keskiviikko 23. syyskuuta 2015

5:2 -KEVYTPAASTO / toinen viikko



Aloitin toisen viikon innoissani, sillä olin tyytyväinen ensimmäisen viikon tuloksiin.  Päätin jälleen pitää maanantain ja keskiviikon niukkakalorisina päivinä, koska se sopi aikatauluuni ja vaikutti miellyttävimmältä.

 Maanantaina 14.9. juoksin aamulla 20 minuuttia, koska minulla ei ollut enempää aikaa. Söin sen jälkeen desilitran turkkilaista jogurttia, johon sekoitin 6 grammaa riisiproteiinijauhetta sekä 22 grammaa puolukoita. Söin myös pienen parapähkinän. Kilokaloreja kertyi 168. Välipalaksi söin 34 g omenaa, 33 g karviaisia, puolikkaan Opal-luumun (12 g), 7 g vadelmia, 2 g mustikoita ja 2 g tyrnejä. Kilokaloreja välipalasta tuli 36.

Päivälliseksi söin keitetyn kananmunan, 10 grammaa nahatonta broilerin rintafileetä, 200 grammaa kurkkua, 102 g tomaattia ja 10 g lehtisalaattia, yhteensä 128 kilokaloria. Juoksin 10 minuuttia. Iltapalaksi söin 100 grammaa raejuustoa, 175 g kurkkua, 100 g tomaatteja, 6 grammaa herneitä, 12 g savustettua makrillia ja 30 g kukkakaalia. Ihmettelet ehkä, miksi syön joka aterialla kurkkua ja tomaattia. Se johtuu niiden vähäkalorisuuden lisäksi siitä, että nyt on niiden paras satoaika.

Illalla olin luennolla, ja pystyin vastustamaan ihanan näköistä piirasta sekä ennen luentoa että sen jälkeen. Laihduin vuorokaudessa 1,3 kiloa, mistä osa on varmaan yhteydessä 400 gramman lihaksen vähenemiseen. Rasvaa kuitenkin paloi yli puoli kiloa, mikä on sitä ”aitoa” painonpudotusta. Sisäelinrasva laski jälleen tasolle 10, mikä myös on ilahduttavaa. Olo oli koko päivän hyvä.

Tiistaina 15.9. söin paljon. Olimme ulkona syömässä, ja valitsin annokseni huonosti. Siinä oli paljon maalaisranskalaisia. Pieni lohdutus oli se, että niissä oli kuoret tallella. Vaikka jätin suurimman osan ranskalaisista syömättä, ei kaksi rasvaista kastiketta yhdistettynä ranskalaisten nopeisiin hiilihydraatteihin voi olla varastoitumatta. Onneksi syönnin jälkeen menimme neljäksikymmeneksi viideksi minuutiksi Foam Rollingiin rullaamaan lihaskalvojamme. Se laittoi kehon nesteet liikkeelle. Niin, ja lounaalla lankesin myös maissilastuihin salsan kera.

Cappucinon aikaan söin jäätelöä, minkä olen huomannut vaikeuttavan painonpudotusta. Välipalaksi napsin marjoja ja hedelmiä puutarhasta. Päivälliseksi söin kokojyväriisiä ja vihreää karria. Iltapalaksi söin härkäpapu-kauravoileivän kalkkunaleikkeen, yrttien, kurkun ja tomaatin kera. Valvoin aika myöhään, ja mieheni houkutteli minut vielä myöhäisiltapalalle puolen yön aikaan. Ei siis minun vikani! Kalkkunavoileivän lisäksi meni vatsaani pähkinöitä ja viikunoita.

Ja mikä oli tulos! Lihoin kilon. Vaikka ymmärrän toimineeni huonosti, ei tulos ole kovin huono, sillä lihas suureni melkein 600 grammaa, ja rasvaakin paloi hivenen. Viskeraalinen rasva pysyi tasolla 10. Oletan, että aineenvaihduntani toimi Foam Rollingin ja / tai kevytpaaston ansiosta hyvin, ja painon nousu on yhteydessä lihaksen kasvuun ja suoliston edellistä päivää suurempaan täyteyteen.

Keskiviikkona 16.9. oli viikon toinen kevytpaastopäivä. Aamiaiseksi söin parapähkinän sekä erilaisia marjoja ja hedelmiä yhteensä 54 kilokalorin verran. Sen jälkeen juoksin intervallijuoksua tunnin ja kävelin 23 minuuttia. Lenkin jälkeen söin lounaaksi raejuustoa, savustettua makrillia, kurkkua, tomaattia, persiljaa, ruohosipulia ja kukkakaalia. Kilokaloreja kertyi 139. Välipalaksi söin herneitä, raejuustoa ja tyrnimarjoja. Energiaa sain niistä 51 kilokaloria.









Päivälliseksi söin uunissa kypsennetyn kalkkuna-kananmunan, keitettyjä papuja, kukkakaalia, kurkkua ja tomaatteja. Kilokaloreja kertyi 190. Minulla oli jäljellä 46 kilokaloria. Ahti (mieheni) keitti cappucinoa. Siitä levisi ihana tuoksu, joka houkutteli minut käyttämään loput kilokalorit (45 kcal) cappucinoon.


Oloni oli koko päivän hyvä. Painoni putosi puoli kiloa, mutta lihasmassani pieneni lähes 900 grammaa. Rasva pysyi suunnilleen ennallaan, samoin viskeraalinen rasva. Olen hiukan huolissani lihasmassan määrästä.




TAULUKKO. 5:2 -dieetin toisen viikon tulokset



Toisen viikon kevytpaastopäivien ja yhden välipäivän aikana laihduin 1,8 kiloa (taulukko). Sisäelinten ympärillä oleva rasva laski ensimmäisenä paastopäivänä tasolle 10, missä se pysyi koko loppuviikon. Rasvaa paloi kolmessa päivässä 850 grammaa ja lihasmassa suureni puoli kiloa.


Torstaina 17.9. olin ystäväni kanssa kävelemässä miltei 1 ½ tuntia. Kahvilla söin hänen kanssaan marsipaania cappucinon kanssa sekä pari kalkkuna-vihannesvoileipää. Söin myöhemmin illan aikana kolme pöytään jäänyttä marsipaanipötköä. Muuten en syönyt sokeria. Painoni nousi 600 grammaa. Läskin määrä pieneni 150 grammaa, ja lihaksen määrä suureni lähes puoli kiloa. Punnitsin itseni kolmatta tuntia tavanomaista aikaisemmin, mikä yleensä heikentää jonkin verran arvoja. Olin tyytyväinen erityisesti lihaksen määrän nousuun. Jos se ei olisi noussut, olisin harkinnut dieetin lopettamista.

Perjantaista maanantaihin (18.-21.9.) olin matkoilla. Menimme Hämeen kautta aivan itäiseen Suomeen, Taipalsaareen, ystäviämme tapaamaan. Nautimme erityisen paljon ihanan makuisista moniviljapatongeista ja leivistä, joihin oli lisätty vehnägluteenia. Rahkakakkukin juhlisti vierailuamme. Sunnuntaina kävelin tunnin ja 40 minuuttia. Painoni lisääntyi 1,1 kiloa. Rasvaa tuli reilut 800 grammaa lisää. Lihaksen määrä pieneni hivenen. Onneksi sisäelinrasvan taso pysyi ennallaan.

Kokonaisuudessaan tämä matkailu heikensi dieetin toisen viikon tuloksia. Paino pieneni viikon aikana 300 grammaa, mutta lihasmassakin pieneni neljänneskilon. Rasvamäärä putosi nelisenkymmentä grammaa. Iloisin asia oli sisäelinrasvan putoaminen tasolle kymmenen ja siinä pysyminen vierailuista huolimatta. Viikko tuotti siis pientä parannusta tuloksiin, jotka ilman kevytpaastoa olisivat varmasti paljon huonommat lomareissun tähden.


Lähteet

Mosley, Michael & Spencer, Mimi 2013. 5:2 -dieetti. Syö, paastoa ja elä pidempään.Helsinki: WSOY.

Ruokakori. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Luettavissa osoitteessa http://www.fineli.fi/foodbasket.php?lang=fi.

Sulamo. Nettipalvelu laihduttajille. Luettavissa osoitteessa https://www.sulamo.fi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti