lauantai 5. joulukuuta 2015

AINEENVAIHDUNTADIEETTI 2015 JATKUI TULOKSEKKAANA / kolmas viikko



Jatkoimme mieheni kanssa Haylie Pomroyn (2014) kehittämän 2:2:3 aineenvaihduntadieetin toteutusta kolmannen viikon, ja aiomme jatkaa päivää vaille neljännen viikon tätä tehokasta ja monimutkaista 28-päiväistä aineenvaihduntadieettiä. Aloitin viikkoni hyvillä mielin – olihan painoni vähentynyt kahdessa viikossa 3,5 kiloa, rasva vähentynyt melkein 1,7 kiloa, ja sisäelinrasva laskenut tasolle kymmenen.

Tässä blogi-tekstissäni kuvailen ruoka-aineet, jotka ovat sallittuja kolmannessa vaiheessa sekä kuvailen sitä, miten toteutimme dieettiä dieetin kolmannella viikolla ja millaiset olivat kolmannen viikon tulokset. Seuraavassa blogi-tekstissäni kuvailen annoskokoja, joiden suuruuteen tai pienuuteen sisältyy sääntelyä dieetin aikana.


Aineenvaihduntadieetin kolmannen vaiheen ruoka-ainelista (valitse luomutuotteita aina, kun se on mahdollista)

Seuraavassa on lueteltu 124 ruoka-ainetta sekä lisäksi mausteet, joiden syönti on sallittua 2:2:3 aineenvaihduntadieetin toisessa vaiheessa:

Vihannekset ja juurekset (tuoreina, säilykkeinä tai pakastettuina): Arrowjuuri, artisokka, avokado, bataatti, endiivi, fenkoli, herkkusienet, idut, jamssi, juurikkaat, kaikki kaalit, kesäkurpitsa, kiinankaali, kurkku, kurpitsa, lanttu, lehtisalaatit (paitsi jäävuorisalaatti), merilevä, munakoiso, okra, oliivi, palmuydin, paprika, parsa, pavunidut, pavut (vihreät, keltaiset ja ranskalaiset), pikkujamssipapu, pinaatti, porkkana, purjo, raparperi, retiisi, rucola, selleri, sikuri, sipuli, spirulina, tomaatti, vesikrassi, vihersipuli ja vihreät chilit.



Kolmannen vaiheen lounas: paistettua lohta, kurkkua, keitettyjä punajuuria, tomaattia, salaattia ja
paistettuja lanttukuutioita. Jälkiruokana mustikoita kookosmaidon kera.



Hedelmät ja marjat (tuoreita tai pakastettuina): Greippi, kaktusviikuna, karhunvatukka, karpalo, kirsikka, kookospähkinä, kookosmaito, kookoskerma, kookosvesi, lime, luumu, mustikka, persikka, raparperi, sitruuna ja vadelma.

Eläinproteiinit: Biisoninliha (jauhettu), hummerinliha, jänis, kalkkunapekoni (nitriititön), kana (nahaton, luuton, tumma tai valkoinen liha), kananmuna (kokonaan), katkaravut, lammas, leikkeleet (nitriititön kalkkuna, broileri ja paahtopaisti), lohi (tuore, pakastettu tai nitriititön savustettu), maksa, meriahvenen filee, mustekala, nakit (nitriitittömät broilerin tai kalkkunan), naudanliha (filee ja vähärasvainen jauheliha), pallas (filee), rausku, ravunliha, riista (fasaani), sardiinit oliiviöljyssä, sianliha (filee, kyljys, seläke), silakka, simpukat, säilykesuolaliha, taimen ja tonnikala vedessä tai öljyssä.

Kasviproteiinit: Cashew-maito, hamppumaito (makeuttamaton), kikherneet, pavut (kuivatut tai säilykkeet, azukipavut, mustapavut, voipavut, valkopavut, kidneypavut, pintopavut), linssit, mantelimaito (makeuttamaton), mantelijuusto, mantelijauho.

Liemet, yrtit ja mausteet: Carob-jauhe, etikka (paitsi riisietikka), inkivääri (tuore), ketsuppi (ei lisättyä sokeria), kofeiinittomat yrttiteet tai Pero, kuivatut yrtit, leivinhiiva, liemet (nauta, kana, kasvis), luomumausteet (Bragg Liquid Aminos), Tamari-soijakastike, makeutusaineet (stevia, ksylitoli koivu- tai jalopuusta), musta- ja valkopippuri, chilijauhe, curry, kumina, kurkuma, merisuola, paprikajauhe, raakakaakaojauhe, Simply Organic -mausteet, maustekurkku (ei lisättyä sokeria), piparjuuri (tahna), salsakastike, sinappi (tahna, jauhe), sipulisuola, tomaatikastike (sokeriton), tuoreet yrtit, valkosipuli (tuore, jauhe) sekä vanilja- tai piparminttu-uute.

Viljatuotteet ja tärkkelykset: Idätetyt viljat (bleivät, bagelit, tortillat), kaurahiutaleet, kvinoa, ohra, ruis sekä villiriisi.

Terveelliset rasvat: Avokado, hummus, majoneesi, pähkinä- ja siemenvoit ja -tahnat, pähkinät raakoina: cashew- ja hasselpähkinät, mantelit, pekaani-, pistaasi- ja saksanpähkinät, pinjansiemenet, siemenet raakoina: hampun-, kurpitsan-, seesamin ja auringonkukansiemenet, Tahini-soijakastike, öljyt: kookosöljy, greipinsiemenöljy, oliiviöljy, seesamiöljy ja paahdettu seesamiöljy.


Aineenvaihduntadieetin kolmannen viikon toteutus

Lauantai ja sunnuntai olivat dieetin ensimmäistä vaihetta, jolloin ruoka on miltei rasvatonta, mutta hiilihydraattipitoista: makeita hedelmiä ja marjoja syödään neljällä aterialla, viljatuotteita kolmella aterialla sekä proteiineja ja vihanneksia kahdella viidestä päivittäisestä ateriasta. Hedelmäannoksiimme kuului omia luomuomenoitamme, granaattiomenaa, mandariinia, pakastemustikoita tai -mansikoita, kahdesta kolmeen lajia kerrallaan. Aamuisin söimme ruis- tai kaurahiutalepuuroa riisimaidon kera. Yhdellä lounaalla söimme mustaa kvinoaa, toisella lounaalla ja päivällisillä täysjyväriisiä.

Proteiinina oli kanaa, vähärasvaista jauhelihaa, nitriititöntä broileri- tai kinkkuleikettä sekä härkäpapuja. Tavanomaisten vihannesten lisäksi (kurkku, tomaatti, erilaiset salaatit, eriväriset lehtikaalit, kesäkurpitsa, paprika, purjo, punajuuri) oli jokaisella vihannesaterialla jollakin tavalla kypsennettyä tai jopa raakaa myskikurpitsaa.

Lauantaina 28.11. olin toipilas, mutta kävin juoksemassa kevyen puolen tunnin lenkin, jota ennen ja jonka jälkeen kävelin yhteensä yhdeksän minuuttia. Painoni nousi 100 grammaa. Lihaksen määrä suureni hiukan. Rasvani määrä suureni reilulla sadalla grammalla. Sunnuntaina 29.11. olin edelleen toipilas, mutta kävin juoksemassa puolen tunnin lenkin, jota ennen ja jonka jälkeen kävelin yhteensä kahdeksan minuuttia. Painoni laski 600 grammaa, mihin on varmaan osittain yhteydessä se, että lihasmassan määrä putosi kolmisensataa grammaa. Rasvan määrä pieneni sata grammaa.

Kolmannen viikon ensimmäisessä vaiheessa rasvani määrä suureni vaiheen kahtena päivänä yhteensä 30 grammaa, ja lihakseni määrä pieneni lähes 300 grammaa. Painoni putosi puoli kiloa, mikä on varmaan osittain yhteydessä lihaksen vähenemiseen. Tulos on huomattavasti heikompi kuin edellisenä vuonna. Sinänsä tulos ei ole kovin huono. Joka tapauksessa flunssa ehkä pienensi tulosta.

Sitten tuli maanantai, joulukuun ensimmäinen päivä ja alkoi toinen vaihe proteiini-vihannesruokineen. Minulla oli vaikeuksia nukkua yskäni tähden. Nukuin vasta aamulla. Tein sisällä kahvakuulaharjoituksia vartin verran. Söimme pääruoilla kaalikeittoa sekä savulohta parsakaalin ja raakojen vihannesten kera. Painoni nousi 300 grammaa, mikä on varmaan yhteydessä lihaksen kasvamiseen. Lihas suureni 1,3 kiloa. Rasva väheni melkein 1,8 kilolla.

Tiistaina 2.12. olimme Foam Rollingissa ja lihaskuntojumpassa 45 minuuttia ja kuntosalilla 62 minuuttia. Teimme vastusharjoittelua suurilla painoilla. Kumpikin koki voimiensa kasvaneen. Meillä oli välipala mukana: paistettua sipulia ja broileria sekä melkein puolikas kurkku kummallekin. Painoni laski 300 grammaa. Lihaksen määrä väheni melkein kilon. Rasva lisääntyi 1,2 kiloa. Tuloksiin vaikutti jonkin verran se, että punnitsin matkan tähden itseni 2 ½ tuntia edellispäiväistä aikaisemmin.

Keskiviikkona 3.12. olin siis matkoilla. Askeleita kertyi aika vähän, enkä ehtinyt kuntoilla. Painoni putosi 600 grammaa, lihaksen määrä suureni vajaat kaksisataa grammaa, ja rasvan määrä väheni 850 grammaa. Edellispäiväinen kuntosali ja muu liikunta tuotti varmaan tulosta. Sitä paitsi punnitsemisaika oli neljä tuntia edellispäiväistä myöhäisempi.

Torstaina 4.12. sekoilimme: menimme vesijumppaan tunnin liian myöhään. Pidimme toisillemme 15 minuutin vesijumpan ja uimme 15 minuuttia sekä olimme vesihieronnassa 15 minuuttia. Arkiliikunta jäi vähäiseksi. Seuraavan aamun punnitus oli kaksi tuntia edellispäiväistä aikaisemmin. Paino nousi 900 grammaa, mikä lienee osittain yhteydessä siihen, että lihas suureni melkein puoli kiloa. Rasva suureni 50 grammaa. En ole huolissani painosta, koska sen suureneminen ei johtunut juurikaan rasvan lisääntymisestä, vaan vaikkapa aikaisemmasta punnitsemisesta aamulla sekä suolen täysinäisyydestä.

Perjantaina 5.12. minun piti mennä ystäväni kanssa kahdeksan kilometrin lenkille, mutta satoi kaatamalla. Kävimme Ahdin kanssa kevyen sateen aikaan 52 minuutin kävelylenkillä. Aamiaiseksi söimme purjomunakkaan, vihannessalaattia, avokadoa sekä hummusvoileivän, luumun ja mustikoita kookosmaidon kanssa. Lounaalla söimme tuoretta kalaa, vihannes-kananmunasalaattia ja keitettyjä punajuuria, kurkkua ja tomaattia. Jälkiruoaksi söimme mustikoita kookosmaidon kera.

Päivällisellä söimme vähärasvaisesta jauhelihasta ja kauranjyvistä tehtyä risottoa vihannesten ja keitettyjen punajuurien kanssa. Välipalalla söimme kanamuna-vihannessalaattia ja nitriititöntä kalkkunaleikettä. Toisen välipalan söin vasta iltapalan jälkeen: vihanneksia, hummusta ja avokadon. Yleensä syön neljäsosan avokadosta – nyt söin kokonaisen avokadon, koska Ahti oli jo nukkumassa, eikä avokadon loppuosa olisi säilynyt keskiviikkoon, jolloin avokado on seuraavan kerran sallittua.

Painoni laski 200 grammaa, mikä on varmaan yhteydessä yli 700 gramman pienenemiseen lihaksen (+ lihaksen sisältämän veden) määrässä. Rasva lisääntyi kilolla. Yhtenä syynä oli varmaan se, että söin illalla myöhään kokonaisen avokadon. Ehkä söin myös kookosmaitoa päivän aikana liikaa. Veden juonti jäi liian vähäiseksi, mikä saattoi olla yhteydessä aineenvaihduntaan. Täytyy koettaa juoda huomenna tarpeeksi.


Kolmannen viikon tulokset


Kolmannen viikon tulokset on esitetty taulukossa 1. Painoni pieneni dieetin kolmannella viikolla 400 grammaa. Dieetin alusta se on pienentynyt melkein neljä kiloa. Rasva väheni kolmannella viikolla 350 grammaa. Niinpä painon putoaminen oli varmaankin yhteydessä rasvan vähenemiseen. Dieetin alusta rasvaa on vähentynyt 1,9 kiloa. Lihaksen määrä pysyi kolmannella viikolla lähes ennallaan. Dieetin alusta lihasta on vähentynyt 1,2 kiloa. Sisäelinrasva pysyi koko viikon tasolla kymmenen.



TAULUKKO 1. Aineenvaihduntadieetin kolmas viikkoLisää kuvateksti


Vuoden alusta painoni on pienentynyt 3 ½ kiloa ja blogin alusta 8,4 kiloa. Rasvaa on vähentynyt vuoden alusta reilut 800 grammaa ja blogin alusta yli viisi kiloa. Lihas on pienentynyt vuoden alusta 1,6 kiloa ja blogin alusta yli 1,7 kiloa. Viskeraalinen rasva on laskenut vuoden alusta yhden tason ja blogin alusta kaksi tasoa.



TAULUKKO 2. Kolmen ensimmäisen viikon tulokset vaiheittain vuonna 2015


Rasvan palamisen kannalta toinen vaihe on ollut dieetin kolmena ensimmäisenä viikkona ylivoimainen. Kolmena kahden päivän jaksona rasvaa on palanut lähes kaksi kiloa (taulukko 2). Ensimmäisessä vaiheessa, jossa syödään paljon hiilihydraatteja, viljaa ja hedelmiä, rasvan määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan. Kolmannessa vaiheessa rasva on vähentynyt 80 grammalla.

Ensimmäisessä vaiheessa lihaksen määrä on vähentynyt yli puolitoista kiloa. Toisessa vaiheessa lihaksen määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan. Kolmannessa vaiheessa lihas on kasvanut reilut kolmesataa grammaa. Paino on pudonnut eniten ensimmäisessä vaiheessa, mikä on selvästi yhteydessä lihaksen pienenemiseen. Rasvan palamisesta johtuva painonpudotus on varmaan tapahtunut vaiheessa kaksi – molemmat ovat pienentyneet parilla kilolla. Kolmannessa vaiheessa paino on noussut 600 grammaa, mikä on varmaan osittain yhteydessä lihaksen kasvuun.




TAULUKKO 3. Kolmen ensimmäisen viikon tulokset vaiheittain vuonna 2014


Vuoden 2014 kolmen ensimmäisen viikon tulokset on esitetty vaiheittain taulukossa 3. Tuolloin rasvan määrä lisääntyi kolmannessa vaiheessa 1,6 kiloa, kun se tänä vuonna pieneni vajaat 80 grammaa. Viime vuonna rasvaa paloi toisessa vaiheessa reilut puoli kiloa enemmän kuin tänä vuonna. Yhteensä rasvaa paloi tänä vuonna kolmen ensimmäisen viikon aikana kaksi kiloa ja viime vuonna kilon.

Lihaksen määrä pieneni ensimmäisessä vaiheessa paljon, mutta viime vuonna ”vain” 700 grammaa, kun se tänä vuonna pieneni yli puolitoista kiloa. Kolmannessa vaiheessa lihaksen määrä väheni viime vuonna yli 600 grammaa, kun se tänä vuonna lisääntyi yli 300 grammaa. Kokonaisuudessaan lihaksen määrä pienentyi tänä vuonna parisataa grammaa viimevuotista enemmän, mikä ei ole hyvä asia. Painonkehitys oli molempina vuosina samansuuntainen, vaikkakin tänä vuonna selvästi parempi.


Kolmannen viikon arviointia

Kolmas viikko on tuntunut helpolta toteuttaa. Olemme oppineet ennakoimaan kussakin vaiheessa tarvittavat ruoka-aineet kaupassa käydessämme. Mitään dieetistä johtuvia fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia ei ole ollut. Sen sijaan meillä molemmilla on ollut koko viikon jonkinlaista flunssaa, joka on varmaan laittanut elimistöä tavallista kovemmalle. Jonkinlaisia ”rohtojakin” on täytynyt nauttia, mikä lienee rasittanut maksaa.

Aikaisemmin olen ajatellut monen dieetin aikana, että enää niin ja niin monta päivää jäljellä. Nyt toivoisin, että voisimme jatkaa tätä dieettiä yli neljä viikkoa, koska tämä dieetti toimii nyt minullakin. Meillä alkaa kuitenkin sellainen matka dieetin 28. päivänä, että olemme alun alkaenkin päättäneet pitää dieettiä vain 27 päivää. Haaveenamme on kuitenkin pitää silloin tällöin ainakin viikon juuri tätä dieettiä. Seuraavan blogi-tekstini jälkeen dieetti onkin jo ohi.




Lähteet:


Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti