Olen kirjoittanut
helmikuussa blogi-tekstin 17 päivän dieetin yleisistä periaatteista sekä
ensimmäisestä jakson eli nopeuttamisjakson periaatteista. Tässä tekstissä
kuvailen dieetin toista jaksoa eli aktivointijaksoa, jota kokeilin maaliskuun 9.
– 26. päivinä.
Aktivointijakson periaatteet
*aktivointijakso
kestää 17 päivää, ja se koostuu vuorottaisista aktivointipäivistä ja
nopeuttamispäivistä
*kanan ja
kalkkunan tulee olla nahatonta ja lihan rasvatonta
*kananmunia
voi syödä jopa kaksi päivässä, jos kolesteroli ei ole koholla; valkuaisia voi
syödä rajoituksetta
*kasvisten
ja hedelmien tulee olla tuoreita, sokerittomia pakasteita ja säilykkeitä voi
käyttää kohtuullisesti
*alkoholia
ja sokeria tulee välttää, se edistää myrkkyjen poistumista ja rasvan palamista
sekä tehostaa ruoan sulamista
*luontaista
tärkkelystä sisältävien ruoka-aineiden listalta voi syödä korkeintaan kaksi annosta
päivässä
*hedelmiä ja
luontaista tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita ei saa syödä kello neljäntoista
jälkeen
*syö
hitaasti ja lopeta, kun olet kylläinen
*juo kaksi
litraa vettä päivittäin
*kuntoile
ainakin 17 minuuttia päivässä
Aktivointijakson ruoka-aineet
Aktivointijaksolla
ovat sallittuja nopeutusjaksolla sallittujen ruoka-aineiden lisäksi seuraavat
ruoka-aineet:
*äyriäiset
(simpukat, kampasimpukat, katkaravut, osterit, taskuravut)
*vähärasvainen
liha (paistit, etuselkä ja kuve; karitsan lapa ja potka, naudan fileeselkä,
pihvi, niska, sisä-, ulko-, kulma- ja paahtopaisti, naudan vähärasvainen
paistijauheliha, porsaan luuton paahtopaisti, porsaanfilee, -kyljykset sekä
vasikanleikkeet)
Muikuissa on vain 3,3 % rasvaa, joten ne ovat sallittuja. Viinirypäleistä vain tummat ovat sallittuja. |
*luontaista
tärkkelystä sisältävät ruoka-aineet (amarantti 100g/annos, basmatiriisi 100g,
bulgurvehnä 70g, hirssi 100g, kaurahiutaleet 45g, kauralese 45g, kuskus 100g,
kvinoa 70g, ohrahelmi 100g, polentajauho/maissijauho 70g ja tumma riisi 100g)
*palkokasvit
(haricotpavut 100g/annos, herneet 70g, hernerouhe 100g, kidneypavut 100g,
kikherneet 125g, limanpavut 100g, linssit 100g, mustapavut 100g,
mustasilmäpavut 100g, pintopavut 100g ja soijapavut 100g
*tärkkelyspitoiset
kasvikset (bataatti 1 keskikokoinen/annos, jamssi 1 keskikokoinen, kurpitsa
65g, peruna 1 keskikokoinen, sokerimaissi 70g, taaro 55g)
*nopeuttamisjakson
ruoka-aineet ovat sallittuja eli puhdistavat kasvikset, vähäsokeriset marjat ja
hedelmät (ennen klo 14:ää, tietty määrä), probiootit (annoskoko), hyvät rasvat
(tietty määrä), mausteet ja yrtit
Aktivointijakson ateriasuunnitelma
Aktivointijaksolla
juodaan aamuisin 2,5 desilitraa vettä, johon on sekoitettu sitruunanpuolikkaan
mehu. Aamiaisen, lounaan ja päivällisen yhteydessä juodaan kupillinen vihreää
teetä. Päivittäin syödään salaateissa tai ruoanvalmistuksessa annos hyviä
rasvoja (1 – 2 rkl olivi- tai pellavansiemenöljyä). Parittomina päivinä syödään
runsaasti proteiinia ja pudistavia kasviksia, kaksi annosta luontaista
tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita (hiilihydraatteja), kaksi annosta
vähäsokerisia marjoja tai hedelmiä, kaksi annosta probioottisia ruokia sekä
yksi annos hyviä rasvoja. Parillisina päivinä syödään kuten nopeutusjaksolla.
Tyypillinen
aktivointijakson päivä voisi olla seuraava:
Aamiainen: 45g täysjyvähiutaleita puurona tai
kaksi kananmunaa tai neljä valkuaista tai annos probiootteja tai tri Miken
voimakeksi (18 keksiä sisältää 70 g omenasosetta, 2 rkl mantelitahnaa, 1 rkl
pellavansiemenöljyä, 1dl luonnollista vähäkalorista makeutusainetta, 4 rkl
agavesiirappia, 1 kananmuna, ½ tl vaniljauutetta, 85g täysjyväjauhoa, ½ tl
soodaa, 1 tl kanelia, ½ tl suolaa, ¼ tl mustapippuria, 2 rkl vaniljanmakuista heraproteiinijauhetta,
4 ½ dl kaurahiutaleita, 150 g kuivattuja kirsikoita ja 55 g mantelilastuja) ja
yksi hedelmäannos
Lounas: runsaasti proteiineja, esimerkiksi
kalaa, äyriäisiä, kanaa tai muuta lihaa tai munia tai kasviksia ja annos
probiootteja ja yksi annos luontaista tärkkelystä sekä mielin määrin
puhdistavia kasviksia
Päivällinen: runsaasti proteiinia ja mielin määrin
puhdistavia kasviksia
Välipalat: toinen hedelmäannos ja toinen
probioottiannos
Kuusi malliruokalistaa
Morenon
(2013) teoksessa on lueteltu 17 malliruokalistaa, joista esimerkiksi otan viisi
ensimmäistä.
1. päivä
Aamiainen: tri
Miken voimakeksi, 1 tuore persikka viipaleina
Lounas: kanasalaatti
(uuni- tai grillibroilerin rintaa, roomansalaattia, tomaatti,
salaattikasviksia, kastikkeeseen 2 rkl oliiviöljyä ja 4 rkl balsamietikkaa),
115 g tummaa riisiä ja 175 g sokeroimatonta jukurttia
Päivällinen: grillattua
lohta ja höyrytettyjä kasviksia
Välipalat: 2,5 dl
kefiiriä tai piimää + 115 g pakastemarjoja
2. päivä (nopeuttamisjakson ruokalistalta 2.
päivä)
Aamiainen: 175 g
luonnonjukurttia + 115 g marjoja tai hedelmiä (voi makeuttaa sokerittomasti)
Lounas: supersalaatti
(=iso salaatti, jossa on runsaasti salaattiaineksia sekä1 rkl oliivi- tai
pellavansiemenöljyllä sekä 2 rkl viinietikkaa)
Päivällinen: grillattua
tai uunikohta sekä höyrytettyjä tai tuoreita kasviksia
Välipalat: 175 g
luonnonjukurttia ja 1 – 2 rkl sokeroimatonta hilloa; annos hedelmiä
3. päivä
Aamiainen: 2
munavalkuaista kokkelina ja ½ greippiä tai muu mieluinen tuore hedelmä
Lounas: iso
kulhollinen kana-kasviskeittoa tai grillattu kananrinta ja runsaasti höyrytettyjä
kasviksia sekä yksi uuniperuna ja 1 rkl smetanaa sekä 175 g sokeroimatonta
jukurttia
Päivällinen: Grillattu
pihvi ja salaatti, jonka kastikkeessa 1 rkl oliiviöljyä ja 2 rkl balsamietikkaa
Välipalat: toinen
125 g vadelmia ja 175 g sokeroimatonta jukurttia; toinen välimerellinen levite
(125 g kikherneitä ja 1 rkl oliiviöljyä levitetään kurkkuviipaleille
4. päivä (nopeuttamisjakson ruokalistalta 4.
päivä)
Aamiainen: kefiirismoothie:
2,5 dl kefiiriä tai piimää + 115 g pakastemarjoja + 1 rkl pellavansiemenöljyä
sekoitetaan tehosekoittimessa.
Lounas: marinoitu
kasvissalaatti (4 isoa kourallista kasviksia, esim. vihreitä papuja, kukka- ja
ruusukaalia, artisokan ytimiä höyrytetään ja marinoidaan yö rasvattomassa
salaatinkastikkeessa, siirretään salaatista ja paahdetusta paprikasta tehdylle
pedille) tai supersalaatti (ks. 2. päivä) sekä 175 g luonnonjukurttia ja
viipaloitu persikka tms.
Päivällinen: parmesaanimunakoiso
(valkuaisessa ja parmesaaniraasteessa pyöritellyt vähäkalorisella
pastakastikkeella peitetyt munakoisot paistetaan 200 asteessa ½ tuntia,
käännetään kerran paiston aikana)
Välipalat: Toinen
hedelmäannos ja toinen probioottiannos
5. päivä
Aamiainen: 25 g kaurahiutaleita puuroksi ja 4
munavalkuaisen kokkeli sekä 1 appelsiini
Lounas: katkarapusalaatti
( keitettyjä katkarapuja + 30 g sipulisilppua + runsaasti salaatinlehtiä + iso
tomaatti + 1 rkl oliiviöljyä) sekä keskikokoinen bataatti
Päivällinen: Grillattu
porsaankyljys ja höyrytettyjä kasviksia
Välipalat: toinen
150 g mustikoita ja 175 g sokeroimatonta jukurttia; toinen 175 g sokeroimatonta
jukurttia tai 2,5 dl kefiiriä
6. päivä
Aamiainen: 175 g
luonnonjukurttia + 115 g marjoja tai hedelmiä (voi makeuttaa sokerittomasti)
Lounas: salaattikääröt
(1 vihersipuli + 85 g punaisia rypäleitä + 15 g varsiselleriä pilkottuna + kypsää, kuutioitua
broilerinrintaa + 1 rkl oliiviöljyä + 2 rkl balsamietikkaa viilennetään ja
laitetaan sen jälkeen salaatinlehdille)
tai grillattua kanarintaa ja sekasalaattia
Päivällinen:
seesamikalaa (pane valkolihainen kala öljytylle grillipannulle, päälle
oliiviöljyä + riisiviinietikkaa + soijakastiketta + valkosipuli sekä 20 g
seesaminsiemeniä; grillaa 20 minuuttia keskilämmöllä) tai mitä tahansa
grillattua tai uunissa kypsennettyä kalaa, höyrytettyjä kasviksia
Välipalat: toinen
annos omien mieltymysten mukaan, toinen annos probiootteja
17 tapaa valmistaa maistuvia
kasviksia
*lisää basilikaa
tomaattiruokiin
*aito lihaliemi
ruskistaa lihan ja antaa riisille makua
*cayenne-pippuri
terästää chilin, kurpitsan ja salaatinkastikkeen (cayenne-pippuri ½ tuntia
ennen ateriaa lisää nopeaa kylläisyydentunnetta)
*1/3
ruohosipulia ja 2/3 pinaattia höyrytetään tai kypsennetään muuten
*kanelia
puuroon tai kahviin (alentaa kakkostyypin diabeetikkojen veren glukoosi- ja
kolesterolitasoa)
*tilliä
kalaan, porkkanaan, salaatteihin, pikkelsseihin sekä kurkku + luonnonjukurtti
dippikastikkeeksi kurkulle
*valkosipulia
perunasoseeseen tai salaatinkastikkeeseen
*piparjuuri
lihan kaveriksi kastikkeen sijaan tai soseuta piparjuurta ja raejuustoa ja
mausta pippurilla ja valkosipulilla = täyte perunalle tai dippikastike
kasviksille
*italialaiset
yrtit (oregano+rosmariini+kynteli+meirami+basilika+timjami) ripotellaan kanaan,
kurpitsaan, kasviksiin ja tomaatteihin
*sitruunamehua
salaatteihin, kasviksiin ja kalaa, raastettua sitruunankuorta siipikarjaan,
kasviksiin ja salaatteihin
*minttua
teehen, hedelmiin ja jukurttiin
*dijonin
sinappi käy usihin ruokiin, mm. kalkkunapihveihin ja paahdettuihin perunoihin
*rosmariini
lampaaseen, meren antimiin sekä kaikkiin papuja, tomaattia, sipulia, perunaa
tai kukkakaalia sisältäviin ruokiin
’salviaa
tomaattipohjaisiin ruokiin sekä papujen, tonnikalan, kanan tai kalkkunan
seuraksi
*rakuuna
salaatteihin, kanaan tai salaatinkastikkeisiin (esimerkiksi
pellavansiemenöljystä tehtyyn)
*timjami
sopii porkkanaan, kukkakaaliin, ruusukaaliin ja naudanlihaan
*omenaviinietikka
pinaattiin, yrtti- tai vadelmaviinietikka salaatteihin, riisiviinietikka
kanasalaattiin ja mallasviinietikka grillattuun kalaan
Varo glukoosi-fruktoosisiirappia
Glukoosi-fruktoosisiirapilla
eli maissisiirapilla (HFCS) eli isoglukoosilla on havaittu tutkimuksissa
seuraavia haittavaikutuksia:
*se on
yhteydessä lihavuuteen, sillä se muuttuu elimistössä erittäin nopeasti
varastorasvaksi; joskus se ei luovuta ollenkaan energiaa elimistön
käytettäväksi
*se kohottaa
veren triglyseridipitoisuutta, ja triglyseridit ovat sydäntautien riskitekijä;
kun triglyseriditaso on kohonnut, elimistä tuottaa liikaa superoksidia, joka on
ns. vapaa radikaali, joka voi vaurioittaa erilaisia solurakenteita – sen uskotaan
mm. nopeuttavan vanhenemista
*se kohottaa
verenpainetta, joka on sydäntautien riskitekijä
*se
aiheuttaa insuliinin liikatuotantoa, mikä on kakkostyypin diabeteksen
varhaisimpia oireita
*se on
yhteydessä rasvamaksan riskiin, josta voi seurata esimerkiksi maksakirroosi eli
maksan kovettuminen
*maissisiirappi
sisältää fruktoosia, jota esimerkiksi haimasyöpäsolut ahmivat
Yhteenveto aktivointijaksosta
17 päivän
dieetin toinen jakso perustuu vuoropäivinä ”paastoamiseen”. Joka toinen päivä
on vähäkalorinen ja joka toisena päivänä ruoan kalorimäärä on hiukan suurempi.
Aktivointipäivät ja nopeuttamispäivät siis vuorottelevat. Erilaisten
dieettipäivin vuorottelu lataa aineenvaihdunnan ”akkuja” ja ehkäisee osaltaan
painonpudotuksen jumittumista paikalleen. Joitakin ruoka-aineita, esimerkiksi
luontaisia hiilihydraatteja, sallitaan jaksossa.
Lähteet:
Moreno, Mike
2013. 17 päivän dieetti. Löydä oikea proteiini-hiilihydraatti -tasapaino. Helsinki:
WSOY.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti