sunnuntai 16. marraskuuta 2014

2:2:3 AINEENVAIHDUNTADIEETIN OPETTELUA/ensimmäinen viikko



Aloitin Haylie Pomroyn kehittämän 2:2:3 aineenvaihduntadieetin maanantaina 3.11.2014. Toteutimme dieettiä yhdessä mieheni kanssa, sillä lukiessani välillä ääneen Pomroyn (2014) kirjaa hänkin innostui dieetistä. Tässä blogitekstissä kuvailen ensimmäistä dieettiviikkoa. Dieetin pituus on 28 päivää. Pyrin kirjoittamaan blogitekstin kustakin viikosta sekä viikon kuluessa tämän julkaisusta oman blogitekstinsä aineenvaihduntadieetin periaatteista.

MITEN TOTEUTIN AINEENVAIHDUNTADIEETIN?


Seuraavassa kuvaan sitä, millaista ruokaa söin ensimmäisellä aineenvaihduntadieettiviikolla, miten kuntoilin ja millaisia tuntemuksia minulla oli päivittäin.

Maanantai 3.11.14

Aamupalaksi söin kaurapuuroa riisimaidon kera sekä omenan. Meillä on tapana viedä isäni ja äitini isänpäivälounaalle isänpäiväviikolla. Päätimme tarjota aterian heti maanantaina, jotta emme joudu hakoteille keskellä dieettiä. Lounaalla söin porkkanasosekeittoa ja kampelaa salaatin kera. Söin myös jälkiruuan, joka oli hedelmäsalaattia kardemummavaahdolla. Yllättäen annos sisälsi myös upean rahkakakkuviipaleen, jonka söin.

Välipalaksi söin omenan. Päivälliseksi söin täysjyväriisistä ja naudan jauhelihasta (rasvaa 7 %) tehdyn kaalilaatikon sekä salaattia ja sharon-hedelmän. Myöhemmin tajusin, että valkokaali ei kuulu maanantain ja tiistain dieettiin, joten ruoka olisi sopinut viikon kolmelle viimeiselle päivälle. Aamupäivän välipalan söin illalla: nitriititöntä kalkkunaleikettä ja vihanneksia. Vettä join 2,3 litraa (tulisi juoda kolme litraa). Olo oli koko päivän hyvä.

Tiistai 4.11.

Painoni putosi 1,2 kiloa. Rasvan määrä kasvoi 812 grammaa. Aamupalaksi söin kaura-mustikka-vadelma-mandariinipirtelön, jonka maustoin kahdeksalla kukkaruukusta ottamallani stevian-lehdellä. Lounaaksi söin kaalilaatikkoa tomaattien kera. Välipalaksi söin omenan. Päivälliseksi söin vähärasvaisesta naudan jauhelihasta (rasvaa 7 %) tehtyjä jauhelihapihvejä, kukkakaalia, keitettyä porkkanaa ja lanttua, lehtisalaattia, kesäkurpitsaa, kurkkua ja tomaattia sekä spelttihiutaleista tehtyä ”puuroa”. Iltapalaksi söin omenan. Join kolme litraa vettä päivän aikana.



KUVA 1. Tiistain päivällinen


Oloni oli erinomainen koko päivän. Sokeriarvoni nousi yllättävän korkeaksi vilja-aterioiden eli aamiaisen ja lounaan jälkeen.  Olin Pilates-venyttelyssä 45 minuuttia ja juoksin puolen tunnin lenkin.

Keskiviikko 5.11.

Painoni oli pudonnut 400 grammaa ja rasvamäärä pysynyt ennallaan. Aamupalaksi söin valkuaisista ja pinaatista, rukolasta ja villisuolaheinästä tehdyn munakkaan ja kaksi viipaletta nitriititöntä kalkkunaa. Välipalaksi söin loimutettua lohta, kurkkua ja kesäkurpitsaa. Lounaaksi söin jauhelihapihvejä, parsakaalia sekä sipulista, kesäkurpitsasta, pensaspavuista ja kiinankaalista tehdyn paistoksen.

Päivälliseksi söin lounaalta jääneen kasvispaistoksen, jauhelihapihvejä, keitettyä kukka- ja parsakaalia, paprikaa, kurkkua ja keltaista kesäkurpitsaa sekä puoli sitruunaa ksylitolin kera. Iltapalaksi söin nitriititöntä kinkkua ja vihanneksia. Vettä join kolme litraa.

Varsinkin aamupäivällä olo oli vähän heikko. Tuntui kuin olisi ketoosissa. Lounaan jälkeen olo oli parempi, mutta päivällisen jälkeen vatsaani alkoi nipistellä ja se meni kuralle – todennäköisesti ksylitolista. Ehkä sitä tuli ripoteltua sitruunalle enemmän kuin teelusikallinen. Ksylitolilla on laksatiivisia vaikutuksia ja yli teelusikallinen ksylitolia saattaa aiheuttaa vatsakipuja ja ripulia.

Torstai 6.11.

Painoni oli pudonnut kilon. Rasvan määrä oli lisääntynyt 77 grammaa ja lihas vähentynyt miltei seitsemälläsadalla grammalla. Ja keskiviikon ja torstain kun piti olla lihasten kasvatuspäiviä! Heikohkon olon vuoksi lepäilin eilen aika paljon.

Aamiaiseksi söin kaksi keitettyä valkuaista, paistettuja suppilovahveroita ja punasipulia sekä rukolaa, lehtisalaattia, kurkkua, paprikaa ja keltaista kesäkurpitsaa. Lounaaksi söin naudanlihasta, kaalista, varsiselleristä ja sipuleista sekä yrteistä ja mausteista tehtyä keittoa. Välipalaksi söin savustettua lohta ja vuonansalaattia. Päivälliseksi söin samaa keittoa kuin lounaaksi. Iltapalaksi söin savustettua lohta, kurkkua, rucolaa, sipulia ja salaatteja. Join vettä 2,7 litraa.

Olimme tänään tunnin kuntosalilla. Keskiviikon ja torstain tavoitteena on rakentaa lihaksia. Teimme isoilla painoilla ja useimmiten vain vähän kertoja. Olo oli kuntosalin jälkeen kummallakin loistava. Kiinnostaa nähdä, onko lihasten paino noussut.

Nämä proteiini-vihannespäivät ovat kokonaisuudessaan kuitenkin aika vaativia. Olo oli välillä hiukan heikko - kuin ketoosissa. Välillä ateriavälit kasvoivat liian suuriksi. Ruuan laittoa ei tule aloitettua tarpeeksi varhain, ja kaikki on laitettava alusta asti. Asumme maalla ja kuntosalin jälkeen halusimme käydä kaupoissa ostamassa ruokaa. Lidlissä meille tuli nälkä. Mietimme, mitä voisimme syödä. Ainoa mahdollinen välipala oli savustettu lohi ja salaatti. Aamupäivällä minulla oli vielä lievää ripulia ja muutenkin toivoin, että pian olisi perjantai. Illalla mieheni Ahti tuli kuumeeseen.

Perjantai 7.11.14

Painoni putosi puoli kiloa. Rasvaa paloi 53 grammaa. Lihas pieneni pari sata grammaa L, vaikka sen piti suurentua. Nyt alkoivat ”rasvapäivät”, joita olimme odottaneet. Aamiaiseksi söin spelttipuuroa itse tekemäni mantelimaidon kanssa. Kaupan mantelimaidoissa näyttää olevan lisäaineita. Söin myös oliiviöljyssä paistetun kokonaisen kananmunan sienipaistosruokalusikallisen, eriväristen tomaattien ja kurkun kera. Oli ihanaa saada syödä taas itse kasvatettuja luomutomaatteja. Söin lisäksi luumun.

Tein myös pienen smoothien mantelimaidosta, vedestä, mustikoista, puolukoista, tyrneistä (ei listassa), auringonkukansiemenistä, kaakaonibseistä, spiruliinasta, kurkumasta, merilevästä  ja teelusikallisesta pellavarouhetta. Maustoin smoothien ceylonin-kanelilla ja stevialla. Ceylonin-kanelissa ei ole kumariini-nimistä myrkkyä, jota tavallisessa kanelissa on. Ole tarkkana stevioiden suhteen: yleensä kaupan tuotteet, joissa lukee stevia, ovat lähes kokonaan jotakin muuta ainetta ja stevian lehdistä valmistettuja stevioglykosideja niissä on vain pikkuriikkisen. Omat steviani olen ostanut iHerbiltä. Syönti tuntui ruhtinaalliselta.

Välipalaksi söin puoli avokadoa, palan loimulohta, lanttua, kurkkua ja tomaattia. Toiseksi välipalaksi söin Antonovka-omenan. Omena ei ole näinä kolmena päivänä sallittujen ruokien listalla, mutta ajattelen sen johtuvan makeudesta. Meillä on vielä parisataa litraa Antonovka-omenoita maakellarissa. Koska ne ovat happamia omenia, päätin sallia itselleni sen syönnin.

Lounaaksi tein hummusta, broileria, uunissa paistettua punajuurta, porkkanaa ja palsternakkaa, parsakaalia sekä papu-sipuli-tomaatti-maapähkinäpaistosta. Lounaalla kuului syödä myös hedelmä. Söin pienehkön Antonovkan ja puolikkaan sharonia (ei listalla). Päivälliseksi söin idätetystä speltistä tehdyn leipäviipaleen, hummuksen, kurkun, vuonansalaatin, keltaisen paprikan ja nitriitittömän kinkkuviipaleen kera. Vettä join vain puolitoista litraa. Olo oli erinomainen koko päivän.

Lauantai 8.11.14

Painoni nousi 100 grammaa. Rasvan määrä laski 41 grammaa ja lihaksen määrä lisääntyi 24 grammaa. Aamiaiseksi söin luumun, neljänneksen greippiä, kaurapuuroa kookosmaidon kera, loimulohta, hummusta, tomaattia, kurkkua, vuonansalaattia sekä keltaista ja vihreää itse kasvatettua luomukesäkurpitsaa.

Lounaaksi söin broilerinfileetä ja loimulohta, uunijuureksia, parsakaalista, pähkinöistä, pavuista, sipulista ja tomaatista tehtyä vihannespaistosta, parsakaalia ja hummusta sekä omenan. Välipalaksi söin nitriitittömiä kinkkuviipaleita, kurkkua, vuonansalaattia, tomaattia, keltaista paprikaa ja kesäkurpitsaa. Toiseksi välipalaksi söin omenan. Päivälliseksi söin uunibataattia ja -kirjolohta, purjoa, vuonansalaattia sekä idätetystä spelttivehnästä tehdyn leipäviipaleen hummuksen ja persiljan kera. Join päivän aikana kolme litraa vettä.



KUVA 2. Uunikirjolohta, purjoa ja itsekasvatettua luomukurpitsaa. Niinpä niin! Kurpitsa ei kuulukaan kolmannen vaiheen ruokiin, kuten muistin.


Kävelin (rentouttavasti) 1 t 23 minuuttia – noin tunnin tiellä ja 23 minuuttia lumisessa metsässä. Olo oli koko päivän hyvä. Muuten onnistuimme aika hyvin ruokailujen rytmityksessä, mutta aamiasta en syönyt puolen tunnin kuluessa ylösnousemista – en lähellekään, sillä mieheni nukkui herätessäni ja menin tietokoneelle. Hups, miten nopeasti aika hurahtaa! Arvioisin, että söimme aamupalaa 1 ½ tuntia heräämiseni jälkeen. Olo oli jälleen hyvä.

Sunnuntai 9.11.

Painoni nousi 400 grammaa. Tämä saattaa johtua siitä, että osasyy torstain ja perjantain puolentoista kilon painonpudotukseen oli varmaan lievä ripulini. Myös aamiaisen viivästyminen on todennäköisesti saanut aikaan sen, että aineenvaihdunta ei ole vielä alkanut toimia loistavasti. Rasva lisääntyikin 94 grammaa. Lihas lisääntyi 182 grammaa, mikä on tosi ilahduttavaa. Aivan kuin lihaskasvu tulisi ”jälkijunassa”.

Aamiaiseksi söin speltti-hiutalepuuroa kookosmaidon, mustikoiden ja puolukoiden kera, tuoreista suppilovahveroista, sipulista, kesäkurpitsasta, tomaatista, kananmunista ja kuivatusta porkkananvarsista, merilevästä, merisuolasta ja valkopippurista tehdyn munakkaan. Söin myös luumun ja pienen Antonovkan.

Lounaan söimme ABC-huoltoasemalla, koska sen menú perunoita ja jälkiruokaa lukuun ottamatta näytti sopivan meille. Söimme paahtopaistia ja lohta sekä keitettyä parsakaalia ja porkkanaa, kurkkua, tomaattia, lehtisalaattia, porkkanaraastetta ja suolapähkinöitä.  Kakkukahvit pystyimme jättämään väliin, vaikka mietimmekin, kelle veisimme kakkupalamme. Jätimme ne kuitenkin tarjoilupöytään.

Välipalaksi söin puolikkaan avocadoa, uunikirjolohta ja -bataattia sekä uunipurjoa, kesäkurpitsaa ja hummusta. Päivälliseksi söin välipalalla mainittujen lisäksi idätetystä speltistä valmistetun leipäviipaleen hummuksen kera.

Tänään koin onnistuneeni melko hyvin dieetissä. Aamupala, joka tulisi syödä puolen tunnin sisällä heräämisestä, valmistui reilussa puolessa tunnissa. Ateriavälit eivät olleet liian suuria ja yleensä söimme tarpeeksi. Lukiessani aamulla Pomroyn kirjaa, tajusin, kuinka kriittistä on syödä tarpeeksi paljon. Se auttoi tarkkailemaan esimerkiksi proteiinien määrää, jotta söisin proteiinia tarpeeksi.  Oloni oli erinomainen.

ENSIMMÄISEN VIIKON TULOKSET


Taulukossa on esitetty ensimmäisen viikon tulokset. Ensiksi on esitetty tilanne vajaa vuosi sitten blogia aloittaessani. Sitten on esitetty viime maanantai-aamun luvut, jotka osoittavat tilannetta dieetin alussa. Tämän jälkeen esitetään päivittäiset tulokset ja sitten  yhteenveto ensimmäisestä viikosta. Lopuksi tuloksia verrataan blogin alkuun.




AIKA
PAINO
RASVA
LIHAS
VISC
RASVAA
LIHAS
RASVAN
LIHAS-

%
%

kg
kg
muutos
MUUTOS
24.11.2013
91,8
45,6
24,1
12
41,861
22,1238
edell.
kg






päivästä

1.11.2014
88,4
43,7
24,8
11
38,631
21,923
kg









ma 3.11.
89,6
42,8
25,5
11
38,349
22,848


4.11.
88,4
44,3
24,6
11
39,161
21,746
0,812
-1,102
5.11.
88
44,5
24,4
11
39,160
21,472
-0,001
-0,274
6.11.
87
45,1
23,9
11
39,237
20,793
0,077
-0,679
7.11.
86,5
45,3
23,8
11
39,185
20,587
-0,053
-0,206
8.11.
86,6
45,2
23,8
11
39,143
20,611
-0,041
0,024
9.11.
87
45,1
23,9
11
39,237
20,793
0,094
0,182
ma 10.11.
87,4
43,8
24,6
11
38,281
21,500
-0,956
0,707
Dieetin








alusta
-2,2
1
-0,9
0
-0,068
-1,348


Blogin








alusta
-4,4
-1,8
0,5
-1
-3,580
-0,623



TAULUKKO. Painon, rasvan ja lihaksen määrä 2:2:3 aineenvaihduntadieetillä




Paino putosi dieetin ensimmäisen viikon aikana 2,2 kiloa. Kun painonpudotuksen pitäisi ensimmäisellä viikolla 250 – 500 grammaa päivässä, sijoittuu määrä 314 grammaa siihen, paljonko ihmiset yleensä laihtuvat tällä dieetillä. Määrään olen kyllä tyytyväinen, mutta en tapaan, jolla se on saavutettu: lihakset olivat viikon aikana pienentyneet yli 1,3 kiloa ja rasvaa oli palanut vain 68 grammaa. Itse asiassa olen tyytyväinen siihen, että rasva oli ylipäätään vähentynyt, koska viime aikoina se on ollut noususuunnassa.

Lihasmassan vähentyminen on sen sijaan järkyttävää. Uskon sen johtuneen taitamattomuudestamme toteuttaa dieettiä. Vasta tämän viikon tiistaina eli dieetin yhdeksäntenä päivänä aloin laskeskellä lihasmassan painoa. Siihen asti olin laskenut vain rasvan määrää, joka oli toisina päivinä vähän lisääntynyt ja toisina vähentynyt. Silloin ymmärsin, kuinka tärkeää tässä dieetissä on syödä paljon, tässä tapauksessa erityisesti proteiineja. Olimme suhtautuneet mainittuihin liha- ja kalamääriin ajatuksella, ettemme saa niitä ylittää, ja olimme useimmiten alittaneet ne. Näin elimistö ei saanut tarpeeksi proteiinia, ja alkoi syödä sitä lihaksista.

Toinen virheemme oli se, että pidimme kiinni noin kolmen tunnin ateriaväleistä. Siksi emme olleet varautumaan syömään heti kuntosalin jälkeen. Joimme kuntoillessamme ElectroMixiä eli kaliumia, magnesiumia, mangaania ja kromia sisältävää vettä. Pyrimme lähtemään kuntosalille heti syönnin jälkeen. Matka kuntosalille pukemisineen kestää reilut kaksikymmentä minuuttia. Koska meiltä on kaksitoista kilometriä kaupunkiin, pyrimme käymään kuntoilumatkoillamme kaupoissa. Nälkä ehti jo vaivata jonkin aikaa, ennen kuin söimme, eikä syöminenkään ollut kovin onnistunut, kuten kuvailin torstain kohdalla. Muutenkaan en yleensä osannut aloittaa ruuan laittoa tarpeeksi aikaisin, sillä ruoka oli todella laitettava alusta alkaen.

Blogin alusta painoni on nyt pudonnut 4,4 kiloa, rasvaprosentti pienentynyt 1,8 prosentilla, lihasprosentti kasvanut 0,5 prosentilla ja sisäelinrasva laskenut yhdellä yksiköllä. Rasvan määrä on vähentynyt reilut 3 ½ kiloa ja lihasmassa on vähentynyt reilut 600 grammaa, minkä ensimmäinen aineenvaihduntadieettiviikko on siis saanut aikaan.

ENSIMMÄISEN VIIKON EDUT:


Ensimmäisellä viikolla tapahtui monta hyödyllistä asiaa, vaikka osaamattomuuttakin esiintyi. Seuraavassa luettelen havaitsemiani etuja:

-Söimme kokonaisen viikon vain terveellisiä ruoka-aineita (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta).

-Opin laittamaan joitakin kuhunkin vaiheeseen sopivia ruokia.

-Opimme terveellisiä tapoja, joita voimme käyttää ”tavallisessa elämässäkin”, esimerkiksi hummuksen teko ja laitto leivän päälle rasvan sijaan ja yleensäkin hyvien rasvojen monipuolinen käyttö. En tiennyt, että kaupassa on nitriitittömiä leikkeleitä. Nyt osaan etsiä niitä.

-Ensimmäinen vaihe (maanantai ja tiistai) sekä varsinkin viimeinen vaihe (perjantai, lauantai ja sunnuntai tuottivat hyvää mieltä, eivätkä olleet vaikeita (pieniä virheitä lukuun ottamatta).

-Painoni laski yli kaksi kiloa ja rasvamääräni väheni hiukan. Näin loppui lokakuun trendi painon nousemiseen ja rasvan lisääntymiseen.

ENSIMMÄISEN VIIKON HAITAT JA HAASTEET:


Ensimmäisellä viikolla oli myös haasteita ja tietyssä mielessä jopa haittaa. Ainakin seuraavat asiat tulevat mieleeni:

-Aterioiden teko vie todella paljon aikaa. Ensimmäisellä viikolla ei ollut vielä mitään ruokia pakastimessa. Kaupasta ei voinut ostaa valmiita ruokia, koska lähes kaikissa on lisäaineita. Juuri mikään valmisruoka ei sovellu mihinkään vaiheeseen vaikka olisi lisäaineetonta.

-Emme olleet varautuneet dieettiin tarpeeksi hyvin. Välillä havaitsin vielä nukkumaan käydessäni, ettei meillä ole seuraavan päivän (keskiviikon) aamiaiselle proteiinia syötäväksi. Onneksi valitin asiaa miehelleni, ja hän keksi, että tehdään valkuaismunakasta. Niinpä pystyin nukkumaan.

-Ei ole helppoa muistaa, mitä missäkin vaiheessa voi syödä.  Maanantaina esittelin innostuneena vähärasvaisesta jauhelihasta, täysjyväriisistä ja kaalista tekemääni laatikkoa. Muutaman päivän päästä tajusin, ettei valkokaali ole ensimmäisen vaiheen ruoka-aine.  Ahti kopioi, leikkasi ja liimasi listat kunkin vaiheen sallituista ruoka-aineista, aterioista ja kuntoilusta. Ne voi ottaa kaupungillekin mukaan.

-On vaikea ymmärtää kaikki dieetin periaatteet niin, että osaa tehdä erityistilanteissa oikeita ratkaisuja. Esimerkiksi toteutimme 3 tunnin ruokavälejä myös kuntoilun jälkeen, kun olisi pitänyt varautua antamaan ravintoa lihasten kasvuun. Tämän havaitsimme tuloksista.

-Ulkonasyönti on vaikeaa, varsinkaan lounasruuista ei löydy paljoakaan sopivaa syömistä. Yleensä ruokien kaikki aineet eivät ole tiettyyn kauteen sopivia. Varsinkin viikon neljä ensimmäistä päivää tuntuvat lähes mahdottomilta ulkonasyönnin kannalta, sillä ilman rasvaa valmistettuja lounaita ei taida olla saatavilla.

-Lihasmassani määrä väheni runsaasti yli kilon viikossa. Suurin osa laihtumisesta johtui siis lihasmäärän vähenemisestä. Huomasin tämän vasta seuraavan viikon tiistaina tehdessäni yhteenvetoa edellisestä viikosta. Olin siihen asti seurannut vain rasvamääriäni, mutta silloin päätinkin laskea myös lihasmääräni. Pettymys oli suuri. Teimme heti korjaukset seuraavaan viikkoon.

VIELÄKÖ JATKAN AINEENVAIHDUNTADIEETTIÄ?


Emme ole harkinneet dieetin lopettamista. Olemme sitoutuneet kokeilemaan dieettiä kaksikymmentäkahdeksan päivää. Otamme asian tosissamme. Jätimme yhdet 60-vuotisjuhlatkin dieetin tähden väliin. Uskomme, että opettelun kautta saamme lihaksetkin kasvamaan pienenemisen sijaan.



Lähde:


Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti