lauantai 21. marraskuuta 2015

AINEENVAIHDUNTADIEETTI ALKOI TAAS MARRASKUUSSA



Aloitin marraskuussa vuotta aikaisemmin kokeilemani 2:2:3 aineenvaihduntadieetin. Odotin innokkaana aineenvaihduntadieetin alkua kahdesta syystä. Ensimmäinen oli se, että mieheni haluaa osallistua kanssani vain aineenvaihduntadieetille. Haylie Pomroyn (2014) dieetin kunkin säännön perustelut tuntuvat hänestä niin järkeenkäyviltä.

Toinen syy on dieetin hyvät tulokset vuotta aikaisemmin. Mieheni vyötäröltä lähti 10 senttiä, minulta kolme senttiä. Painoni pieneni 5,2 kiloa ja mieheni paino pieneni 4,5 kiloa. Mieheni viskeraalinen eli sisäelinten ympärillä oleva rasva putosi kaksi tasoa eli tasolle kaksitoista ja minun yhden tason eli tasolle kymmenen. Rasvaa paloi miehelläni 5,5 kiloa ja minulla yli kaksi kiloa. Verenpainearvoni laskivat 10 mmHg:tä, ja olivat kuurin jälkeen ihannearvossa (115/67; minulla on verenpainelääkitys). Ahdin liikeradat suurenivat, ja useita vuosia kestäneet selkäkivut hävisivät. Minun aamuiset paastoverensokeriarvoni olivat dieetin loppupuolella 4.3 – 5.1, kun ne ilman dieettiä olivat olleet keskimäärin 6.0 – 6.5. Toisaalta, lihasmassani pieneni dieetin aikana yli puolitoista kiloa. Ahdin lihasmassa taas suureni melkein 900 grammaa.



Kolmannen vaiheen lounas: jauheliha-sipuli-paprikapaistosta, uuniporkkanaa, -punajuurta ja
 -palsternakkaa, roomansalaattia, selleriä, tomaattis, kurkkua ja lehtikaalisalaattia




Olen kuvannut aineenvaihduntadieetin periaatteet 22.11.2014 julkaisemassani blogi-tekstissä. Siinä olen nimennyt dieetin käskyt ja kiellot, mutta en ole perustellut niitä. Siksi tässä blogitekstissä esitän ne vielä uudelleen osan perustellen. En myöskään luetellut eri vaiheissa sallittuja ruoka-aineita. Nimeän tässä blogi-tekstissä ensimmäisen vaiheen ruoka-aineet, joita on toista sataa. Toisen ja kolmannen vaiheen ruoka-aineet luettelen myöhemmissä blogi-teksteissäni. Seuraava teksti perustuu Pomroyn (2014) teokseen, enkä ole sen asiantuntija – ainoastaan sen kokeilija. Dieetti kestää neljä viikkoa. Tässä kirjoituksessa kerron myös ensimmäisen viikon toteutuksesta ja tuloksista.


Aineenvaihduntadieetin periaatteita


Aineenvaihdunta tarkoittaa ravinnon muuttumista tai muuntumista joko lämmöksi ja polttoaineeksi tai aineeksi (lihasmassaksi, rasvaksi, vereksi, luuksi). Krooninen laihduttaminen hidastaa aineenvaihduntaa. Se rasittaa lisämunuaisia, jotka hiukan yksinkertaistaen vähentävät rasvan polttamista edistävän kilpirauhashormonin (T3:n) tuotantoa ja kasvattavat rasvan varastointia edistävän (rT3:n) tuotantoa. Nääntymistilassa oleva keho hakee polttoainetta ensin lihasmassasta, ei rasvasta. (s.28 33.)

Kalori on pelkkää potentiaalienergiaa, ja ihminen voi potentiaalisesti lihoa tai laihtua syömällä 1 400 tai 2 400 kilokaloria päivässä. Kaikki riippuu siitä, mitä keho tekee sisään tulevalla potentiaalienergialla. Sen, mitä kehossasi tapahtuu, määrittää aineenvaihdunta eli palamisnopeus, eivät kalorit. Aineenvaihdunta määrittelee, käytetäänkö ruoka kehon rakenteiden rakentamiseen, varastoidaanko se glykogeenina maksaan nopeaksi polttoaineeksi vai varastoidaanko se eri puolelle kehoa rasvana. Asiaan vaikuttaa myös ruoan ravintoainepitoisuus ja tyyppi, milloin ja miten se syödään, syöjän stressi- ja aktiivisuustaso sekä senhetkinen kehonkoostumus. (s. 39 – 40.)


Aineenvaihduntadieetin käskyt ovat pähkinänkuoressa seuraavat (s. 35, 115 – 121):

1. Syö viisi kertaa päivässä, 35 kertaa viikossa. Aineenvaihdunnan korjaamisen tähden ei saa jättää väliin yhtäkään ateriaa.
2. Syö kolmen  neljän tunnin välein paitsi nukkuessasi. Jos et syö tarpeeksi, kehosi asettaa rasvavarastojen säilyttämisen etusijalle ja luo rasvaa kaikesta, mitä syöt.
3. Syö puolen tunnin sisällä heräämisestä.
4. Noudata ohjelmaa täydet 28 päivää. Keho tarvitsee 28 päivää tullakseen kuntoon.
5. Syö vain vaiheen mukaisia ruokia.
6. Suorita vaiheet järjestyksessä. Kullakin vaiheella on oma tarkoituksensa, samoin niiden järjestyksellä.
7. Juo vettä 1/30 kehosi painosta päivässä.
8. Syö luomuruokaa, jos mahdollista. Kaikki keinotekoiset kemialliset aineet (lisäaineet, säilöntäaineet, torjunta-aineet, hyönteismyrkyt ja hormonit) täytyy käsitellä maksassa. Se vie aikaa ja energiaa, jota voitaisiin käyttää aineenvaihdunnan korjaamiseen.
9. Lihan täytyy olla nitriititöntä. Nitriitit estävät bakteerikasvua hidastamalla lihassa olevien rasvojen hajoamista. Ne tekevät sitä myös kehossamme juuri nyt, kun yritämme sulattaa rasvaa nopeammin.
10. Kuntoile vaiheesi mukaan. Ensimmäisessä vaiheessa tulee harjoittaa ainakin yhtenä päivänä ankaraa aerobista treenaamista, toisessa vaiheessa lihaskuntoharjoittelua painoilla ja kolmannessa vaiheessa jotakin stressiä vähentävää, esimerkiksi syvähengitystä tai hierontaa.


Aineenvaihduntadieetin kiellot liittyvät eri ruoka-aineisiin. Seuraavia ruoka-aineita ei saa syödä dieetin aikana:
1. Vehnää ei saa syödä, koska vehnä on jalostettu selviytymään mitä ankarimmissa sääolosuhteissa. Näin siitä on tullut tuhoutumatonta paitsi pellolla myös osin kehossakin, ts. kehon on vaikeaa sulattaa ja uuttaa vehnän ravintoaineita. Sallittua on sen sijaan speltti ja idätetyistä vehnänjyvistä tehty leipä.
2. Maissi on yksi aineenvaihdunnan pahimmista vihollisista. Jalostus on toinen syy. Maissilla saa tuotettua nopeasti rasvaa: Siksi eläimille syötetään juuri ennen teurastusta maissia. Jos joku näyttelijä haluaa lihoa nopeasti rooliaan varten, on yksi Pomroyn (2014) parhaista neuvoista maissin syöminen.
3. Maitotuotteiden hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien suhde on huono aineenvaihdunnan korjaamiseen. Laktoosi imeytyy liian nopeasti ja rasvapitoisuus on liian korkea. Rasvaton maitotuote taas hidastaa aineenvaihduntaa voimakkaasti. Maitotuotteet aktivoivat myös sukuhormoneja siten, että ne hidastavat aineenvaihduntaa.
4. Soija on kiellettyä, koska se voi lisätä vatsarasvaa. Se myös hidastaa aineenvaihduntaa. Tamari-soijakastike ja Bragg Liquid Aminos ovat poikkeuksia ei-soijaa sääntöön, koska ne on uutettu fermentoidusta soijasta, joka ei sisällä samaa estrogeeni- eli turvotuskerrointa.
5. Hieno sokeri on tiheä energian lähde, joka vaatii elimistöltä paljon työtä, ja elimistö siirtää liian sokerin rasvasoluihin. Kaksi teelusikallista sokeria voi estää painon pudottamisen 3 – 4 päiväksi. Hieno sokeri on addiktiivinen aine, joka myös tukahduttaa immuunijärjestelmää.
6. Kofeiini rasittaa lisämunuaisia. Lisämunuaisilla on tärkeä rooli verensokerin säätelyssä sekä kortisolitasojen vakaudessa. Ne ovat yhteydessä myös sokerin varastoitumiseen, lihasten kehittymiseen ja rasvan aineenvaihduntaan. Kofeiinin nauttiminen tuhoaa aineenvaihduntaa.
7. Alkoholi täytyy käsitellä maksassa. Alkoholi ottaa omaan käyttöönsä elimen, jota dieetin aikana yritetään parantaa. Alkoholissa on myös paljon sokeria.
8. Kuivatut hedelmät ja hedelmämehut ovat kiellettyjä. Niiden sokeripitoisuus on liian suuri ja niiden kuitu pilkkoutuu liian helposti. Niiden sokeri kulkeutuu liian nopeasti verenkiertoon, mikä pakottaa elimistön varastoimaan ylijäämän rasvasoluihin.
9. Keinotekoiset makeutusaineet ovat myrkkyä keholle ja aineenvaihdunnalle. Jos on pakko makeuttaa, tulee käyttää luonnollisia makeutusaineita, kuten truviaa, steviaa tai ksylitolia.
10. Rasvattomat dieettiruoat ovat kiellettyjä. Ruokien tulee olla oikeista ruoka-aineista tehtyjä.



Ensimmäisen vaiheen ruoka-ainelista (valitse luomutuotteita aina, kun se on mahdollista)


Seuraavassa on lueteltu 105 ruoka-ainetta sekä lisäksi mausteet, joiden syönti on sallittua 2:2:3 aineenvaihduntadieetin ensimmäisessä vaiheessa:

Vihannekset ja juurekset (tuoreina, säilykkeinä tai pakastettuina): Arrowjuuri, bambunversot, bataatti, herkkusienet, idut, jamssi, kesäkurpitsa, kukkakaalit, kurkku, kurpitsa, lanttu, lehtikaali, lehtisalaatit (paitsi jäävuorisalaatti), munakoiso, nauris, palsternakka, paprika, parsakaali, pavut (vihreät, keltaiset ja ranskalaiset), pikkujamssipapu, pinaatti, porkkana, punajuurikas, purjo, rucola, selleri (myös naatti), sipuli (puna- ja keltasipuli), sokeriherne, spirulina, tomaatti, vihersipuli ja vihreät chilit.

Hedelmät ja marjat (tuoreina tai pakastettuina): Ananas, appelsiini, aprikoosi, cantaloupemeloni, granaattiomena, greippi, guava, hunajameloni, kiivi, kirsikka, kumkvatti, lime, loganmarjat, mandariini, mango, marjat (karhunvatukat, mansikat, mustikat, mulperipuun marjat, vadelmat), omena, papaija, persikka, päärynä, päärynäomena, sitruuna, vesimeloni ja viikuna.

Eläinproteiinit: Biisoninliha (jauhettu), helmikana, kalkkuna (rintapala, vähärasvainen jauheliha), kalkkunapekoni (nitriititön), kana (nahaton, luuton, valkoinen liha), kananmunan valkuainen, koljafilee, leikkeleet (nitriititön kalkkuna, broileri ja paahtopaisti), nitriitittömät nakit (kalkkuna, broileri), naudanliha (sisä- ja ulkofilee, vähärasvainen jauheliha) pallas (filee, pihvi), riista (peltopyy, fasaani), sardiinit vedessä, seitifilee, sianliha (filee), säilykesuolaliha ja tonnikalapalat (valkoiset, vedessä).

Kasviproteiinit: Chana dal -linssit, härkäpavut (tuoreet tai säilykkeet), kikherneet, kuivatut tai säilykepavut (azukipavut, kidneypavut, mustapavut, pintopavut, valkopavut ja voipavut) sekä mustasilmäpavut.

Liemet, yrtit ja mausteet: Etikka, inkivääri (tuore), ketsuppi (ei lisättyä sokeria, ei maissisiirappia), kofeiinittomat yrttiteet tai Pero, kuivatut yrtit, leivinhiiva, liemet (liha, kana, kasvis), luomumausteet (Bragg Liquid Aminos), Tamari-soijakastike, makeutusaineet (stevia, ksylitoli koivu- tai jalopuusta), musta- ja valkopippurit, chilijauhe, kaneli, paprikajauhe, kumina, curry, muskottipähkinä, sipulisuola, raakakaakaojauhe, merisuola, Simply Organic -mausteet, maustekurkku (ei lisättyä sokeria), piparjuuri (tahna), salsakastike, sinappi (tahna, jauhe), tomaattisose, tuoreet yrtit, valkosipuli sekä vanilja- tai piparminttu-uute.

Viljatuotteet ja tärkkelykset: Amarantti, arrowjuuri, hirssi, kamut-vehnä (bagelit), kaurahiutaleet, kvinoa, mantelijauho, ohra, riisimaito (maustamaton), ruis, ruisvehnä, speltti (pasta, pretzelit, tortillat) tapioca-jauho, tattari, tefheinä, täysjyväriisi (jyvät, murot, voileipäkeksit, jauho, pasta, tortillat), täysjyväriisijuusto ja -maito sekä villiriisi.

Terveelliset rasvat: Ei mitään tässä vaiheessa.


Aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon toteutus



Lauantaina 14.11. aloitimme aineenvaihduntadieetin. Sen ensimmäinen vaihe kesti lauantain ja sunnuntain. Ensimmäinen vaihe sisältää kolme hiilihydraattipitoista, kohtuullisesti proteiineja sisältävää, vähärasvaista ateriaa sekä kaksi hedelmävälipalaa. Ne sijoittuvat päivään seuraavasti:



Aamiainen
Välipala
Lounas
Välipala
Päivällinen
Viljatuotteita
Hedelmiä
Viljatuotteita
Hedelmiä
Viljatuotteita
Hedelmiä
Proteiineja
Proteiineja
Hedelmiä
Vihanneksia
Vihanneksia

TAULUKKO 1. Päivittäiset ateriat ensimmäisessä vaiheessa



Pyrin kiinnittämään aikatauluun erityistä huomiota. Söin vain ensimmäisen vaiheen mukaisia ruokia ja tarpeeksi paljon. Esimerkiksi aamiaiseksi keitetyssä luomukaurahiutalepuurossa oli kahden henkilön annoksessa 2 ½dl kaurahiutaleita.

Meillä oli matka, jolle otimme välipalat eli luomuomenat sekä päivällisen lämpöastiassa eli täysjyväriisistä, lehtikaalista, sipulista, porkkanoista, purjosta, härkäpavuista ja kanasuikaleista tehdyn paellan. Aamupäivän välipala eli hedelmä jäi matkasta johtuen aikataulujen vuoksi väliin. Söin välipalan iltapalana, mutta söin pienen omenan jo päivällisen yhteydessä, ja iltapalaksi söin uunikurpitsalla päällystetyn ruisleipäviipaleen sekä viisi nitriititöntä kalkkunaviipaletta.

Tein aerobisen puolen tunnin juoksulenkin, ja kävelin kahdeksan minuuttia. Päätäni alkoi särkeä puoli kuuden maissa illalla. Sitä jatkui lähes nukkumaan menoon saakka. Olenkohan sittenkin tullut riippuvaiseksi kahvista. Kahvia emme juo dieetin aikana, koska haluamme nopeuttaa maksan toiminnan parantumista. Toinen mahdollisuus on se, että ruokamääräni oli illalla liian pieni.

Laihduin 0,8 kiloa. Rasvan määrä väheni vajaat 100 grammaa. Lihaksen määrä pieneni 450 grammaa. Mittarimme mittaa lihaksen määrään myös lihaksissa olevan nesteen. Vuonna 2014 laihduin ensimmäisenä päivänä 1,2 kiloa, rasvan määrä lisääntyi yli 800 grammaa ja lihaksen määrä väheni hiukan toista kiloa. Pidän tulostani edellisvuotista parempana, koska rasvan määrä ei lisääntynyt, vaan jopa hivenen väheni. Lihaksen pieneneminen on varmasti osittain yhteydessä painon pienenemiseen, mutta lihaksen väheneminen oli nyt paljon vähäisempää kuin viime vuonna.

Sunnuntaina 15.11. päänsärkyä ei enää ollut yhtä pientä hetkeä lukuun ottamatta. Juoksin puolen tunnin lenkin vesisateessa ja kävelin viisi minuuttia. Painoni pieneni 300 grammaa. Rasvan määrä väheni toista sataa grammaa, kun se vuoden 2014 aineenvaihduntadieetin aikana pysyi toisena päivänä ennallaan. Lihaksen määrä pieneni alle sata grammaa, kun se edellisenä vuonna pieneni vajaat 300 grammaa.

Maanantaina 16.11. alkoi aineenvaihduntadieetin toinen vaihe. Toisessa vaiheessa syödään erittäin runsaasti proteiinia ja vihanneksia, mutta vähän hiilihydraatteja ja rasvaa. Ruoat laittavat aineenvaihdunnan rakentamaan lihasmassaa ja ahmimaan rasvaa.  Ateriat sijoittuvat päivään seuraavasti:



Aamiainen
Välipala
Lounas
Välipala
Päivällinen
Proteiinia
Proteiinia
Proteiinia
Proteiinia
Proteiinia
Vihanneksia
Vihanneksia
Vihanneksia

TAULUKKO 2. Päivittäiset ateriat toisessa vaiheessa



Menimme äidin ja isän luo. Tein kummallekin päivän aterialle sunnuntaina erilaiset ruoat isälle ja äidille sekä meille. Meille tein vähärasvaisesta jauhelihasta (7 % rasvaa) sekä kaalista, pensaspavuista, varsiselleristä ja sipulista keiton. Toisella aterialla oli kaikilla savustettua lohta, mutta lisäkkeet olivat osittain erilaiset. Meillä oli herkkusienistä ja sipulista tehtyä paistosta, mutta isän ja äidin paistoksessa oli edellisten lisäksi öljyä ja tomaattikuutioita. Lisäksi oli tarjolla punaista suippokaalia, valko- ja lehtikaalia sekä lehtisalaattia.

Kävelin päivän aikana 45 minuuttia, kun vein isän hierontaan ja hain sieltä sekä kävin kävellen kaupassa. Painoni pieneni 1,1 kiloa. Rasva väheni yli 400 grammaa, kun edellisen dieetin aikana rasva lisääntyi vajaalla 100 grammalla. Lihaksen määrä väheni yli 400 grammaa, mikä on varmaan osittain yhteydessä painon putoamiseen. Lihaksen pieneneminen on valitettavaa, mutta edellisenä vuonna lihaksen määrä väheni dieetin kolmantena päivänä melkein 700 grammaa.


Tiistaina 17.11. oloni oli maanantain tapaan koko päivän oikein hyvä. Marraskuussa 2014 dieetin toinen vaihe oli vaikea. Parempi olo johtuu varmaan paremmasta toteutuksesta. Olemme pyrkineet nousemaan aamuisin suunnilleen samaan aikaan päivästä ja syömään kolmen tunnin välein. Hallitsemme myös eri vaiheiden ruoat edellisvuotista paremmin. Esimerkiksi lähdimme kuntosalille heti lounaan jälkeen, ja otimme mukaan nitriitittömiä kalkkunasuikaleita sekä kurkkua. Näin pystyimme käymään matkalla myös kaupassa.

Olimme kuntosalilla 62 minuuttia. Laihduin 200 grammaa, mikä on varmaan yhteydessä parinsadan gramman lihasmassan vähenemiseen. Rasvan määrä lisääntyi 150 grammalla. Edellisenä vuonna neljäs dieettipäivä oli ensimmäinen, jolloin rasva väheni mainittavasti. Silloin se väheni 50 grammaa, joten tämä oli nykyisessä dieetissäni ensimmäinen päivä, jonka tulos oli viimevuotista huonompi.  Iloinen asia on se, että sisäelinrasva putosi jo neljän dieettipäivän jälkeen tasolle kymmenen.

Dieetin ensimmäisen viikon rasvattomat päivät ovat ohi. Yhteensä laihduin neljän päivän aikana 2,4 kiloa. Rasvaa paloi melkein puoli kiloa, ja lihaksen määrä pieneni melkein 1,2 kiloa. Viskeraalinen eli sisäelinten ympärillä oleva rasva putosi yhden tason. Varsinkin rasvan osalta tulokset ovat kovin myönteisiä. Vaikka painon putoaminen on osittain yhteydessä lihasmassan pienenemiseen ja nesteiden vähentymiseen, johtuu lähes puoli kiloa painon putoamisesta rasvan palamisesta.

Edellisenä vuonna 2:2:3-dieetillä painoni putosi ensimmäisen viikon kahden ensimmäisen vaiheen aikana 3,3 kiloa, mikä saattoi johtua lähinnä lihasten pienenemisestä ja nesteiden vähentymisestä. Lihasmassa pieneni silloin 2,3 kiloa ja rasvan määrä suureni yli 800 grammaa. Rasvan muutos oli siis nyt 1,4 kiloa viimevuotista parempi.

Keskiviikkona 18.11. alkoi dieetin kolmipäiväinen kolmas vaihe. Kolmas vaihe sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, kohtuullisesti hiilihydraatteja sekä kohtuullisesti proteiineja ja vähäglykeemisiä hedelmiä. Kolmannessa vaiheessa syödään kolme ateriaa ja kaksi terveellisiä rasvoja sisältävää välipalaa. Ne sijoittuvat päivään seuraavasti:


Aamiainen
Välipala
Lounas
Välipala
Päivällinen
Hedelmiä
Rasvaa/prot.
Rasvaa/prot.
Vihanneksia
Rasvaa/prot.
Rasvaa/prot.
Vihanneksia
Vihanneksia
Rasvaa/prot.
Vihanneksia
Viljatuotteita
(valinn.)
Hedelmiä
Viljatuotteita
Vihanneksia
(valinnainen)

TAULUKKO 3. Päivittäiset ateriat kolmannessa vaiheessa



Ahmin hyviä rasvoja: söin kaksi kertaa ¼ avokadoa, kolme kertaa hummusta, kolme kertaa cashew-pähkinöitä – kerran jopa 10 kappaletta – ja oliiviöljyä. Kookosmaito on sallittua, ja sitä otin puuron kanssa, marjojen kanssa sekä tein raakakaaojauheesta stevian ja kookosmaidon sekä veden kera vajaan desilitran kaakaota. Vaikka kaikki ruoka-aineet olivat sallittuja tässä vaiheessa, arvasin, ettei rasvamääräni vähene. Toivottavasti säännöstelen huomenna rasvojen määrää.

Kävelimme rentoa kävelyä hämärässä 45 minuuttia – vaiheen mukaisesti. Painoni laski 200 grammaa; edellisenä vuonna se nousi dieetin viidentenä päivänä 100 grammaa. Rasvan määrä lisääntyi 80 grammaa (v. 2014 se lisääntyi 40 grammaa), ja lihaksen määrä väheni 133 grammaa (v. 2014 se lisääntyi 24 grammaa). Sisäelinrasva nousi uudelleen tasolle 11 (v. 2014 molempina päivinä tasolla 11). Painon pienestä putoamisesta huolimatta tulokset olivat siis viimevuotista huonompia – ”kiitos” jättiläismäisen rasvamäärän.

Torstaina 19.11. söimme lounaan ravintolassa ennen puolen tunnin vesijumppaa. Salaateissa oli useita vaiheeseemme sopivia: kaalia, porkkanaraastetta, salaattisekoitusta, kurkkua, tomaattia ja marinoitua paprikaa ja tomaattia. Pääruoan, lohimedaljongin, pyysimme perunoiden sijaan vihanneksilla ja ilman kastiketta. Kaikki pääruoan kanssa olleet vihannekset eli paprika, sipuli ja parsakaali olivat vaiheeseemme sopivia.

Yritin syödä päivän aikana vähemmän rasvaa kuin edellisenä päivänä. Painoni nousi 300 grammaa, mikä on varmaan osittain yhteydessä siihen, että lihasmassan määrä nousi puoli kiloa. Rasvaa paloi yli puoli kiloa. Kehonkoostumuksen paranemiseen olen kovasti tyytyväinen. Edellisvuonna dieetin kuudentena päivänä painoni nousi 400 grammaa, rasvan määrä lisääntyi sata grammaa, ja lihaksen määrä lisääntyi melkein kaksisataa grammaa. Tämänvuotiset kuudennen dieettipäivän tulokset olivat siis kaikissa mitoissa viimevuotista parempia.

Perjantai 20.11. oli aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon viimeinen päivä. Söimme aamiaiseksi munakasta, hummusvoileivän ja vihanneksia sekä luumua. Välipalaksi söimme loimulohta, hummusta ja vihanneksia. Lounaaksi söimme sipulilla, paprikalla, currylla ja suolalla maustettua jauhelihapaistosta. Jälkiruoaksi söimme kuningatar-sekoitusta eli pakastemustikoita ja -vadelmia kookoskerman kera.



Kolmannen vaiheen aamiainen: purjo-paprikamunakas, tomaatteja, kurkkua, avocadoa, roomansalaattia,
punajuuri-salaattisekoitusta, hummuksella ja persiljalla päällystetty ruisleipä sekä luumuja



Kaupassa olin miettinyt, ostaisinko lounaalle 10 prosenttia rasvaa sisältävää naudan jauhelihaa vai 17 prosenttia rasvaa sisältävää luomu-jauhelihaa. Ostin luomulihaa, koska tiesin, että saamme tässä vaiheessa runsaasti hyviä rasvoja, jotka kuljettavat huonoja rasvoja pois. Jos meneillään olisi ollut ensimmäinen tai toinen vaihe, olisin ehkä valinnut toisin. Lisäksi söimme rosmariinilla maustettuja uunijuureksia: palsternakkaa, porkkanaa ja punajuurta. Söimme myös tomaattia, kurkkua, roomansalaattia sekä lehtikaalisalaattia. Lehtikaalisalaatin kastikkeena oli 20/20-dieettiä kuvailevassa blogi-tekstissä kuvailtua sinappikastiketta.






Päivälliseksi söimme loimulohta, kvinoaa, uunijuureksia, hummusta, tuoreita vihanneksia ja lehtikaalisipsejä ja paahdettuja kikherneitä. Rikoimme dieetin sääntöjä, kun söimme vain neljä ateriaa. Olimme kovin kylläisiä, ja oli jo myöhäistä, kun söimme päivällisen. Lounaan marjasekoituksestamme oli jäänyt tähteitä. Totesimme, että dieetin 1. vaiheessa ei saa syödä vadelmia. Rikoimme toistakin sääntöä, ja söimme päivällisellä päivällä tähteeksi jääneet marjat – noin puoli desilitraa kumpikin.







Kävelimme iltapimeällä rennosti 45 minuuttia kuuta ihaillen. Painoni nousi 600 grammaa. Lihaksen määrä nousi nelisenkymmentä grammaa. Rasvan määrä suureni 300 grammaa. Ajattelen syynä olleen sen, että rikoimme sääntöjä, ja söimme vain neljä ateriaa. Se hidasti aineenvaihduntaa. Huomasin ongelman jo ennen punnitsemistani, kun sokeriarvoni oli 6,0. Se on kyllä normaali, mutta paastosokerini oli viime päivinä ollut 3.9 – 5.2:n välillä. Vertailu edellisvuotiseen aineenvaihduntadieetin tulokseen ei paranna tulosta. Vaikka silloin lihoin dieetin seitsemäntenä päivänä 600 grammaa, se lienee ainakin osittain yhteydessä lihasmassan suurenemiseen ¾ kilolla. Rasva pieneni silloin melkein 900 grammalla.




Yhteenveto aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon tuloksista



2:2:3 aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon tulokset on esitetty taulukossa 4. Painoni putosi 1,8 kiloa. Rasvaa väheni reilut 600 grammaa. Lihas pieneni melkein 800 grammaa. Sisäelinten ympärillä oleva rasva putosi yhtenä päivänä tasolle kymmenen.




TAULUKKO 4. Aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon tulokseni



Painoni putosi 200 grammaa vähemmän kuin marraskuussa 2014 aineenvaihduntadieetin ensimmäisen viikon aikana. Rasvani väheni yli 600 grammaa enemmän, ja lihas väheni yli puoli kiloa vähemmän kuin edellisellä kerralla. Edellisellä kerralla viskeraalinen rasva ei ollut ensimmäisellä viikolla yhtenäkään päivänä tasolla kymmenen.



Ensimmäisen viikon arviointia


Vointimme oli ensimmäistä päivää lukuun ottamatta hyvä. Silloin miehelläni ja minulla oli illalla päänsärkyä, joka johtui joko kofeiinittomuudesta tai ruoan vähyydestä. Söimme vain kussakin vaiheessa sallittuja ruoka-aineita. Jopa cappucinon juonnin lopetimme neljäksi viikoksi. Viikon viimeisenä päivänä jätimme yhden aterian väliin ja söimme hiukan marjoja, jotka olivat kyllä kolmannen vaiheen marjoja, mutta ei mainittu syötäväksi enää päivällisellä. Tämä näkyi todennäköisesti viimeisen päivän tuloksissa.

Ruokien valmistaminen sujui nyt viimevuotista paremmin. Erityisesti viime vuonna ongelmia ja heikotusta aiheuttanut toinen vaihe sujui nyt hyvin. Osasin laittaa vaiheeseen sopivia ruokia, eivätkä syöntien välit venyneet juurikaan – sallitut ruoka-aineet kun olivat nyt tuttuja. Noudatimme myös annoskokoja viimevuotista paremmin varsinkin ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa.

Painoni putosi hiukan vähemmän kuin viime vuonna. Tämä on kuitenkin varmaan yhteydessä siihen, että edellisenä vuonna lihaksen määrä väheni ensimmäisellä dieettiviikolla 1,3 kiloa ja nyt 800 grammaa. Koska lihas on painavampaa kuin rasva, lihaksen suurempi väheneminen aiheutti viime vuonna enemmän painonpudotusta. Viime vuonna rasvan määrä pysyi ensimmäisellä viikolla miltei ennallaan, kun se nyt väheni yli 600 grammaa.

Mieheni Ahdin paino putosi 1,4 kiloa. Hän painaa nyt alle 80 kiloa. Rasvan määrä väheni 850 grammaa, ja lihaksen määrä lisääntyi vajaat parisataa grammaa. Sisäelinrasvan taso laski jo toisena dieettipäivänä pysyvästi yhden tason, kolmeentoista.

Olen tyytyväinen viikon tuloksiin ja dieetin toteutumiseen. Aineenvaihduntani alkoi toimia heti ensimmäisellä viikolla, kun elimistöni edellisenä vuonna alkoi polttaa rasvaa vasta kolmannella viikolla. Koetan kirjoittaa jonkinlaisen blogi-tekstin toisen viikon toteutumisesta ja tuloksista joko erikseen tai marraskuun yhteenvedossa. Sen yhteydessä esitän myös toisen vaiheen ruoka-ainelistan.



Lähde:

Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.




2 kommenttia:

  1. Moikka!
    Voisitko sä mitenkään laittaa minulle jonkun sun omat päivän ruoat? Aamupala, välip., lounas, välip, päivällinen ja iltap? Mä oon nimittäin niin huono suunnittelija, että minulla ei " leikkaa" yhtään mitä voisi syödä? KIITOS jo etukäteen <3 Terkuin Seija

    VastaaPoista
  2. Aikamoinen palapeli koossapidettäväksi! Onnea matkaan!

    VastaaPoista