maanantai 20. helmikuuta 2017

NELJÄTOISTA SENTTIÄ POIS VYTÄRÖILTÄ, SOKERIARVOT JA VERENPAINE PAREMMIKSI - aineenvaihduntadieetti tammi-helmikuussa
Vuonna 2016 olin laiminlyönyt itsestäni huolehtimisen, kun olin huolestunut 92-vuotiaan isäni ja 89-vuotiaan äitini terveydestä ja selviytymisestä ja kävin lähes viikoittain heitä auttamassa. En säännöstellyt juurikaan syömisiäni, kesällä en harrastanut hyötyliikunnan lisäksi liikuntaa ja syksylläkin liikuntaa oli tavallista vähemmän: vain yksi ohjattu liikuntatuokio viikossa.

Painoni ja läskini määrä oli vuodenvaihteessa lähes sama kuin marraskuussa 2013 tämän blogin aloittaessani.  Sokeriarvoni olivat kohonneet, ja lääkäri ehdottikin ennen joulua, että alkaisin syödä kaksi Metforem-tablettia vuorokaudessa yhden sijaan. Myös verenpaineeni oli aikaisempaa korkeampi, vaikkakin vielä normaalirajoissa entisellä lääkityksellä.

Joulun jälkeen vähensin makean ja vehnän syöntiä, ja loppiaisen jälkeen lisäsin runsaasti liikuntaa. Aloitin mm. HIITin juoksemisen tontillamme, mikä vei kolme kertaa viikossa noin viisi minuuttia. Pienen alkuverryttelyn jälkeen juoksin 20 sekuntia mäkeä ylös ja kävelin takaisin sykkeen tasoittamiseksi. Tämän toistin kolme kertaa ja lopuksi tein lyhyen loppuverryttelyn tai joskus pidemmänkin eli 10 – 30 minuuttia juoksua tai kävelyä. Tämän seurauksena sisäelinten ympärillä olevan rasvan taso alkoi olla yhdentoista ja kahdentoista rajamailla, kun se sitä ennen oli ollut kuukausia kahdessatoista.

Prisma-studiossa esitettiin tutkimus, jonka mukaan seitsemän kertaa toistettu kahden minuutin kova juoksu ja minuutin lepo kertojen välillä parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 tunniksi. Aloin tehdä tätä ainakin kolme kertaa viikossa. Lisäksi ilmoittauduimme kuntosalille ja Kunnon kävelyyn, jotka kestävät noin tunnin viikossa. Näillä konsteilla lihasmassan määrä alkoi hivenen kasvaa ja rasvan määrä hivenen vähentyä. Paino pysyi lähes ennallaan. Koska lihas on painavampaa kuin rasva, oli kaikesta hiukan positiivisia seurauksia. Halusin kuitenkin saada nopeampia tuloksia rasvamäärän ja painon suhteen ja ennen kaikkea parantaa sisäelinteni kuntoa ja täten sokeriaineenvaihduntaa. Kun vielä miehenikin oli halukas aineenvaihduntadieetille, aloitimme sen tammikuun 22. päivä ja lopetimme 18. helmikuuta. (Aineenvaihduntadieetti 2:2:3 on ainoa, jolla mieheni haluaa olla. Sen periaatteet vaikuttavat hänestä loistavilta.)

Tässä blogi-tekstissäni kuvaan tämän Hailey Pomroyn (2014) kehittämän 2:2:3 aineenvaihduntadieetin toteuttamista ja tuloksia. Dieetin periaatteita olen kuvannut monipuolisesti useissa aikaisemmissa blogi-teksteissäni, mm. teksteissä, jotka olen julkaissut vuonna 2014 ja 2015.


Ensimmäinen viikko


Aloitimme dieetin sunnuntaina. Ensimmäinen vaihe kesti siis sunnuntain ja maanantain. Välipaloilla söimme pelkästään makeahkoja marjoja ja hedelmiä, kuten kuuluukin. Omat luomuomenamme, mandariinit sekä sokeroimattomat pakastemansikat ja -mustikat olivat pääosissa. Aamiaisella söimme marjojen ja hedelmien lisäksi ison annoksen kaurapuuroa riisimaidon kera.Ensimmäisen vaiheen lounas: ilman rasvaa paistettua broileria, kurpitsasoseessa kypsennettyä
täysjyväriisiä, tomaattia ja basilikaa, sokeriherneitä sekä ilman rasvaa kypsennettyä vihannespaistosta


   
Lounaalla ja päivällisellä söimme keitettyä täysjyväriisiä, proteiiniksi rasvattomasti timanttipannulla curryssa ja pienessä vesitilkassa kypsennettyä kanaa, uunissa kypsennettyä kalaa ja vähärasvaista (10 %) jauhelihaa sekä runsaasti erilaisia vihanneksia. Pääosassa oli meidän viimeinen viime kesältä jäljellä oleva itse kasvattamamme kurpitsa. Sitä söimme jokaisella lounaalla ja päivällisellä yleensä uunissa kypsennettynä. Sitä laitoimme myös täysjyväisen ruisleipäviipaleen päälle silloin harvoin, kun leipää söimme.


Viimeinen viime kesän kurpitsoista syötiin tämän dieetin aikana


Uunissa kypsennetyt punajuuret, palsternakat ja porkkanat sekä sipulit, tomaatit, lehti- ja kukkakaali, kurkku, kesäkurpitsa, puna- ja keltasipuli, erilaiset salaatit, persilja ja kuivatut yrtit kuuluivat runsaina ensimmäisen vaiheen ruokavalioomme. Herkkuruuaksi osoittautui päivällä keitetyn riisin lämmittäminen pannulla vesitilkassa tai kattilassa kurpitsapyreessä yhdessä curryssä kypsennettyjen broilerinsuikaleiden kanssa. Myös ananaksesta, tuoreesta chilistä, sipulista ja viisimausteesta (five spice) tehty kastike antoi ruuille lisämakua.

Rasva on siis tässä ensimmäisessä vaiheessa minimissä, koska silloin käytetään myös keskikorkean glykeemisen indeksin omaavia ruokia, kuten viljaa ja makeita hedelmiä ja marjoa. Mikroaaltouunia emme myöskään käytä, koska se tietämämme mukaan tuhoaa ainakin joitakin B-vitamiinilajeja. Vettä minun tulisi juoda 2,8 litraa, mutta joka päivä se jäi reiluun kahteen litraan, joskus sen allekin.

Fyysisesti ja psyykkisesti ensimmäinen päivä sujui aika hyvin, mutta toisena päivänä oli hiukan päänsärkyä, ja olo oli aika vetämätön. Liikunnan kuuluu olla tässä vaiheessa aerobista. Juoksin sunnuntaina tunnin intervallijuoksua ja kävelin melkein puoli tuntia. Toisena päivänä kävelin saman matkan reippaasti ystäväni kanssa. Sisäelinrasva laski ensimmäisenä päivänä yhteentoista, josta se ei koko dieetin aikana noussut. Paino putosi noina kahtena päivänä puolitoista kiloa, mikä johtui vain osaksi rasvan palamisesta. Rasvaa paloi reilut 230 grammaa. Lihas kuitenkin pieneni reilut 700 grammaa, mikä nesteiden poistumisen lisäksi oli yhteydessä painon putoamiseen.

Toisessa vaiheessa syötiin viisi ateriaa pelkästään rasvattomia tai vähärasvaisia proteiineja ja vihanneksia. Juureksia tai kurpitsaa ei saanut syödä. Kaalit, vihreät lehtivihannekset, varsiselleri, kesäkurpitsa, pensaspavut, sipulit ja paprika olivat tärkeimmät vihannekset.  Palapaistista keitin keiton puna- valko- ja parsakaalin, puna- ja keltasipulin, varsisellerin ja pensaspapujen kera. Sitä syötiin päivittäin. Nitriititön savulohi oli sallittua. Sitä ja nahatonta broileria syötiin myös, samoin kerran nitriitittömiä leikkeleitä. Hedelmistä vain sitruuna ja lime ovat sallittuja. Söimme viipaleen sitruuna lähes joka aterialla.


Kakkosvaiheen ateria: rasvattomasti paahdettua currylla maustettua broileria, nitriititöntä broilerileikettä, hapankaalia, valkokaalia kevätsipulin kera, lehtikaalisipsejä, babypinaattia ja lehtisalaattia, kukkakaalia, kurkkua ja paprikaa


Tiistaina nostelin kotona hiukan painoja, mutta keskiviikkona olimme kuntosalilla ja ohjatussa selkäjumpassa. Usein olo on toisessa vaiheessa aika vetämätön, mutta nyt meillä molemmilla oli hyvä olo koko toisen vaiheen. Olemme ehkä oppineet syömään tarpeeksi! Paino putosi toisessa vaiheessa 1,2 kiloa, rasvan määrä väheni kilon ja lihas pieneni vain 100 grammaa. Yhteensä paino oli pudonnut neljän päivän aikana 2,7 kiloa, rasvan määrä vähentynyt 1 ¼ kiloa ja lihaksen määrä pienentynyt lähes kilon. Ja parasta tässä oli se, ettei painonpudotus johtunut kalorien määrän vähentämisestä tai ainakaan vähentämisen yrittämisestä, vaan aineenvaihdunnan paranemisesta. Ensimmäisellä aineenvaihduntadieetillä rasva alkoi palaa vasta kolmannella viikolla, kun ilmeisesti söimme liian vähän proteiinia ja liikuin huomattavasti normaalia vähemmän.

Kolmas vaihe oli epätavallinen. Olimme ensimmäisenä päivänä matkoilla Hämeessä mm. äitiä ja isää katsomassa vanhainkodissa sekä vieraisilla veljentyttäreni luona. Olimme ajoittaneet matkan kolmanteen vaiheeseen, koska silloin saa ja tuleekin syödä hyviä rasvoja. Palailimme klo 23:n jälkeen, kun akun merkkivalo alkoi palaa ja valot himmenivät, kunnes lopulta seitsemän kilometriä ennen Sastamalaa valot sammuivat kokonaan eikä auto enää käynnistynyt. Hinaus kotiin olisi maksanut 1 000 euroa. Ihmeen kaltaisesti saimme yösijan Tyrväältä. Seuraavan päivän odottelimme Levorannan autokorjaamon lähistöllä auton korjaamista.

Matkalla poikkesimme jonkin verran dieetistämme: söimme hiukan maitotuotteita ja karjalanpiirakassa oli valkoista riisiä ja ruokailu oli tavallista epäsäännöllisempää. Kolmessa päivässä paino suureni 300 grammaa, rasva lisääntyi melkein puoli kiloa ja lihas pieneni parisataa grammaa.

Yhteensä paino putosi ensimmäisen viikon aikana 2,4 kiloa, rasvaa paloi 740 grammaa ja lihas pieneni noin kilon. Painonpudotuksesta siis huomattavasti alle puolet oli yhteydessä rasvan vähenemiseen ja suurin osa oli seurausta nesteiden poistumisesta sekä lihasmassan pienenemisestä. Viskeraalinen eli sisäelinten ympärillä oleva rasva putosi ensimmäisen päivän jälkeen yhden tason eli tasolle yksitoista, jossa se pysyi koko viikon. Aamuisin mittaamani verensokeriarvot olivat vielä korkeahkoja, mutta verenpaine laski jo viikon aikana. Vyötärönympärykseni pieneni pari senttiä.


Toinen viikko


Toisella viikolla jatkoimme dieettiämme paljolti samalla tavalla kuin ensimmäisellä viikolla, mutta myös kolmannessa vaiheessa noudatimme dieettiä. Kävimme kyllä Kunnon kävelyn jälkeen ravintolassa syömässä kanaseljankaa, mutta se oli tehty sallituista aineista.

Ensimmäisessä vaiheessa paino putosi 100 grammaa, rasvan määrä pieneni 670 grammaa ja lihaksen määrä suureni 1/3 kiloa. Toisessa vaiheessa paino putosi 1,2 kiloa, lihas pieneni melkein puoli kiloa ja rasvaa paloi melkein 400 grammaa. Toisen vaiheen toisena päivänä oli aika vetämätön olo ja tuntui välillä kuin olisi ketoosissa. Ehkä tein liian rajuilla painoilla kuntosalilla ja heti sen jälkeen ollut selkäjumppakin oli sillä kerralla aika vaativa. Nukuin jopa kahden tunnin päiväunet. Kolmannessa vaiheessa paino lisääntyi 600 grammaa, lihaksen määrä suureni reilut 50 grammaa, ja rasvan määrä suureni yli puoli kiloa.


Kolmannen vaiheen aamiainen: sieni-sipulimunakas, tuoretta porkkanaa, öljyssä paistettua sipuli-vihannespaistosta, persiljaa, tomaattia, avokadoa, kurkku,salaattia, hummuksella päälystettyä kauraleipää, luumua ja mustikoita


Yhteensä Paino putosi toisen viikon aikana 700 grammaa, rasvan määrä pieneni puoli kiloa ja lihaksen määrä reilut 70 grammaa eli painonpudotus oli suurimmaksi osaksi yhteydessä rasvamassan pienenemiseen.


Kolmas viikko


Kolmannen viikon kolmannessa vaiheessa kävimme ”ulkona” syömässä Kunnon kävelyn jälkeen. Löysimme paikan, jossa oli tarjolla meille soveltuvaa ruokaa. Muuten dieetti jatkui entisenlaisena ja tuntui aika mukavalta kakkosvaihetta lukuun ottamatta. Silloin on yritettävä ajatella, että siinä vaiheessa rasvaa poistuu yleensä eniten.

Ensimmäisessä vaiheessa paino putosi 200 grammaa, lihas suureni saman verran ja rasvan määrä väheni yli 600 grammaa. Toisessa vaiheessa paino laski 1,5 kiloa, rasva väheni reilut 150 grammaa ja lihaksen määrä väheni melkein 600 grammaa. Kolmannessa vaiheessa sekä paino että lihaksen määrä lisääntyivät kilon verran. Rasvan määrä väheni melkein 800 grammaa. Kokonaisuudessaan paino väheni kolmannella viikolla 700 grammaa, rasva väheni 1 ½ kiloa ja lihas lisääntyi 650 grammaa.

Tulos tuntui tosi hyvältä. Kun siihen vielä lisää sen, että viikon loppuvaiheessa aamuisin mitatut veren sokeriarvot alkavat näyttää jo kohtuullisen hyviltä, jatkuu dieetti hyvillä mielin. Kolmessa viikossa paino on vähentynyt melkein neljä kiloa, rasvaa on vähentynyt melkein kolme kiloa ja vyötäröltä on vähentynyt viisi senttiä. Itse asiassa minulla oli eilen eli lauantaina ristiriitainen ongelma: naapurikaupungissa liikkuessani tuntui siltä kuin housut putoaisivat. Sehän ei tunnu mukavalta. Toisaalta tuntui erittäin mukavalta tietää, että ongelma oli yhteydessä vyötärön kaventumiseen. Kasvoni ovat myös selvästi kaunistuneet. Tai ainakin minusta tuntuu siltä.


Neljäs viikko


Nyt alkoi sitten dieetin viimeinen viikko. Ensimmäisessä vaiheessa on mukavaa se, että voimme syödä omia luomuomenoitamme neljästi päivässä. Monet hyvänmakuiset hedelmät ja marjat ovat sallittuja. Ostimme jopa valmiin hedelmäsalaatin, jossa oli tuoretta ananasta ja sallittuja meloneja. Juhlistamme vaihetta myös metsämansikoilla ja puutarhamansikoilla. Myös kokojyväriisin ja kurpitsan ja speltti-näkkärien syönti tuntuu mukavalta vaihtelulta tässä vaiheessa.  Paino putosi puoli kiloa, mutta se ei ollut yhteydessä rasvan palamiseen, sillä rasva lisääntyi hivenen. Lihaksen pieneneminen miltei 300 grammalla sen sijaan oli yhteydessä painon putoamiseen.

Toinen vaihe on usein aika vaikea. Nyt se oli tavallista helpompi. Kun syö tarpeeksi usein tarpeeksi, ketoosin omainen tila ei pääse yllättämään. Olimme tapamme mukaisesti keskiviikkona kuntosalilla ja selkäjumpassa. Kuntosalilla pyrimme tekemään isoilla painoilla lyhyitä sarjoja. Otamme mukaamme rasian nitriititöntä broilerileikkelettä ja kurkun. Ne syömme mieheni kanssa puoliksi liikunnan jälkeen. Emme tarvitse edes veistä, sillä osaan katkaista kurkun käsilläni. Rasvaa paloi toisessa vaiheessa pitkälti toista kiloa ja lihaksen määrän kasvukin alkoi lähennellä 600 grammaa. Paino putosi puoli kiloa.

Kolmannessa vaiheessa olimme kuulemassa luentoa Runeberg kristittynä – taas omien eväiden kera. Perjantaina olimme ohjatussa liikuntatuokiossa. Yleensä juoksen siellä osan ajasta, mutta koska kolmanteen vaiheeseen ei kuulu kovin aerobinen liikunta, olen dieetin aikana perjantaisin vain osallistunut alku- ja loppuverryttelyihin ja kävellyt. Jonkin verran olen käyttänyt voimailuvälineitä. Liikunnan jälkeen olimme ravintolassa syömässä. Tilasimme kalaa hollantilaiskastikkeella. Tilli-perunamuusin vaihdoimme keitettyihin porkkanoihin. Salaatista jätimme maissit lautasella.

Kolmannen vaiheen välipala: lohta, kesäkurpitsaa, kurkkua, cashew-pähkinää, punalehtistä lehtikaalia, salaattia,
uunipalsternakkaa, tomaattia punasipulia ja porkkanaa


Dieetin viimeisenä päivänä olimme tyhjentämässä vanhempieni asuntoa Hämeessä. Otimme liha-vihanneskeiton ja välipalat kotoa mukaan. Siten selviydyimme dieetin viimeisestäkin päivästä ”kunnialla”.  Rasvan määrä lisääntyi kolmannessa vaiheessa 130 grammaa, lihaksen määrä pieneni lähes 300 grammaa ja paino putosi 100 grammaa.


Dieettini tulokset


Vaativa dieetti tuntui meistä tällä kertaa aika helpolta toteuttaa. Vain ensimmäisen viikon loppupuolella olleen matkan ja siihen auton hajoamisesta johtuneen yöpymisen aikana emme pitäneet täysin dieettiä. Muuten emme syöneet neljään viikkoon sokeria, vehnää, maitotuotteita, perunaa, maissia tai eräitä hedelmiä (esimerkiksi banaania tai viinirypäleitä) emmekä juoneet kahvia tai teetä. Olo oli hyvä. 3-4 päivän aikana oli jonkin aikaa heikkoa oloa (toisessa vaiheessa ehkä liian pitkän aterianvälin vuoksi) tai hetken päänsärkyä (dieetin toisen päivänä ehkä cappuchinon juonnin loppumisen vuoksi).

Rasvaa paloi minulta neljän viikon aikana lähes neljä kiloa, lihaksen määrä väheni jonkin verran alle 600 grammaa ja paino putosi melkein viisi kiloa (taulukko 1). Vyötärönympärys pieneni kuusi senttiä, lantionympärys kolme senttiä ja reidenympärys sentin.  Sisäelinrasvani laski dieetin alussa tasolta kaksitoista tasolle yksitoista, jossa se pysyi dieetin loppuun saakka.

 TAULUKKO 1.  Mirjan rasvan, lihaksen ja painon määrän muutokset aineenvaihduntadieetin aikanaVerenpaineeni laski keskimäärin neljä mmHG:tä. Ennen dieettiä se oli keskimäärin 129/77. Dieetin aikana ja jälkeen se oli keskimäärin 125/73. Verenpaineen tavoitetaso on alle 140/90 mmHg, diabeetikoilla 140/80 mmHg.


Käänne verensokeriarvoissa


Olen ollut useita vuosia yhdellä 750 milligramman Metforem-tabletilla hoidettu diabeetikko. Sokeriarvoni ovat vähitellen vuoden 2016 aikana huonontuneet, ja joulukuussa sovimme lääkärini kanssa, että alan ottaa kaksi Metforem-tablettia päivittäin. Lääkkeen lisääminenkään ei näyttänyt tehoavan, vaikka lisäsin vuoden alussa liikuntaakin. Dieetin aikana aamuinen veren paastosokeriarvoni laski keskimääräisestä 6,5:sta keskimäärin 6,3:een. Kahden ensimmäisen viikon keskiarvo oli 6,4. Kahden viimeisen viikon keskiarvo oli 6,1 eli dieetti alkoi oikeastaan tehota verensokereihin vasta kahden viikon jälkeen. Se ei kuitenkaan vielä laskenut tasolle, jolla se oli vuoden 2014 tai 2015 lopussa silloisten aineenvaihduntadieettien jälkeen.

Paastosokerini lähtöarvotkin olivat nyt suuremmat (vuonna 2014 6,2  à 5,6; vuonna 2015 5,6  à 5,0; vuonna 2017 6,5  à 6,3). Vuoden 2014 alussa paastosokeriarvoni olivat 6,6, joten useat terveellisen elämän jaksot (= erilaiset terveelliset dieettikokeilut) sekä vuonna 2014 että vuonna 2015 olivat laskeneet keskimääräisiä sokeriarvojani. (Vuonna 2016 en ollut dieeteillä.) Tämänkertaisen aineenvaihduntadieetin alussa vähensin lääkkeeni yhteen tablettiin, koska dieetillä ei syöty lainkaan nopeita hiilihydraatteja. Keskinopean glykeemisen indeksin omaavia täysjyväviljoja ja hedelmiä syötiin dieetin ensimmäisessä ja kolmannessa vaiheessa. Aikaisempien aineenvaihduntadieettien aikana minulla oli käytössä vain yksi tabletti vuorokaudessa, kuten myös ennen dieettejä ja niiden jälkeen. Saattaa olla, että lääkityksen puolittaminen nyt oli virhe. Joka tapauksessa dieetillä oli myönteiset vaikutukset niin paastosokeriarvoihin kuin aterian jälkeisiin sokeriarvoihin.


Mieheni tulokset verrattuna minun tuloksiini


Aviopuolisoni, Ahti, on vain lievästi ylipainoinen. Hänen ongelmansa on ollut sisäelinten ympärillä olevan rasvan suuri määrä. Ahdilla tämä viskeraalinen rasva pieneni dieetin aikana kaksi tasoa. Minun aleni yhden tason. Meidän molempien taso on nyt yksitoista, kun normaali on yhdeksän tai vähemmän.

Ahdin paino putosi 5,1 kiloa, mutta myös lihaksen määrä pieneni noin kilon (taulukko 2). Rasvan palamisesta johtuvaa painonpudotusta oli vajaat kolme kiloa. Muu oli yhteydessä lihasmassan pienenemiseen ja nesteiden vähenemiseen. Minulla rasvaa paloi kilon enemmän. Oletan syynä olevan sen, että Ahti ei tehnyt ensimmäisen vaiheen aikana aerobisia harjoituksia. Toisessa vaiheessa hän teki kiitettävästi voimaharjoittelua. Ahdilla rasva lisääntyi hiukan ensimmäisessä vaiheessa ja lihasmassa pieneni. Minulta sitä vastoin rasvaa väheni puolitoista kiloa ensimmäisessä vaiheessa. Lihaksen määräkin väheni ensimmäisessä vaiheessa, muttei läheskään yhtä paljoa kuin Ahdilla. Yllättävää, miten suuri vaikutus 1 – 2 viikoittaisella aerobisella harjoituksella on tuloksiin.

TAULUKKO 2.  Ahdin rasvan, lihaksen ja painon määrän muutokset aineenvaihduntadieetin aikanaToisessa vaiheessa Ahdin rasvan määrä pieneni runsaasti ja lihasmassakin suureni. Minulla rasvan määrä väheni toisessa vaiheessa suunnilleen yhtä paljon kuin Ahdilla, mutta lihasmassani määrä väheni puolisen kiloa, kun taas Ahdin lihasmassa kasvoi 650 grammaa. Minun olisi varmaan pitänyt nostaa painojen määrää vielä suuremmaksi ja tehdä vielä useampia ja lyhyempiä sarjoja.

Kolmannessa vaiheessa Ahdin rasvan määrä väheni vajaat puoli kiloa, kun minun rasvamassani suurentui nelisensataa grammaa. Minun lihasmassani pieneni kolmannessa vaiheessa melkein 700 grammaa, kun taas Ahdin suureni 650 grammaa. Uskon tämän olevan yhteydessä siihen, että Ahti uurasti kovasti meidän vessaremonttimme parissa, kun taas minulla meni aika paljon aikaa tietokoneella, kun yritin saada eri tavoin tilaa C-levylleni ja tutkin kymmeniä tunteja asioita kirjoittaessani blogi-tekstiä Raamattu ja minä -blogiini.

Mieheni vyötärönympärys pieneni kahdeksan senttiä ja minun kuusi senttiä, vaikka minulla olisi ollut enemmän ”varaa”. Varmaa syytä tähän en osaa sanoa. Voisikohan metabolinen oireyhtymäni olla tähän yhteydessä? Varsinkin dieetin alkuvaiheessa aterian jälkeiset verensokeriarvoni olivat yllättävän korkeat siihen nähden, mitä ravintoa söin. Onneksi loppupuolella dieettiä tilanne parani. Toinen mahdollisuus on se, että Ahdin runsas arkiliikunnan määrä dieetin aikana vaikutti vyötärönympärykseen. Kolmantena tulee mieleen mahdollisuus, että niillä tosi suurilla painoilla painoharjoittelussa olisi yhteyttä Ahdin vyötärönympärykseen. Ahti arveli, että syynä olisi se, että hänellä ei ole hänen mielestään rasvaa juuri muualla kuin vyötärössä. Siksi rasvan palaessa sen täytyy tapahtua juuri vyötärön seudulla.


Koonti


Aineenvaihduntadieetti 2:2:3 tuntuu sitä helpommin toteutettavalta mitä useampia kertoja sitä noudattaa. Mielialamme oli lähes koko ajan iloinen. Varsinkin minulla rasvaa alkoi palaa ensi päivästä alkaen.  Kun tietää suunnilleen, mitä missäkin vaiheessa voi syödä ja millaiset ruoat maistuvat herkullisilta, on ennakointi helpompaa. Kaupassa osaa ostaa oikeita aineksia. Tulosten saavuttaminen lisää motivaatiota. Vaativin vaihe on toinen vaihe, mutta siinä vaiheessa on hyvä motivoida itseään, kun on analysoinut eri vaiheita ja todennut, että toisessa vaiheessa saavutetaan yleensä suurimmat tulokset.

Kolmannen vaiheen päivällinen: paistettua jauhelihaa, bataattimuusia, uunissa paahdettuja punajuuria, porkkanoita ja palsternakkoja, erilaisia salaatinlehtiä ja punakaalia, tomaattia sekä hummuksella päälystetty kauraleipäPystyimme noudattamaan dieetin ruokia lähes täydellisesti. Olen iloinen, että taas tuli elettyä 28 vuorokautta ilman sokeria ja vehnää. Maitotuotteita joskus kaipasin. Vedenjuonti tuotti ongelmia. Minun olisi tullut juoda melkein kolme litraa vuorokaudessa. Yhtenäkään päivänä en juonut tarpeeksi. Yleensä join kuitenkin yli kaksi litraa. Ahti luki yhtenä päivänä Pomroyn (2014) teoksesta, että jos syö kakkosvaiheessa tarpeeksi vihreitä vihanneksia ja juo kolmosvaiheessa riittävästi vettä, myrkyt poistuvat kehosta. Tieto lisäsi halua juoda paljon vettä etenkin kolmosvaiheessa.

Yhteensä meiltä lähti vyötärön ympäriltä 14 senttiä. Rasva väheni viisi ja puoli kiloa. Lihas pieneni puolitoista kiloa, mikä ei tietenkään ollut tavoitteemme. Paino putosi yhteensä kymmenen kiloa. Viskeraalinen rasva laski kolme tasoa. Olemme molemmat tyytyväisiä dieettiaikaan ja tuloksiimme.


Tästä eteenpäin


Koetamme pitää saavuttamamme mitat. Sen vuoksi pidämme keskiviikon, jolloin käymme kuntosalilla ja selkäjumpassa, sellaisena päivänä, jolloin syömme vain vähärasvaista proteiinia ja vihanneksia – viisi ateriaa päivässä. Ehkäpä sillä keinolla rasvamme määrä ei lisäänny. Voi olla, että haluan saada vähennettyä lisää rasvaa, ja olen todennut, että tarvitsen siihen aina jonkin terveellisen dieetin. Terveellisenä pidän dieettejä, joissa syödään runsaasti terveellisiä ja luonnollisia ruoka-aineita. Kalorien vähyyteen perustuvat dieetit hidastavat aineenvaihduntaa, minkä vuoksi dieetin jälkeen paino alkaa nousta. Terveelliset dieetit ovat aina tehneet hyvää myös sokeriarvoilleni ja verenpaineelleni. En pitäisi mahdottomana sitäkään, että loppuvuodesta 2017 olisimme taas 2:2:3 aineenvaihduntadieetillä. Siinä minua kiehtoo hyvien tulosten lisäksi se, että myös mieheni haluaa osallistua sille kanssani.Lähde:

Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti