maanantai 30. marraskuuta 2015

HYVÄÄ TULOSTA AINEENVAIHDUNTADIEETIN TOISELLA VIIKOLLA (vuonna 2015)



Aloitimme mieheni kanssa Haylie Pomroyn (2014) kehittämän 2:2:3 aineenvaihduntadieetin marraskuun neljäntenätoista. Kokeilimme sitä neljä viikkoa jo vuoden 2014 marraskuussa, ja tulokset osoittautuivat hyviksi: meiltä lähti yhteensä 13 senttiä pois vyötäröltä, 9,7 kiloa painosta sekä 7,5 kiloa rasvasta; sisäelinten ympärillä oleva rasva laski yhteensä kolme tasoa alemmaksi. Kirjoitin dieetistämme silloin useita blogi-tekstejä, jotka ovat olleet blogini suosituimpia tekstejä. Vaativuudestaan huolimatta dieetti on minulle mieluinen, koska se on ainoa dieetti, jolle mieheni haluaa osallistua kanssani.

Olen julkaissut tämänvuotisen dieetin ensimmäisestä viikosta blogi-tekstin. Tässä tekstissä kuvailen dieetin toisen viikon toteutumista ja tuloksia. Lisäksi esittelen dieetin toisen vaiheen ruoka-ainelistan. Edellisessä blogi-tekstissäni esittelin ensimmäisen vaiheen ruoka-ainelistan, joitakin dieetin periaatteita sekä dieetin käskyt ja kiellot. Kolmannen viikon blogi-tekstissäni esittelen kolmannen vaiheen ruoka-aineluettelon. Lisää tietoa dieetistä löytyy vuoden 2014 marras-joulukuun blogi-teksteistäni. Dieetin tavoitteena on parantaa aineenvaihduntaa pysyvästi siten, että elimistö säilyisi terveenä ja hyvin toimivana dieetin jälkeenkin.


Aineenvaihduntadieetin toisen vaiheen ruoka-ainelista (valitse luomutuotteita aina, kun se on mahdollista)

Seuraavassa on lueteltu 105 ruoka-ainetta sekä lisäksi mausteet, joiden syönti on sallittua 2:2:3 aineenvaihduntadieetin toisessa vaiheessa:

Vihannekset ja juurekset (tuoreina, säilykkeinä tai pakastettuina): Arrowjuuri, endiivi, fenkoli, herkkusienet, kaalit, kurkku, kurpitsa, lanttu, lehtikaali, lehtisalaatit (paitsi jäävuorisalaatti), mangoldi, paprika, parsa, pavut (vihreät, keltaiset ja ranskalaiset), pikkujamssipapu, pinaatti, purjo, raparperi, rucola, salottisipuli, sareptansinappi, selleri, sipuli (puna- ja keltasipuli), spirulina, vesikrassi, vihersipuli ja vihreät chilit.



Toisessa vaiheessa syödään lounaalla ja päivällisellä proteiinia ja vihanneksia. Kuvassa savulohta,
keitettyä parsakaalia, punaista lehtikaalia, kurkkua, paprikaa ja sitruunaa.


Hedelmät ja marjat (tuoreita tai pakastettuina): Lime ja sitruuna.

Eläinproteiinit: Biisoninliha (jauhettu), kalkkuna (rintaleike, vähärasvainen jauheliha), kalkkunapekoni (nitriititön), kampela (filee), kana (nahaton, luuton, valkoinen liha), kananmunan valkuainen, kuivaliha (nitriititön nauta, biisoni, kalkkuna, hirvi, strutsi), leikkeleet (nitriititön kalkkuna, broileri ja paahtopaisti), lohi (nitriititön, savustettu), merianturan filee, naudanliha (kaikki vähärasvaiset osat, kuten sisä- ja ulkofilee, fileeselkä, takapaisti, vähärasvainen jauheliha), pallas (filee), pietarinkala (filee), riista (hirvi, strutsi), sardiinit vedessä, sianliha (seläke, ulkofilee), simpukat vedessä, säilykesuolaliha ja tonnikala vedessä sekä turska/kolja (filee).

Kasviproteiinit: Ei mitään tässä vaiheessa.

Liemet, yrtit ja mausteet: Etikka, inkivääri (tuore), kofeiinittomat yrttiteet tai Pero, kuivatut yrtit, leivinhiiva, liemet (nauta, kana, kasvis), luomumausteet (Bragg Liquid Aminos, kookospähkinän aminohapot), Tamari-soijakastike, makeutusaineet (stevia, ksylitoli koivu- tai jalopuusta), musta- ja valkopippuri, chilijauhe, chilitahna, chipotle, kaneli, paprikajauhe, muskottipähkinä, sipulisuola, raakakaakaojauhe, merisuola, Simply Organic -mausteet, maustekurkku (ei lisättyä sokeria), piparjuuri (tahna), sinappi (tahna, jauhe), tabasco, tuoreet yrtit, valkosipuli (tuore, jauhe) sekä vanilja- tai piparminttu-uute.

Viljatuotteet ja tärkkelykset: Ei mitään tässä vaiheessa.

Terveelliset rasvat: Ei mitään tässä vaiheessa.
                          

Aineenvaihduntadieetin toisen viikon toteutus

Lauantaina 21.11. aloitimme hyvillä mielin dieetin toisen viikon. Mieheni Ahti rakastaa luomukaurapuuroa riisimaidon kera. Sitä syömme aina aamuisin ensimmäisessä vaiheessa. Valitettavasti emme ole löytäneet riisimaitoa, johon ei olisi lisätty lisäaineita tai auringonkukkaöljyä. Emme käytä auringonkukkaöljyä sen huonon Omega3:n ja Omega6:n suhteiden vuoksi. Suomalaiset saavat liikaa Omega6:tta. Yritin tehdä riisijauhosta riisimaitoa, mutta siitä ei tullut hyvää. Ostimme Rice Dream Original Organic -riisimaitoa, joka on luomulaatuista eikä sisällä lisäaineita. Siinä on valitettavasti auringonkukkaöljyä. Ykkösvaiheessa rasvan määrä pyritään rajoittamaan mahdollisimman vähään.

Yöllä oli satanut lunta, ja juoksin puoli tuntia loskassa. Laihduin 800 grammaa. Rasvaa poistui yli 200 grammaa, mutta lihastakin poistui neljänneskilo. Joka tapauksessa tulos oli positiivinen, ja edellisvuotista parempi. Silloin rasva lisääntyi toisen viikon ensimmäisen vaiheen ensimmäisenä päivänä lähes 800 grammaa.


Sunnuntaina 22.11. söimme aamiaiseksi ½ annosta puuroa riisimaidon ja mustikoiden kera, omenan ja mandariinin sekä muhennetulla uunikurpitsalla päällystetyn speltti-näkkärin. Juoksin puoli tuntia, ja kävelin kahdeksan minuuttia.







Välipalaksi söimme ennen lounasta sekä lounaan jälkeen omenoita ja mandariinia. Lounaan jälkeisellä välipalalla söimme myös mansikkasosetta. Lounaalla söimme omasta kurpitsastamme tehtyä kurpitsalaatikkoa. Keksin reseptin itse (resepti yllä). Vaikka ihmettelenkin sitä, että mantelijauho on tässä rasvattomassa vaiheessa sallittua, käytin sitä. Laatikko maistui niin hyvälle, että tein heti uuden annoksen päivällisen lisäkkeeksi. Lisäksi söimme mustaa kvinoaa, härkäpapu-sipuli-tomaatti-parsakaalipaistosta, kirsikkatomaatteja ja lehtisalaattia. Päivällisellä söimme naudanpaistia, kurpitsalaatikkoa, härkäpapu-sipuli-tomaatti-parsakaalipaistosta ja tuoreita vihanneksia.




Ensimmäisen vaiheen päivällinen: kurpitsalaatikkoa ja kurpitsasipsejä, kvinoaa, härkäpapu-vihannespaistosta,
naudanpaistia, lehtisalaattia ja tomaatteja



Painoni putosi 200 grammaa, mutta lihakseni määrä väheni melkein 500 grammaa. Rasvan määrä lisääntyi lähes 600 grammaa. En osaa sanoa syytä huonoon tulokseen. Mietin jopa sitä, olisiko mahdollista, että D-vitamiinin sisältämät lisäaineet olisivat rasittaneet maksaa. Otin eilen D-vitamiinitabletin. Edellisenä vuonna dieetin yhdeksäs päivä oli menestys: 300 grammaa pois painosta, 550 grammaa pois rasvasta ja parisataa grammaa lisää lihasta.

Maanantaina 23.11. alkoi dieetin toinen vaihe. Aamiaiseksi söimme savulohta ja vihanneksia. Ensimmäisellä välipalalla söimme savulohta ja hiukan vihanneksia. toisella välipalalla söimme monta siivua nitriititöntä broilerileikettä ja kurkkua. Lounaaksi tein vähärasvaisesta naudan luomujauhelihasta kaalikeiton, joka on toisen vaiheen perusruokaamme eli yleensä syömme sitä silloin lounaalla tai päivällisellä.


Toisen vaiheen lounas tai päivällinen: jauheliha-kaalikeitto keräkaalista, lehtikaalista, pensaspavuista, varsiselleristä,
sipulista ja vähärasvaisesta jauhelihasta maustettuna paprikajauheella, viinietikalla, chilillä, merisuolalla ja pippurilla




Päivälliseksi söimme naudan fileestä tehtyjä pihvejä, keitettyä parsakaalia, keräkaalia, paprikaa, varsiselleriä sekä jääsalaattia. Pyrin tarkistamaan, että saamme aterioillamme eri värejä. Keltaista ja punaista väriä voi tässä vaiheessa oikeastaan saada vain paprikoista. Olimme syöneet aamulla keltaista paprikaa, ja nyt söimme punaista. Kaalikeitossa käytin punasipulia, koska siinä on sinistä väriainetta.

Olimme menossa kuntosalille, mutta toinen meistä unohti jumppavaatteensa kotiin. Väärin arvattu! En se ollut minä. Kävimme sitten vain kaupoissa. Tein kotona viitisentoista minuuttia kahvakuulaharjoituksia. Askeleita minulle kertyi vain reilut kuusituhatta. Painoni laski 100 grammaa. Rasvan määrä väheni parisataa grammaa, ja lihas lisääntyi viitisenkymmentä grammaa. Edellisvuotinen tulos oli melkein samanlainen.

Tiistaina 24.11. söimme vain proteiineja ja vihanneksia sekä hivenen sitruunaa, kuten toisessa vaiheessa kuuluukin. Broileri- ja kaalikeittoateriat olivat pääosassa. Kävelin 20 minuuttia, olimme Foam Rollingissa 45 minuuttia ja kuntosalilla 50 minuuttia. Yhteensä kuntoilua oli melkein kaksi tuntia.

Laihduin 600 grammaa. Rasvaa väheni 950 grammaa. Lihas kasvoi vajaat 300 grammaa. Sisäelinrasva laski tasolle kymmenen. Tulos oli kaikin tavoin hyvä. Edellisvuotiset dieetin yhdennentoista päivän tulokset olivat myös hyvät: 400 grammaa pois painosta, lähes 800 grammaa pois rasvasta, 250 grammaa lisää lihasta. Tulos oli nyt vielä parempi kuin viime vuonna.

Keskiviikkona 25.11. alkoi dieetin toisen viikon kolmas vaihe, dieetin kahdestoista päivä. En kuntoillut lainkaan, mutta sain 10 000 askelta täyteen arkiliikunnasta sekä paikalla kävelystä ja juoksusta. Lihoin 300 grammaa, mikä lienee ainakin osittain yhteydessä lihaksen kasvuun, yli 300 grammaan. Rasva väheni melkein 300 grammaa. Vuotta aikaisemmin rasva lisääntyi dieetin 12. päivänä 650 grammaa, ja lihas väheni yli 300 grammaa. Sisäelinrasva pysyi nyt tasolla kymmenen.

Torstaina 26.11. aiheutti työni vaikeuksia ateria-aikataulun pitämisessä. Saapa nähdä huomenaamulla, onko se vaikuttanut kehooni. Kotiin tultuani söin juureksista, sipulista, selleristä ja kaalista sekä vähärasvaisesta jauhelihasta tekemääni borsch-keittoa. Se maistui oikein hyvälle ilman smetanaakin, chilillä ja timjamilla maustettuna. Päivällisellä söin paistettua broileripihviä kaalista, sipulista, paahdetuista kikherneistä ja kesäkurpitsasta tehdyn vihannespaistoksen ja tuoreiden vihannesten kera.

Olin vesijumpassa työesteiden vuoksi vain 15 minuuttia. Uin ja olin vesihieronnassa toiset 15 minuuttia. Mieheni oli ollut pari päivää flunssassa, ja illalla minäkin aloin yskiä, ja kurkku tuli kipeäksi. Laihduin 400 grammaa. Tarkistin, etten ole ollut näin kevyt ainakaan kolmeen ja puoleen vuoteen. Todennäköisesti olen ollut tätä kevyempi toukokuussa 2012, kun treenasin puolimaratonille. Olen tosi iloinen, vaikka painonlasku on varmaan yhteydessä lihaksen pienenemiseen neljänneskilolla. Rasvaa ei kuitenkaan tullut lisää, vaan se väheni seitsemällä grammalla! Sisäelinrasva alkaa vakiintua tasolle kymmenen.

Perjantaina 27.11. alkoi nuha. Lievää yskää oli jo ollutkin. Kävimme 45 minuutin kevyellä kävelylenkillä. Illalla nousi kuume 38,2 asteeseen. Join alle 1 ½ litraa vettä, kun yleensä juon 2 – 2 ½ litraa. Söin vain neljä ateriaa. Lepäilin koko illan. Arvattavasti passiivisuus vaikutti tuloksiin. Painoni pysyi ennallaan. Rasva lisääntyi reilut 150 grammaa. Lihas pieneni 80 grammaa. Sisäelinrasva pysyi tasolla kymmenen.


Toisen viikon tulokset

Aineenvaihduntadieetin toisen viikon tulokset on esitetty taulukossa 1. Painoni laski 1,7 kiloa.  Rasvan määrä väheni melkein kilon. Lihaksen määrä väheni yli 400 grammaa, mikä on tietenkin valitettavaa. Muut tulokset olivat erinomaisia. Viikon neljäntenä päivänä sisäelinrasva laski tasolle kymmenen, jossa se pysyi loppuviikon.





TAULUKKO 1. Painonkehitykseni  sekä rasvojen ja lihaksen määrät dieetin toisella viikolla



Yhteensä painoni on pudonnut dieetin aikana 3,5 kiloa. Rasva on vähentynyt 1,7 kilolla, ja lihaksen määrä on vähentynyt 1,2 kiloa. Olen nyt tehnyt blogia pari vuotta. Painoni on pudonnut sinä aikana melkein kahdeksan kiloa. Rasva on vähentynyt viidellä kilolla, ja lihas on pienentynyt 1,7 kiloa.




KUVIO: Verensokeriarvoni dieetin toisella viikolla





Minulla on diabetes. Syön iltaisin yhden 750 milligramman tabletin Metforemia. Suurin osa kokeilemistani dieeteistä on alentanut verensokeriarvojani. Mittasin verensokeriarvojani dieetin toisella viikolla tosi usein, seitsemäntoista kertaa. Arvot vaihtelivat 4.2 – 6.0 välillä. Verensokeriarvojen keskiarvo oli 5,1. Edellisenä vuonna koko vuoden verensokeriarvojen keskiarvo oli 6.1 ja vuoden 2015 verensokeriarvot olivat ennen marraskuuta 5.8. Keskiarvot olivat siis tällä viikolla yhden yksikön viimevuotista matalammat ja 0,7 yksikköä alkuvuotisia arvoja matalammat.


Aineenvaihduntadieettien tulokset vaiheittain ja vertailua vuoteen 2014


Olimme mieheni Ahdin kanssa ensimmäistä kertaa aineenvaihduntadieetillä marraskuussa 2014. Silloin dieetti tehosi mieheeni hyvin, mutta minun elimistöni vastusti muutoksia niin, että rasvaa alkoi palaa enemmän vasta kolmannella viikolla. Taulukossa 2 on esitetty tämän vuoden tulokseni vaiheittain ja taulukossa 3 vuoden 2014 tulokseni vaiheittain. 




TAULUKKO 2. Aineenvaihduntadieetin kahden ensimmäisen viikon tulokseni eri vaiheittain



Rasvani väheni tänä vuonna toisessa ja kolmannessa vaiheessa (taulukko 2). Eniten sitä väheni toisessa vaiheessa, melkein 1,4 kiloa. Toisessa vaiheessa syödään vain proteiineja ja vihanneksia. Se on vaiheista haasteellisen. Koska tein jo viime vuonna yhteenvedon eri vaiheista ja havaitsin, että rasvan polttamisessa se oli tehokkain vaihe, motivoin itseäni nyt vaiheeseen ajattelemalla tuloksia.


Lihakseni määrä väheni paljon 1. vaiheessa, ja kolmannessa vaiheessa se suureni. Ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa painoni putosi yhtä paljon, kaksi kiloa kummassakin. Toisessa vaiheessa painoni nousi hiukan, mikä on varmaan ainakin osittain yhteydessä lihaksen kasvuun.




TAULUKKO 3. Aineenvaihduntadieetin kahden ensimmäisen viikon tulokseni eri vaiheissa v. 2014




Tämänvuotiset tulokset olivat samansuuntaisia kuin viimevuotiset, mutta pääsääntöisesti parempia. Lähes päivittäin havaitsin parempia tuloksia kuin edellisenä vuonna, ts. aineenvaihduntani toimi jo kahtena ensimmäisenä viikkona ja ensimmäisestä päivästä lähtien.

Viime vuonna rasva oli lisääntynyt kahden viikon jälkeen ensimmäisessä vaiheessa yli 800 grammaa (taulukko 3), kun se tänä vuonna väheni aavistuksen. Toisen vaiheen jälkeen rasvaa oli paloanut tänä vuonna 450 grammaa enemmän. Kolmannessa vaiheessa rasvaa oli palanut tänä vuonna parisataa grammaa enemmän kuin viime vuonna. Yhteensä rasvaa väheni melkein 1,7 kiloa, kun viime vuonna se pysyi kaksi viikkoa entisellään, ja alkoi vähentyä vasta dieetin kolmannella viikolla. Lihakseni määrä pieneni molempina vuosina toisella viikolla, nyt jopa 50 grammaa enemmän kuin viime vuonna. Ensimmäisessä vaiheessa väheni nyt neljänneskilon enemmän kuin viime vuonna.Toisessa vaiheessa lihaksen määrä pieneni tänä vuonna yli 200 grammaa vähemmän kuin viime vuonna. Kolmannessa vaiheessa lihas suureni viime vuonna melkein 50 grammaa enemmän kuin tänä vuonna,

Ensimmäisessä vaiheessa painoni putosi nyt 700 grammaa enemmän kuin viime vuonna. Toisessa vaiheessa painoni putosi 100 grammaa enemmän kuin viime vuonna. Painoni nousi nyt kolmannessa vaiheessa puoli kiloa vähemmän kuin viime vuonna. Painoni putosi tänä vuonna yhteensä 1,3 enemmän kuin viime vuonna. Sisäelinten ympärillä oleva rasva väheni toisen viikon neljäntenä päivänä tasolle kymmenen. Viime vuonna se ei pudonnut pienemmälle tasolle ensimmäisellä eikä toisella viikolla.


Miksi aineenvaihduntani toimi nyt ensimmäisestä viikosta lähtien?

Olen miettinyt sitä, miksi aineenvaihduntani toimi nyt ensimmäisestä viikosta lähtien, vaikka se viime vuonna alkoi toimia vasta kolmannella viikolla. Minun on pakko etsiä ratkaisua dieettiä edeltävästä ajasta tai dieetin toteutuksesta. Pomroyn (2014) mukaan aikaisemmat dieetit saattavat viivästyttää aineenvaihdunnan alkamista. Oletan, että dieetit, joissa elimistö on joutunut sopeutumaan esimerkiksi hyvin pieneen kalorimäärään tai ihmiselle outoihin aineisiin, ei tavallisiin ruoka-aineisiin, saattaisivat vaikuttaa tämän.

Olen pyrkinyt valitsemaan kaikki dieettini siten, että ne olisivat terveellisiä – ehkä Dukan-dieettiä lukuun ottamatta. 5:2-dieettiä lukuun ottamatta missään dieeteistäni ei ole laskettu kaloreita, vaan niiden vaikutus on perustunut oikeiden ruoka-aineiden valintaan. Yhteistä kaikille dieeteilleni on ollut myös se, että missään ei ole syöty valkoista sokeria tai vehnää. Kaikki ovat perustuneet aitoihin ruoka-aineisiin.

Vuonna 2014 dieettiäni edelsi syys- ja lokakuussa HIIT-kokeilu (high-intensity  interval training) eli korkean intensiteetin intervalliharjoittelua. Vaikka HIITillä oli hyviä vaikutuksia veren sokeriarvoihini, verenpaineeseeni ja aerobiseen kuntooni, olisi se vaatinut tuekseen sopivan dieetin. Rajoitin syömisiäni yhtenä päivänä viikossa syömällä silloin vain proteiineja, vihanneksia ja marjoja. Toteutin HIITiä syyskuussa 24 päivää ja lokakuussa 19 päivää eli 43 päivää peräkkäin. Rasvani määrä lisääntyi HIITin aikana kaksi kiloa, lihakseni määrä pieneni kilon ja painoni nousi 400 grammaa. Vaikka tuloksiin vaikuttivat myös ajankohtaan osuneet synttärit ja buffet-ateriat, ei aineenvaihduntani aivan ilmeisesti toiminut hyvin aineenvaihduntadieetin alkaessa.

Nyt eli vuonna 2015 aineenvaihduntadieettiä edelsi lokakuussa Dr. Philin 20/20 -dieetti. Dieettiin alkoi jaksolla, jolla oli mahdollista syödä vain kahtakymmentä tarkasti määriteltyä ruoka-ainetta. Dieettiin liittyi HIIT- ja voimaharjoittelua. Vaikka toteutin dieettiä vain kaksi viiden päivän jaksoa eli kymmenen päivää peräkkäin, painoni putosi 1,4 kiloa, rasvamääräni pieneni nelisensataa grammaa, mutta lihaksen määräkin pieneni melkein 600 grammaa. Dieetin jälkeen rasvan määrä pieneni edelleen, ja lihas alkoi kasvaa. Saattaa olla, että tällä viimeisimpään tutkimustietoon perustuvalla dieetillä oli hyvä vaikutus aineenvaihduntaani.

Toinen mahdollisuus on se, että aineenvaihdunnan paraneminen ensimmäisestä päivästä alkaen johtuisi siitä, että toteutimme ohjelman nyt paremmin. Toteutimme todellakin ohjelmaa paremmin, koska se oli ennestään tuttu. Osasimme hankkia tarvitsemiamme ruoka-aineita, meillä oli näkemystä, millaisia ruokia missäkin vaiheessa voisi laittaa, ja tiesimme, että edellisvuonna ongelmaksi muodostui usein se, että aloin laittaa ruokaa liian myöhään. Enää minun ei sänkyyn mennessäni tarvinnut stressaantua, tajutessani, ettei meillä ole toisen vaiheen alkaessa sopivaa aamupalaa.

Vaikka edellisessä kappaleessa mainituilla asioilla on varmaan merkitystä dieetin onnistumiseen, en kuitenkaan usko, että nämä voisivat olla syy siihen, miksi aineenvaihduntani alkoi toimia vasta kolmannella viikolla, koska mieheni aineenvaihdunta toimi silloinkin ensimmäisestä viikosta lähtien. Siksi olen sitä mieltä, että aineenvaihduntani oli nyt valmiiksi paremmassa kunnossa. Siitä en ole varma, johtuiko tilanne edeltävästä kuukaudesta vai siitä, että olen nyt ollut jo kaksi vuotta aika ajoin erittäin terveellisellä ravinnolla, mutta viime vuonna olin ollut sitä vasta vuoden.

Olimme saunassa, ja kerroin miehelleni Ahdille pohdinnoistani. Hän esitti varman mielipiteensä asiasta. Hänen mielestään se, että olin viime vuonna aineenvaihduntadieetillä, sai aikaan sen, että aineenvaihduntani toimii edelleen. ”Mutta Kosin all inclusive -matkan jälkeenhän rasvaa tuli paljon lisää”, väitin Ahdille. ”Mutta sisäelimet tulivat aineenvaihduntadieetillä hyvään kuntoon, ja pystyivät käsittelemään rasvan”, väitti Ahti.

Pidin näkökohtaa mahdollisena. Olinhan päättänyt aloittaa nyt aineenvaihduntadieetin sen vuoksi, että minusta taulukoiden nopealla vilkaisulla näytti siltä kuin rasvani määrä oli noussut siihen tasoon, joka se oli ennen vuoden 2014 aineenvaihduntadieettiä, vasta Kosin matkan jälkeen. Tein siitä sen johtopäätöksen, että aineenvaihduntadieetti oli vaikuttanut rasvan määrääni melkein vuoden. Tilastojen tarkempi tutkiminen viittaa kuitenkin siihen, että muillakin dieeteillä näyttäisi olleen yhteyttä rasvamäärieni vähenemiseen.

Mieleeni tuli vielä yksi mahdollinen selitys nykyisiin tuloksiin. Maksa joutuu käsittelemään lisäaineet ja myrkyt, ja joutuu lujille, jos niitä on paljon. Haima joutuu lujille käsitellessään nopeita hiilihydraatteja. Viime vuonna en säännöstellyt ruokiani aineenvaihduntadieettiä edeltävänä kuukautena. Nyt aloitin kuukausi ennen aineenvaihduntadieettiä kymmenpäiväisen 20/20-dieettijakson. Sen aikana ei saanut syödä keinotekoisia aineita, ei edes suolaa tai sokerialkoholeja, kuten ksylitolia. Dieetti saattoi tervehdyttää sisäelimiäni, jotka olivat olleet Kosin matkan ja sitä seuranneen mässäilyviikon jälkeen todella lujilla.


Eteenpäin

Suuntaamme tyytyväisinä dieetin kolmanteen viikkoon. Ahti on tukenut minua dieetin toteuttamisessa ja ollut todella tarkka siinä, ettemme syö muita kuin vaiheeseen kuuluvia ruoka-aineita. Aamuisin on ollut mukava nousta tekemään mittauksia, kun ne lähes kaikkina päivinä ovat olleet positiivisia. On ollut käsittämätöntä, miten dieetti nyt puree minuunkin. Uskon saavuttavani edelleen hyviä tuloksia, mutta en ihmettele sitä, jos ne hiukan pienevät tämän jälkeen. Yritän ehtiä kirjoittamaan blogi-tekstin myös kolmannesta viikosta, vaikka sitä kirjoittaessani on jo joulukuu. Lyhyehkön blogi-tekstin kirjoitan seuraavaksi kuitenkin marraskuusta kokonaisuudessaan.



Lähteet:


Dr. Phil McGraw (2014) The 20 / 20 diet. Turn your weight loss vision into reality. 20 key foods to help you succeed where other diets fail. Los Angeles: Bird Street Books.

Mosley, Michael & Bee, Peta (2013). HIIT – pikatreeni, 3 tehominuuttia viikossa. Helsinki: WSOY.

Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti