lauantai 2. toukokuuta 2015

”SILLISALAATTIA” HUHTIKUUSSA 2015 LUMIKELLOJEN AIKAAN






Huhtikuussa kokeilin kolme päivää kerrallaan kolmea aikaisemmin kokeilemaani dieettiä. Kunkin dieetin välissä oli kolme dieetitöntä päivää. Kuvailen seuraavassa huhtikuun eri vaiheet ja niiden toteutuksen. Ensimmäistä dieeteistä, aineenvaihduntadieettiä, kuvailen tavallista tarkemmin, koska se on muunnelma aikaisemmin toteutetusta dieetistä. Vaiheiden jälkeen esitän koko kuukauden tulokset. Lopuksi raotan toukokuuta.


Kahdeksan dieetitöntä päivää

Huhtikuun alussa minulla oli kahdeksan dieetitöntä päivää. Minulla oli tavallista enemmän kirjoitustöitä, joten olin aika paljon tietokoneella. Kuntoilua oli hiukan huhtikuun keskiarvoa vähemmän. Söin jonkin verran makeaa. Painoni nousi 900 grammaa, mikä on osittain yhteydessä siihen, että lihasmassani määrä lisääntyi 800 grammaa. Rasvan määrä väheni 650 grammaa. Yhtenä päivänä sisäelinrasva nousi tasolle yksitoista, mutta putosi heti seuraavana päivänä tasolle kymmenen.


Mirjan ja Ahdin 2:1:2 aineenvaihduntadieetti

Aloitimme dieetin torstaina huhtikuun yhdeksäntenä. Dieetti on mukaelma Haylie Pomroyn (2014) kehittämästä 2:2:3 aineenvaihduntadieetistä. Dieetti pyrkii vaikuttamaan maksaan, munuaisiin, kilpirauhaseen, aivolisäkkeeseen ja kehonkoostumukseen. Keskeisiä tässä ovat hormonit, rasvat ja sokerit. Kaloreja ei lasketa, sillä kyse ei ole pienempien kalorimäärien syömisestä vaan aineenvaihdunnasta, palamisesta.

Pomroyn (2014) dieetissä on kolme vaihetta: Ensimmäisessä vaiheessa pyritään purkamaan stressiä ja tyynnyttämään lisämunuaisia. Toisessa vaiheessa vapautetaan varastoitua rasvaa ja rakennetaan lihaksia. Kolmannessa vaiheessa käynnistetään palaminen. Ensimmäinen ja toinen vaihe kestävät kumpikin kaksi päivää. Kolmas vaihe kestää kolme päivää.

Meidän dieetissämme nämä kolme vaihetta käydään läpi päivittäin. Ensimmäinen vaihe toteutetaan dieetissämme aamiaisella ja välipalalla. Keholle opetetaan, miten syöty ruoka muutetaan energiaksi sen sijaan, että se varastoitaisiin. Ruuasta uutetaan ravintoaineita ja ruokitaan lisämunuaisia, jotka valmistelevat kehoa vapauttamaan rasvaa. Kun hiilihydraatit ja proteiinit annetaan ilman rasvaa, keho alkaa polttaa omia rasvavarastojaan.

Ruuansulatuksen tulee olla mahdollisimman vaivatonta, minkä vuoksi proteiinia on vain kohtuullisesti ja rasvaa erittäin vähän. Makeat hedelmät ja kokojyvävilja täyttävät elimistön helposti saatavilla ravintoaineilla. Luonnollisten sokerien korkea mutta tasainen saanti hoivaa erityisesti lisämunuaisia ja saa ne rauhoittumaan ja toimimaan paremmin. Lisämunuaiset reagoivat verensokerin vaihteluihin tuottamalla stressihormoneja, jotka ovat erikoistuneet rasvan varastointiin. Kun verensokeri pysyy vakaana, vaikkakin hiukan kohollaan, lisämunuaiset rauhoittuvat ja alkavat muuntaa rasvaa tehokkaammin.

Vaiheen ruokien glykeemisen indeksin tulee olla melko korkean. Ruokien tulee sisältää kohtuullisesti proteiineja ja vähän rasvaa. Suositaan ruokia, joissa on runsaasti B- ja C-vitamiinia, kuten kalkkunaa, kaurapuuroa, appelsiinejä, kiivejä, vähärasvaista naudanlihaa, linssejä ja sitruunoita. Tästä vaiheesta otimme dieettiimme aamiaisen ja päivän ensimmäisen välipalan.

Aamiaisena kaurapuuroa, riisimaitoa ja appelsiini


Aamiainen on hiilihydraattipitoinen ateria. Sillä syödään ruokia, joissa on runsaasti hiilihydraatteja, kuten täysjyväriisiä, kvinoaa, riisimaitoa, kaurapuuroa, villiriisiä tai spelttiä sekä ruokia, joissa on runsaasti luontaisia sokereita, kuten mangoja, päärynöitä, mustikoita, mansikoita ja omenia. Välipalana on hedelmä tai marjoja.

Toinen vaihe toteutuu lounaalla. Toisessa vaiheessa syödään erittäin runsaasti proteiinia ja vihanneksia, mutta vähän hiilihydraatteja ja rasvaa. Ruuat laittavat aineenvaihdunnan rakentamaan lihasmassaa ja ahmimaan rasvaa.

Maksan hyvinvointia tukevat ruuat saavat maksan vapauttamaan varastoituja rasvasoluja. 80 – 90 prosenttia aineenvaihdunnasta tapahtuu solujen mitokondrioissa. Tässä vaiheessa rasva kuljetetaan mitokondrioihin, jotta se voisi palaa. Karnitiini toimii tässä kuljetusaineena.

Toisen vaiheen ruuat aktivoivat sappirakkoa, joka hajottaa rasvaa ja haimaa, joka hajottaa proteiineja. Ruuat saavat sappirakon ja haiman tuottamaan sellaisia ruuansulatusentsyymejä, joita tarvitaan kolmannessa vaiheessa rasvan polttamiseen. Vihreät vihannekset muuttavat elimistöä emäksiseksi ja niissä on runsaasti typpeä, mikä on olennaista lihasten rakentamisen kannalta.

Toisessa vaiheessa syödään runsaasti maksan toimintaa edistäviä ruokia, jotta maksa voi auttaa soluja vapauttamaan rasvaa. Tällaisia ovat esimerkiksi lehtivihannekset, parsa- ja kukkakaali, valkosipuli, sipuli ja sitruuna. Syödään myös vähärasvaisia proteiineja, kuten vähärasvaista naudanlihaa, kanaa tai kalkkunaa, vähärasvaista kalaa ja vähärasvaista sianlihaa. Runsaasti syödään alkalisoivia vihreitä vihanneksia, kuten lehtikaalia, mangoldia, rukolaa ja lehtisalaatteja. Runsaasti syödään myös karnitiivia sisältäviä ruokia, kuten naudanlihaa, kanaa, turskaa ja parsaa. Toisessa vaiheessa ei syödä viljatuotteita eikä hedelmiä eikä rasvaisia tuotteita.

Aineenvaihduntadieetin kolmas vaihe toteutetaan dieetissämme toisella välipalalla ja päivällisellä. Kolmas vaihe sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, kohtuullisesti hiilihydraatteja sekä kohtuullisesti proteiineja ja vähäglykeemisiä hedelmiä. Koska vaiheen ateriat sijoittuvat dieetissämme iltapäivään ja iltaan, ei niillä syödä hedelmiä.

Kolmannessa vaiheessa syödään runsaasti terveellisiä rasvoja, kuten pähkinöitä ja siemeniä, kookospähkinää, oliiviöljyä, avokadoja ja oliiveja.  Kohtuullisesti syödään rasvapitoisia proteiineja, kuten lohta, hampunsiemeniä, tahinia, mantelivoita ja hummusta. Vaiheessa syödään vihanneksia, joilla on alhainen glykeeminen indeksi, kuten papuja, lehtivihanneksia, bataattia, kukkakaalia ja merilevää.

Vaiheessa syödään ruokia, joissa on kohtuullisesti jalostamattomia hiilihydraatteja, kuten ohraa, kaurapuuroa, idätetystä viljasta tehtyä leipää, villiriisiä ja kvinoaa. Syödään myös kilpirauhasta tukevia ruokia, kuten merilevää, katkarapuja, kookosöljyä ja hummeria. Samoin syödään ruokia, joissa on runsaati inositolia ja koliinia, kuten palkokasveja, naudan ja kanan maksaa, pähkinöitä ja siemeniä sekä ruusukaalia. Vettä juodaan ainakin kolme litraa päivässä.

Aineenvaihduntadieetin aikana ei saa syödä seuraavia vehnää (kylläkin spelttiä), maissia,
maitotuotteita, soijaa (paitsi tamari-soijakastiketta), sokeria (paitsi ksylitolia ja steviaa),
kofeiinia, alkoholia,kuivahedelmiä tai hedelmämehuja, keinotekoisia makeutusaineita eikä
rasvattomia dieettiruokia.



Miten toteutin dieetin?

Mieheni pitää aineenvaihduntadieettiä nerokkaana keksintönä, ja se on ainoa dieetti, jolle hän on osallistunut kanssani. Se on myöskin sopinut hänelle loistavasti. Marraskuussa, kun noudatimme ensimmäisen kerran aitoa Pomroyn (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieettiä, hänen sisäelinrasvansa laski tasolta neljätoista tasolle kaksitoista eli kaksi tasoa, ja rasvaa paloi 5,9 kiloa. Ahdin sisäelinrasva pysyi kahdessatoista neljää joulun jälkeistä poikkeuspäivää lukuun ottamatta melkein viisi kuukautta.

Juuri ennen dieettimme alkamista Ahdin sisäelinrasvansa nousi neljänä päivänä tasolle 13, joten oli hänenkin kannaltaan hyvä aloittaa aineenvaihduntadieetti. Hänen ideansa oli sijoittaa viikon aikana toteutettavat dieetin vaiheet yhdelle päivälle.

Torstaina 9.4. söin aamiaiseksi 1¼ desilitrasta kaurahiutaleita tehdyn puuron riisimaidon kanssa sekä pienen omenan ja vähän tuoretta ananasta. Olo oli mielihyvää tuottava. Vaiheen tavoitteena on purkaa stressiä, ja se näytti todella toteutuvan. Kävin ystäväni kanssa puolentoista tunnin kävelylenkillä. Tarjosimme vieraalle kahvia ja pullaa, joista emme dieetin aikana voineet itse nauttia. Söimme samanaikaisesti välipalaksi puolikkaan appelsiinia ja omenaa.


Lounaalla söin kana-vihanneskeittoa


Lounaaksi söimme vihannes-papu-broilerikeittoa. Välipalaksi söimme savulohta ja raakoja vihanneksia, avokadoa ja parapähkinän. Päivälliseksi söimme keitettyä täysjyväriisiä, keitettyjä valkopapuja, vihanneksia, hummusta ja 170 g savulohta. Painoni putosi kilon, mutta lihasmassa pieneni kilolla ja rasvan määrä lisääntyi 850 grammalla.

Perjantaina 10.4. söin aamiaisella, välipaloilla ja lounaalla miltei samanlaisesti kuin torstaina. Päivällisen nautin ravintolassa, sillä olimme naapurikaupungissa. Sieltä löytyi meille sopivia maalaissalaatteja. Nautin salaatin, jossa oli kaksi broilerinrintaa, erilaisia vihanneksia ja sitruunamajoneesia. Päivällisellä voisi olla myös viljatuotteita. Emme uskaltaneet syödä ravintolan leipiä, koska niissä saattoi olla vehnää. Kotona söin viipaleen ruisleipää päällystettynä avokado-soseella sekä palan speltti-näkkäriä päällystettynä hummuksella.

Aamiaisen jälkeen kävin juoksemassa puolen tunnin lenkin ja kävelin vajaat kymmenen minuuttia. Painoni putosi 400 grammaa, rasvaa väheni 400 grammaa, ja lihaksen määrä pysyi suunnilleen ennallaan.

Lauanataina 11.4. söin aamiaiseksi ensin mustikoita, vadelmia sekä keltaista väriä saadakseni yhden tyrnin (ei sallittujen luettelossa). Hetken kuluttua söin kaurapuuroa riisimaidon kera. Välipalaksi söin pari pientä luomuomenaamme. Lounaaksi söin samaa keittoa kuin torstaina ja perjantaina.

Aineenvaihduntadieetin välipala: öljyyn säilöttyä silliä, kananmunaa,
vihanneksia ja vihannespaistosta, avokadoa ja pähkinää


Välipalaksi söin keitetyn kananmunan, öljyyn säilöttyä silliä, pähkinöitä ja vihannespaistosta sekä tuoreita vihanneksia ja avokadoa. Päivälliseksi söin keitettyä täysjyväriisiä, jättipapuja sekä vihannespaistosta. Painoni nousi 300 grammaa, mikä on varmaan osittain yhteydessä lihasmäärän kasvuun. Se suureni neljänneskilolla. Rasva pieneni reilulla sadalla grammalla.

Yhteensä painoni pieneni 1,1 kilolla, mikä johtui lähinnä nesteiden poistumisesta kehosta ja lihasmassan pienenemisestä. Rasva lisääntyi kolmellasadalla grammalla lihaksen määrä pieneni 800 grammalla.

Dieetti näytti toimivan vähän samansuuntaisesti kuin silloin, kun toteutin jaksot päivän sijasta viikossa. Jos huomioin marraskuisen 2:2:3 aineenvaihduntadieetin kuusi ensimmäistä päivää, jotta saan kaikki vaiheet mukaan, ja jaan tulokset kahdella, oli tulos painonpudotusta 1,2 kiloa, rasvan vähenemistä 1,1 kiloa ja lihaksen vähenemistä 1,1 kiloa. Painoa putosi siis saman verran, ja lihas pieneni marraskuussa hiukan enemmän. Rasvan muutos oli täysin vastakkainen. Marraskuussa rasvaa väheni 1,1 kiloa, kun se nyt hiukan lisääntyi.

Mieheni Ahdin paino putosi 1,1 kiloa, rasva lisääntyi 100 grammaa ja lihas pieneni 700 grammaa ja sisäelinrasva putosi yhden tason eli tasolle kaksitoista. Ahdinkin tulos oli varmaan osittain seurausta nesteiden poistumisesta, mutta hiukan vähemmän kuin minun tulokseni. Marraskuussa 2:2:3 aineenvaihduntadieetillä Ahdilta väheni kolmen ensimmäisen päivän aikana ”keskimäärin” kilo painosta ja yksi taso sisäelinrasvasta. Lihas- ja rasvamassan painot pysyivät ennallaan. Painonpudotus oli siis ”todellista”.

Sinänsä dieetin toteutus oli aika helppoa. Kolmeen päivään sitoutuminen oli helppoa. Söimme oikeastaan pelkästään sallittuja ruoka-aineita. Ainakin näiden kolmen päivän perusteella näyttäisi siltä, ettei aineenvaihduntadieetti toimi kovin hyvin siten, että vaiheet pidetään yhden päivän aikana. Kolme päivää on tietenkin kovin lyhyt aika kokeiluun.

Toisaalta aineenvaihduntadieetti näyttää olevan näinkin toteutettuna hyvä viskeraaliselle rasvalle. Molempien dieettien (2:2:3 ja 2:1:2) aikana Ahdin viskeraalinen rasva laski 1 – 2 päivässä yhden tason. Minullakin nousi päivää ennen tämän kolmipäiväisen dieetin alkua sisäelinrasva tasolle yksitoista. Dieetin aikana se vakiintui tasolla kymmenen.

Ratkaisevaa ei oikeastaan ole se, millaiset tulokset ovat dieetin loppuessa. Aineenvaihduntadieettien tarkoituksena oli parantaa aineenvaihduntaa. Joulukuussa rasvamääräni jatkoi laskuaan ja lihasmäärä nousuaan yksitoista päivää dieetin jälkeen. Sitten jatkuva hiukan epäterveellinen ruoka sai hyvän aineenvaihdunnan ”normaaliksi”. Nytkin dieetin jälkeisenä päivänä rasvaa paloi lähes kilon ja lihas kasvoi yli kuudellasadalla grammalla.


Kolme dieetitöntä päivää aineenvaihduntadieetin jälkeen

Kolmen dieetittömän päivän aikana söin päivittäin 1 – 3 marsipaanisuklaamunaa ja kahtena päivänä mustikkamuffinssin. Muuten ruokani oli aika terveellistä. Kuntoilua minulla oli aika vähän: 45 minuuttia kuntosalia ja yksi puolen tunnin juoksu. Painoni nousi 100 grammaa, rasvan määrä laski 40 grammaa ja lihas suureni parikymmentä grammaa. Sisäelinrasva oli koko ajan tasolla kymmenen.

2:1:2 aineenvaihduntadieetin tulokset näyttäisivät siis pysyvän ainakin yhtä pitkän ajan kuin olin ollut dieetillä. Tällaisella kolmen päivän dieetillä näyttää saavan painonsa sekä rasva- ja lihasarvonsa palautettua kuukauden ensimmäisen päivän tasolle, jopa hiukan paremmallekin.


Kolme päivää Morenon 17 päivän dieetistä

Helmi-maaliskuussa kokeilin Morenon (2013) 17 päivän dieetin nopeutus- ja aktivointijaksoja. Niitä olen kuvannut edellisissä blogi-teksteissäni. Nyt kokeilin kolmen päivän jaksoa sekä kolmea sen jälkeistä välipäivää.

Keskiviikko 15.4. meni dieetin kannalta vähän hassusti. Ensinnäkin minulle tuli kotoa sellainen salamalähtö, etten ehtinyt syödä aamiaiseksi kuin yhden omenan. Lisäksi jouduin syömään lounaan ja päivällisen ravintolassa. Näin vihreä tee jäi kokonaan juomatta. Ateriat olivat kyllä dieetin mukaisia. Juoksin keskiviikkona puoli tuntia ja olin tunnin selkäjumpassa. Paino putosi 100 grammaa, rasva lisääntyi puoli kiloa ja lihas pieneni 300 grammaa.

Olen tyytyväinen itseeni siinä asiassa, että kun minulla oli illalla palaveri, otin mukaan dieetin mukaiset ruoat: probioottiannoksen eli turkkilaista jukurttia ja steviaa. Otin myös mukaan sokeritonta mangososetta muita varten – itsehän en voinut syödä hedelmiä tai marjoja illalla. Suurin osa kokoukseen osallistujista maistoi jukurttia ja mangososetta. He pitivät niistä. Ehkä sain ”jaettua” heille idean terveellisestä ja helposta välipalasta. Jätin siis kakun väliin ja join savustettua englantilaista teetä ja söin omia eväitäni.

Torstaina 16.4. kävelin tunnin ja kaksikymmentä minuuttia ja olin kuntosalilla. Painoni putosi 200 grammaa, rasva pieneni puoli kiloa ja lihas lisääntyi 100 grammaa. Kotonaolo saa aikaan ainakin jonkinlaisia tuloksia!

Perjantaina 17.4. istuin viitisen tuntia autossa ja söin epäsäännöllisesti matkojeni vuoksi. Söin myös jälkiruoan, jossa oli varmasti sokeria. Tunnin vesijumpan jälkeen kävimme kaupoissa ja muilla asioilla. Eräässä paikassa oli tarjolla grillimakkaraa. Minulla oli kova nälkä, ja söin makkaran – kaneli-ässän kera. Paino pysyi ennallaan, rasva lisääntyi puoli kiloa ja lihas väheni neljänneskilon.

Yhteensä Morenon (2013) dieetillä paino putosi 300 grammaa, rasva lisääntyi puoli kiloa ja lihas väheni 400 grammaa. Sisäelinrasva pysyi koko ajan tasolla kymmenen. Tulos ei ole hyvä, sillä painonpudotus johtui lihaksen pienenemisestä. Syynä olivat viimeisen päivän tapahtumat. Jos viimeistä päivää ei laskettaisi, tulos olisi 300 grammaa painonpudotusta sekä rasva- ja lihasmäärät aika lähellä alkuarvoja.


Kolme dieetitöntä päivää

Morenon (2013) kolmen dieettipäivän jälkeen pidin taas kolme dieetitöntä päivää. Kahtena niistä meillä oli vieras. Tarjolla oli päiväkahvilla sokeria sisältäviä herkkuja. Varsinkin ensimmäinen päivistä oli istumista, sillä muokkasimme kuusi tuntia päivästä veljentyttäreni gradua, muutenkin istuin useita tunteja. Paino nousikin 900 grammaa.

Kolmen päivän aikana painoni nousi 700 grammaa, mikä on varmaan osittain yhteydessä siihen, että lihaksen määrä nousi 600 grammaa. Rasvan määrä väheni myös 600 grammaa. Sisäelinrasva pysyi tasolla kymmenen.


Kolme päivää Mirjan itämaista pikalaihdutusta

Kolmas kolmen päivän dieetti oli kehittämäni muunnelma Itämaisesta 7 päivän pikalaihdutuksesta, jota olen kuvannut 27.4.2014 julkaisemassani blogi-tekstissä. Dieetin aikana ei tarvitse laskea kaloreita, mutta rajoittamalla tiettyjen ruoka-aineiden syöntiä kalorimäärä jää noin tuhanteen kilokaloriin.

Itämaisen dieetin aamiainen: Erivärisiä marjoja, lohta, vihanneksia,
keitetty kananmuna, ruisleipä, hiukan maitoa


Toteutin dieetin syömällä aamuisin keitetyn kananmunan, lohta ja erilaisia vihanneksia sekä hedelmän tai erivärisiä marjoja. Lounaaksi söin aina keräkaalista, sipuleista, varsiselleristä, porkkanasta, kuivatuista keittojuureksista, pensas- ja härkäpavuista, hapankaalista sekä soseutetuista tomaateista ja mausteista ja viherjauheesta tehtyä keittoa sekä toisinaan täysjyväkaurasta, oivariinista ja juustosta tehdyn voileivän.

Päivällisenä kamut-makaronia, broileria, vihannespaistosta sekä tuoreita vihanneksia


Päivälliseksi söin joko täysjyväriisiä tai kamutia, muinaista täysjyvävehnää, sekä lohta tai broileria ja keitettyä parsaa sekä tuoreita vihanneksia. Iltapalaksi söin stevialla maustettua kreikkalaistyylistä jukurttia. Välillä söin myös välipalan: marjoilla maustettua jukurttia tai ruusukaalivuokaa.

Itämaisen dieetin kuuluisi alkaa 1 – 2 päivän sitruunavesipaastolla. Tiistaina 21.4. olin puoli päivää sitruunavesipaastolla. Kello 15 minulle tuli kova nälkä ja heikko olo. Olisin voinut syödä vaikka ”pelkkiä kiviä”. Söin kylmää ruusukaalivuokaa, jotta jaksoin tehdä vihanneskeiton. Laihduin tiistaina 1,1 kiloa, mikä johtui varmaan lähinnä nesteiden poistumisesta. Rasva lisääntyi 400 grammaa ja lihas pieneni 700 grammaa.

Keskiviikkona 22.4. olin 35 minuuttia kuntosalilla. Olin kaksi tuntia luennolla, jossa oli ilmainen kahvitarjoilu. Join mukillisen teetä, ja jätin pullan ja piparkakun väliin, mihin olen erittäin tyytyväinen. Painoni nousi 300 grammaa, ja rasvamäärä nousi 400 grammaa. Lihasmäärä pysyi ennallaan.

Torstaina 23.4. olin tunnin ja kaksikymmentäkaksi minuuttia lenkillä. Painoni nousi 400 grammaa, mikä on osittain yhteydessä siihen, että lihasmääräni nousi lähes kilon. Rasvamääräni pieneni 800 grammaa. Kokonaisuudessaan painoni aleni kolmessa päivässä 400 grammaa, rasvamääräni väheni 800 grammaa ja lihasmääräni suureni reilut 200 grammaa.


Kolme dieetitöntä päivää itämaisen dieetin jälkeen

Itämaisen dieetin jälkeen rasva pieneni seuraavana päivänä melkein kilon ja lihas suureni 650 grammaa. Minulla oli sitä seuraavana päivänä lastentarhanopettajakoulutuksen ”luokkakokous” Vantaalla ja kävin samalla matkalla ”sukuloimassa”. Erityisesti paluumatka oli katastrofaalinen, sillä poikkesimme alle tunnin välein huoltoasemilla syömässä ja / tai juomassa, jotta mieheni ei olisi nukkunut rattiin. Rasva lisääntyi matkan aikana yli kilolla ja lihas pieneni 650 grammalla. Paino nousi 100 grammaa.


Yhteenveto kolmesta kolmen päivän dieetistä

Taulukossa 1 näkyvät kolme päivää kestäneiden kolmen dieetin tulokset. Aineenvaihduntadieetin aikana oli liikuntaa reilut kaksi tuntia. Laihduin 1,1 kiloa, rasvamäärä lisääntyi 300 grammaa ja lihas pieneni 800 grammaa. Kolmena dieetin jälkeisenä päivänä paino sekä lihas- ja rasvamäärät pysyivät suunnilleen ennallaan. Liikuin silloin 45 minuuttia.







LIIKUNTA YM
1.4.2015
85
10
36,295
21,505
3t 46min
to 9.4.
85,9
10
35,649
22,334
2:1:2 ainnenvaihduntadieetti; 2t 7min
su 12.4.
84,8
10
35,955
21,539
45min
ke 15.4.
84,9
10
35,913
21,565
3 pv 17 päivän dieettiä; 3t 35min
la 18.4.
84,6
10
36,463
21,150
1t 19min
ti 21.4.
85,3
10
36,082
21,752
Mirjan itämainen dieetti; 1t 57min
 pe 24.4.
84,9
10
35,318
21,989
1t 58min
la 25.4.
85,1
10
34,380
22,367
38min
ma 27.4.
85,2
10
35,528
21,982
4t 5min

Taulukko 1.  Yhteenveto huhtikuun dieeteistä ja dieettien välipäivistä


Morenon 17 päivän dieetin kolmena päivänä liikuin 3 tuntia 35 minuuttia. Laihduin 300 grammaa, rasva lisääntyi yli puoli kiloa ja lihas pieneni 400 grammaa. Kolmena dieetin jälkeisenä päivänä liikuin tunnin ja 19 minuuttia, lihoin 700 grammaa, mutta lihas suureni 600 grammaa, ja rasvamäärä pieneni 400 grammaa.

Mirjan itämaisen dieetin aikana liikuin pari tuntia, ja laihduin 400 grammaa. Rasvamäärä väheni lähes 800 grammaa, ja lihasmäärä lisääntyi yli 200 grammaa. Dieetin jälkeen lihoin kolmena päivänä – joista kaksi oli matkapäiviä – 300 grammaa. Lihasmäärä pysyi ennallaan ja rasva lisääntyi 200 grammalla.
Kaikilla dieeteillä paino laski jonkin verran, aineenvaihduntadieetillä 1,1 kiloa, Morenon dieetillä 300 grammaa ja itämaisella dieetillä 400 grammaa. Jos painon putoaminen johtuu lihasmassan vähenemisestä ja nesteiden poistumisesta, ei painonpudotus ole pysyvää. Niinpä pidän tärkeämpänä lihas- ja rasvamääriä.

Rasvamäärä lisääntyi aineenvaihduntadieetissä 300 grammaa ja Morenon dieetissä yli 500 grammaa, mutta väheni itämaisessa dieetissä 800 grammaa. Lihasmäärä väheni aineenvaihduntadieetissä 800 grammaa ja Morenon dieetissä 200 grammaa, mutta lisääntyi itämaisessa dieetissä 200 grammaa. Kaikkien dieettien aikana sisäelinrasva pysyi tasolla kymmenen.

Jos minun pitäisi suositella näiden kokemusteni perusteella jollekulle kolmen päivän mittaista dieettiä, ehdottaisin itämaista dieettiä täydennettynä kuntosalikäynnillä, jossa tehdään välineillä lyhyitä sarjoja suurilla painoilla. Näin toimien laihduin dieetillä kolmessa päivässä miltei puoli kiloa, mutta tärkeintä on se, että rasvaa paloi 800 grammaa ja lihas suureni 200 grammalla. Dieettien aikana liikunnan laatu ja määrä olivat erilaiset ja muitakin eroja oli, joten tulokset ovat korkeintaan suuntaa-antavat.


Huhtikuun tulokset

Huhtikuun aikana painoni nousi 200 grammaa, mikä on ainakin osittain yhteydessä lihasmassan suurenemiseen. Lihashan on painavampaa kuin rasva. Lihaksen määrä suureni huhtikuussa kilon. Rasvan määrä väheni melkein 1,8 kiloa. Tämä on hienoa sen vuoksi, että maalikuun lopussa olin jäljessä rasva- ja lihasmäärissä, mutta edellä painotavoitteissani. Sisäelinrasva oli huhtikuussa vain yhtenä päivänä tasolla yksitoista ja muulloin tasolla kymmenen.


AIKA
PAINO
VISC
RASVAA
LIHAS
LIIKUNTA YM


kg
kg

24.11.2013
91,8
12
41,861
22,124






1.1.2015
87
11
37,410
22,011












1.4.2015
85
10
36,295
21,505
3t 46min
to 9.4.
85,9
10
35,649
22,334
2:1:2 ainnenvaihduntadieetti; 2t 7min
su 12.4.
84,8
10
35,955
21,539
45min
ke 15.4.
84,9
10
35,913
21,565
3 pv 17 päivän dieettiä; 3t 35min
la 18.4.
84,6
10
36,463
21,150
1t 19min
ti 21.4.
85,3
10
36,082
21,752
Mirjan itämainen dieetti; 1t 57min
 pe 24.4.
84,9
10
35,318
21,989
1t 58min
la 25.4.
85,1
10
34,380
22,367
38min
ma 27.4.
85,2
10
35,528
21,982
4t 5min
1.5.2015
85,2
10
34,506
22,578

Kuukauden




Juoksua 3t 40min (= 6 x väh ½t);
alusta
0,2
0
-1,789
1,073
kävelyä 7t 57min; Foam Rolling 45min;
Vuoden



kuntosali 2t 5min; selkäjumppaa 2t;
alusta
-1,8
-1
-2,904
0,567
vesijumppaa 45min; kahvakuulaa 1t
Blogin




YHT. huhtik. 18t 12min = 36½min / pv
alusta
-6,6
-2
-7,355
0,454
Askelia 337 473 = 11 249/pv

Taulukko 2. Painoni sekä rasva- ja lihasarvoni huhtikuussa 2014


Vuoden alusta painoni on pienentynyt 1,8 kiloa. Rasvaa on palanut melkein kolme kiloa ja lihasmäärä on lisääntynyt reilut puoli kiloa. Blogin alusta rasvaa on palanut yli seitsemän kiloa. Sisäelinrasva näyttäisi vakiintuneen tasolle kymmenen. Tavoitteenani on saada se ennen vuoden loppua tasolle yhdeksän.


Mitä teen toukokuussa?

Olen ilmoittautunut Kaisa Jaakkolan hittikirjaa Taikinasta Teräkseksi mukailevaan verkkovalmennukseen, joka alkaa 11. toukokuuta. Kolmen viikon verkkovalmennuksen tavoitteena on muuttaa kehonkoostumusta eli saada rasvaa pois ja tilalle lihasta. Ilmainen verkkovalmennus antaa treeniohjelman kotiin ja kuntosalille, yksityiskohtaiset opastetut liikevideot, reseptejä sekä pohdintatehtäviä muutoksen onnistumiseen.




Lähteet:



Moreno, Mike 2013. 17 päivän dieetti. Löydä oikea proteiini-hiilihydraatti -tasapaino. Helsinki: WSOY.

Norwell, Anthony & Heinerman, John 2002. Itämainen 7 päivän pikalaihdutus. Brentice Hall.

Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti