikoimme toistakin
sääntöä, ja söimme päivällisellä päivällä tähteeksi jääneet marjat – noin puoli
desilitraa kumpikin.
Kävelimme iltapimeällä
rennosti 45 minuuttia kuuta ihaillen. Painoni nousi 600 grammaa. Lihaksen määrä
nousi nelisenkymmentä grammaa. Rasvan määrä suureni 300 grammaa. Ajattelen
syynä olleen sen, että rikoimme sääntöjä, ja söimme vain neljä ateriaa. Se
hidasti aineenvaihduntaa. Huomasin ongelman jo ennen punnitsemistani, kun
sokeriarvoni oli 6,0. Se on kyllä normaali, mutta paastosokerini oli viime
päivinä ollut 3.9 – 5.2:n välillä. Vertailu edellisvuotiseen
aineenvaihduntadieetin tulokseen ei paranna tulosta. Vaikka silloin lihoin
dieetin seitsemäntenä päivänä 600 grammaa, se lienee ainakin osittain
yhteydessä lihasmassan suurenemiseen ¾ kilolla. Rasva pieneni silloin melkein
900 grammalla.
Yhteenveto aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon tuloksista
2:2:3 aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon tulokset on
esitetty taulukossa 4. Painoni putosi 1,8 kiloa. Rasvaa väheni reilut 600 grammaa.
Lihas pieneni melkein 800 grammaa. Sisäelinten ympärillä oleva rasva putosi
yhtenä päivänä tasolle kymmenen.
TAULUKKO 4. Aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon
tulokseni
Painoni putosi 200 grammaa vähemmän kuin marraskuussa
2014 aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon aikana. Rasvani väheni yli 600
grammaa enemmän, ja lihas väheni yli puoli kiloa vähemmän kuin edellisellä kerralla.
Edellisellä kerralla viskeraalinen rasva ei ollut ensimmäisellä viikolla
yhtenäkään päivänä tasolla kymmenen.
Ensimmäisen viikon arviointia
Vointimme oli ensimmäistä päivää lukuun ottamatta
hyvä. Silloin miehelläni ja minulla oli illalla päänsärkyä, joka johtui joko
kofeiinittomuudesta tai ruoan vähyydestä. Söimme vain kussakin vaiheessa
sallittuja ruoka-aineita. Jopa cappucinon juonnin lopetimme neljäksi viikoksi. Viikon
viimeisenä päivänä jätimme yhden aterian väliin ja söimme hiukan marjoja, jotka
olivat kyllä kolmannen vaiheen marjoja, mutta ei mainittu syötäväksi enää
päivällisellä. Tämä näkyi todennäköisesti viimeisen päivän tuloksissa.
Ruokien valmistaminen sujui nyt viimevuotista paremmin.
Erityisesti viime vuonna ongelmia ja heikotusta aiheuttanut toinen vaihe sujui
nyt hyvin. Osasin laittaa vaiheeseen sopivia ruokia, eivätkä syöntien välit
venyneet juurikaan – sallitut ruoka-aineet kun olivat nyt tuttuja. Noudatimme
myös annoskokoja viimevuotista paremmin varsinkin ensimmäisessä ja toisessa
vaiheessa.
Painoni putosi hiukan vähemmän kuin viime vuonna. Tämä
on kuitenkin varmaan yhteydessä siihen, että edellisenä vuonna lihaksen määrä
väheni ensimmäisellä dieettiviikolla 1,3 kiloa ja nyt 800 grammaa. Koska lihas
on painavampaa kuin rasva, lihaksen suurempi väheneminen aiheutti viime vuonna
enemmän painonpudotusta. Viime vuonna rasvan määrä pysyi ensimmäisellä viikolla
miltei ennallaan, kun se nyt väheni yli 600 grammaa.
Mieheni Ahdin paino putosi 1,4 kiloa. Hän painaa nyt
alle 80 kiloa. Rasvan määrä väheni 850 grammaa, ja lihaksen määrä lisääntyi
vajaat parisataa grammaa. Sisäelinrasvan taso laski jo toisena dieettipäivänä
pysyvästi yhden tason, kolmeentoista.
Olen tyytyväinen viikon tuloksiin ja dieetin toteutumiseen.
Aineenvaihduntani alkoi toimia heti ensimmäisellä viikolla, kun elimistöni
edellisenä vuonna alkoi polttaa rasvaa vasta kolmannella viikolla. Koetan
kirjoittaa jonkinlaisen blogi-tekstin toisen viikon toteutumisesta ja
tuloksista joko erikseen tai marraskuun yhteenvedossa. Sen yhteydessä esitän
myös toisen vaiheen ruoka-ainelistan.
Lähde:
Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3
aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.
Moikka!
VastaaPoistaVoisitko sä mitenkään laittaa minulle jonkun sun omat päivän ruoat? Aamupala, välip., lounas, välip, päivällinen ja iltap? Mä oon nimittäin niin huono suunnittelija, että minulla ei " leikkaa" yhtään mitä voisi syödä? KIITOS jo etukäteen <3 Terkuin Seija
Aikamoinen palapeli koossapidettäväksi! Onnea matkaan!
VastaaPoista