torstai 1. lokakuuta 2015

PAINO LASKI PUOLI KILOA, RASVA VÄHENI JA LIHAS SUURENI 5:2 –kevytpaaston kolmas viikko ja koko syyskuun tulokset



Lupasin edellisessä blogi-tekstissäni, että kirjoittaisin seuraavan tekstini 5:2 -dieetin periaatteista ja sitä koskevista tutkimuksista. Sadonkorjuuaika on ollut niin kiireistä, etten ole ehtinyt toteuttaa lupaustani. Dieetistä on kuitenkin saatavana runsaasti suomenkielistäkin kirjallisuutta.

Olin syyskuussa kolme viikkoa 5:2 -dieetillä. Ensimmäisestä sekä toisesta viikosta olen kirjoittanut omat blogi-tekstit. Tässä blogi-tekstissä kuvailen kolmannen viikon vähäkaloriset päivät sekä esitän syyskuun painonpudotuksen sekä rasva- ja lihaskertymien tulokset. Lopuksi arvioin 5:2 -dieettiä.


Kolmannen viikon 500 kilokalorin päivät


Tiistaina 22.9. pidin viikon ensimmäisen kevytpaastopäivän, mutta vaihdoin toteutustapaa Mimi Spencerin suosittelemaan (Mosley & Spencer 2013). Ensimmäisellä ja toisella viikolla olin elänyt 500 kilokalorilla 30 – 36 tuntia, ts. elin kaksi yötä ja yhden päivän 600 kilokalorilla. Nyt aloitinkin kevytpaaston lounaan jälkeen. Söin lounasta ulkona klo 11:30 – 12:20. Sen jälkeen aloitin 24 tunnin kevytpaaston eli 500 kilokalorin ajanjakson.

Mimi söi kaksi ateriaa ja vielä välipaloja. Minä söin vain yhden aterian, päivällisen, kello 20:30 – 21:30. Ateriaan mahtui monenlaista syötävää – jopa cappucino. Söin linssipihvejä, paistettua lohta, kurkkua, tomaattia, raejuustoa, tuoreita herneitä ja lehtikaalia. Jälkiruoaksi söin parapähkinän, mustikoita, tilamaitoa, steviaa, tumman luumun, vajaan puolikkaan viipaleen täysjyväkauraleipää sekä cappucinon. Määrä tuntui niin ruhtinaalliselta, että välillä täytyi kovasti pohtia, mitä oikein söisin, että saisin kalorimäärän täyteen. Lopulta kilokaloreja kertyi 501.

Olin tiistaina 45 minuuttia Foam Rollingissa (Pilates-rullauksessa), mikä teki keholleni todella hyvää. Keskiviikko-aamuna punnitessani painoni oli pudonnut 400 grammaa, mikä oli varmaan yhteydessä siihen, että lihakseni oli pienentynyt 600 grammaa. Rasvaa oli tullut puoli kiloa lisää. Sisäelinrasva pysyi tasolla 10. En kuitenkaan ollut huolissani tuloksista, sillä paasto loppuisi vasta päivällä. Kävisin vielä juoksemassakin ennen sitä. Emme ole vielä aloittaneet kuntosalilla käyntiä kesän jälkeen. Lihakseni ”huutavat” apua. Ehkä ensi viikolla… Toisaalta täytyy seurata, olisiko 500 kilokalorin jakaminen useammalle aterialle painonpudotuksen kannalta tehokkaampaa.


Keskiviikkona 23.9. kävin aamulla juoksemassa ½ tuntia ja kävelin 8 minuuttia. Halusin pitää paastossa 16 tunnin ajanjakson, jolloin en söisi mitään. Tämä sen tähden, että monissa tutkimuksissa on jaksottaisessa paastossa oltu syömättä peräkkäin juuri tuo 16 tunnin ajanjakso. Siksi lopetin paaston vasta 13:30 eli kevytpaasto kesti reilut 25 tuntia. Punnitsin itseni ennen syöntiä. Paino oli laskenut aamuisesta 100 grammaa. Rasva oli vähentynyt kilolla, ja lihas oli suurentunut 650 grammaa.

Seurasin tuloksia vielä kevytpaastoa seuranneena aamuna, koska yleensäkin mittaan tulokset aamuisin ennen aamiaista. Näin mitaten painoa putosi puoli kiloa, mutta lihasmassa pieneni saman verran. Painon putoaminen oli siis yhteydessä lihasmassan pienenemiseen. Rasvan määrä jopa lisääntyi – kolmisensataa grammaa. Painonpudotuksen kannalta tämä uusi, helpompi tapa, näyttäisi huonommalta.


500 kilokaloriin mahtuu tätäkin enemmän syötävää. Kuvassa linssipihvejä, lohta, raejuustoa ja vihanneksia.



Torstaina 24.9. aloitin toisen kevytpaastopäivän kello 12:10. Söin lounaan juuri ennen tuota ajankohtaa. Illalla noin kello 20 söin 500 kilokalorin edestä vihannespainotteista iltapalaa. Mukaan mahtui myös kupillinen cappucinoa. Leivoin iltapalan jälkeen seuraavan päivän palaveriin puolukkapiirakkaa. Myönnän, että söin palan piirakkaa, vaikkei se ollut tarkoitus. Kaloreja tuli siis tavoiteltua enemmän. Seuraavana päivänä söin lounaan kello 12:10.

Lauantai-aamuna tein mittaukset. Paino nousi 300 grammaa, mikä ei kuitenkaan ole ”vaarallista”, sillä lihaksen määrä lisääntyi 800 grammaa ja rasvan määrä väheni kilon. Olen tulokseen tyytyväinen. Jos katson kokonaisuutena mittauksia ennen näitä kahta 24 tunnin mittaista jaksottaista paastopäivää ja niiden jälkeistä päivää – päivien välillä oli vuorokauden ”normaalipäivä” – painoni laski 200 grammaa, rasvan määrä pieneni 700 grammaa ja lihaksen määrä suureni 400 grammaa. Tällainenkaan kevytpaasto ei tainnut mennä edes painonpudotuksen kannalta hukkaan mahdollisesta eliniän pitenemisestä ja diabetekseen liittyvistä hyödyistä puhumattakaan.


Syyskuun tulokset



Syyskuun tulokset kokonaisuudessaan on esitetty taulukossa. Laihduin kuukauden aikana puoli kiloa. Rasvaa paloi kolmisensataa grammaa. Lihaksen määrä suureni melkein 400 grammaa. Viskeraalinen eli sisäelinten ympärillä oleva rasva oli kuun alussa ja lopussa tasolla kymmenen, mutta noin joka kolmas päivä tasolla yksitoista.





TAULUKKO. Syyskuun 2015 tulokset


Vuoden alusta painoa oli syyskuun lopussa pudonnut puolitoista kiloa. Rasvaa oli vähentynyt kilon verran, ja lihaksen määrä oli lisääntynyt parisataa grammaa. Sisäelinrasvan taso oli vähentynyt yhdellä.



Jaksottaisen paaston eli 5:2 -dieetin arviointi


5:2 -dieettiä kutsutaan kevytpaaston lisäksi jaksottaiseksi paastoksi. Jaksottaisen paaston uskotaan pudottavan painoa sekä laskevan kolesteroli-, sokeri- ja IGF-kasvuhormonitasoa sekä lisäävän elinikää. Nuorena IGF-hormonia tarvitaan runsaasti kasvamiseen, mutta myöhemmällä iällä sen korkea taso nopeuttaa ikääntymismuutoksia ja aiheuttaa syöpää. Näistä tekijöistä mittasin vain painoa ja sokeria. Painoni siis laski puoli kiloa, kun se kahtena edellisenä kuukautena oli noussut. Painon laskeminen ei johtunut lihasmassan pienenemisestä. Päinvastoin: lihasmassa suureni lähes 400 grammaa.

Syömämme ruoan laatu on yhteydessä aterianjälkeisen verensokerin määrään. Niinpä vertailen tässä aamuisin ennen aamiaista mitatun ns. paastosokerin arvoja. Parin kuukauden aikana ennen kevytpaastoa paastosokerieni keskiarvot olivat 5,9. Syyskuun aikana kahdeksannesta päivästä alkaen niiden keskiarvo oli 5,4, joten paastoarvot olivat 0,5 mmol/l pienemmät kuin edeltäneenä aikana. Ehkäpä paastoverensokeriarvoni lasku oli seurausta kevytpaastosta.


Varsinkin kahtena ensimmäisenä viikkona kevytpaastoaminen oli hiukan vaativaa. Kolmannen viikon erilainen toteutustapa oli helpompaa, koska paasto ajoittui kahden vuorokauden puolelle.  Jos kevytpaastolla on edes osa niistä terveysvaikutuksista, joita tutkimukset näyttäisivät osoittavan, on 5:2 -dieetti vaivan arvoista. Pelkästään painonpudotukseen löytyy mielestäni parempiakin dieettejä.



Lähteet

Mosley, Michael & Spencer, Mimi 2013. 5:2 -dieetti. Syö, paastoa ja elä pidempään.Helsinki: WSOY.

Ruokakori. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Luettavissa osoitteessa http://www.fineli.fi/foodbasket.php?lang=fi.

Sulamo. Nettipalvelu laihduttajille. Luettavissa osoitteessa https://www.sulamo.fi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti