sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Nyt se löytyi: 17 PÄIVÄN DIEETTI – MINULLE SOPIVA TERVEELLINEN DIEETTI osa II



Ensimmäisen jakson toinen viikko 14. – 20.2.2015 ja loppuosa 21.-23.2.


Kuvaan tässä blogi-tekstissäni sitä, miten toteutin 17 päivän dieetin ensimmäisen jakson loppuosan eli kymmenen viimeistä päivää. Keskityn ensin dieetin toiseen viikkoon ja sitten kolmeen viimeiseen päivään. Kuvailen dieetin toteutumista päivittäin sekä tuloksia. Pohdin myös tulosten syitä. 17 päivän dieettiä kokonaisuudessaan arvioin helmikuuta käsittelevässä blogi-tekstissäni, jonka julkaisen maaliskuun alkupuolella.


Toisen viikon toteutuminen päivittäin

Kuvailen tässä luvussa dieetin toisen viikon toteutumista päivittäin. Käyn läpi tunnelmia, ongelmia, iloja ja päivittäisiä tuloksia ja muita havaintoja sekä kerron liikkumisestani, ehkä jotain myös ruoistani ja juomistani.

Lauantaina 14.2. aloitin dieettini ensimmäisen jakson loppuosan hyvillä mielin. Painoni nousi 200 grammaa, mikä ainakin osaltaan johtui siitä, että lihasmassani suurentui miltei puoli kiloa. Läskiä paloi melkein 700 grammaa. Sisäelinrasvan taso nousi yhteentoista. En ollut siitä huolissani, sillä ennenkin arvo on sahannut muutaman kerran edestakaisin ennen kuin se on vakiintunut uudelle tasolle. Liikunnassa oli vapaapäivä, mutta kävin kävelemässä Morenon (2013) mainitseman vähimmäismäärän 17 minuutin lisäksi muutaman ylimääräisen minuutin – siis parikymmentä minuuttia

Sunnuntai 15.2. oli ruokailun suhteen vaarallinen päivä. Oli naapurin Hildan kolmivuotissynttärit, ja olin päättänyt poiketa dieetiltäni. Söin pasteijan ja vaaleanpunaista marsipaani-täytekakkua. Painoni pysyi ennallaan, mutta rasva lisääntyi 600 grammalla, ja lihas vähentyi noin 350 grammalla. Sisäelinrasva pysyi yhdessätoista.  En muistanut tehdä 17 minuutin lenkkiä.


Tyypillinen 17 päivän dieetin ensimmäisen jakson ateria:
nahatonta broileria sekä kypsennettyjä ja raakoja vihanneksia


Maanantaina 16.2. söin ulkona caesar-salaattia grillatun kalan kera. Pyysin salaatin ilman krutonkeja. Odotin rooman-salaatista tehtyä, mutta sain jäävuorisalaatista tehtyä vähemmän ravintoaineita sisältävää salaattia.

Kävelin 35 minuuttia ihanassa auringon paisteessa. Elimistöni ”huusi” rajumpaa liikuntaa, mutten uskaltanut juosta, koska pelkäsin liukastuvani. Painoni pysyi entisellään, rasva lisääntyi ja lihas pieneni hivenen. Elimistö ei ole vielä ”palautunut” synttäreistä eli aineenvaihdunta ei vielä toimi kunnolla.

Tiistaina 17.2. juoksin hallilla puoli tuntia. Ensin juoksin 18 minuuttia ja sitten juoksin Cooperin testin – siis 12 minuuttia. Tulokseni parani edellisestä kerrasta 88 metriä, ja oli 1 625 metriä. Tulostaulukoissa ei ole tuloksia yli 60-vuotiaille. Yli 50-vuotiailla naisilla 1 400 – 1 699 m välillä oleva tulos on keskitasoa. Koska maksimaalisen hapenottokyky laskee 9 prosenttia vuosikymmenessä, kuuluisi yli 60-vuotiaiden luokan kai olla 1600 – 2400 m. Täten tulokseni olisi hyvän luokan puolella. Olin juoksemisen jälkeen Foam Rollingissa 45 minuuttia. Olo oli liikuntasuoritusten jälkeen milteipä euforinen. Painoni putosi 200 grammaa, lihasmassa kasvoi kolmisensataa grammaa ja rasva väheni 600 grammaa.

Keskiviikkona 18.2. meille tuli vieraita. Unohdin kokonaan lenkkeilyn, ja askeliakin kertyi 8 000, alle tavoitearvon 10 000. Söin stevialla ja palmusokerilla makeutettua juustokakkua pienen viipaleen, josta jätin pohjaosan syömättä. Sen lisäksi söin vieraiden kanssa salaattia, jossa oli vain dieetilläni sallittuja ruoka-aineita. Selvisin mielestäni aika hyvin kiusauksista. Painoni nousi parisataa grammaa, rasva lisääntyi lähes 200 grammaa, ja lihas pieneni hivenen. Uskon tulosten olevan ennen kaikkea yhteydessä liikkumattomuuteen.

Torstaina 19.2. kävimme hallilla juoksemassa puoli tuntia. Koska meillä ei ollut mahdollisuutta lisätä juoksuaikaamme, lisäsimme vauhtia. Juoksimme puolessa tunnissa parisataa metriä pidempään kuin aikaisemmin. Meillä oli jälleen vieraita. En ehtinyt saada päivällistä valmiiksi ennen vieraiden tuloa, ja olin nälkäinen. Syöminen vieraiden kanssa sujui kyllä aika hyvin eli samoin kuin edellisenä päivänä. Nyt minulle jäi kuitenkin nälkä, koska päivällinen oli jäänyt väliin. Laittaessani ruokia jääkaappiin söin voitaikinasta tehtyjä prociutto-kinkkuhyrriä, mitä pidän todella pahana erityisesti niiden sisältämän transrasvan vuoksi.

Painoni nousi 100 grammaa, mutta se saattoi olla yhteydessä siihen, että lihasmassa suureni kolmasosa kilolla. Rasvaa poistui melkein puoli kiloa. Sisäelinrasva laski lopultakin takaisin tasolle 10. Juoksu kovasti hengästyen oli tehnyt hyvää, ja askeleitakin kertyi yli kolmetoista tuhatta.

Perjantaina 20.2. kävin kävelemässä todella liukkaalla maantiellä 35 minuuttia. Söin perjantai-iltana banaanin, mikä on kaksinkertainen virhe: banaani on kielletty hedelmä ja kiellettyä on myös minkä tahansa hedelmän syönti kello 14 jälkeen. Painoni pysyi ennallaan, samoin sisäelinrasvan taso. Rasvan määrä väheni puoli kiloa, ja lihaksen määrä lisääntyi 300 grammaa, joten edistymistä on tapahtunut.


Dieetin toisen viikon tulokset

Dieetin toinen viikko on takanapäin. Rasvan määrä väheni 1,313 kiloa. Lihasmassa on lisääntynyt 924 grammalla, mikä on yhteydessä painonnousuun. Edellisellä viikolla painoa putosi kaksi kiloa, ja nyt paino lisääntyi 300 grammaa. Paino on yhteensä pudonnut 1,7 kg.

Rasvan määrä väheni ensimmäisellä viikolla 973 grammaa. Tällä viikolla rasvaa väheni 340 grammaa enemmän kuin edellisellä viikolla. Yhteensä rasvaa on vähentynyt lähes 2,3 kiloa, mihin olen kovin tyytyväinen. Edellisellä viikolla lihasmassa pieneni 573 grammalla, joten tällä viikolla lihaksen ”kasvu” oli lähes puolitoista kiloa suurempaa kuin edellisellä viikolla.

Edellisen viikon lihaksen pienenemisen vuoksi lihaksen kasvu on koko dieetin aikana vain noin 350 grammaa. Sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrä oli edellisellä viikolla yhden päivän tasolla 10 ja tällä viikolla kaksi päivää. Rasvan palamistulos viikossa on ollut tähän mennessä parempi kuin aikaisemmissa dieeteissäni.


  Miksi paino ei laskenut dieetin toisella viikolla?

17 päivän ensimmäisen jakson ensimmäisellä viikolla painoni laski kaksi kiloa. Toisella viikolla paino ei laskenut, vaan se itse asiassa nousi 300 grammaa. Mistä asioista tämä voisi johtua?

Ensimmäiseksi tulee mieleeni ruoka ja juoma. En ollut yhtä tarkka syömisen ja juomisen suhteen kuin ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisellä viikolla söin ja join lähes dieetin mukaisesti. Syömäni jukurtti ei kuitenkaan ollut dieetin aikana vähärasvaista ja cappuchinossa käytin kevytmaitoa. Käytin makeuttajana steviaa, jonka olen ”tuominnut” sallituksi makeuttajaksi. Lisäksi söin joskus pähkinän tai pari.

Toisella viikolla söin kaksi kertaa banaanin ja vieläpä illalla tai yöllä; pari kertaa söin myös omenaa illalla. (Hedelmiähän ei saa syödä klo 14 jälkeen.) Söin myös kahtena päivänä tyrnijuustokakkua, vaikkakin ilman keksipohjaa. Kakku oli makeutettu stevialla, mutta siinä oli myös palmusokeria. Ja Hildan 3-vuotissynttäreillä söin voitaikinapasteijan ja vaaleanpunaista marsipaani-täytekakkua. Voitaikinassa on hyvin epäterveellisiä transrasvoja.

Jos laitoin ruokaa tarvitsemaani myöhemmin, saatoin napsia muutaman pähkinän. Pahin oli varmaan ilta, jolloin meillä oli ollut vieraita, enkä ollut ehtinyt saada kanakeittoa valmiiksi ennen vieraiden tuloa. Heidän lähdettyään napsin voitaikinasta ja prosciutto-kinkusta tehtyjä hyrriä.

En myöskään ollut riittävän tarkkana veden ja vihreän teen juonnissa. Onneksi tarkkailin ensimmäisellä viikolla juomisiani haukan lailla. Varsinkin dieetin alussa elimistöstä poistuu verenkiertoon sokereita ja muita myrkkyjä. Siksi on tärkeää, että elimistö saa riittävästi vettä selviytyäkseen tuosta kuormasta.

Toisena syynä painon nousuun pidän lihaksen lisääntymistä. Lihasmassa lisääntyi miltei kilon, mihin olen tosi tyytyväinen. Usein dieetillä lihasmassani on pienentynyt. Lihas on kuitenkin painavampaa kuin rasva, mikä osaltaan lisää painoa.

Kolmantena syynä on liikunnan vähäisyys. Kahtena päivänä unohdin liikkua Morenon (2013) mainitseman vähimmäismäärän, seitsemäntoista minuuttia. Emme käyneet koko viikolla kuntosalilla emmekä vesijumpassa. Kuntosalilla käymme yleensä viikoittain ja vesijumpassa joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta viikoittain. Myös keskiviikon selkäjumppa jäi vieraiden tulon vuoksi väliin. Liikuntaa oli keskimäärin 25 minuuttia päivässä, kun sitä edellisellä viikollakin oli keskimäärin 1t 10 minuuttia päivässä.

Oli vielä yksi ero dieetin ensimmäisen viikon ja loppuosan toteuttamisen välillä. Ensimmäisellä viikolla seurasin, että söin joka päivä 1 – 2 ruokalusikallista oliivi-, kala- tai pellavaöljyä päivässä, mitä en yhtä tarkkaan seurannut toisella ja kolmannella viikolla. En osaa sanoa, oliko sillä vaikutusta tuloksiin.


Dieetin ensimmäisen jakson kolme viimeistä päivää

Lauantaina 21.2. kävelin 30 minuuttia. Painoni laski 100 grammaa, mutta todennäköisesti syynä oli se, että lihas väheni ja rasva lisääntyi lähes 300 grammaa. Sisäelinrasva on alkanut vakiintua tasolle kymmenen. Se oli tasolla kymmenen jo kolmatta päivää.

Sunnuntaina 22.2. olimme ensin tunnin kuntosalilla. Heti sen jälkeen juoksimme hallilla 70 minuuttia pysähtymättä edes juomaan. Tarvitsimme kaupungilla ollessamme nopeasti ruokaa. Söin lehtipihvin vihanneksilla. Söin ensimmäisen kerran punaista lihaa dieetin aikana. Sen syönti on dieetin ensimmäisellä jaksolla kiellettyä. Paino putosi 400 grammaa, rasvaa lähti melkein 200 grammaa, ja sisäelinrasva pysyi tasolla 10.

Maanantaina 23.2. kävelin parikymmentä minuuttia. Paino laski parisataa grammaa, mutta lihas pieneni melkein 400 grammaa ja rasvakin lisääntyi lähes 200 grammaa.

Dieetin kolmena viimeisenä päivänä paino pieneni 700 grammaa, rasva lisääntyi puoli kiloa ja lihasmassa pieneni noin 750 grammaa. Sisäelinrasva pysyi koko loppudieetin tasolla 10. Liikuntaa dieetin kolmena viimeisenä päivänä oli kolme tuntia eli keskimäärin tunnin päivässä.


Yhteenveto 17 päivän dieetin ensimmäisen jakson loppuosan tuloksista eli kymmenestä viimeisestä päivästä

Dieetin loppuosan tulokset näkyvät taulukossa. Vaikka dieetin loppuosa ei ollut yhtä tuloksekas kuin alkuosa – osittain lipsumisieni vuoksi – syntyi toisella ja kolmannen viikon puolikkaallakin tuloksia: painoni putosi 400 grammaa, rasva väheni noin 750 grammaa ja lihas suureni noin 150 grammaa. Sisäelinrasva vakiintui tasolle 10.



AIKA
PAINO
VISC
RASVAA
LIHAS
LIIKUNTA YM


kg
kg

24.11.2013
91,8
12
41,861
22,124






1.1.2015
87
11
37,410
22,011






7.2.2015
86,8
11



38,539
21,179







14.2.2015
84,8
10
37,566
20,606
kävelyä 20min
15.2.
85
11
36,890
21,080

ma 16.2.
85
11
37,485
20,740
kävelyä 35 min
17.2.
85
11
37,570
20,655
18min+Cooper 12min, F.R. 45min
18.2.
84,8
11
37,060
20,995

19.2.
85
11
37,145
20,910
juoksua 1/2 t
20.2.
85,1
10
36,678
21,275
kävelyä 35 min
21.2.
85,1
10
36,253
21,530
kävelyä 30 min
22.2.
85
10
36,550
21,250
kuntosali 1t; juoksua 70min
ma 23.2.
84,6
10
36,378
21,150
kävelyä 20min
24.2.
84,4
10
36,798
20,762

Dieetin




kävelyä 2t 20min, juoksua 2t 10min,
loppuosa
-0,4
0
-0,768
0,156
kuntosali 1t, Foam Rolling 45min
Dieetin





alusta
-2,4
1
-1,741
-0,417
YHT. LIIKUNTAA 6t 15min =
Vuoden




37,5 min / päivä
alusta
-2,6
1
-0,612
-1,249

Blogin




2. viikko 2t 55min = 25min /päivä
alusta
-7,4
2
-5,063
-1,362
3.viikko 3pv 3t = 1t / päivä


TAULUKKO. 17 päivän dieetin ensimmäisen jakson kymmenen viimeisen päivän tulokset


Hienoa oli, että dieetin ensimmäisen jakson puolivälin jälkeen sisäelinrasva vakiintui tasolle kymmenen. Olin jälleen kymmenen päivää ilman valkoista sokeria, limsoja ja mehuja, makeita hedelmiä, hiilihydraattipitoisia vihanneksia sekä miltei ilman viljaa. Kovia rasvoja olin syönyt lähinnä vain maitotuotteissa.


Miten käy dieetin toisen jakson?

Dieetin ensimmäisellä jaksolla vähennetään hiilihydraattien määrää, koska joillakin henkilöillä on hiilihydraattiresistenssiä, ts. elimistöllä on vaikeuksia muuttaa hiilihydraatteja energiaksi, ja se varastoi niitä herkästi rasvana. Aineenvaihduntani alkoi toimia jo muutaman päivän kuluttua dieetin aloituksesta, kun se esimerkiksi aineenvaihduntadieetillä alkoi toimia vasta neljännellä viikolla kunnolla. En osaa sanoa, johtuiko se hiilihydraattien rajoittamisesta vai maitotuotteiden sallimisesta. Se on ehkä nähtävissä dieetin toisella jaksolla, jolloin sallitaan päivittäin kaksi vilja-annosta.

Dieetti näyttää sopivan minulle hyvin sekä olevan helposti toteutettava ja terveellinen. Kun hiihtolomavieraat ovat lähteneet ja maaliskuu aluillaan, aion jatkaa dieetin toisella 17 päivän jaksolla. Tulokset näyttävät olevan sitä parempia, mitä tarkemmin dieettiä noudattaa. Minut pitäisi siis saada noudattamaan dieettiä yhtä tarkasti kuin noudatin sitä ensimmäisen jakson ensimmäisellä viikolla.



Lähteet:


Moreno, Mike 2013. 17 päivän dieetti. Löydä oikea proteiini-hiilihydraatti -tasapaino. Helsinki: WSOY.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti