sunnuntai 8. marraskuuta 2015

SYÖPÖTTELYÄ JA 20/20 -DIEETTIÄ LOKAKUUSSA



Lokakuun alussa lähdimme all inclusive -matkalle Kreikan saaristoon, Kosin saarelle. Kun herkullisia ruokia on ”ilmaiseksi” tarjolla runsaasti, on vaikeaa pysyä kohtuudessa. Joiltakin se onnistuu, minulta ei ainakaan tällä kertaa. Matkalta palatessamme otimme Piritan viikonloppuvieraaksemme. Sunnuntaina jatkoimme matkalla opittua, ja tarjosin Piritalle ja Ahdille nimpparilahjaksi kaupungissa erikoiskahvi-kakku-buffét’n.  Kun Pirita lähti, saapuivat Sharon ja Sheryl viettämään syyslomaa kanssamme. Heidän kanssaan matkustimme tätini 75-vuotisjuhliin. Arvannette, ettei mikään näistä edistänyt painonpudotustani.

Maanantaina 19. lokakuuta aloitin 20/20 -dieetin korjatakseni tilannetta. Dieetti on amerikkalaisen psykologi, TV-kasvo ”Dr. Philin”, Phil McGraw’n ja hänen tiiminsä kehittämä, uusimpaan tietoon perustuva dieetti. Edellisessä blogi-tekstissäni kuvasin dieetin ensimmäistä vaihetta, viiden päivän tehovaihetta sekä sitä, mitä se minuun vaikutti. Tehovaiheen jälkeen jatkoin viisipäiväiseen ylläpitovaiheeseen, jonka periaatteita ja toteutustani kuvailen tässä blogi-tekstissä. Kuvaan myös 20-päiväistä saavutusvaihetta, vaikka en sitä toteuttanutkaan. Kuvailen koko lokakuun tulokset, arvioin niitä sekä ennakoin marraskuuta.

 

20/20 -dieetin ylläpitovaihe


Ylläpitovaiheeseen on luotu valinnaisia ateriaehdotuksia, joista kukin sisältää ainakin kahta 20/20 -ruoka-aineista sekä proteiinilähteen. Ateriat tulee syödä noin neljän tunnin välein, neljä ateriaa päivässä. Ylläpitovaiheessa on käytössä viisitoista uutta ruoka-ainetta edellisen vaiheen kahdenkymmenen (ks. edellinen blogi-tekstini) sallitun ruoka-aineen lisäksi:

1. Voimaproteiinit (kananrinta, veteen säilötyt tonnikalapalat, mustapavut). Voimaproteiinit ovat erittäin proteiinipitoisia, vähän tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä. Näyttäisi siltä, että vähärasvaiset proteiinit lisäisivät termogeneesiä, lämmön tuotantoa, ja auttavat ylläpitämään lihaksistoa.
2. Primaarit tuotteet – vihannekset (porkkanat, tomaatit, sienet).
3. Primaarit tuotteet – hedelmät (mustikat, appelsiinit, viinirypäleet).
Primaarit tuotteet sisältävät voimakkaita värejä, jotka ovat yhteydessä terveyttä tuottaviin antioksidantteihin. Esimerkiksi tomaattien punainen väri tulee lykopeeni-nimisen aineen väripigmenteistä, ja porkkanoiden oranssi kuori tulee beeta-karoteenista.
4. Super-tärkkelykset (kaura, ruskea riisi, jyvät). Super-tärkkelykset ovat kokojyvää, ts. ne ovat pitkäketjuisia hiilihydraatteja eli polysakkaridejä. Täysjyvänä, prosessoimattomina (kuorta ja alkiota poistamattomina) nämä tärkkelykset ovat erinomaisia energianlähteitä. Ne sisältävät tärkeitä mineraaleja ja B-vitamiineja sekä ovat hitaasti palavia energianlähteitä. Määrien tulee olla sellaisia, ettei niitä jää yli estämään rasvan palamista.
4. Kiinteytysrasvat (avokado, auringonkukansiemenet, Cashew-pähkinät) ovat sydänterveyttä edistäviä rasvoja. Ne lisäävät kylläisyyden tunnetta ja ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.
Sokerin ja suolan lisääminen ei ole suositeltavaa, mutta muita mausteita voi tämän vaiheen aikana lisätä.

Tärkeää on se, miten nämä ryhmät yhdistyvät aterioilla. Joka aterialla tarvitaan antioksidantti-rikkaita tuotteita, terveellisiä hiilihydraatteja ja kiinteytysrasvoja. Nämä täydentävät toisiaan. Esimerkiksi proteiini hidastaa hiilihydraattien imeytymistä, mistä seuraa paremmat verensokeri- ja insuliinitasot. Rasvat taas toimivat proteiinien kanssa välittäen aineita, joita keho tarvitsee parantaakseen ja korjatakseen soluja.


Miten toteutin ylläpitovaiheen



Lauantaina 24.10. olin riemuissani dieetin ruoka-ainelajien lisääntymisestä. Aamiaiseksi söin jogurttia mustikoiden, Zilga-viinirypäleiden ja kanelin sekä auringonkukan siementen kera. Söin myös omenan. Käytin heti toisen viikon lipsumismahdollisuuksista, ja söin vierastarjoilusta jääneen suklaa-marsipaanipötkylän J

Päivälliseksi söin soseutetun tomaatin päällä porkkanoiden kera kypsennettyä uunikirjolohta. Lisäksi söin tomaatteja, keitettyjä porkkanakuutiota, keitettyä parsakaalia (ei sallittujen listalla), salaattia, lehtikaalichipsejä sekä täysjyväriisiä ja rapeaksi grillattua kalannahkaa. Parsakaalia söin, koska se oli tarjouksessa. Perustelin päätöstäni sillä, että se on niin vihreää. Iltapalaksi söin jogurttia, viisi cashew-pähkinää, kanelia, rusinoita ja mustikoita.

Kävin juoksemassa ½ tuntia ja kävelemässä 10 minuuttia. Painoni lisääntyi 200 grammaa. Rasvan määrä väheni yli 150 grammaa. Lihaksen määrä suureni yli 200 grammalla, mikä lienee yhteydessä painon nousemiseen.

Sunnuntaina 25.10. söin aamiaiseksi violettejä Zilga-rypäleitä siemenineen, jogurttia, kanelia, mantelirouhetta, auringonkukansiemeniä, riisiproteiinia ja mustikoita. Söin myös yhden parapähkinän (ei listalla) varmistaakseni seleenin saannin. Lounaaksi söin edellisenä päivänä kypsentämääni kanaa, paistettuja ja keitettyjä porkkanoita, parsakaalia (ei listalla), täysjyväriisiä, tomaattia ja salaattia. Jälkiruoaksi join cappucinon, jonka maito ei kuulu sallittuihin ruoka-aineisiin. Päivälliseksi söin uunikalaa, linssisalaattia, täysjyväriisiä ja porkkanoita.


Uunikalaa, linssisalaattia, täysjyväriisiä ja porkkanoita



Kävelin sateessa ½ tuntia. Painoni nousi sata grammaa, mikä lienee yhteydessä siihen, että lihaksen määrä nousi melkein 300 grammaa. Rasvan määrä putosi 300 grammaa, joten kehonkoostumuksessa alkaa tapahtua hyviä muutoksia.

Maanantaina 26.10. söin aamupalaksi ruishiutale-rusina-mantelipuuroa ja kanelilla maustettua jogurttia ja riisiproteiinia. Sen jälkeen olin kuntosalilla 50 minuuttia. Kuntopyöräilin vuorotellen 30 sekunnin intensiivijaksoja tasolla yksitoista ja vajaan minuutin palautusjaksoja tasolla seitsemän. Tein jaksoja viisi kertaa. Söimme ”ulkona” ja käytin toisen lipsumisoptioistani syömällä kalkkunan lisäksi yhden kaalikääryleen, lempiruokaani, sekä juomalla ateriaan kuuluvan kaakaon. Salaattipöydästä löytyi sopivasti sallittua: rukola-amerikansalaatti-tomaattisalaattia, porkkanaraastetta ja auringonkukansiemeniä.

Hankimme kaupasta herkkusieniä ja avokadon, jotka ovat uusia tämän jakson ruoka-aineita. Katselimme myös heraproteiinijauhetta, mutta siinä oli niin paljon lisäaineita, että päätin pidättäytyä kaapistani löytyvässä SunWarriorin riisi-proteiinijauheessani. Kävin ystäväni kanssa tunnin ja 25 minuuttia kestäneellä kävelylenkillä. Välipalaksi söin luumun ja linssi-kala-salaatti-ruisleivän. Päivälliseksi söin sieni-pinaatti-sipulipaistosta, kalaa sekä linssejä. Iltapalaksi söin kaneli-jogurttia sekä linssi-voileivän.

Askelia minulle kertyi 18 254, mikä oli paljon. Olen dieetin aikana ylittänyt vain kahtena päivänä tavoitteenani olevan 10 000 askeleen rajan.  Painoni nousi 100 grammaa, mutta lihakseni kasvoi 450 grammaa. Rasvaa paloi yli 600 grammaa.

Tiistaina 27.10. söin aamiaiseksi tuoreen luumun, yhden tyrnimarjan sekä ruishiutale-rusina-mantelipuuroa ja kanelilla maustettua jogurttia. Lounaaksi söin broileria sekä tuoreita ja keitettyjä vihanneksia. Ravintola-annoksessa oli mukana myös homejuustokastiketta, jota ilolla nautin. Olimme 45 minuuttia Foam Rollingissa. Välipalaksi söin pistaasipähkinöitä ja rusinoita, omenan ja kanelilla maustettua jogurttia. Pähkinöitä söin aivan liian paljon – 30 grammaa, samoin rusinoita. Päivälliseksi söin linssi-saksanpähkinäsalaattia, kylmää uunikalaa, erivärisiä tomaatteja sekä sieni-pinaattipaistosta. Illalla meillä oli vielä nälkä. Tein kala-lehtisalaatti-tomaatti-näkkäri-kananmunasalaatin. Söin myös pikkuruisen Afrodita-omenan.

Painoni nousi 100 grammaa. Rasvan määrä suureni melkein kilon, ja lihaksen määrä pieneni lähes 600 grammaa. Olen järkyttynyt. Aion huomenna noudattaa ohjeita tarkemmin. Dieetti tuntuu tässä vaiheessa aika rennolta. Toivottavasti se ei johdu huonosta toteutuksesta ja lipsumismahdollisuuksista, jotka ovat tässä vaiheessa sallittuja 1 – 2 kertaa viikossa. Ainakaan en tänään käynyt varsinaisesti lenkillä. Foam Rolling oli ainoa liikuntani, ja se on todella kevyttä, vaikkakin tehokasta lihaskalvojen hoitoa. Söin viisi ateriaa, joten yksi oli ylimääräinen.

Keskiviikkona 28.10. söin aamiaiseksi pirtelöä. Tein sen Dr. Philin ohjeiden mukaisesti. Pähkinävoin tulee olla pelkistä pähkinöistä tehtyä. Minulla oli kaapissa cashew-pähkinävoita, jota käytin. Onneksi cashew-pähkinät ovat sallittuja ylläpitovaiheessa. Tein kaksi annosta, josta mieheni söi kuudesosan. Söin 1/3 annosta välipalana Amandine-omenan kera. Smoothie maistui hyvältä.







Lounaaksi söin kana-jyväsalaattia. Keitin speltinjyviä ja täysjyväbasmatiriisiä sekä broilerinfileitä, jotka jäähdytin. Tein salaatinkastikkeen. Sekoitin ruokalusikallisen oliiviöljyä, ½ ruokalusikallista balsamiviinietikkaa ja hivenen hienonnettuja korianterinsiemeniä (minulla ei ollut tuoretta korianteria). Laitoin kastikkeeseen myös tuoretta timjamia ja oreganoa, koska molemmat olivat pihallani vielä näin lokakuun lopussa aivan vihreitä. Lisäsin paloitellun, keitetyn kanan ja jäähtyneet keitetyt speltti- ja riisijyvät. Söin annoksen rukolan ja salaatinlehtien kera. Ruoka maistui hyvältä.





Päivälliseksi söin sitruunaista kanapastaa. Koska minulla ei ollut ruispastaa – en edes ole nähnyt pelkästä rukiista tehtyä pastaa , korvasin pastan keitetyllä speltin jyvistä ja basmatiriisin täysjyvistä tehdyllä seoksella. Paistoin kypsää kanaa, pinaattia ja jyviä. Ruoka ei maistunut kovin herkulliselta.

Juoksin tunnin intervallijuoksua ja kävelin 16 minuuttia. Painoni laski 100 grammaa, mutta lihasmassa (mittaa myös lihaksissa olevan veden) pieneni yli 350 grammaa. Rasvan määrä suureni yli 450 grammaa. Punnitsin itseni pari tuntia edellispäiväistä aikaisemmin, mikä huononsi tuloksia.


20 päivän saavutusjakson periaatteet


Vaikka en siirtynytkään saavutusjaksolle, kuvailen seuraavassa saavutusjakson periaatteet, jos joku lukijoistani haluaa kokeilla 20/20 -dieettiä kokonaisuudessaan. Tämän blogi-tekstin viimeisessä luvussa kerron, miksi en aloittanut saavutusjaksoa, jota olisin ehtinyt toteuttaa lokakuussa 3 päivää ja loput 17 päivää olisin voinut toteuttaa marraskuussa.

Saavutusjakso on Dr. Philin mukaan 20/20 -dieetin ydinjakso, ja kaksi aikaisempaa jaksoa ovat olleet vain siihen valmistautumista. Olin ymmärtänyt, että vaiheessa saa syödä mitä tahansa terveellisiä aterioita, kunhan syö kohtuullisesti ja syöden kullakin aterialla ainakin kahta 20/20 ruoka-aineista. Näin asia ei ole. Kirjassa on 80 ateriaa, joista tulee valita haluamansa. Kaikki ateriat sisältävät vähintään kaksi 20/20 -ruoka-ainetta.

Ensimmäisessä vaiheessa oli 20 sallittua ruoka-ainetta, joita olivat kookosöljy, vihreä tee, sinappi (sokeriton, makeuttamaton), oliiviöljy, saksanpähkinät, mantelit, omenat, kikherneet, kuivatut luumut, vihreät lehdet, pistaasit, rusinat, jogurtti, munat, turska, ruis, tofu ja heraproteiini. Näiden lisäksi sitruuna, kaneli ja pähkinävoi (makeuttamaton) olivat sallittuja mausteena.

Toisessa vaiheessa oli edellisten lisäksi 15 sallittua ruoka-ainetta. Näitä olivat mustikat, viinirypäleet, appelsiinit, avokado, porkkanat, korianteri, tomaatit, sienet, jyvät, cashew-pähkinät, auringonkukansiemenet, täysjyväriisi, kaurahiutaleet, mustapavut ja kananrinta. Lisäksi sallittuja olivat seuraavat mausteet: valkosipuli, balsami-viinietikka, mustapippuri, cayennepippuri, mustapippuri ja punapippuri. Myös erilaisia yrttimausteita voi käyttää.

Kolmannessa vaiheessa sallittujen ruoka-aineiden määrä lisääntyy. Seuraavassa on lueteltu kaikki saavutusvaiheessa sallitut ruoka-aineet – myös edellisissä jaksoissa sallitut:

Maitotuotteet: raejuusto (vähärasvainen), munat, pyöreät minijuustot (kaloreita noin 70 yhdessä), rasvaton maito ja rasvaton jogurtti.
Hedelmät: omenat, banaanit, mustikat, kirsikat, viinirypäleet, kiivit, sitruunat, limet, appelsiinit, persikat, päärynät, kuivatut luumut, rusinat, vadelmat, mansikat ja mandariinit.
Tuoreet vihannekset: avokado, basilikan lehdet, vihreät paprikat, punaiset paprikat, parsakaali, porkkanat, kukkakaali, kikherneet, korianteri, munakoiso, valkosipuli, inkivääri, tomaatit, vihreät pavut, linssit, vihreät salaatinlehdet (myös punaiset), sienet, sipuli, persilja, perunat, punasipuli, spagettikurpitsa, pinaatti, aurinkokuivatut tomaatit, tofu (erittäin kiinteä) ja kesäkurpitsa.
Pakastetut hedelmät ja vihannekset: mustikat, mango, persikat, ananas, mansikat ja jyvät.
Mausteet ja öljyt: balsamiviinietikka, mustapippuri, cayennepippuri, kaneli, laakerinlehdet, kookosöljy, murskattu punapippuri, Dijon-sinappi, kuivattu tilli, valkosipulijauhe, italialainen maustesekoitus (sisältää esimerkiksi oreganoa, timjamia, basilikaa, valkosipulia, mustapippuria, rakuunaa, punapippuria ja laakerinlehtiä), oliiviöljy, kuivattu persilja sekä vähäsuolainen kasvisliemikuutio.
Pähkinät: mantelit, cashew-pähkinät, luonnollinen pähkinävoi, pistaasit, auringonkukansiemenet ja saksanpähkinät.
Pasta, kaura ja jyvät: täysjyväriisi, kokojyvätortillat, kokojyväkuskus, kaurahiutaleet, kokojyväpenne, kokojyväpita, kvinoa, täysjyväruisleipä, ruisnäkkileipä, kokojyväruishiutaleet, kokojyväruispasta, lusikan verran makeuttamattomia vehnämuroja, soba-nuudelit (sisältävät tattaria) ja villiriisi.
Lihat / proteiinit: mustapavut, cannelliinipavut (valkoisia, italialaisessa keittiössä käytettyjä papuja), kananrinta, tuore turska, tuore lohi, rasvaton kalkkunajauheliha, katka- ja taskuravut, veteen säilötty purkkitonnikala, kalkkunanrinta, heraproteiini.
Muut: oliivit ja pesto.
Juomat: vihreä tee.

Lokakuun tulokset


Lokakuun tulokset on esitetty alla olevassa taulukossa. Kosin all inclusive -matka lisäsi painoani 2 ½ kiloa. Matkan aikana lihasmassa kasvoi parisataa grammaa, mikä myös lisäsi hiukan painoa. Kuitenkin rasvan määrä lisääntyi ”vain” jonkin verran yli kilon, ja sisäelinrasvan taso pysyi ennallaan. Treenasimme ja liikuimme matkan aikana. Söimme myös paljon vihanneksia. Jälkiruoat olivat ongelmamme. Kun tarjolla oli lähes kolmekymmentä herkullisen näköistä jälkiruokaa kaksi kertaa päivässä, olisi vaadittu parempaa itsehillintää kuin meillä oli.




TAULUKKO. Painoni sekä rasvan ja lihaksen määrä lokakuussa 2015



Pahemmaksi ongelmaksi muodostui loman jälkeinen aika. Matkan paluupäivästä lähtien meillä oli vieraita kahdeksan päivää. Heti tämän jälkeen olimme kolme päivää vieraisilla. Näistä kahtena päivänä olimme tätini 75-vuotisjuhlissa. Noina aikoina painoni kyllä pieneni 1,4 kiloa, mutta se oli varmasti yhteydessä lihasmassan pienenemiseen. Lihasmassa pieneni tuossa vaiheessa lähes kaksi kiloa. Ja rasvan määrä suureni melkein kaksi kiloa. Sisäelinrasva nousi tasolle yksitoista.

Maanantaina 19.10. aloitin Dr. Philin ja hänen tiiminsä kehittämän 20/20 -dieetin viisipäiväisen tehovaiheen. Vaihe vaikuttikin tehokkaalta, sillä viiden päivän aikana paino putosi 1,8 kiloa. Tosin lihasmassakin pieneni 1,3 kiloa. Kuitenkin rasvaakin paloi lähes 700 grammaa. Olin tyytyväinen viiden päivän tuloksiin, vaikkakin lihasmassan väheneminen hiukan huolestutti.

Jatkoin toiselle viiden päivän vaiheelle, ylläpitovaiheella. Sen aikana painoni nousi 400 grammaa. Rasvan määrä lisääntyi 350 grammaa. Lihaksen määrä pysyi ennallaan, ja sisäelinrasva pysyi tasolla yksitoista. Kokonaistulos 20/20 -dieetin kymmenen päivää kestäneestä kahdesta vaiheesta oli 1,4 kiloa painonpudotusta, reilut puoli kiloa lihasmassan pienenemistä ja vajaat neljäsataa grammaa rasvan vähenemistä. Erityisen huolestunut olin siitä, ettei sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrä vähentynyt.

Lokakuu kokonaisuudessaan oli huono painonpudotuksen ja kehonkoostumuksen kannalta. Painoni lisääntyi 600 grammaa. Lihaksen määrä väheni melkein saman verran. Rasvan määrä lisääntyi reilusti yli kilon, ja sisäelinrasva nousi yhden tason.


Lokakuun arviointia ja marraskuun ennakointia


Aloitin tämän blogin pitämisen marraskuussa 2013. Olimme joulukuussa 2013 all inclusive -matkalla. Silloin painoni kyllä nousi 1,3 kiloa, mutta lihakseni määrä kasvoi 1,4 kiloa ja rasvaa paloi yli 1,2 kiloa. Silloinkaan en pystynyt olemaan ilman jälkiruokaa, mutta söin vain 1 – 2 jälkiruokaa yhdellä aterialla. Minulle jäi siitä sellainen mielikuva, ettei jälkiruokien syönti lihottanut edellisellä kerralla kovin paljoa. Siksi uskalsin syödä 3 – 10 erilaista jälkiruokaa kullakin aterialla. Ja tulos oli sen mukainen.

Näytti kuitenkin siltä, että matkan jälkeinen aika oli kehonkoostumuksen kannalta pahinta. Liikuimme vähemmän, koska meillä oli vieraita tai olimme vieraisilla, sekä söimme vähemmän kasviksia. Voi myös olla, että elimistön aineenvaihdunta oli kovasti huonontunut matkalla suuren ruokamäärän vuoksi. Tarkastin, milloin minulla oli edellisen kerran ollut yhtä suuri rasvamäärä kuin nyt. Se oli vuotta aikaisemmin ennen marraskuista aineenvaihduntadieettiämme.

Vaikka ensimmäisen vaiheen jälkeen olin kovinkin tyytyväinen 20/20 -dieettiin, en ollut sitä enää toisen vaiheen jälkeen. Tulosten huononemisen syynä saattaa olla lipsumiset, jotka olivat toisessa vaiheessa sallittuja 1 – 2 kertaa viikossa. Se sai aikaan sen, että otin dieetin aika rennosti, ja lipsuin 1 – 2 päivää viikossa muiden pikku lipsausten lisäksi. Tuloksettomuus vei kuitenkin intoani. (Osa tyytymättömyydestäni johtui laskuvirheestä, jonka korjasin 1. joulukuuta: olin laskenut painonpudotuksen dieetin ajan määräksi puoli kiloa, vaikka se todellisuudessa oli 1,4 kiloa.)

Kun ymmärsin, että aineenvaihduntadieetin tulokset olivat osittain säilyneet lähes vuoden, aloin päätyä sellaiseen ratkaisuun, että olisi aika pitää taas neljän viikon aineenvaihduntadieetti. Vaikka dieetti on aika vaativa ja hankala toteuttaa, on sen toteutus mukavaa sen vuoksi, että mieheni on aineenvaihduntadieetti-fani, ja se on ainoa dieetti, jolle hän osallistuu kanssani. Saatan ”hehkuttaa” tuloksia viikoittain. En ole varma.



Lähteet:

Dr. Phil McGraw (2014) The 20 / 20 diet. Turn your weight loss vision into reality. 20 key foods to help you succeed where other diets fail. Los Angeles: Bird Street Books.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti