Luettuani Haylie Pomroyn (2014) kirjan 2:2:3
aineenvaihduntadieetti, innostuin dieetistä todella. Dieetti vaikutti kaiken
ruuasta ja terveydestä lukemani perusteella suorastaan nerokkaalta. Luin
kirjasta mielenkiintoisimpia kohtia miehelleni lähinnä automatkoillamme. Myös hän innostui dieetistä ja ilmoitti
aloittavansa dieetin kanssani. Seuraavassa esittelen aineenvaihduntadieetin
periaatteet. Edellisessä blogitekstissä olen kuvannut ensimmäistä
dieettiviikkoani ja seuraavassa kolmessa blogitekstissä kuvailen toista,
kolmatta ja neljättä dieettiviikkoani.
Dieetin tavoitteena on olla viimeinen dieetti. Sitä
jatketaan niin kauan kuin tavoite on saavutettu – kuitenkin vähintään neljä
viikkoa eli 28 päivää. Systemaattinen kierto, jossa syödään tiettyjä ruoki
määrättyinä päivinä strategisina kellonaikoina, saa aikaan kehon
muodonmuutoksen. Keho pysyy yllättyneenä, ravittuna ja elinvoimaisena, kunnes
se muuttuu rasvaa polttavaksi kulovalkeaksi, ja paino putoaa nopeasti. Kaloreja
ei lasketa, sillä kyse ei ole pienempien kalorimäärien syömisestä vaan
aineenvaihdunnasta, palamisesta.
Dieetti pyrkii vaikuttamaan kehon viiteen keskeiseen
osatekijään: maksaan, lisämunuaisiin, kilpirauhaseen, aivolisäkkeeseen ja
kehonkoostumukseen. Keskeisiä tässä ovat hormonit, rasvat ja sokerit.
AINEENVAIHDUNTADIEETIN
VAIHEET
Dieetti täyttää kehon elintärkeillä ravintoaineilla,
muttei koskaan samalla tavalla kahta tai kolmea päivää pidempään. Se laittaa
kehon tekemään jotakin vaikeaa, muttei koskaan kahta tai kolmea päivää
pidempään. Näin keho on työllistetty, yllättynyt ja ravittu ja kääntää
aineenvaihduntaa hidastaneiden biokemiallisten prosessien suuntaa. Näin
käynnistyy palamisprosessi, joka korventaa kaloreita ja rasvaa ennen näkymättömällä
vauhdilla.
Aineenvaihduntadieetissä on viikossa kolme vaihetta.
Kun siirryt seuraavaan vaiheeseen, edellisessä vaiheessa työskennelleet
järjestelmät ja elimet saavat rentoutua, levätä ja palautua.
Ensimmäisessä
vaiheessa (esimerkiksi maanantaina ja tiistaina) pyritään
purkamaan stressiä ja tyynnyttämään lisämunuaisia. Toisessa vaiheessa (keskiviikkona ja torstaina) vapautetaan
varastoitua rasvaa ja rakennetaan lihaksia. Kolmannessa vaiheessa (perjantaina, lauanataina ja sunnuntaina)
käynnistetään palaminen (hormonit, sydän, lämpö).
ENSIMMÄINEN
VAIHE: PURA STRESSIÄ
Ensimmäisessä vaiheessa keholle opetetaan, miten
syöty ruoka muutetaan energiaksi sen sijaan, että se varastoitaisiin.
Aineenvaihdunnalle vakuutetaan, ettei se ole enää hädässä. Ruuansulatus
pidetään mahdollisimman vaivattomana, minkä vuoksi proteiinia on vain kohtuullisesti
ja rasvamäärä on hyvin pieni. Makeat hedelmät ja kokojyvävilja täyttävät
elimistön helposti saatavilla ravintoaineilla. Ruuasta uutetaan ravintoaineita
ja ruokitaan lisämunuaisia, jotka valmistelevat kehoa vapauttamaan rasvaa.
Ensimmäisen vaiheen ruokia: nahatonta broileria, kikherneitä, vihannespaistosta, parsakaalia, uunipunajuuria, -porkkanoita ja palsternakkoja. |
Luonnollisten sokerien korkea mutta tasainen saanti
hoivaa erityisesti lisämunuaisia ja saa ne rauhoittumaan ja toimimaan paremmin.
Lisämunuaiset reagoivat verensokerin vaihteluihin tuottamalla
stressihormoneja, jotka ovat erikoistuneet rasvan varastointiin. Kun
verensokeri pysyy vakaana, vaikkakin hiukan kohollaan, lisämunuaiset
rauhoittuvat ja alkavat muuntaa rasvaa tehokkaammin.
Keho saa viljasta ja hedelmistä runsaasti energiaa,
muttei enempää kuin se pystyy käsittelemään, joten se ei varastoi niitä
rasvana. Kun hiilihydraatit ja proteiinit annetaan ilman rasvaa, keho alkaa
polttaa omia rasvavarastojaan.
Ateriat
Ensimmäinen vaihe sisältää kolme hiilihydraattipitoista,
kohtuullisesti proteiineja sisältävää, vähärasvaista ateriaa sekä kaksi
hedelmävälipalaa. Ne sijoittuvat päivään seuraavasti:
Aamiainen
|
Välipala
|
Lounas
|
Välipala
|
Päivällinen
|
Viljatuotteita
|
Hedelmiä
|
Viljatuotteita
|
Hedelmiä
|
Viljatuotteita
|
Hedelmiä
|
Proteiineja
|
Proteiineja
|
||
Hedelmiä
|
Vihanneksia
|
|||
Vihanneksia
|
TAULUKKO
1. Päivittäiset ateriat ensimmäisessä vaiheessa
Vaiheen
ruuat
Vaiheen ruokien glykeeminen indeksi on korkea, ja se
sisältää kohtuullisesti proteiineja ja vähän rasvaa. Se sisältää
-ruokia, joissa on runsaasti hiilihydraatteja, kuten
täysjyväriisiä, kvinoaa, riisimaitoa, kaurapuuroa, villiriisiä ja spelttiä
-ruokia, joissa on runsaasti luontaisia sokereita,
kuten mangoja, päärynöitä, mustikoita, mansikoita ja omenia
-ruokia, joissa on runsaasti B- ja C-vitamiinia,
kuten kalkkunaa, kaurapuuroa, appelsiinejä, kiivejä, vähärasvaista naudanlihaa,
linssejä ja sitruunoita.
Liikunta
Vaiheen aikana tehdään
vähintään toisena päivänä reipasta aerobista harjoittelua, kuten juoksua tai
kuntolaitetreeniä.
TOINEN
VAIHE: VAPAUTA RASVAVARASTOJA
Toisessa vaiheessa syödään erittäin runsaasti
proteiinia ja vihanneksia, mutta vähän hiilihydraatteja ja rasvaa. Ruuat
laittavat aineenvaihdunnan rakentamaan lihasmassaa ja ahmimaan rasvaa.
Keho muuntaa vähärasvaiset proteiinit aminohapoiksi,
jotka se pystyy muuntamaan helposti lihasmassaksi. Lihas tuhoaa kaloreita, ja
mitä enemmän lihasmassaa on sitä enemmän rasvaa palaa. Aminohapot aktivoivat
maksan toimintaa ja herättävät elimistön rasvaa kuljettavan mekanismin, joka
alkaa nopeuttaa aineenvaihduntaa. Elimistö alkaa polttaa myös varastoitua
rasvaa polttoaineeksi. Tasainen virta helposti sulavaa (vähärasvaista)
proteiinia pitää lihasmassan rakentamisprosessin käynnissä.
Maksan hyvinvointia tukevat ruuat saavat maksan
vapauttamaan varastoituja rasvasoluja. 80 – 90 prosenttia aineenvaihdunnasta
tapahtuu solujen mitokondrioissa. Tässä vaiheessa rasva kuljetetaan
mitokondrioihin, jotta se voisi palaa. Karnitiini toimii tässä kuljetusaineena.
Toisen vaiheen ruuat aktivoivat sappirakkoa, joka
hajottaa rasvaa ja haimaa, joka hajottaa proteiineja. Ruuat saavat sappirakon ja
haiman tuottamaan sellaisia ruuansulatusentsyymejä, joita tarvitaan kolmannessa
vaiheessa rasvan polttamiseen. Vihreät vihannekset muuttavat elimistöä
emäksiseksi ja niissä on runsaasti typpeä, mikä on olennaista lihasten
rakentamisen kannalta.
Vaiheen
ruuat
Toisessa vaiheessa syödään runsaasti
-maksan toimintaa edistäviä ruokia, jotta maksa voi auttaa
soluja vapauttamaan rasvaa. Tällaisia ovat esimerkiksi lehtivihannekset, parsa-
ja kukkakaali, valkosipuli, sipuli ja sitruuna.
-vähärasvaisia proteiineja, kuten vähärasvaista
naudanlihaa, kanaa tai kalkkunaa, vähärasvaista kalaa ja vähärasvaista
sianlihaa.
-runsaasti alkalisoivia vihreitä vihanneksia, kuten
lehtikaalia, mangoldia, rukolaa ja lehtisalaatteja.
-runsaasti karnitiivia sisältäviä ruokia, kuten
naudanlihaa, kanaa, turskaa ja parsaa.
Toisessa vaiheessa ei syödä viljatuotteita eikä
hedelmiä.
Ateriat
Toinen vaihe sisältää kolme runsaasti proteiineja ja
vihanneksia sekä vähän hiilihydraatteja ja rasvaa sisältävää ateriaa sekä kaksi
proteiinipitoista ateriaa. Ne sijoittuvat päivään seuraavasti:
Aamiainen
|
Välipala
|
Lounas
|
Välipala
|
Päivällinen
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Proteiinia
|
Vihanneksia
|
Vihanneksia
|
Vihanneksia
|
TAULUKKO 2. Päivittäiset ateriat toisessa vaiheessa
Liikunta
Toisen vaiheen aikana suoritetaan vähintään yhtenä
päivänä lihaskuntoharjoittelua (painojen nostelua). Keskity raskaiden painojen
nostamiseen lyhyinä sarjoina.
KOLMAS
VAIHE: KÄYNNISTÄ PALAMINEN
Kolmas vaihe sisältää runsaasti terveellisiä
rasvoja, kohtuullisesti hiilihydraatteja sekä kohtuullisesti proteiineja ja
vähäglykeemisiä hedelmiä.
Vaiheen
ruuat
Kolmannessa vaiheessa syödään runsaasti
-ruokia, jotka sisältävät runsaasti terveellisiä
rasvoja, kuten pähkinöitä ja siemeniä, kookospähkinää, oliiviöljyä, avokadoja
ja oliiveja.
-kohtuullisia määriä rasvapitoisia proteiineja, kuten
lohta, hampunsiemeniä, tahinia, mantelivoita ja hummusta.
-vähäglykeemisiä hedelmiä ja marjoja, greippiä,
mustikoita, vadelmia, karpaloita ja sitruunaa.
-vihanneksia, joilla on alhainen glykeeminen
indeksi, kuten papuja, lehtivihanneksia, bataattia, kukkakaalia ja merilevää.
-ruokia, joissa on kohtuullisia määriä
jalostamattomia hiilihydraatteja, kuten ohraa, kaurapuuroa, idätetystä viljasta
tehtyä leipää, villiriisiä ja kvinoaa.
-kilpirauhasta tukevia ruokia, kuten merilevää,
katkarapuja, kookosöljyä ja hummeria.
-ruokia, joissa on runsaati inositolia ja koliinia,
kuten palkokasveja, naudan ja kanan maksaa, pähkinöitä ja siemeniä sekä
ruusukaalia.
Ateriat
Kolmannessa vaiheessa syödään kolme ateriaa ja kaksi
terveellisiä rasvoja sisältävää välipalaa. Ne sijoittuvat päivään seuraavasti:
Aamiainen
|
Välipala
|
Lounas
|
Välipala
|
Päivällinen
|
Hedelmiä
|
Rasvaa/prot.
|
Rasvaa/prot.
|
Vihanneksia
|
Rasvaa/prot.
|
Rasvaa/prot.
|
Vihanneksia
|
Vihanneksia
|
Rasvaa/prot.
|
Vihanneksia
|
Viljatuotteita
|
(valinn.)
|
Hedelmiä
|
Viljatuotteita
|
|
Vihanneksia
|
(valinnainen)
|
TAULUKKO 3. Päivittäiset ateriat kolmannessa
vaiheessa
Liikunta
Kolmannen vaiheen
aikana tehdään ainakin yhtenä päivänä jotakin stressiä lieventävää toimintaa,
kuten esimerkiksi hieronnassa käynti, syvähengitystä, kävely auringonpaisteessa.
AINEENVAIHDUNTADIEETIN
KÄSKYT
Aineenvaihduntadieetin periaatteet ovat
pähkinänkuoressa seuraavat:
1. Syö viisi kertaa päivässä, 35 kertaa viikossa.
2. Syö kolmen – neljän tunnin välein
paitsi nukkuessasi.
3. Syö puolen tunnin sisällä heräämisestä.
4. Noudata ohjelmaa täydet 28 päivää.
5. Syö vain vaiheen mukaisia ruokia.
6. Suorita vaiheet järjestyksessä.
7. Juo ainakin kolme litraa vettä päivässä.
8. Syö luomuruokaa, jos mahdollista.
9. Lihan täytyy olla nitriititöntä.
10. Kuntoile vaiheesi mukaan.
AINEENVAIHDUNTADIEETIN
KIELLOT
Aineenvaihduntadieetin aikana et saa syödä seuraavia
aineita:
1.vehnää (kylläkin spelttiä),
2.maissia,
3.maitotuotteita,
4.soijaa,
5.sokeria (paitsi ksylitolia ja steviaa),
6.kofeiinia,
7.alkoholia,
8.kuivahedelmiä tai hedelmämehuja,
9.keinotekoisia makeutusaineita eikä
10.rasvattomia dieettiruokia.
LOPUKSI
Tätä kirjoittaessani
olen kokeillut dieettiä reilut kaksi viikkoa mieheni kanssa. Jos aloitat
dieetin, on tärkeää, että viet sen loppuun. Miehelläni aineenvaihdunta alkoi
toimia jo melko varhaisessa vaiheessa, mutta minun aineenvaihdunnallani on
ollut käynnistymisvaikeuksia. Olen kyllä laihtunut huomattavasti, mutta ”rasvanpolttoroihu”
ei oikein tahdo syttyä. Lue edellinen ja kolme tai ehkä neljäkin seuraavaa blogitekstiäni,
ennen kuin aloitat dieetin, jotta dieetti voisi olla viimeinen dieettisi.
Pitkäjännitteisyyttä matkaan!
Lähde:
Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti.
Helsinki: Readme.fi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti