Ennen
pääsiäistä on joillakin tapana paastota. "Myöhäset" saattavat
myöhästyä. Pitkäperjantaina aloin valmistautua Seitsemän päivän pikadieettiin,
jonka aloitin sitten lauantaina. Se perustuu jossain määrin Prentice
Hallin julkaisemaan Anthony Norwellin (1996) kirjaan Itämainen 7 päivän
pikalaihdutus. Kirja julkaistiin alun perin 1974, ja siitä tuli lähes
heti bestseller, koska se näytti toimivan. Norwell ei ollut lääkäri eikä
tutkija. Hän oli ajattelija. On paljon asioita, joista olen Norwellin kanssa
eri mieltä. Koska reilussa kahdessakymmenessä vuodessa tutkimus oli edistynyt
ja näkemykset muuttuneet - teoksessa näytti olevan jopa virheitä -, kustantaja
pyysi fil. tri John Heinermania tarkastamaan teoksen.
Heinerman
oli tuolloin matkustellut Aasiassa 15 vuotta. Hän käytti tieteellistä
työskentelytapaa vahvistaakseen kirjan tietoja ja yhdistääkseen niitä. Hän on
kuvannut prosessia seuraavasti: Norwell rakensi talon, ts. kirjoitti kirjan,
minä vahvistin perustuksia ja tein joitakin tärkeitä muutoksia siihen.
Lopputuloksena oli täysin uudistettu talo, joka on tapetoitu entisen mallin
mukaan, mutta jossa on tehty runsaasti vesijohto- ja sähkötöitä sekä muista
perusparannuksia, jotka ovat tehneet talosta entistä toimivamman ja mukavamman.
Kirjassa on
ristiriitaisuuksia. Syynä on varmaankin kaksi kirjoittajaa. Myös täysin
uudistetun painoksen tekemisestä on kulunut lähes kaksikymmentä vuotta.
Tutkimus on edelleen mennyt eteenpäin, ja havaitsen kirjassa ristiriitaisuuksia
nykyisen ajattelun kanssa. En ole lääketieteen asiantuntija, mutta luen jonkin
verran ravintoon ja terveyteen liittyviä kirjoja, tutkimuksia ja tekstejä.
Niinpä sovellan teosta omalla tavallani. En väitä, että tapani soveltuisi
sinulle, mutta ehkä saat siitä joitakin ideoita tai ajatuksia.
SEITSEMÄN PÄIVÄN PIKADIEETIN PERIAATTEITA
On kolme
pääasiaa, jotka otin Norwellin-Heinermanin dieetistä omaan dieettiini.
Ensimmäinen on nimi ja samalla siis pituus. Nimi on psykologisesti
houkutteleva. On helppo uskoa pystyvänsä "säännöstelyyn" viikon ajan.
Viikko on nopeasti ohi. Toisaalta tiedostan kyllä sen, että dieeteissä
ratkaisevampaa kuin dieettiajan tapahtumat, on se, mitä tapahtuu dieetin
jälkeen. Haluan kokeilla, löytyisikö dieetistä jotakin, jonka voisin sisällyttää
elämäntapamuutoksiini. En ole koskaan ennen ollut varsinaisella dieetillä, jos
ei 5:2-päiviäni lasketa dieetiksi.
Toinen asia
on ennen dieettiä pidettävä päivän-parin paasto. Tällöin vatsa supistuu, ja
siksi henkilö tulee sen jälkeen helposti kylläiseksi. Paasto pudottaa painoa,
vaikkei sinänsä juuri laihdutakaan. Ruokasuolan sitoma neste puhdistuu kehosta.
Tähän suositeltiin sitruunavesipaastoa. Valitsin päivän paaston sen helppouden
takia.
Kolmas
asiakokonaisuus liittyi syömiseen. Dieetin aikana syödään tuhat kilokaloria
päivässä. Kaloreja ei lasketa, vaan uskotaan, että poistamalla tietyt
ruoka-aineet ravinnosta ja säännöstelemällä tiettyjä annoskokoja, ei voi
ylittää tuhatta kilokaloria. Pieni määrä voita on sallittua. Täysjyväleipä ja -riisi
ovat sallittuja, jopa valkoinen riisi, jos ei ole saatavissa täysjyväriisiä,
sillä riisi on dieetin perusta. Ainakin yksi ateria päivässä on riisipohjainen.
Lihaa ei saa paistaa, ja sitä syödään kohtuudella ja vähärasvaisena.
Halusimme
olla dieetin aikana ilman gluteenia, koska miehelläni on hyviä kokemuksia
gluteenittomasta ruokavaliosta, vaikka hänellä ei ole varsinaista keliakiaa
todettukaan. Nykyään lisätään miltei kaikkiin kaupan leipiin vehnägluteenia.
Vehnä ja ruis ovat myös pitkälle jalostettuja. Valitsin aamiaisvaihtoehdoista
kanamuna-aaimiaisen, jonka täysjyväleipäviipaleen, voin ja hillon vaihdoin
vihanneksiin ja yhteen parapähkinään, joka tyydyttää päivän seleenitarpeen.
Lounaalla
syödään vihanneskeittoa. Kaikki maan päällä kasvavat vihannekset ovat
sallittuja hernettä ja maissia lukuunottamatta. Myös riisiateria on mahdollinen
tai sekä vihanneskeitto että riisi. Tein sienistä, vihanneksista ja vähäisestä
määrästä punaista quinoaa (proteiinipitoinen gluteeniton vilja) kattilallisen
keittoa, joka riitti useaksi lounaaksi. Päivällinen oli aina riisiateria -
desilitra riisiä ja halutessa 100 - 125 g vähärasvaista lihaa (ei sianlihaa),
kalaa tai mereneläviä tai vihanneksia.
Kattilallinen vihannes-sieni-quinoakeittoa riitti usean päivän lounaaksi |
Aterioita on
kolme päivässä, mutta ne voi jakaa jopa kahdeksaan ateriaan. Vihanneskeittoa
voi syödä rajoituksetta. Meillä oli päivässä 5-6 ateriaa, jos aamuinen hedelmä,
marjat tai aloe vera lasketaan omaksi ateriakseen. Hedelmän, marjojen tai
mehujen jälkeen pidimme vähintään kahdenkymmenen minuutin tauon ennen
aamiaista, jotta hedelmät ja marjat ehtivät poistua mahalaukusta suolistoon,
jonka seinämistä ne imeytyvät verenkiertoon. Lounaaksi söimme usein keittoa ja
päivällisemme oli aina proteiineilla täydennetty raakariisipohjainen ateria.
Dieetissä tulee syödä kreikkalaistyylistä maustamatonta jukurttia päivittäin.
Söimme sitä yleensä iltaisin marjojen kera. Lähes aina marjoina oli ainakin
mustikoita, koska muuten sinistä väriainetta, monelta sairaudelta suojaavaa
antioksidanttia, ei olisi tullut lainkaan päivän aikana. Dieetissä sallittuja
marjoja ovat vain mansikat, joten tässäkin rikoimme dieetin rajoja.
Pähkinät
ja oliiviöljy kuuluvat alkuperäisessä dieetissä kiellettyihin aineisiin.
Pähkinät ovat kiellettyjä suuren rasvamääränsä vuoksi. Niiden sisältämät rasvat
ovat kuitenkin hyviä rasvoja, ja korvasimme voin vähäisellä määrällä pähkinöitä
tai siemeniä. Oliiviöljyn kielto perustui siihen, että se muuttuisi elimistössä
rasvaksi. Maissiöljy on sen sijaan sallittu. En ole aikaisemmin törmännyt
tällaisiin väitteisiin. Koska jotkut tutkijat ja lääkärit ovat sitä mieltä,
että kylmäpuristettu kookosöljy on terveellisempää kuin oliiviöljy, söin
yleensä 1 - 2 kertaa päivässä 1/2 tl kookosöljyä. Myös oliiviöljyä ja
kylmäpuristettua rypsiöljyä käytimme joskus.
KUINKAS DIEETTI SUJUIKAAN?!?
Perjantaina oli paastopäivä. Join
ainoastaan vettä tai sitruunamehulla "terästettyä" vettä, suunnilleen
puolet juomistani oli pelkkää vettä ja puolet sitruunavettä. Olo oli melko hyvä
lähes koko päivän. En näköjään ole tullut kahviriippuvaiseksi, koska minulle ei
tullut päänsärkyä, vaikka juon lähes päivittäin kupillisen cappuccinoa. Pienen
hetken (= 5-10 minuuttia) vähän heikotti. Kiersimme mieheni Ahdin kanssa
kahdeksan kilometrin lenkin. Menimme nukkumaan tavallista aikaisemmin
Lauantaina oli mukava nousta punnitsemaan
itseään. Paino oli pudonnut 1,8 kg, mikä ei tarkoittanut sitä, että olisin
laihtunut, vaan johtui lähinnä nesteen poistumisesta elimistöstä. Tätä todisti sekin,
että rasvaprosentti oli noussut 0,9:llä ja lihasprosentti laskenut 0,9
prosentilla.
Päivälliseksi
keitin desilitran raakariisiä kummallekin. Söimme myös reilut 100 grammaa
uunissa kypsennettyä lohta sekä salaattia. Maistui tosi hyvältä, ja olo tuli
kylläiseksi. Iltapalaksi söimme desilitran kreikkalaista jukurttia ja
mustikoita sekä 1 tl pellavarouhetta makeutettuna kahdella tipalla nestemäistä
steviaa.
"Tappelimme" Ahdin kanssa lähes koko päivän erittäin myöhään
syömäämme päivälliseen saakka. Johtui varmaan nälästä! Päivälliseen saakka oli
nälkäinen olo, ja välillä syke oli tavallista korkeampi. Täyttävän päivällisen
jälkeen olimme taas ystäviä. Koko päivän askelmääräni oli vain reilut 8 000
tavoitellun 10 000:n sijaan. Pari tuntia puuhastelin puutarhassa ja ruuanlaitto
vei aika paljon aikaa. Puhti oli poissa ainakin päivälliseen saakka,
vaikka olin syönyt aamulla dieettisuositusten mukaisesti monivitamiini- ja
kivennäisainetabletin. Se oli Greens Todayn 72 superruokaa sisältävä, energiaa
lisäävä tabletti. Nälkä voitti superfoodien vaikutuksen! Päivällisen jälkeen
otin toisen tabletin, ja tunsin oloni kaikin tavoin hyväksi. Sokeri- ja
verenpainearvot olivat hyvät.
Sunnuntaiaamuna menin taas innokkaana punnitsemaan itseäni. Paino oli noussut 200
grammaa. Oletan, että nestettä oli alkanut sitoutua elimistöön, kun vielä
humpsautin riisiin liikaa suolaa. Punnitseminen tapahtui noin tunnin
aikaisemmin kuin edellisenä päivänä, millä myös oli pieni yhteys painoon.
Tulokset näyttivät painoa lukuunottamatta melko hyviltä: rasvaprosentti oli
laskenut 0,8:lla ja lihas oli noussut 0,6 prosentilla. Erityisen tyytyväinen
olin siihen, että sisäelinrasva oli laskenut yhdellä eli yhteentoista.
Punnitsemisen jälkeen söin puoli greippiä ja lähdin juoksemaan. Heti lenkin
jälkeen söin puoli annosta SunWarriorin hamppu-, herne- ja karpaloproteiinia
eli 50 kilokalorin edestä. Nytpä juuri tajuan, että herne kuului kiellettyjen
vihannesten joukkoon!
Sunnuntain aamiainen oli muuten samanlainen kuin edellisenä päivänä, mutta
söin vain yhden keitetyn kananmunan enkä lainkaan lohta. Lisäksi söin runsaasti
raejuustoa ja hiukan hapankaalia. Lounaana oli jälleen keittoa, jonka kanssa
oli juustoviipale. Keitto maistui nyt paremmalta. Jälkiruuaksi minulla oli
Orlovski Senap -omena ja superfood-tabletti. Välipalaksi join 0,2 dl
granaattiomenamehua vedellä laimennettuna. Päivällinen oli edellistä päivää
aikaisemmin. Se oli samanlainen kuin edellisenä päivänä, paitsi että poltin
riisit (vähän) pohjaan. Iltapalaksi oli kreikkalaista jukurttia sekä
mustikoita, vadelmia ja muutama tyrni sekä Chian-siemeniä ja hiukan
mantelirouhetta.
Emme tapelleet Ahdin kanssa lainkaan. Olo oli kaikin puolin hyvä. Syynä
saattaa olla se, että emme olleet juurikaan nälkäisiä, kun siirsimme lounaan ja
päivällisen edellispäivää aikaisemmaksi. Kävin juoksemassa 50 minuuttia,
kävelemässä 15 minuuttia ja juoksin intervallijuoksua 16 minuuttia. Askeleita
tuli yli 17 000. Lisäksi puuhastelin puutarhassa. Oli niin lämmintä, että
söimme lounaankin puutarhassa.
Maanantaina odotin jännityksellä punnitsemistuloksia. Paino oli laskenut 400 grammaa
edellisestä päivästä ja kaksi kiloa perjantaista. Rasvaprosentti oli laskenut
0,5 edellisestä aamusta ja 0,2 perjantaista. Lihasprosentti oli noussut 0,2
edellisestä aamusta ja laskenut 0,1 perjantaista. Sisäelinrasva oli edelleen 11
eli yhtä alempi kuin dieettiä aloittaessani.
Varhaisaamiaiseksi join granaattiomenamehua. Aamiaiseksi söin keitetyn
luomukananmunan, kaalisilppua, kesäkurpitsaa, kurkkua, vuohenputkia, paprikaa,
tomaattia, hapankaalia ja yhden parapähkinän sekä 1/2 teelusikallista
kylmäpuristettua kookosöljyä. Lounaaksi söin vihannes-sieni-quinoakeittoa -
hieman isomman annoksen kuin edellisenä päivänä. Jälkiruuaksi join rasvattomaan
maitoon tehdyn cappuccinon. Kahvinjuonti on dieetin aikana sallittu, mutta tämä
oli ensimmäinen kahvikupilliseni dieetin aikana.
Päivälliseksi söin 50 grammaa voi-curryseoksessa marinoituja grillattuja
isoja katkarapuja sekä desilitran raakariisiä ja salaattia. Voihan on dieetissä
sallittu. Iltapalaksi söin kreikkalaista jukurttia ja marjoja. Minua
alkoi kuitenkin pelottaa, että voi (ja jukurtin rasva) tukkivat verisuoneni,
sillä kovaa rasvaa kohti pitäisi syödä kaksinkertainen määrä pehmeitä rasvoja.
Niinpä autoin tilannetta vähän syömällä viisi pecan-pähkinää. teelusikallisen
rypsiöljyä sekä tyrnejä. Tyrnien siementen lisäksi tyrnien hedelmälihassa on
paljon omega-3 -rasvahappoja.
Olo oli muuten hyvä, mutta syke nousi yllättäen noin viideksi minuutiksi
90:een ja jossain vaiheessa illalla tuntui siltä kuin veri ei kiertäisi
kunnolla sääriin ja varpaisiin asti. Kävelin puolen tunnin lenkin, ja askelia
sain reilut 10 000. Puutarhassa puuhastelin 3 1/2 tuntia nauttien auringonpaisteesta
ja lämmöstä kevyitä töitä tehden.
Tiistaina jouduin punnitsemaan itseni pari tuntia maanantaita aikaisemmin töihinmenon
vuoksi. Painoni oli noussut 200 grammaa edellisestä päivästä, rasvaprosentti
laskenut 0,8:lla ja lihasprosentti noussut 0,5:lla. Sisäelinrasva oli pysynyt
entisellään. Painonnousu on varmaan yhteydessä varhaisempaan punnitsemisaikaan.
Ilmeisesti paino olisi ollut suunnilleen sama kuin maanantaina, jos
punnitsemisaika olisi ollut sama. Maanantain kevyt lyhyt lenkki ja vaivoin hankitut
10 000 askelta eivät oikein riittäneet tuloksen saantiin, kun
"ylimääräisenä" olin syönyt illalla pähkinöitä, marjoja ja
rypsiöljyä. Dieetti ilmeisesti kuitenkin vaikutti rasvojen vähenemiseen.
Tiistaina söin ensimmäiseksi mustikoita sekä hiukan vadelmia ja tyrniä sekä
aloe vera -mehua. Parinkymmenen minuutin kuluttua söin keitetyn kananmunan,
kaalisilppua, lohiviipaleen, kurkkua, tomaattia, raejuustoa ja parapähkinän.
Lounaaksi söin taas sitä vähemmän hyvää sieni-vihannes-quinoakeittoa, jonka tosin
saisi paremmaksi lisäämällä suolaa, sekä juustoviipaleen.
Iltapäivällä minulla oli meno terveystarkastukseen ja jonkin aikaa sen
jälkeen menimme katsomaan Nooa-elokuvaa elokuvateatteriin. Kävimme mieheni
kanssa ennen sitä PandaHutissa syömässä kumpikin 1/2 annosta sipulihärkää ja
riisiä. Elokuvissa huomasin naposteluhimon iskevän. Olimme ostaneet
cashew-pähkinöitä pienen pussillisen sekä luomuomenan kummallekin. Vajaa
kaksikymmentä pähkinää tuli naposteltua. Elokuvan jälkeen teimme kotona
vihannespaistosta kaalista, kesäkurpitsasta, sipulista, tomaatista ja
maapähkinöistä paistaen sen oliiviöljyssä ja maustaen sen soijakastikkeella ja
curryllä. Vaikka dieetissä oliiviöljy on kielletty. Söin paistosta
pienen annoksen raejuuston kera. Paistos maistui oikein hyvältä. Jälkiruuaksi
join kupillisen cappuccinoa.
Tiistaipäivä oli liikunnallisesti aika huono, mutta aika ei oikein
riittänyt. Kävin kyllä juoksemassa puolen tunnin lenkin ja kävelin 8
minuuttia, mutta 8 000 askeleen saavuttaminen tuotti tuskaa. Osa askelten
vähäisyydestä saattaa johtua askelmittarista :). Ihan tosissaan. Töissäolon ja lenkin sekä
kaupassakäynnin jälkeen askelia oli alle neljätuhatta, vaikka yleensä
pelkästään tuollaisen lenkin jälkeen askelia on miltei 5 000. Päivän aikana
istuin luvattoman paljon: töissä istuin paikallani, samoin syödessäni - ja söin
useita kertoja -, ja elokuva kesti kolmatta tuntia. Sitten vielä tätä
kirjoittaessanikin istun. Jälleen oli jossain vaiheessa sellainen tunne kuin
veri ei kiertäisi jalkoihin asti.
Keskiviikon punnitsemistulokset olivat seuraavat: paino oli noussut 300 grammaa,
rasvaprosentti laskenut 0,3 prosenttia ja lihasprosentti noussut 0,2 prosenttia
tiistaista. Painonnousun syynä olivat varmaan ylimääräiset kalorit ja paljo
istuminen. Rasva- ja lihasprosenttien paranemista selittää ainakin osittain
painonnousu: samalla rasvamäärällä painavamman rasvaprosentti on pienempi.
Varhaisaamiaiseksi söin mustikoita sekä muutaman tyrnin ja vadelman.
Aamiaiseksi söin kananmunan, varhaiskaalisilppua, kirsikkatomaatteja, kurkkua,
hapankaalia, parapähkinän ja raejuustoa. Lounaaksi söin loput vihanneskeitosta
sekä desilitran kreikkalaistyylistä jukurttia, mustikoiden,
auringonkukansiementen (1 tl), pellavarouheen (1/2 tl) ja yhden stevia-tipan
kanssa sekä cappuccinon. Väliateriaksi söin edellisenä päivänä tehtyä
kasvispaistosta, raejuustoa, tomaattia sekä omasta puutarhasta viime syksynä
poimitun maakellarissa säilytetyn Ola-luomuomenan. Päivälliseksi söin
desilitran keitettyä raakariisiä, 80 grammaa grillattuja öljy-curryssa
marinoituja isoja katkarapuja ja salaattia. Välipalaksi söin kaksi viipaletta
suolalihaa, rasvaprosentti 2, jotka muuten olisivat menneet vanhoiksi.
Iltapalaksi söin mansikoita, jotka alkuperäisen dieetin mukaan olivat ainoat sallitut
marjat dieetin aikana.
Ennen iltapalaa jalkani puutuivat entistä pahemmin, ja huolestuin. Olen
syönyt 1/2 vuotta lisäravinteena mietoa R-lipoiinihappoa aamuisin. Lopetin sen
ottamisen, kun aloitin dieetin. Aamulla olin aloittanut jälleen sen ottamisen,
muttei se ainakaan heti auttanut. Mieheni hieroi hiukan jalkojani. Söin pari
teelusikallista kurpitsansiemeniä ja teelusikallisen auringonkukansiemeniä sekä
teelusikallisen extra virgin -oliiviöljyä, kun pelkäsin, että kovat rasvat
tukkivat verisuoniani. Oloni helpottui. En tiedä, tuliko helpotus psyykkisistä
vai fyysisistä syistä. Lievää puutuneisuutta oli jaloissani koko illan. Kävin
iltahämärissä puolen tunnin kävelylenkillä.
Torstai-aamuna painoni oli laskenut 200 grammaa, mutta rasvaprosenttini oli
noussut ensimmäistä kertaa dieetin aikana. Se oli noussut 0,2 prosentilla ja
lihasprosentti oli laskenut 0,1:llä. Sisäelinrasva oli edelleen 11.
Varhaisaamiaisena meillä oli mansikoita. Aamiaisella söin keitetyn kananmunan,
hapankaalia, varhaiskaalisilppua, tomaattia, kurkkua, raejuustoa ja
parapähkinän.
Lounaaksi söimme salaatteja ja metsäsienikeittoa. Kaupassa oli maistiaisina
tuorejuustoja suolakeksillä. Minulla oli jo nälkä, ja maistoin niitä. Vasta
maistamisen jälkeen tajusin, että kekseissä oli gluteenia. No, itämaisessa
dieetissähän gluteeni ei ole kiellettyä. Välipalaksi söin kukkakaalikeittoa ja
raejuustoa ja cappuccinon sekä puolikkaan appelsiinia. Päivälliseksi söin
desilitran raakariisiä ja 200 grammaa kanaa unkarilaisittain. Kanan osuus
ruuassa oli noin 100 grammaa. Iltapalaksi söin desilitran kreikkalaistyylistä
jukurttia ja palmusokerilla maustettua pakastemansikkasosetta, mustikoita, 1/2 tl
pellavarouhetta ja teelusikallisen mantelirouhetta.
Vointini oli oikein hyvä. En oikeastaan tuntenut puutumusta jaloissani koko
päivänä. Aamulla olin ottanut 300 mg:n tabletin R-lipoiinihappoa
edellispäiväisen 100 gramman sijaan. En osaa sanoa, auttoiko se. Alan vähän
epäillä, että tuoli on tukkinut verisuoniani istuessani. Iltahämärissä juoksin
reilun puolen tunnin lenkin.
Huomenna on viimeinen dieettipäivä ja lauantaiaamuna näen tulokset. Alan
henkisesti varustautua lopetukseen. Meille tulee lauantaina ruoka- ja
yövieraita, ja minun on "pakko" tehdä juustokakku. Pelkään, että
vieraille ruokien laittaminen ei osu minulle sopivimpaan aikaan. Juustokakkuun
en aio laittaa tavallista valkoista tai hedelmäsokeria, enkä aio
"santsata" kakkua.
Perjantaina painoni oli laskenut 300 grammaa, mutta rasvaprosentti oli noussut 0,7:llä
ja lihasprosentti laskenut 0,4:llä. Sisäelinrasva oli ennallaan.
Varhaisaamiaiseksi join 0,3 dli granaattiomenamehua ja aamiaiskesi söin
desilitran kauraryyneistä, leseistä ja pellavarouheesta tehtyä puuroa
luomukevytmaidon kera, keitetyn luomumunan, kaalisilppua, puolikkaan isoa
tomaattia, 5 cm kurkkua ja raejuustoa sekä parapähkinän.
Lounaaksi söin 125 g paahdettua kanaa sekä salaatin, jossa oli mukana
avokadoa, joka alkuperäisessä dieetissä oli kiellettyä. Jälkiruuaksi join
cappuccinon. Välipalaksi söin 1 dl:n kukkakaalisosekeittoa, yhden riisikakun
sekä omenan. Ja vielä cappuccinonkin! Päivälliseksi söin vajaan desin keitettyä
raakariisiä sekä 100 grammaa marinoituja, grillattuja katkarapuja. Iltapalaksi
söin pienen annoksen salaattia sekä reilu 1/2 desiä 10 prosenttista
kreikkalaistyylistä jukurttia palmusokerilla (GI 38) maustetun mansikkasoseen
kera.
En ollut perjantaina ansiotyössä. Aamiaisen jälkeen lähdimme perjantaisen
tapamme mukaan kuntosalille noin tunniksi ja sen jälkeen meillä oli 45 minuutin
vesijumppa. Lounaan söimme kaupungilla. Sen jälkeen kävimme kaupoissa ja
ajoimme parikymmentä kilometriä postiin. Matka kesti yhteensä yli
seitsemän tuntia. Illalla tein kolme tuntia puutarhatöitä ja kolme tuntia
siivosin, leivoin ja laitoin ruokaa. Olo oli koko päivän erittäin hyvä, vaikka
olin lähtökiireessä unohtanut ottaa verenpainelääkkeet ja siis myös
R-lipoiinihapon. Liikuntahan onneksi laskee verenpainetta.
Lauantaiaamuna pyrin punnitsemaan itseni samaan kellonaikaan kuin
punnitsin itseni dieetin aloituspäivänä eli kymmenen maissa. Tiistaista perjantaihin
olin punninnut noin kello kahdeksalta, koska olin silloin töissä tai
perjantaina kuntosalille lähdössä. Painoni oli noussut perjantaista 100 grammaa,
rasvaprosenttini oli laskenut 0,6 % ja lihas noussut 0,9 prosenttia.
Sisäelinrasva oli edelleen yksitoista
LOPPUPÄÄTELMÄT SEITSEMÄN PÄIVÄN DIEETISTÄ
Dieettiin valmistelupäivän paasto sai mahalaukun pienenemään, eikä tarvetta
santsaamiseen yleensä ollut. Loppua kohden aterioiden määrä kasvoi, ja ehkä
kalorimääräkin sen mukana. Mahalaukun pitäminen pienenä olisi varmaan hyvä
keino painon säännöstelyyn jatkossakin.
Paino laski ensimmäisenä eli dieettiin valmistavana päivänä 1,8 kg ja nousi
siitä suurimmillaan puoli kiloa, mikä johtui osittain aikaisemmasta
punnitusajasta. Painon kokonaispudotus oli 1,9 kiloa. Rasvaprosentti laski
kaksi prosenttia ja lihaksen määrä kokonaispainosta nousi prosentin.
Sisäelinrasva laski dieetin ja paaston aikana yhden yksikön.
Jos olisin jättänyt lisätyn suolan (lähes) kokonaan pois, paino olisi ehkä
pudonnut enemmänkin. Loppuaikoina aterioidemme lukumäärä nousi ja ilmeisesti
myös kalorimäärä. Liikuntaa harrastimme hiukan vähemmän kuin tavallisesti.
Yleensä käymme perjantaisin kuntosalilla ja vesijumpassa, jotka nyt jäivät
toisena pääsiäispäivänä kokonaan pois. Sunnuntain lenkki oli sitä vastoin
tavallista tehokkaampi, sillä yleensä kävelen kahdeksan kilometrin lenkkini, ja
nyt juoksin siitä suurimman osan. Yleensä juoksen puoli tuntia kahdesti
viikossa, ja niin tein nytkin. Hyötyliikuntaa oli joinakin päivinä tavanomaista
vähemmän, sillä vähäisen energiansaannin vuoksi oli joskus "veto"
poissa, enkä saavuttanut joka päivä 10 000 askelta.
Aamiainen oli viimeistä perjantaita lukuun ottamatta samantapainen: munaa
ja vihanneksia ja parapähkinä sekä useimmiten myös raejuustoa, joskus myös
kalaa. Varhaisaamiaisella vaihtelivat marjat, hedelmänpuolikas, granaattiomena-
ja aloe vera -mehu. Lounaalla oli useimmiten vihanneskeittoa, mutta
vihannespaistos ja salaatit + keitto olivat myös mahdollisia. Päivällisellä oli
aina desilitra raakariisiä ja 65 - 100 g kalaa, mereneläviä tai kanaa.
Iltapalaksi oli useimmiten marjoja, jukurttia ja siemeniä.
Erityisen tyytyväinen olen rasvojen vähenemiseen. Edellisen kerran
rasvaprosenttini on ollut tätä pienempi kahtena päivänä joulukuun alkupuolella,
mutta silloin painoni oli loppupainoani suurempi, mikä pienentää rasvaprosentin
määrää. Myös pari kertaa syyskuun alkupuolella rasvaprosenttini oli tätä
pienempi, mutta myös silloin painoni oli hiukan korkeampi. Itse asiassa pitää
mennä heinäkuuhun 2013, että päästään yhtä hyviin tuloksiin.
Kaikkien nopeiden hiilihydraattien poisto ruokavaliosta ja pienet annoskoot
olivat dieetissä keskeisiä. Ratkaisevaa dieetin onnistumisen kannalta ovat
kuitenkin dieetin lopulliset seuraukset. Jos dieetistä jää pysyviä tuloksia,
olen valmis pitämään sen joskus uudestaankin. Seuraavalla kerralla en jättäisi
R-lipoeenihappoa pois dieettiä aloittaessani ja yrittäisin pitää vihanneskeiton
päivittäin lounaana sekä väliaterioita lisätessäni yrittäisin pienentää
pääaterioita. Suolaa käyttäisin tätä kertaa säästeliäämmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti