lauantai 1. joulukuuta 2018

ELINTAPAMUUTOSTEN TOINEN KUUKAUSI



Lokakuu oli minun Verkkopuntari-nettiohjelmaan osallistumiseni toinen kuukausi. Syyskuussa olin asettanut tavoitteeni vuoden mittaiseen valmennukseen sekä pohtinut keinoja, miten saavuttaa tavoitteeni. Tavoitteenani oli poistaa puoli kiloa rasvaa kuukaudessa kymmenenä kuukautena vuodesta eli yhteensä viisi kiloa.

Tässä tekstissä kerron elämästäni viidellä lokakuun viikolla, vaikka valmennuksen yhdeksäs viikko menee pari päivää marraskuun puolelle. Valmennukseen kuuluu varsinaisen valmennusmateriaalin lisäksi runsaasti erilaista kiinnostavaa luettavaa. Otan blogi-tekstissä esiin valmennusmateriaalista minua kiinnostaneita asioita.


VIIKKO 5 – MOTIVAATIO JA TAVOITTEET


Viidennellä viikolla tein vielä puutarhatöitä: leikkasin nurmikkoa ja keräsin muumiotautisia omenoita, istuttelin basilikoja, ahkeraliisoja, minttua ja persiljaa ruukkuun, sillä oli hallanvaara. Istutettiin myös hienon makuinen maatiaisluumupuu, jolle annoin nimeksi Kivelän mummon luumu sen paikan mukaan, josta taimi oli peräisin. Ruusupapu tuotti vielä satoa. Sienien poiminta on mielipuuhaani, ja sitä tein monena päivänä. Kestävyysharjoittelua minulla oli reilut neljä tuntia ja lihaskuntoharjoittelua kaksi tuntia. Askeleita tuli melkein 64 000. Painoni laski pari sataa grammaa, mutta lihaksen määrä laski saman verran.

Viikolla käsiteltiin motivaatiota ja repsahduksia. Pysyvä painonpudotus ei vaadi kovaa itsekuria tai luonteenlujuutta. Tärkeää on tehdä uusista elintavoista säännöllisiä. Motivaatiota voi ylläpitää ja rakentaa tietoisesti. Tarvitaan riittävät tiedot ja taidot, sosiaalista tukea, elämäntilanteeseen sopivat, realistiset tavoitteet, oikea asenne ja palkitsemissuunnitelma. Oli vaikeaa tehdä palkitsemissuunnitelma, kun helpointa olisi palkita itseään ruualla.


Repsahduksia mietittiin konkreettisilla esimerkeillä. Ne kuuluvat painonpudotukseen. Niitä voi tehdä suunnitellusti!


VIIKKO 6 – VOITKO HYVIN?


Viikolla kuusi sienestysintoni kasvoi entisestään. Poimin sieniä 20 litraa. Olin sydänpurjehduksella maanantain ja tiistain. Kestävyysliikuntaa minulla oli 2½ tuntia ja lihaskuntoharjoittelua 2 tuntia 20 minuuttia. Askeleita sain 60 000. Painoni laski 600 grammaa risteilystä huolimatta, samoin rasvan määrä laski kaksi kiloa. Lihaksen määrä kasvoi. Osittain hyvät tulokset johtunevat myöhäisemmästä mittausajankohdasta.

Viikolla pohdittiin vointia. Tietoa sai erityisesti painonpudotuksen terveyshyödyistä ja lihavuuden yhteyksistä eri sairauksiin. Tein diabetestekstin ja sen mukaan minulla on suuri vaara sairastua diabetekseen. Itse asiassa minulla on diabetes.


VIIKKO 7 – SYÖMISRYTMI – KERÄÄTKÖ NÄLKÄVELKAA?


Olin ystäväni kanssa 8 kilometrin lenkillä, ja minulle tuli tarve mennä metsään. Ojassa oli vettä, ja hyppäsin ojan yli huomaamatta, että kuivuneen heinän takana oli ohut koivunkanto. Kompastuin. Kannon takana oli kivi ja laitoin käteni suojaksi, etten kaatuisi sen päälle. Vasen käsi taittui pahasti ranteesta. Kipu helpotti alle vuorokaudessa, eikä käsi näyttänyt turvonneelta. Soittelin muutaman päivän päästä lääkärin ajanvaraukseen ja kuvailin tilanteen. Sain ajan 2 ½ viikon päähän.

Kävin edelleen ohjatuissa liikunnoissa kuntosalia lukuun ottamatta. Kestävyysharjoittelua kertyi lähes 4½ tuntia ja lihaskuntoharjoittelua 1tunti 40 minuuttia. Askelia näkyi mittarissa 60 000. Painoni aleni 700 grammaa, rasvan ja lihaksen määrä laski kolmisensataa grammaa.


Nälkä ja nälkävelka

Painonhallinnassa ei ole kyse pelkästään kaloreista, vaan ennen kaikkea syömisen hallinnasta. En ole koskaan ollut kovin innostunut kalorien laskemisesta, vaan terveyttäni edistävästä syömisestä. Siksi Verkkopuntari-ohjelma sopii minulle.


Viikolla 7 puhuttiin mm. nälkävelasta: Liian vähäisestä syömisestä seuraa se, että syö myöhemmin liian paljon. Uutta oli se, että nälänsäätelyn välittäjäaineet riittävät pitkään ja säätelyn pettäminen voi tapahtua muutaman tunnin tai muutaman kuukauden kuluttua.

Syömisen kuten laihduttamisenkin olisi hyvä perustua ajatukseen, että ruokaa syödään sen verran kuin halutaan, mutta laihdutus tehdään lähinnä laadullisilla muutoksilla (Patrik Borg).


Miten voisin pysytellä askeleen edellä nälkää?

Pohdin sitä, miten voisin välttää nälän. Alla olevassa kuviossa on kuvattu ajatuksiani siitä. 



Teen niin monipuolista ruokaa, että joutuisin yleensä aloittamaan ruuanlaiton noin tunnin ennen ateriaa – ehkä pari tuntia edellisen aterian jälkeen, jos haluan ruuan olevan valmis nälän tullessa. Näin ateriaväliksi tulisi kolme tuntia.

Ohjattuihin liikuntoihin, matkoille tai kaupunkiin lähtiessä olisi hyvä olla varmuuden vuoksi mukana välipaloja. Yleensä menemme liikuntasuorituksiemme jälkeen johonkin syömään, koska meiltä on toistakymmentä kilometriä matkaa kaupunkiin, ja hoidamme kauppa- ym. asiat samalla matkalla. Tällöin ei tarvitse olla mukana välipaloja. Sen sijaan esimerkiksi vieraisilla saattaa olla tarjolla kahvin kanssa vain makeaa. Jos olemme yövieraina, saatan käydä kahvin jälkeen huoneessamme syömässä kurkunpätkän, omenan tai pähkinöitä tasaamaan verensokeriani.

On hyvä olla kotonakin saatavilla aineksia, joista saa tarpeen vaatiessa loihdittua nopeasti aterian. Sienestäjänä (eilenkin poimin 12 litraa suppilovahveroitta) olen kehitellyt melkein kymmenessä minuutissa valmistuvan ruuan, jonka resepti on alla:



VIIKKO 8 – LAATUA LAUTASELLA


Verkkopuntarin 7. viikon lopussa vasempaan käteeni alkoi tulla hiukan kipua, ja menin päivystykseen. Siellä todettiin värttinäluun murtuma, mutta värttinäluu ei mennyt kokonaan poikki ja pysyi hyvässä asennossa. Sain kipsin viideksi viikoksi.

Kahdeksannella viikolla painoni putosi kaksisataa grammaa. Se ei kuitenkaan mitenkään ilahduta minua, sillä lihaksen määrä pieneni viikon aikana melkein 700 grammaa ja rasvan määrä suureni melkein kilon. Onneksi rasvaa oli lähtenyt lokakuussa tästä viikosta huolimatta 1 1/3 kiloa. Mittauksia saattaa vääristää toisessa kädessä oleva kipsi. Onneksi sain punnitsemiseen mittaus- ja säätöteknikon apua.

Yksi syy rasvan lisääntymiseen oli nähdäkseni liikunnan väheneminen. Oli koulujen syysloman aika eikä sen vuoksi ollut kuntosalia eikä Hyvän olon tuntia, minkä vuoksi minulla oli ohjattuja lihaskuntoharjoituksia kahdeksannella viikolla vain kerran ja vain 20 minuuttia, kun muina lokakuun viikkoina niitä oli ollut vähintään sata minuuttia. Myös kestävyysharjoituksia oli tällä viikolla vähemmän kuin muina viikkoina – 105 minuuttia –, kun tavoitteenani on 150 minuuttia. Ja askeleitakin tuli vähiten, kuitenkin 58 000.


Tein vihannes- ja kuitutestin. Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä syön tarpeeksi (http://www.kasvikset.fi/kasvistesti/). Syön niitä testin mukaan 741 grammaa päivässä. Kuidun saanti oli 25 grammaa, mikä oli juuri ja juuri loistavaa (http://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/kuitutesti.html). Päätimme lisätä puuroon leseitä nostaaksemme kuidun määrää. Leseisestä kaurapuurossa pisteet lisääntyvät kahdella verrattuna tavalliseen kaurapuuroon.

Katsoin myös Suomen Sydänliiton sähköisen elintarvikenäyttelyn vuodelta 2017(www.dropbox.com/s/cg3cgo8zc6dncwd/Elintarvikenäyttely%20sahkoinen%202017%20%28ID%206834%29.pdf?dl=0). Siinä vertailtiin aina kahta tuotetta kuidun, suolan, sokerin ja/tai rasvan suhteen yhdessä pakkauksessa ja vuoden aikana. Aika vaikuttavaa oli nähdä, millaisia seurauksia valinnoilla on vuodessa.



VIIKKO 9 – MILLÄ SINUT ON MAUSTETTU?


Viikosta yhdeksän viisi päivää oli lokakuussa. Käsittelen sen tässä, mutta lokakuun yhteenvetoon otan mukaan vain nuo lokakuun viisi päivää. Viikolla yhdeksän painoni laski 100 grammaa, rasva väheni puolisen kiloa ja lihas lisääntyi 600 grammaa. Kestävyysharjoittelua minulla oli kipsistä huolimatta 3 tuntia 23 minuuttia, mikä oli määrältään huomattavasti parempi kuin kaksi edellistä viikkoa. Lihaskuntoharjoittelua minulla oli kolmena kertana yhteensä 2 tuntia 24 minuuttia. Askelia kertyi vain noin 51 000.

Viikolla käsiteltiin suolaa, sokeria ja alkoholia. Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5g vuorokaudessa eli vajaa teelusikallinen.


Suolan määrä saatetaan ilmaista pakkausselosteessa suolaprosenttina tai natriumin grammamääränä. Jos tuotteessa on natriumia yksi gramma, tarkoittaa se sitä, että suolaa on 2,5 kertaisesti tuo määrä eli 2,5 grammaa. Jos taas tuotteen suolaprosentti on yksi, 100 grammassa tuotetta on suolaa yksi gramma. Jotta leipää tai leivonnaista voisi pitää vähemmän suolaisena, saa suolaprosentti olla korkeintaan 0,7.

Testasin suolan käyttöni (https://sydan.fi/fact/testaa-suolan-saantisi/), ja sain tulokseksi 10 pistettä 24:stä. Tulos on sitä parempi, mitä pienemmät pisteet ovat. Tulokseni oli toiseksi parhaimmassa ryhmässä (7-12 pistettä), jolle vielä suositellaan suolan vähentämistä.

Testin ongelma kohdallani oli se, että se mittaa lähinnä erilaisten valmiiden ruokien ja ruoka-aineiden käyttöä, mutta ei sitä, paljonko laitan ruokaan suolaa ruokaa valmistaessani. Koska emme käytä lihaleikkeleitä kuin poikkeustapauksessa ja testissä lueteltujen valmisruokien tms. käyttö on meillä vähäistä, sain testistä melko hyvät pisteet. Tosiasiassa suolan käyttöni oli syksyn aikana lisääntynyt ilmeisesti aika paljonkin. Oletan sen johtuvan sienistä, joita käytimme lähes päivittäin. Laitoin sieniin useimmiten sekä suolaa että Tamari-soijakastiketta. Usein tuntui, ettei sienissä ole tarpeeksi suolaa, ja saatoin lisätä molempia. Makuaisti tottui nopeasti suolaan.

Aloin tuntea voimakasta jyskytystä sydämessäni. Jyskytys kesti yleensä alle minuutin. Pelkäsin flimmeriä. Puhuin sairaanhoitajalle samalla, kun puhuin satuttamastani kädestä…ja sain sen lääkäriajan 2 ½ viikon päähän. Lääkäri kaksinkertaisti toisen verenpainelääkkeistäni ja ihme kyllä – se auttoi tykytykseen. Vähensin suolan käyttöäni ruuan laitossa.


Sokereiksi lasketaan sakkaroosi, glukoosi, dekstroosi, fruktoosi, galaktoosi ja laktoosi. Sokeria on myös hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa sekä maidossa, mutta näitä ei tarvitse välttää. Sen sijaan lisättyä sokeria sisältäviä ruokia on hyvä käyttää vain vähän eli enintään 50 grammaa, jos energiantarve on 2 000 kilokaloria.


Tein sokeritestin, ja pääsin parhaimpaan luokkaan, joka on alle 26 sokeripalaa päivässä. Minulle sokeria kertyi 8,5 palaa. (https://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/sokeritesti.html) Kiinnitänkin kovasti huomiota sokereihin.


LOKAKUU KOKONAISUUTENA


Lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla ”sairastin” rannemurtumaa vasemmassa kädessäni. Viikon ajan se vähensi ohjattuja liikuntatuokioitani ja seuraavalla viikolla oli koulujen syysloma, jolloin ei ollut ohjattua kuntosalitoimintaa eikä Hyvän olon tuntia. Sen jälkeenkin jouduin varomaan tiettyjä liikkeitä, ja kuntosalilla oli aika vähän liikkeitä, joita voi tehdä yhdellä kädellä. En halunnut kuitenkaan lopettaa ohjattuja liikuntatuokioita. Tein siis etupäässä jalka- ja vartaloliikkeitä.

Syyskuussa olimme saaneet aikaistettua nukkumaanmenoamme vajaan tunnin. Yritimme pitää kiinni varhaisemmasta nukkumaanmenosta. Viikosta 8 lähtien lisäsimme aamupuuroomme kauralesettä. Olemme syöneet päivittäin vähintään viisi vihannes-marja-hedelmäannosta, mikä tapa meillä oli jo ennen Verkkopuntari-valmennusta. Kuun loppupuolella omia vihanneksia alkoi olla vähemmän, kun halla vei pavut ja salaatit olivat yli-ikäisiä. Lehti-, palmu- ja punakaalit sekä kyssäkaali olivat edelleen hyviä, samoin varsiselleri sekä persilja ja timjami. Samoin kuparinvärinen fenkoli ja jotkut villiyrtit. Sieniä oli koko kuukauden jääkaapissa, vaikka suurin osa kuivattiin tai umpioitiin. Kun sienet loppuivat jääkaapista, hain aina uusia. Samo-luomuomenat olivat parhaimmillaan. Eriväriset porkkanat, punajuuret ja kaskinauris olivat käytettävissä.

Syyskuussa sisäelinten ympärillä oleva rasva oli 10 päivänä tasolla 11 ja kymmenenä tasolla 12. Lokakuussa se oli 21 päivänä tasolla 11 ja kymmenenä päivänä tasolla 12. Huonommat arvot sijoittuivat kuukauden alkupuolelle ja kuukauden puolivälin jälkeen viskeraalirasva käväisi kahdessatoista vain pari kertaa. Suunta oli siis selvästi vähenevä.

Painoni laski lokakuussa 1,1 kiloa. Rasvan määrä pieneni reilun kilon, ja lihasmassa pysyi suunnilleen ennallaan. Yhteensä paino on pudonnut kahdessa kuukaudessa 1,4 kiloa, lihaksen määrä kasvanut 700 grammaa ja rasvan määrä vähentynyt vajaat parisataa grammaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti