Lokakuu oli minun Verkkopuntari-nettiohjelmaan
osallistumiseni toinen kuukausi. Syyskuussa olin asettanut tavoitteeni vuoden
mittaiseen valmennukseen sekä pohtinut keinoja, miten saavuttaa tavoitteeni.
Tavoitteenani oli poistaa puoli kiloa rasvaa kuukaudessa kymmenenä kuukautena
vuodesta eli yhteensä viisi kiloa.
Tässä tekstissä kerron elämästäni viidellä lokakuun
viikolla, vaikka valmennuksen yhdeksäs viikko menee pari päivää marraskuun
puolelle. Valmennukseen kuuluu varsinaisen valmennusmateriaalin lisäksi
runsaasti erilaista kiinnostavaa luettavaa. Otan blogi-tekstissä esiin
valmennusmateriaalista minua kiinnostaneita asioita.
VIIKKO 5 – MOTIVAATIO JA TAVOITTEET
Viidennellä viikolla tein vielä puutarhatöitä: leikkasin
nurmikkoa ja keräsin muumiotautisia omenoita, istuttelin basilikoja,
ahkeraliisoja, minttua ja persiljaa ruukkuun, sillä oli hallanvaara. Istutettiin
myös hienon makuinen maatiaisluumupuu, jolle annoin nimeksi Kivelän mummon
luumu sen paikan mukaan, josta taimi oli peräisin. Ruusupapu tuotti vielä
satoa. Sienien poiminta on mielipuuhaani, ja sitä tein monena päivänä. Kestävyysharjoittelua
minulla oli reilut neljä tuntia ja lihaskuntoharjoittelua kaksi tuntia. Askeleita
tuli melkein 64 000. Painoni laski pari sataa grammaa, mutta lihaksen
määrä laski saman verran.
Viikolla käsiteltiin motivaatiota ja repsahduksia. Pysyvä
painonpudotus ei vaadi kovaa itsekuria tai luonteenlujuutta. Tärkeää on tehdä
uusista elintavoista säännöllisiä. Motivaatiota voi ylläpitää ja rakentaa
tietoisesti. Tarvitaan riittävät tiedot ja taidot, sosiaalista tukea,
elämäntilanteeseen sopivat, realistiset tavoitteet, oikea asenne ja
palkitsemissuunnitelma. Oli vaikeaa tehdä palkitsemissuunnitelma, kun helpointa
olisi palkita itseään ruualla.
Repsahduksia mietittiin konkreettisilla esimerkeillä. Ne kuuluvat painonpudotukseen. Niitä voi tehdä suunnitellusti!
VIIKKO 6 – VOITKO HYVIN?
Viikolla kuusi sienestysintoni kasvoi entisestään. Poimin
sieniä 20 litraa. Olin sydänpurjehduksella maanantain ja tiistain.
Kestävyysliikuntaa minulla oli 2½ tuntia ja lihaskuntoharjoittelua 2 tuntia 20 minuuttia.
Askeleita sain 60 000. Painoni laski 600 grammaa risteilystä huolimatta,
samoin rasvan määrä laski kaksi kiloa. Lihaksen määrä kasvoi. Osittain hyvät
tulokset johtunevat myöhäisemmästä mittausajankohdasta.
Viikolla pohdittiin vointia. Tietoa sai erityisesti
painonpudotuksen terveyshyödyistä ja lihavuuden yhteyksistä eri sairauksiin. Tein
diabetestekstin ja sen mukaan minulla on suuri vaara sairastua diabetekseen.
Itse asiassa minulla on diabetes.
VIIKKO 7 – SYÖMISRYTMI – KERÄÄTKÖ NÄLKÄVELKAA?
Olin ystäväni kanssa 8 kilometrin lenkillä, ja minulle
tuli tarve mennä metsään. Ojassa oli vettä, ja hyppäsin ojan yli huomaamatta,
että kuivuneen heinän takana oli ohut koivunkanto. Kompastuin. Kannon takana
oli kivi ja laitoin käteni suojaksi, etten kaatuisi sen päälle. Vasen käsi
taittui pahasti ranteesta. Kipu helpotti alle vuorokaudessa, eikä käsi
näyttänyt turvonneelta. Soittelin muutaman päivän päästä lääkärin ajanvaraukseen
ja kuvailin tilanteen. Sain ajan 2 ½ viikon päähän.
Kävin edelleen ohjatuissa liikunnoissa kuntosalia lukuun
ottamatta. Kestävyysharjoittelua kertyi lähes 4½ tuntia ja
lihaskuntoharjoittelua 1tunti 40 minuuttia. Askelia näkyi mittarissa 60 000.
Painoni aleni 700 grammaa, rasvan ja lihaksen määrä laski kolmisensataa
grammaa.
Nälkä ja nälkävelka
Painonhallinnassa ei ole kyse pelkästään kaloreista, vaan
ennen kaikkea syömisen hallinnasta. En ole koskaan ollut kovin innostunut
kalorien laskemisesta, vaan terveyttäni edistävästä syömisestä. Siksi
Verkkopuntari-ohjelma sopii minulle.
Viikolla 7 puhuttiin mm.
nälkävelasta: Liian vähäisestä syömisestä seuraa se, että syö myöhemmin liian
paljon. Uutta oli se, että nälänsäätelyn välittäjäaineet riittävät pitkään ja
säätelyn pettäminen voi tapahtua muutaman tunnin tai muutaman kuukauden
kuluttua.
Syömisen kuten
laihduttamisenkin olisi hyvä perustua ajatukseen, että ruokaa syödään sen
verran kuin halutaan, mutta laihdutus tehdään lähinnä laadullisilla muutoksilla
(Patrik Borg).
Miten voisin pysytellä askeleen edellä nälkää?
Pohdin sitä, miten voisin välttää nälän. Alla olevassa
kuviossa on kuvattu ajatuksiani siitä.
Teen niin monipuolista ruokaa, että joutuisin yleensä aloittamaan ruuanlaiton noin tunnin ennen ateriaa – ehkä pari tuntia edellisen aterian jälkeen, jos haluan ruuan olevan valmis nälän tullessa. Näin ateriaväliksi tulisi kolme tuntia.
Ohjattuihin liikuntoihin, matkoille tai kaupunkiin
lähtiessä olisi hyvä olla varmuuden vuoksi mukana välipaloja. Yleensä menemme
liikuntasuorituksiemme jälkeen johonkin syömään, koska meiltä on toistakymmentä
kilometriä matkaa kaupunkiin, ja hoidamme kauppa- ym. asiat samalla matkalla.
Tällöin ei tarvitse olla mukana välipaloja. Sen sijaan esimerkiksi vieraisilla
saattaa olla tarjolla kahvin kanssa vain makeaa. Jos olemme yövieraina, saatan
käydä kahvin jälkeen huoneessamme syömässä kurkunpätkän, omenan tai pähkinöitä
tasaamaan verensokeriani.
On hyvä olla kotonakin saatavilla aineksia, joista saa
tarpeen vaatiessa loihdittua nopeasti aterian. Sienestäjänä (eilenkin poimin 12
litraa suppilovahveroitta) olen kehitellyt melkein kymmenessä minuutissa
valmistuvan ruuan, jonka resepti on alla:
VIIKKO 8 – LAATUA LAUTASELLA
Verkkopuntarin 7. viikon lopussa vasempaan käteeni alkoi
tulla hiukan kipua, ja menin päivystykseen. Siellä todettiin värttinäluun
murtuma, mutta värttinäluu ei mennyt kokonaan poikki ja pysyi hyvässä
asennossa. Sain kipsin viideksi viikoksi.
Kahdeksannella viikolla painoni putosi kaksisataa
grammaa. Se ei kuitenkaan mitenkään ilahduta minua, sillä lihaksen määrä
pieneni viikon aikana melkein 700 grammaa ja rasvan määrä suureni melkein
kilon. Onneksi rasvaa oli lähtenyt lokakuussa tästä viikosta huolimatta 1 1/3
kiloa. Mittauksia saattaa vääristää toisessa kädessä oleva kipsi. Onneksi sain
punnitsemiseen mittaus- ja säätöteknikon apua.
Yksi syy rasvan lisääntymiseen oli nähdäkseni liikunnan
väheneminen. Oli koulujen syysloman aika eikä sen vuoksi ollut kuntosalia eikä
Hyvän olon tuntia, minkä vuoksi minulla oli ohjattuja lihaskuntoharjoituksia kahdeksannella
viikolla vain kerran ja vain 20 minuuttia, kun muina lokakuun viikkoina niitä
oli ollut vähintään sata minuuttia. Myös kestävyysharjoituksia oli tällä
viikolla vähemmän kuin muina viikkoina – 105 minuuttia –, kun tavoitteenani on
150 minuuttia. Ja askeleitakin tuli vähiten, kuitenkin 58 000.
Tein
vihannes- ja kuitutestin. Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä syön tarpeeksi (http://www.kasvikset.fi/kasvistesti/). Syön niitä
testin mukaan 741 grammaa päivässä. Kuidun saanti oli 25 grammaa, mikä oli
juuri ja juuri loistavaa (http://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/kuitutesti.html). Päätimme lisätä puuroon leseitä
nostaaksemme kuidun määrää. Leseisestä kaurapuurossa pisteet lisääntyvät
kahdella verrattuna tavalliseen kaurapuuroon.
VIIKKO 9 – MILLÄ SINUT ON MAUSTETTU?
Viikosta yhdeksän viisi päivää oli lokakuussa. Käsittelen
sen tässä, mutta lokakuun yhteenvetoon otan mukaan vain nuo lokakuun viisi
päivää. Viikolla yhdeksän painoni laski 100 grammaa, rasva väheni puolisen
kiloa ja lihas lisääntyi 600 grammaa. Kestävyysharjoittelua minulla oli
kipsistä huolimatta 3 tuntia 23 minuuttia, mikä oli määrältään huomattavasti
parempi kuin kaksi edellistä viikkoa. Lihaskuntoharjoittelua minulla oli kolmena
kertana yhteensä 2 tuntia 24 minuuttia. Askelia kertyi vain noin 51 000.
Viikolla käsiteltiin suolaa, sokeria ja alkoholia.
Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5g vuorokaudessa eli vajaa
teelusikallinen.
Suolan määrä saatetaan ilmaista pakkausselosteessa suolaprosenttina tai natriumin grammamääränä. Jos tuotteessa on natriumia yksi gramma, tarkoittaa se sitä, että suolaa on 2,5 kertaisesti tuo määrä eli 2,5 grammaa. Jos taas tuotteen suolaprosentti on yksi, 100 grammassa tuotetta on suolaa yksi gramma. Jotta leipää tai leivonnaista voisi pitää vähemmän suolaisena, saa suolaprosentti olla korkeintaan 0,7.
Testasin suolan
käyttöni (https://sydan.fi/fact/testaa-suolan-saantisi/), ja sain tulokseksi
10 pistettä 24:stä. Tulos on sitä parempi, mitä pienemmät pisteet ovat.
Tulokseni oli toiseksi parhaimmassa ryhmässä (7-12 pistettä), jolle vielä
suositellaan suolan vähentämistä.
Testin ongelma
kohdallani oli se, että se mittaa lähinnä erilaisten valmiiden ruokien ja
ruoka-aineiden käyttöä, mutta ei sitä, paljonko laitan ruokaan suolaa ruokaa
valmistaessani. Koska emme käytä lihaleikkeleitä kuin poikkeustapauksessa ja
testissä lueteltujen valmisruokien tms. käyttö on meillä vähäistä, sain
testistä melko hyvät pisteet. Tosiasiassa suolan käyttöni oli syksyn aikana lisääntynyt
ilmeisesti aika paljonkin. Oletan sen johtuvan sienistä, joita käytimme lähes
päivittäin. Laitoin sieniin useimmiten sekä suolaa että Tamari-soijakastiketta.
Usein tuntui, ettei sienissä ole tarpeeksi suolaa, ja saatoin lisätä molempia. Makuaisti tottui nopeasti suolaan.
Aloin tuntea
voimakasta jyskytystä sydämessäni. Jyskytys kesti yleensä alle minuutin. Pelkäsin
flimmeriä. Puhuin sairaanhoitajalle samalla, kun puhuin satuttamastani kädestä…ja
sain sen lääkäriajan 2 ½ viikon päähän. Lääkäri kaksinkertaisti toisen
verenpainelääkkeistäni ja ihme kyllä – se auttoi tykytykseen. Vähensin suolan
käyttöäni ruuan laitossa.
Sokereiksi lasketaan sakkaroosi, glukoosi, dekstroosi,
fruktoosi, galaktoosi ja laktoosi. Sokeria on myös hedelmissä, marjoissa ja
kasviksissa sekä maidossa, mutta näitä ei tarvitse välttää. Sen sijaan lisättyä
sokeria sisältäviä ruokia on hyvä käyttää vain vähän eli enintään 50 grammaa,
jos energiantarve on 2 000 kilokaloria.
Tein sokeritestin, ja pääsin parhaimpaan luokkaan, joka on alle 26 sokeripalaa päivässä. Minulle sokeria kertyi 8,5 palaa. (https://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/sokeritesti.html) Kiinnitänkin kovasti huomiota sokereihin.
LOKAKUU KOKONAISUUTENA
Lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla ”sairastin”
rannemurtumaa vasemmassa kädessäni. Viikon ajan se vähensi ohjattuja
liikuntatuokioitani ja seuraavalla viikolla oli koulujen syysloma, jolloin ei
ollut ohjattua kuntosalitoimintaa eikä Hyvän olon tuntia. Sen jälkeenkin
jouduin varomaan tiettyjä liikkeitä, ja kuntosalilla oli aika vähän liikkeitä,
joita voi tehdä yhdellä kädellä. En halunnut kuitenkaan lopettaa ohjattuja
liikuntatuokioita. Tein siis etupäässä jalka- ja vartaloliikkeitä.
Syyskuussa olimme saaneet aikaistettua nukkumaanmenoamme
vajaan tunnin. Yritimme pitää kiinni varhaisemmasta nukkumaanmenosta. Viikosta
8 lähtien lisäsimme aamupuuroomme kauralesettä. Olemme syöneet päivittäin
vähintään viisi vihannes-marja-hedelmäannosta, mikä tapa meillä oli jo ennen
Verkkopuntari-valmennusta. Kuun loppupuolella omia vihanneksia alkoi olla
vähemmän, kun halla vei pavut ja salaatit olivat yli-ikäisiä. Lehti-, palmu- ja
punakaalit sekä kyssäkaali olivat edelleen hyviä, samoin varsiselleri sekä
persilja ja timjami. Samoin kuparinvärinen fenkoli ja jotkut villiyrtit. Sieniä
oli koko kuukauden jääkaapissa, vaikka suurin osa kuivattiin tai umpioitiin.
Kun sienet loppuivat jääkaapista, hain aina uusia. Samo-luomuomenat olivat
parhaimmillaan. Eriväriset porkkanat, punajuuret ja kaskinauris olivat käytettävissä.
Syyskuussa sisäelinten ympärillä oleva rasva oli 10
päivänä tasolla 11 ja kymmenenä tasolla 12. Lokakuussa se oli 21 päivänä
tasolla 11 ja kymmenenä päivänä tasolla 12. Huonommat arvot sijoittuivat kuukauden
alkupuolelle ja kuukauden puolivälin jälkeen viskeraalirasva käväisi
kahdessatoista vain pari kertaa. Suunta oli siis selvästi vähenevä.
Painoni laski lokakuussa 1,1 kiloa. Rasvan määrä pieneni
reilun kilon, ja lihasmassa pysyi suunnilleen ennallaan. Yhteensä paino on
pudonnut kahdessa kuukaudessa 1,4 kiloa, lihaksen määrä kasvanut 700 grammaa ja
rasvan määrä vähentynyt vajaat parisataa grammaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti