Olen
kokenut, että Haylie Pomroyn (2014) kehittämä 2:2:3 aineenvaihduntadieetti sopii
minulle ja tuo pitkäaikaisen vaikutuksen. Kuitenkaan en ole saanut sen
toteuttamista aikaiseksi pitkään aikaan. Viimeksi olimme mieheni kanssa sillä marraskuussa
2017 eli pari vuotta sitten. Ensimmäisen aineenvaihduntadieetin jälkeen painoni
pysyi vuoden kaksi kiloa aloitusta matalammalla. Nyt painoni on neljä kiloa
ensimmäisen aineenvaihduntadieetin aloitusta suurempi, rasvaprosentti 4,1
prosenttia suurempi ja lihasprosentti kaksi prosenttia pienempi. Rasvaa on yli
viisi kiloa (5,362 kg) enemmän ja lihasta vajaat kaksi kiloa (1,792 kg)
vähemmän. Viskeraalirasvan taso on noussut yhdellä eli se on nyt samalla
tasolla kuin se oli kuusi vuotta sitten aloittaessani tämän blogin kirjoituksen.
Toisaalta olemme juuri viettäneet all inclusive -loman Samoksella ja olleet Sydänpurjehduksella
buffét-pöytineen, joten luvut muuttuisivat vähitellen jonkin verran ilman
dieettiäkin. Voisi olla syytä verrata lukuja Samoksen matkaa edeltävään aikaan
eli 28.10.19. Silloin paino oli 600 grammaa, rasvaprosenttini 0,9 ja rasvan
määrä 1,1 kiloa pienempi ja lihasprosentti 0,6 ja lihaksen määrä 400 g suurempi
kuin nyt aineenvaihduntadieetin aloittaessani.
Ensimmäisen vaiheen lounas: broileria ja punasipuli, linssi-tomaatti-sipulipataa, täysjyväriisiä ja punaista ja vihreää lehtikaalia, lehtisalaattia, kurkkua, keltaista paprikaa ja kirsikkatomaatteja |
Aineenvaihduntadieetti
kestää neljä viikkoa. Ensimmäisen dieetin jälkeen voi pitää myös viikon dieettijaksoja,
jos tuntee tarvetta. En tiedä, onko dieetti hyvä nimi tälle tavalle syödä.
Tällä syödään paljon, mutta tärkeää on se, mitä syö ja miten liikkuu. Paitsi,
että dieetillä palaa rasvaa, se on selvästi yhteydessä verensokeriarvoihini –
minulla on 2-tyypin diabetes – ja verenpaineeseeni. Näiden kanssa olen
taistellut vuoden verran. Olen selostanut dieetin periaatteita
blogi-teksteissäni esimerkiksi marraskuussa 2015 ja marraskuussa 2016.
Ensimmäinen viikko
Kussakin
viikossa on kolme vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa syödään keskikorkean
glykeemisen indeksin omaavia ruokia, mikä pitää verensokerin hiukan korkeana,
mutta tasaisena. Tyypillisiä ovat viljatuotteet ja makeahkot hedelmät, hyvin
vähärasvaiset proteiinit ja vihannekset. Meillä oli ensimmäinen vaihe aina
maanantaina ja tiistaina.
Ensimmäisen vaiheen välipala: mansikoita, ½ appelsiiniä ja omena |
Ensimmäisenä
päivänä teimme 45 minuutin reippaan lenkin. Olo oli muuten hyvä koko päivän,
mutta ennen aterioita oli heikohko olo ja illan suussa oli lievää päänsärkyä.
Johtuikohan kofeiinittomuudesta? Myös toisena päivänä oli välillä heikkoa oloa
ja illan suussa pientä päänsärkyä. Molempina päivinä nukutti lounaan ja
päivällisen jälkeen. Johtui ehkä normaalia suuremmasta hiilihydraattien
määrästä. Koska välipalana oli vain hedelmiä ja marjoja, ne eivät pitäneet
kauaa nälkää. Lyhensimme välipalojen jälkeistä ruokaväliä, mikä helpotti
tilannetta. Vaikka painoni putosi 1,8 kiloa kahdessa päivässä, rasvan määrä
jopa vähän lisääntyi. Toisaalta pohdimme mieheni kanssa sitä, että vaakamme
mittaa rasvaa raajoista ja kehosta eikä päästä tai mahdollisesti kaulastakaan.
Toisen vaiheen välipala: nitriititöntä broilerileikettä, kurkkua, sipuli-chili-paprikapaistosta, punakaalia ja lehtisalaattia |
Toisessa
vaiheessa syödään vain vähärasvaisia proteiineja ja vihanneksia sekä sitruunaa
ja limeä. Vaihe tuntuu usein vähän ankealta, vaikka ruoka-ainevalikoima
sisältää kymmeniä vaihtoehtoja. Keskiviikkona olimme kuntosalilla ja faskiametodi-tunnilla.
Välillä oli yksi tunti, jolloin söimme autossa kumpikin puolikkaan kurkkua sekä
nitriititöntä broilerinleikettä. Päivä sujui yllättävän hyvin, samoin seuraava
päivä. Syömme yleensä toisessa vaiheessa neljällä aterialla kymmenestä
vähärasvaisesta jauhelihasta tai rasvattomasta lihasta ja vaiheen vihanneksista
tehtyä keittoa.
Kolmannessa
vaiheessa syödään runsaasti hyviä rasvoja. Hedelmät ja marjat ovat hapahkoja.
Viljoja syödään aamiaisella ja päivällisellä, mutta viljavalikoima on
ykkösvaihetta niukempaa. Joka aamu söimme kananmunaa jossakin muodossa,
esimerkiksi sipuli-sienimunakasta. Vaihe on helpoin, ja muistuttaa jonkin
verran meidän tavanomaista ruokaamme. Parasta ruokaa oli varmaan oliiviöljyssä
paistettu mm. sumakilla maustettu kalkkuna oliiviöljyssä paistettujen chili- ja
punasipulipalojen, bataattimuusin ja
tuoreiden vihannesten kera.
Olimme
perjantaina Kunnon kävelyssä, jossa alku- ja loppuverryttelyjen välissä
kävellään ystävien kanssa. Pystyimme menemään kävelyn jälkeen ravintola Kalliohoviin
syömään, sillä sieltä löytyi sallittuja kaloja, lihoja, vihanneksia ja
salaatteja. Uutta oli kananmunasta, punasipulista ja oliiveista tehty salaatti.
Painoni
laski oikeastaan päivittäin. Yhteensä paino putosi 2,9 kiloa. Rasvaa ei
kuitenkaan poistunut sataakaan grammaa. En ollut huolissani, sillä aineenvaihduntani ei yleensä ala toimia kunnolla vielä dieetin ensimmäisellä viikolla. Osa painonpudotuksesta on yhteydessä
lihasmassan pienenemiseen yli puolellatoista kilolla. Vyötärönympärykseni
pieneni kaksi senttiä. Minulla on diabetes. Aamuiset verensokeriarvoni laskivat
keskimäärin 0,7 mmol/l - aikaisemman kuukauden aikana ne olivat
keskimäärin 7,4 ja nyt 6,7 mmol/l. Aterianjälkeiset verensokeriarvot laskivat 1,8
mmol/l (aikaisemmin keskimäärin 7,7 ja nyt 5,9 mmol/l). Verensokeriin dieetin
ensimmäisellä viikolla oli siis todella hyvä vaikutus.
Toinen viikko
Toisella
viikolla ei ollut lainkaan lievää päänsärkyä tai muuta pahoinvointia.
Perjantaina vietimme rakkaan ystävämme syntymäpäiviä ja olimme päättäneet tehdä
tahallisen retkahduksen. Tärkeänä pidimme vain sitä, ettemme syö maissia, koska
se estää laihtumisen jopa kolmeksi viikoksi. Ruualla söimme mm. marinoituja
mozzarellapalloja (maitotuotteet ovat dieetillä kiellettyjä). Ruuassa saattoi
olla muutakin kiellettyä, mutta emme selvittäneet sitä. Joimme cappuccinon
(kahvi on kiellettyä) ja leivonnaisen (sokeri ja valkoinen vehnä ovat
kiellettyjä). Juhlien jälkeen söimme vielä Nokialla ruiskuorisen cozzonen
puoliksi mieheni kanssa. Siinä oli kanan ja rucolan lisäksi ainakin juustoa.
Ohjattuja
liikuntoja meillä ei ollut syyslomaviikon takia. Maanantaina kävimme mieheni kanssa 40 minuutin
reippaalla lenkillä. Torstaina iltapäivällä olimme hieronnassa, joka olisi
kuulunut 3. vaiheeseen, mutta jota emme voineet saada perjantaina matkamme
vuoksi.
Painoni
putosi toisella viikolla 1,8 kiloa ja nyt osa painon vähenemisestä johtui
rasvamäärän pienenemisestä. Rasva pieneni reilut 700 grammaa. Lihaksen määrä
väheni alle 100 grammaa. Vyötäröltä lähti sentti pois. Sisäelinrasva oli ollut
koko kuukauden tasolla 12. Tiistaina se laski tasolle 11 ja oli koko
loppuviikon sillä. Yhteensä painoni on vähentynyt 3,7 kiloa kahdessa viikossa
ja olemme syöneet todella paljon. Aamuisin mitatut verensokeriarvoni olivat
toisella viikolla keskimäärin samat kuin edellisellä viikolla eli 6,7 mmol/l
,ts. 0,7 mmol/l pienemmät kuin dieettiä edeltävän kuukauden aikana.
Aterianjälkeiset verensokeriarvot olivat keskimäärin 5,6 mmol/l eli 0,3 mmol/l
pienemmät kuin edellisellä viikolla ja 2,1 mmol/l pienemmät kuin ennen
dieettiä.
Kolmas viikko
Viikko sujui
ongelmitta, ja oli ihan mukavaa. Ohjattuja liikuntoja oli jälleen tällä
viikolla: tunti lihaskuntoa kuntosalilla laitteilla sekä painojen ja
kuminauhojen kanssa opettajan ohjauksella, faskiametodi-tunnilla käytettiin
foam rollereita eli rullia ja perjantaina Kunnon kävelyssä oli alku- ja
loppuverryttelyn lisäksi UKK-kuntokävelytesti. Kävely tuntui kevyeltä – olihan
painoni vähentynyt yli neljä kiloa. Kävelytestissä sain pistemääräkseni 120,
mikä on keskimääräistä korkeampi. Aikaisemmin tulokseni on ollut
keskimääräinen. Kävelyaikani oli 15 minuuttia 18 sekuntia ja vauhtini 7,8 kilometriä tunnissa.
Lisäksi olin tiistaina mieheni kanssa 40 minuutin lenkillä ja
torstaina ystäväni kanssa puolentoista tunnin lenkillä. Tarjosimme ystävällemme
cappuchinoa ja suklaata sekä kalaa, leipää, gourmét-salaattisekoitusta ja kurkkua. Itse joimme Samokselta tuomaamme aineenvaihduntaa edistävää
louisa-yrttiteetä sekä söimme kalaa ja
vihanneksia.
Nostimme dieetin aikana viimeiset luomulaatuiset puna-, valko- ja raitajuuremme. Punajuuria sai syödä ensimmäisessä ja kolmannessa vaiheessa. Keitin ne lohkoina höyryssä. |
Painoni
nousi viikon aikana 200 grammaa, mikä on varmasti yhteydessä siihen, että
lihasmassani määrä nousi toista kiloa. Rasvan määrä väheni 1,6 kiloa.
Viskeraalinen rasva oli koko viikon keskiviikkoa lukuun ottamatta tasolla 11
(keskiviikkona tasolla 12). Vyötärönympärys pysyi ennallaan.
Aamuiset
verensokeriarvot alenivat edelleen ja olivat nyt 6,1 mmol/l, kun ne kuukauden
aikana ennen dieettiä olivat keskimäärin 7,7. Keskimääräinen arvo oli siis 1,6
yksikköä pienempi kuin ennen dieettiä. Kaksi tuntia aterioiden jälkeen mitatut
verensokeriarvoni olivat keskimäärin 6,0 eli 1,7 yksikköä matalampi kuin ennen
dieettiä. Aloin mitata myös verenpainettani. Sekä systolinen (yläpaine) että
diastolinen (alapaine) olivat keskimäärin 8 mmHg:a matalammat kuin maalis- ja
toukokuun keskiarvot. Ne olivat keskimäärin 121/74. (Aamulla ennen
verenpainelääkkeen ottamista 122/77 ja illalla 121/71.) Yläpaine oli siis
normaali ja alapaine ihannearvossa. Maalis- ja toukokuussa mitattujen arvojen
keskiarvo oli ollut 129/82 eli alapaine oli ollut normaali ja yläpaine juuri ja
juuri normaali.
Neljäs viikko
Neljäs
viikko oli dieetin viimeinen viikko. Tiistaina olin ystäväni kanssa 8
kilometrin lenkillä, keskiviikkona olivat normaalit ohjatut liikuntamme –
kuntosali ja faskiametodi-tunti – ja perjantaina Kunnon kävely ja hieronta.
Kolmannen vaiheen välipala: savukalaa, kurkkua, lehtikaalia, hummusta, tomaattia, roomansalaattia, cashew-pähkinöitä, porkkanoita ja kimchiä. |
Painoni
laski neljännellä viikolla 300 grammaa. rasvan määrä pieneni toista kiloa ja
lihaksen määrä pieneni vajaat sata grammaa. Sisäelinten ympärillä olevan rasvan
määrä pysyi tasolla 11. Vyötärönympärys pieneni sentillä.
Yhteenveto ja tulokset
Dieetin
toteuttaminen vei paljon aikaa ja jonkin verran voimiakin. Tuntui, että
ensimmäisessä ja varsinkin toisessa vaiheessa jaksoi tehdä melkein pelkästään
pakolliset hommat. Kolmannessa vaiheessa olo oli energisempi. Mieli oli iloinen
lähes koko dieetin ajan. Aineenvaihdunta käynnistyi hiukan jo ensimmäisellä viikolla
ja ruuanlaitto sujui aika hyvin – olihan tämä jo viides kerta, kun olimme neljä
viikkoa aineenvaihduntadieetillä. Dieetti-sana antaa helposti väärän mielikuvan
ruokailustamme – söimmehän viisi kertaa päivässä ja runsaasti erityisesti
vihanneksia ja proteiinia.
Erityisen
iloinen olen ruokavaliomme ja liikuntamme yhteydestä sokeriarvoihini ja
verenpaineeseeni. Minulla on nimittäin lääkkeillä hoidettavat verenpainetauti
ja diabetes. Aamuiset verensokeriarvoni olivat dieetin aikana keskimäärin 6,4
mmol/l. Ennen dieettiä ne olivat 7,4 eli yhden yksikön korkeammat. Lisäksi
aamuiset verensokeriarvot madaltuivat mitä kauemmin dieettiä kesti niin, että
viimeisellä viikolla ne olivat keskimäärin 5,7 mmol/l eli normaalit. Aterian
jälkeiset verensokeriarvot olivat keskimäärin 5,7 mmol/l, kun ne ennen dieettiä
olivat keskimäärin 7,7 eli laskua oli 2 yksikköä. Nämäkin arvot olivat
viimeisellä viikolla hiukan keskiarvoa pienemmät, nimittäin 5,4.
Ensimmäisen vaiheen tavanomainen aamiainen: kaurapuuroa hiutaleista ja leseestä, riisimaitoa, mansikoita ja mustikoita sekä omena. |
Aamulla mitattu verenpaineeni oli nyt keskimäärin
123/77mmHg ja illalla mitattu 124/74
(taulukko 1). Maalis- ja toukokuussa mitatut verenpainearvot olivat olleet
aamulla mitattaessa keskimäärin 133/84 ja illalla mitattaessa 125/80. Yläpaine
laski siis aamuisin keskimäärin 10 yksikköä ja alapaine 7 yksikköä ja iltaisin
yläpaine laski keskimäärin yhden yksikön ja alapaine 6 yksikköä. Tämä
tarkoittaa sitä, että aamulla mitatut tyydyttävät verenpainearvot paranivat
dieetin aikana niin, että systolinen arvo tuli normaaliksi ja diastolinen arvo
ihanteelliseksi (https://sydan.fi/fact/verenpaine/).
Illalla aikaisemmin mitatut normaalit yläpaineet pysyivät
edelleen normaaleina, mutta normaalit alapaineet muuttuivat ihanteellisiksi.
Taulukko 1. Verenpaineeni ennen dieettiä ja dieetin aikana |
Painoni
laski dieetin aikana 4,8 kiloa. Rasva väheni lähes 3½ kiloa ja lihas väheni vajaat 700 grammaa. Osa painonpudotuksesta oli siis yhteydessä lihasmassan
pienenemiseen ja osa liittyi nesteisiin, mutta suurin osa johtui rasvan
poistumisesta elimistöstä. Sisäelinten ympärillä oleva ns. viskeraalirasva
laski yhden tason. Vyötärönympärys pieneni neljä senttiä.
Taulukko 2. Viikottaiset paino-, rasva- ja lihasarvoni dieetin aikana |
Kaiken
kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen aineenvaihduntadieetin tuloksiin. Tunnen
itseni paljon terveemmäksi kuin ennen dieettiä. Vaikka dieetti vaatikin
tarkkuutta: tuli syödä vain vaiheen mukaisia ruoka-aineita, tarjosi se myös
makuelämyksiä. Olihan sallittuja ruoka-aineita I vaiheessa 136, II vaiheessa 75
ja III vaiheessa 162. Välillä tuli kyllä hutejakin, esimerkiksi tein kerran II
vaiheessa välipalaksi smoothien lehtikaalista, salaatista, sitruunasta, vedestä
ja pippurista. Ei maistunut herkulliselta, mutta ei se nyt ihan kauheaakaan
ollut.
Vaikka
rasvaa poistuikin elimistöstäni toiseksi eniten näistä viidestä dieetistä, jäi
sitä jäljelle enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin dieetin loppuessa. Tämä
johtui rasvan suuresta määrästä dieetin alkaessa. Olisin varmasti kaivannut
aineenvaihduntadieettiä myös vuonna 2018. Varoitetaan jojoilusta ja ollaan myös
sitä mieltä, ettei vanhojen ihmisten tulisi olla dieetillä. Olen samaa mieltä,
jos dieetillä tarkoitetaan vain kaloreiden vähentämistä. Tottakai kilot tulevat
nopeasti takaisin sen jälkeen, kun aletaan syödä normaalisti, jos elimistö on
totutettu elämään säästöliekillä. Jos dieetti sen sijaan tarkoittaa
aineenvaihdunnan paranemista, sisäelinten tervehtymistä ja terveellisen ruoan
nauttimista viisi kertaa päivässä, en näe mitään syytä, miksi iäkkäät eivät
voisi olla dieetillä. Ymmärrän, että elintapamuutokset ovat erinomaisia, ja
niillä voi saada aikaan hyviä ja pysyviä tuloksia. Jos taas syö neljä viikkoa
erittäin terveellisesti, on se paljon parempi kuin että söisi koko vuoden
epäterveellisesti.
Hienoa on
se, että dieetin käynnistämä aineenvaihdunnan paraneminen jatkui myös dieetin
jälkeen. Kirjoittelen tätä kolme päivää dieetin jälkeen, ja tänä aikana on
rasvamassani pienentynyt vielä 1,6 kiloa. Lihasmassakin on suurentunut 1½ kiloa. Jälkimmäinen saattaa olla yhteydessä siihen, että nyt dieetin jälkeen käytämme
maitotuotteita.
Aineenvaihduntadieetistäkin
voisi ottaa käytäntöjä ”normaaliin” elämään. Voisi esimerkiksi välttää rasvaa,
kun syö makeita hedelmiä, ja syödä happamampia marjoja ja hedelmiä niinä
päivinä, kun syö runsaasti rasvaa. Mitä vähemmän sokeria ja
valkoista vehnää syö sitä parempi. On tärkeää syödä usein, mutta seurailla
muiden kuin vihannesten määriä. En tiedä, miten tulisi suhtautua maissiin.
Amerikassa maissilajikkeet on jalostettu siten, että ne lihottavat karjan ennen
teurastusta. En tiedä, miten Euroopassa myytävät lajikkeet vaikuttavat. Kaikissa vaiheissa käytimme päivittäin chiliä ja ensimmäisessä ja kolmannessa vaiheessa lähes joka aterialla papuja tai herneitä. Niiden käyttöä kannattaisi lisätä muulloinkin..
Ensimmäisen vaiheen lounas tai päivällinen täysjyväriisi-jauheliha-vihanneskeitosta, linssi-sipuli-chili-tomaattipataa, rucolaa ja mesanasalaattia tomaatista, kurkusta, paprikasta ja sipulista. |
Pomroyn (2014) mukaan eri vaiheissa tapahtuu eri asioita. Kussakin vaiheessa eri sisäelimet lepäävät. Vaiheiden järjestys on tärkeä, koska edellinen vaihe valmistaa seuraavaan. Ankeahkossa toisessa vaiheessa lohduttaudun sillä, että tiesin vanhastaan, että siinä vaiheessa palaa eniten rasvaa. Nyt rasva väheni kakkosvaiheessa tavallista enemmän - yli kolme kiloa. Myös paino väheni toisessa vaiheessa eniten, viisi kiloa. Lihaksen määrä väheni melkein kilon. (Taulukko 3.)
Annan
kymmenen pistettä minulle ja miehelleni siitä, että olimme
aineenvaihduntadieetillä loppuun asti. Vaikka puolivälin paikkeilla teimme
harkitun repsahtamisen, ei se näyttänyt juurikaan häiritsevän onnistumista.
Juhlimme ystävämme synttäreitä ja olimme päättäneet syödä myös kiellettyä.
Olimme päättäneet, että maissia emme varmuuden vuoksi syö, koska Pomroyn mukaan
se estää laihtumisen kolmeksi viikoksi. Muinakin perjantaina kävimme
ravintolassa syömässä. Kolmosvaihe on ainoa vaihe, jossa voi ajatellakaan
ravintolassa käyntiä. Silloinhan voi syödä (hyviä) rasvoja. Valitsimme
vaiheeseen kuuluvia vihanneksia, kaloja ja lihoja noutopöydästä. Joskus otimme
ravintolassa vahingossa jotakin maitotuotetta, kun luulimme salaatissa olevan
majoneesia. Ehkä jossakin salaatissa tai vihanneksissa oli myös hiukan sokeria.
Ne eivät näyttäneet juurikaan vaikuttavan tuloksiin, kun kotiruokailuissa noudatimme aika tarkasti dieetin periaatteita.
Lähteet:
Pomroy,
Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti