Kuten totesin
vatsarasvan poisto-ohjelmaa arvioidessani, näyttää siltä, että tarvitsen jonkin
selkeästi määritellyn ohjelman pudottaakseni painoani sekä erilaisia enemmän
tai vähemmän onnistuneita keinoja pitääkseni painoni saavutetuissa lukemissa.
Kesäkuun
seitsemäntoista ensimmäistä päivää toteutin kuuden viikon
vatsarasvanpoisto-ohjelmaa, ainakin osittain. Sen toteutuksesta ja tuloksista
olen raportoinut aikaisemmissa blogeissani.
Kuudessa
päivässä ohjelman jälkeen painoni vaihteli. Olin sadasta grammasta seitsemään
sataan grammaan painavampi kuin lopettaessani ohjelman. Kuuden päivän jälkeen
painoni oli 88,2 kg, mikä oli 600g enemmän kuin ohjelman loppuessa. Rasvaprosentti oli noussut 0,6:lla ja lihasprosentti pudonnut 0,3:lla.
Minun piti
katsoa kuukauden loppuun saakka, mikä jäisi ohjelman lopulliseksi tulokseksi.
Luin kuitenkin Dukan-dieetistä kertovaa kirjaa, ja päätinkin kokeilla sen kahta
ensimmäistä vaihetta heti. Sitten näkisin, haluanko toteuttaa pitkän ohjelman
kokonaan.
DUKAN-DIEETTI
Ohjelmassa on
neljä vaihetta: Hyökkäysvaihe on
1-10 päivän pituinen. Sen aikana syödään vain proteiineja: rasvatonta naudanlihaa,
sisäelimiä, kalaa, äyriäisiä, siipikarjaa, nahatonta vähärasvaista kinkkua, munia, rasvattomia maitotuotteita sekä 1 ½ rkl kauralesettä.
Kauraleseitä lukuun ottamatta ruoka-aineita
voi syödä koska vain ja kuinka paljon vain. Sallittuja ovat myös kahvi, tee,
etikka, makuaineet, mausteet, yrtit, pikkelssit, sitruuna, suola ja sinappi
(kohtuullisesti). Päivässä on juotava 1 ½ litraa vettä. Lisäksi on tehtävä 20
minuutin päivittäinen kävely.
Pudotusvaiheessa syödään joka toinen päivä proteiineja
ja joka toinen päivä proteiineja ja vihanneksia sekä 2 rkl kauralesettä. Vaihetta
jatketaan kunnes tavoitepaino on saavutettu. Vaiheen pituus on noin kuusi
päivää jokaista pudotettavaa kiloa kohti.
Tasausvaiheessa pyritään pitämään saavutettu paino. Ruokavalikoima
laajenee, mm. yksi hedelmä ja kaksi täysjyväleipäviipaletta sekä 40 g juustoa
syödään päivässä. Viikossa syödään kaksi tärkkelyspitoista ateriaa. Samoin on
vietettävä kaksi juhla-ateriaa viikossa. Joka päivä syödään kolme
ruokalusikallista kauraleseitä. Vaihe kestää kymmenen päivää kutakin karsittua
kiloa kohti. Torstaisin syödään pelkästään proteiineja.
Ylläpitovaihe kestää lopun elämää. Silloin syödään
pelkästään puhtaita proteiineja joka torstai, ei käytetä hissejä eikä
liukuportaita ja syödään kolme ruokalusikallista kauralesettä päivässä.
DUKAN-DIEETIN ONGELMAT
Havaitsin Dukan-dieetissä
joitakin ongelmia, jotka kerron seuraavassa:
* Dukan-dieetti
-teos ei selvitä, millaisiin tieteellisiin
tutkimuksiin dieetti perustuu tai onko dieettiä tutkittu tieteellisesti. Dieetin
kehittäjä on lääkäri Pierre Dukan. Koulutus antaa hänelle kokonaisnäkemyksen
ihmisen fysiologiasta. Dieetin kehittymistä ovat ohjanneet voimakkaasti
potilaat eli laihduttajat. Jopa yksittäisellä potilaalla saattaa olla suuri
vaikutus koko dieetin periaatteisiin. Vaikka potilailta otettiin verikokeet
dieetin aikana ja/tai jälkeen, ne olivat normaaliin potilasrutiiniin kuukuvia
kokeita, eivätkä voi osoittaa kaikkia elimistön muutoksia, esimerkiksi
hormonaalisista muutoksista ei puhuta lainkaan.
* Ummetus.
Koska proteiinit eivät sisällä juurikaan kuituja, saattaa dieetin seurauksena olla
ummetus. Dieetissä käytettävä kauraleseet sisältävät liukenevia kuituja, jotka
eivät auta ummetukseen. Ne imevät nestettä jopa 25-kertaisesti kokoonsa nähden, ja aiheuttavat kylläisyyden tunteen. Ohutsuolessa ruoka-aineet tarttuvat niihin. Ne estävät ruoka-aineiden imeytymisen ja vievät osan mukanaan ulosteeseen. Leseet alentavat
kolesterolia ja diabetes-riskiä. Kauralese on mukana kylläisyyden tunteen ja
kalorien vähentämisen takia. Muut leseet sen sijaan auttaisivat ummetukseen, ja
tarvittaessa dieettiin saakin lisätä vehnäleseitä.
* Kauraleseet saattavat
estää lääkkeiden imeytymistä. Sen vuoksi niitä ei tulisi ottaa samaan aikaan
lääkkeiden kanssa.
* Ravinnon
yksipuolisuus I. Viime aikoina on todettu vihannesten, hedelmien ja marjojen
väriaineiden tärkeys ihmisen terveydelle.
Hyökkäysvaiheessa ja muutenkin proteiinipäivinä värejä ei juurikaan saa.
Yrttimausteista saatava vihreä on ainoa väri. Myös sokerittoman tomaattisoseen
käyttö mausteena on mahdollinen, joten se antaa lykopeenia niille, jotka sitä
käyttävät. Tärkeää sinistä väriä ei saa hyökkäysvaiheessa lainkaan, ja
painonpudotus-vaiheessakin se on harvinainen. Kannattaisi syödä punakaalia ja
punasipuleita. Myös punajuuria saa syödä yhdellä aterialla päivässä.
C-vitamiinia ei dieetissä saa juurikaan. Sitruunan käyttö mausteena
on kyllä sallittu.
* Ravinnon
yksipuolisuus II. Dieetti perustuu paljolti rasvojen
välttämiseen, myös hyvien rasvojen. Pähkinät, mantelit ja avocado ovat
kiellettyjä rasvapitoisuutensa vuoksi. Proteiinipäivänä useimmat syövät lihaa,
jossa on yleensä myös hiukan rasvaa. Pehmeitä rasvoja tulisi syödä kaksi kertaa
niin paljon kuin kovia. Ne kuljettavat kovien rasvojen verisuoniin aikaansaaman
kolesterolin pois. Kala on dieetissä lähes ainoa tuote, josta pehmeitä rasvoja
voi saada. Siksi sitä on syytä käyttää dieetissä päivittäin.
* Lisäaineet.
Proteiinipäivien vähissä ruoka-aineissa saa olla lisäaineita. Aspartaamin
käyttö on sallittu. Lihaleikkeleet ovat sallittuja, ja niissä on runsaasti
lisäaineita, myös nitriittejä. Kahvi ja tee ovat sallittuja. Käsittämättömintä on se, että
pikkelssit ja suola- ja coctailkurkut ovat sallittuja mausteina. Niissähän on
yleensä sokeria.
DUKAN-DIEETIN HYVIÄ PUOLIA
Havaitsin dieetissä on seuraavia vahvuuksia:
* Dieetissä ei tarvitse laskea kaloreita.
* Useimpia dieetin ruoka-aineita saa syödä niin paljon kuin haluaa.
* Dieetti on
tarkasti ohjeistettu, ja tri Dukan ottaa voimakkaan auktoriteettiaseman, mikä
tehoaa joillekin laihduttajille. Minä esimerkiksi noudatin dieettiä tarkemmin
kuin aikaisempia ohjelmia. Ohjeistuksesta esimerkkinä voisi mainita säännön,
että tasaus- ja ylläpitovaiheessa proteiinipäivä on torstaisin. Näin asia on
selvä, eikä laihduttajan tarvitse miettiä, minkähän päivän ottaisi
proteiinipäiväksi.
* Dieetti on
tuloksekas, ja dieetin ”jälkihoito” on hyvä. Näin paino ei todennäköisesti
nouse takaisin, jos toteuttaa ”jälkihoidonkin”.
*Dieetti
toteutetaan pääosin luonnollisilla ruoka-aineilla eikä teollisilla
valmisteilla.
* Dieetissä voi syödä sataa ruoka-ainetta, ja ne ovat helposti useimpiien saatavilla.
KÄRSIMYSTÄ JA TULOKSIA ELI DIEETIN TOTEUTUS
Päätin
kokeilla Dukan-dieettiä miniversiona: pienin mahdollinen määrä hyökkäysvaihetta
eli yksi päivä ja sen lisäksi puolen kilon pudotus eli kolme päivää. Yhteensä
tavoitteena oli siis puolentoista kilon painonpudotus. Tarkoituksenani ei ollut
viedä dieettiä kolmos- ja nelosvaiheeseen nyt, vaan toteuttaa dieetti joskus kokonaisuudessaan, jos se osoittautuisi hyväksi.
Seuraavassa
esittelen, miten dieettini toteutui:
Tiistaina oli hyökkäysvaihe eli proteiinipäivä. Päivän aikana söin
uunissa kypsennettyä kirjolohta, kaksi keitettyä kananmunaa, stevialla
maustettua suolakurkkua, leseitä kreikkalaisessa vähärasvaisessa jukurtissa,
rasiallisen raejuustoa, pari lihaleikkelettä ja yhteensä yli puoli litraa
kreikkalaistyyppistä jukurttia. Maustoin ruokani tuoreella tillillä,
basilikalla, sipulinvarsilla ja persiljalla sekä lisäaineettomalla
tomaattisoseella saadakseni vihreää ja punaista väriä. Join kupillisen cappuchinoa sekä 1,8 litraa
kylmää vettä. Aamulla juoksin tunnin intervalli-juoksua ja kävelin 9 minuuttia.
Puutarhatöitä tein 4 tuntia.
Olo oli
aamupäivällä ja päivällä huonohko. Minulla oli sellainen olo kuin olisi
ummetusta, vaikka olinkin hiukan kakannut. Yleensä minulla ei ole ummetusta,
sillä syön paljon vihanneksia ja hedelmiä. Myös samantapaista huonoa oloa oli
havaittavissa ensimmäisenä päivänä kuin joskus vesipaaston aikana. Hetken aikaa oli
jaloissani lihassärkyä. Välillä oli ”veto pois”.
Ajattelin koko päivän, että tämä
ei ole minun juttuni, mutta kokeilen sen silti tavoitteeni mukaisesti. Epäilin
dieetin terveellisyyttä, ja ajattelin, että esimerkiksi 5:2 -dieetti vaikuttaa
paljon terveellisemmältä ja paremmin tutkitulta kuin tämä. Illalla olo oli aika
hyvä.
Keskiviikkona tuntui ruhtinaalliselta syödä
vihanneksia. Söin paljon erilaisia oman puutarhan salaatinlehtiä, lisäksi
basilikaa, persiljaa, tilliä ja sipulinvarsia. Söin tomaatteja, kurkkua ja
keräkaalia. Keitin kanakeiton, jossa oli valko- ja parsakaalia, sipulia, varsiselleriä
ja porkkanaa sekä kuivattuja keittovihanneksia. Söin keittoa kaksi kertaa. Söin
jukurtti-leselautasellisen, keitetyn kananmunan, kirjolohta ja yhden
lihaleikkeleen. Söin savustettua kirjolohta. Join kupillisen cappuchinoa ja 1 ½
litraa kylmää vettä.
Oi, miten riemuitsinkaan mahdollisuudesta syödä parhaassa kasvuvaiheessa olevia salaatteja! |
Myöhään
illalla tajusin, etten ollut suorittanut pakollista kahdenkymmenen minuutin
kävelylenkkiä. Suoritin sen vähän ennen puolta yötä. Olo oli koko päivän ihan
hyvä, mutta jossakin vaiheessa oli jalkalihaksissa lievää särkyä. Puutarhatöitä
tein kaksi tuntia.
Torstaiaamuna tarkastelin tuloksia. Ensimmäisenä
päivänä painoa oli pudonnut 900 grammaa ja toisena 200 grammaa eli ”lupausten”
mukaisesti. Rasvaprosentti oli keskiviikkona noussut ja lihasprosentti
laskenut.
Laskin läskin
määrän grammoissa, ja totesin, että rasvan määrä oli suurentunut tiistaiaamusta
keskiviikkoaamuun 50 grammaa. Painon putoaminen ei siis johtunut rasvan
palamisesta, vaan nesteen poistumisesta. Sen sijaan keskiviikkoaamusta
torstaiaamuun rasvaa oli poistunut 262 grammaa eli yhteensä 212 grammaa kahdessa
päivässä.
Näyttäisi
siis siltä, että hyökkäysvaiheen painonpudotus on lumelaihtumista ja
terveellinen vihannesten ja proteiinien syönti sai aikaan rasvan palamisen.
Ymmärrän kyllä, ettei yhden päivän kokemuksista voi tehdä varmoja johtopäätöksiä.
Kyseenalaistin kuitenkin menetelmän, mutta päätin silti pitää vielä yhden typerän
proteiinipäivän.
Torstaina
söin puolitoista pippuripihviä, kaksi viipaletta leikkelekalkkunaa,
savukirjolohta, raejuustoa, maustamatonta kreikkalaistyyppistä jukurttia, rasvatonta
luomumaitoa, rahkaa, raakakaakaojauhetta, tilliä, persiljaa, ruohosipulia ja
basilikaa, 1 rkl kauraleseitä ja ½ rkl kolmen viljan lesettä. Viimeksi mainittua sen vuoksi, että edellisenä proteiinipäivänä minusta tuntui siltä kuin minulla
olisi ummetusta. Nyt sellaista tunnetta ei ollut.
Aamulla juoksin puoli tuntia ja kävelin 51 minuuttia.
Puutarhatöitä tein 4t 15min. Olo oli fyysisesti hyvä. Sen sijaan henkisesti oli
pientä ongelmaa: mietin proteiinipäivän terveysvaikutuksia, esimerkiksi sitä,
että runsas punaisen ja prosessoidun lihan syönti lisää riskiä sairastua paksu-
ja peräsuolisyöpään. Riski lisääntyy 7 –
17 % jokaista kulutettua sataa grammaa punaista lihaa kohden ja 17 – 18 %
jokaista syötyä 50 grammaa prosessoitua lihaa kohden vuorokaudessa.
Söin 150 grammaa pippuripihviä ja 18 grammaa prosessoitua
lihaa eli kalkkunaleikkelettä. Riskini sairastua syöpään lisääntyi siis noin 23
%. Toisaalta myös elimistön rasvakudoksen määrä on yhteydessä paksu- ja
peräsuolen syöpään. Jos BMI on yli 30, minulla 31,2, riskini saada syöpä on
noin viidennes suurempi kuin normaalipainoisella. Kun syödään punaista lihaa
paljon kerralla, osa lihan proteiineista ei ehdi imeytyä ohutsuolessa, vaan
jatkaa paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat lihan proteiineista haitallisia
N-nitroyhdisteitä. Punaisen lihan hemirauta ja prosessoitujen lihavalmisteiden
nitriitti ja suola voivat edistää N-nitroyhdisteiden muodostumista suolistossa.
En
niinkään miettinyt sairastumisriskiäni, koska jokainen suomalaisella on ehkä
miljoona kertaa elämänsä aikana mahdollisuus saada syöpä, vaan sitä, mistä elimistöni
saa syövältä suojaavat ravintoaineet proteiinipäivänäni. Runsas kalan käyttö
pienentää syöpäriskiä. Kala sisältää n – 3-rasvahappoja, APAa, DHA:ta sekä
D-vitamiinia, joilla voi olla merkitystä erityisesti paksusuolisyövän (ja
rintasyövän) ehkäisyssä. Onneksi söin ainakin yhtä paljon kalaa kuin lihaa.
Uusimmat
tutkimustulokset osoittavat maitotuotteiden, erityisesti maidon, käytön olevan
yhteydessä pienentyneeseen paksusuolisyövän riskiin. Tämä todennäköisesti
liittyy maidon kalsiumiin. Join lasillisen maitoa ja lisäsin maitoa rahkaan.
Kasvisten
käyttö vähentää todennäköisesti riskiä sairastua paksunsuolensyöpään. On
viitteitä siitä, että jos syön kasviksia vähemmän kuin 100 grammaa
vuorokaudessa, sairastumisriski paksusuolensyöpään on suurempi kuin yli 100
grammaa syövillä. Dukanin dieetissä proteiinipäivänä oli mahdollista syödä vain
mausteyrttejä. Lisätäkseni yrttejä join myös kaksi mukillista tuoreesta
mintusta tehtyä minttuteetä sekä mukillisen vihreää teetä.
Kasvikunnan
tuotteissa syöpää ehkäisevät ehkä kuitu, vitamiinit ja kivennäiset sekä
erilaiset bioaktiiviset fytokemikaalit, kuten polyfenolit, isotiosyanaatit ja
allium-yhdisteet. Paksusuolensyövän
ehkäisyyn ovat todennäköisesti yhteydessä sipulikasvit sekä folaatit. Maustoin
ruokaani mm. sipulinvarsilla ja folaattia sain hiukan persiljasta.
Uudet
tutkimukset osoittavat vakuuttavasti, että runsas kuitujen käyttö suojaa paksu-
ja peräsuolisyövältä. On arvioitu, että jokaista syötyä kymmentä kuitugrammaa
kohden paksu- ja peräsuolisyöpään sairastumisen riski pienenee kymmenyksellä ja
kun päivittäinen kuidun saanti suurenee 15 grammasta 30 grammaan, riski
sairastua paksusuolisyöpään pienenee lähes puolella. Suomalaisten tärkeimmät
kuidun lähteet ovat täysjyvävilja sekä marjat, hedelmät ja vihannekset. Dukanin
dieetin hyökkäysvaiheessa ja painonpudotusvaiheen proteiinipäivänä nämä ovat
kiellettyjä pientä lesemäärää lukuun ottamatta. Saadakseen 30 grammaa kuituja
kauraleseitä tulisi syödä 140 grammaa. 1 ½ rkl painaa 12 grammaa eli dieetin
aikana saadaan yrttien kanssa lähes kolme grammaa kuitua.
Kuitu lisää
ulostemassan tilavuutta ja nopeuttaa siten ulostemassan läpikulkua suolistossa.
Samalla ulostemassan haitalliset aineet ja karsinogeenit laimentuvat eivätkä
pääse kosketuksiin epiteelisolukerroksen kanssa. Kuitu ylläpitää myös suoliston
normaalia bakteeriflooraa. Kuidusta syntyy paksusuolessa mm. lyhytketjuisia
rasvahappoja, jotka voivat ehkäistä syöpäsolujen kasvua. Nopeasti
fermentoituvat, liukoiset kuidut eivät ole välttämättä hyödyksi syövän
ehkäisyssä.
D-vitamiinilla
näyttäisi olevan yhteys paksusuolen syövän riskin pienenemiseen. Kalasta sain
runsaasti D-vitamiinia, samoin auringosta. D-vitamiini on varastoituva
vitamiini, joten ennen dieettiä hankittu D-vitamiinikin vaikuttaa. Seleeni
ehkäisee mahdollisesti myös paksusuolensyöpää. Yleensä syön päivässä yhden
parapähkinän, josta saan päivän seleeniannoksen. Nyt sen syöminen oli
kiellettyä.
En osaa sanoa,
täytyykö syövältä suojaavien tekijöiden olla läsnä juuri silloin, kun
”syöpähyökkäys” tulee. En myöskään tunne, millaisia muita muutoksia elimistössä
tapahtuu laihtumisen lisäksi syötäessä pelkästään proteiineja. Tällä hetkellä
suhtaudun dieettiin kriittisesti.
Perjantaina oli dieetin viimeinen päivä. Silloin
sain syödä sekä proteiineja että vihanneksia. Edellisenä proteiini-päivänä en
saanut heti unta, mutta nyt heräsin proteiinipäivän jälkeen muutaman tunnin
yöunen jälkeen.
Kolmesataa
grammaa oli pudonnut painostani. Rasvaprosentti oli laskenut ja lihasprosentti
noussut. Rasvaa oli palanut 390 grammaa. Sisäelinrasva oli nyt toista kertaa
kesäkuussa 10.
Lauantai-aamuna oli dieetin loppupunnituksen aika.
Painoni oli laskenut edellisestä aamusta 400 grammaa, rasvaprosenttini oli pudonnut
0,3% ja lihasprosentti suurentunut 0,4%. Läskiä oli palanut 431 grammaa. Sisäelinrasva-arvo
oli palannut takaisin yhteentoista.
DUKAN-DIEETIN LOPPUTULOKSET JA -PÄÄTELMÄT
Olin
Dukan-dieetillä neljä päivää eli pienimmän mahdollisen ajan, ja toteutin vain
sen kahta ensimmäistä vaihetta eli painonpudotusvaihetta. Tavoitteenani oli
kokeilla, toteuttaisinko dieetin joskus kokonaisuudessaan. Painon
vakiinnuttamisen teen tai yritän tehdä nyt omalla tavallani. Seuraavassa esitän
Dukan-dieetin tulokset ensin taulukkomuodossa, ja sitten analysoin tuloksia ja
teen päätelmät sekä dieetistä sinänsä että omasta jatkostani dieetin
toteuttamisessa.
AIKA
|
PAINO
kg
|
RASVA
%
|
LIHAS
%
|
LIIKUNTA
|
MUUTA
|
|
Blogin
alussa
24.11.2013
|
91,8
|
45,6
|
24,1
|
|||
Paino
kor-keimmillaan
5.2.2014
|
93,7
|
44,5
|
24,8
|
|||
Dieetin
alussa ti
24.6.2014
|
88,2
|
43,0
|
25,3
|
Ti 1t
intervallijuoksua, 9min kävelyä, 4 t puutarhatyötä
|
proteiinipäivä, pientä
jalkasärkyä ja välillä heikohko olo
|
|
Keskiviikko
|
87,3
|
43,5
|
25,0
|
kävelyä 20min, puutarhatöitä 2t
|
49 g rasvaa lisää; prote-iineja
ja vihanneksia,
ummetuksen tunnetta
|
|
Torstai
|
87,1
|
43,3
|
25,1
|
½ t juoksua, 51min
kävelyä, 4t 15min puutarhatyötä
|
261 g rasvaa pois; proteiinipäivä,
fyysisesti ok olo
|
|
Perjantai
|
86,8
|
43,0
|
25,2
|
20min kävelyä, 4 ½ t puutarhatyötä
|
vähän unta; 390 g
rasvaa pois; proteiineja ja vihanneksia
|
|
Lauantai
|
86,4
|
42,7
|
25,4
|
431 g rasvaa pois
|
||
Dieetin
alusta
|
-1,8
|
-0,3
|
+0,1
|
Ohjelman aikana
liikuntaa 3t 10min = 47 ½ min päivässä ja puutarhatyötä 14 t 45 min = 3 t 41
min päivässä
|
||
Suurimmasta
painosta
|
-7,3
|
-1,8
|
+0,6
|
|||
Blogin
alusta
|
-5,4
|
-2,9
|
+1,3
|
|||
TAULUKKO.
Dukan-dieetin tulokset
Tavoitteenani
oli pudottaa painoa puolitoista kiloa. Tavoitteeni ylittyi 300 grammalla, mitä pidän
erinomaisena tuloksena ottaen huomioon sen, että samanaikaisesti myös
rasvaprosentti pieneni 0,3:lla ja lihasprosentti suureni 0,1:llä.
Painonpudotuksen vuoksi rasvan prosentuaalisesti pienikin väheneminen tarkoitti
1,033 kiloa läskin palamista dieetin aikana.
Dieetin
lopussa olen pudottanut painoani marraskuulta 2013, jolloin aloitin tämän
blogin pitämisen, yli viisi kiloa ja helmikuisesta (2014) eli elämäni
suurimmasta painosta olen nyt pudottanut yli seitsemän kiloa. Vyötärönympärys
putosi dieetin aikana sentillä, samoin lantionympärys.
Dukan-dieetti
on selvästi tehokas. Henkisesti dieetti oli vaikea, koska mietin sen muita
terveysvaikutuksia, esimerkiksi yhteyttä paksunsuolensyöpään (ks. raportointi
torstaista) tai hormonitasapainoon. Lääkäri Pierre Dukan, dieetin
suunnittelija, ei maininnut, että dieettiä ja sen terveysvaikutuksia olisi
tutkittu tieteellisesti. Kirjasta sai myös sellaisen käsityksen, että dieetin
kehittely oli voimakkaasti yhteydessä potilaiden kokemuksiin. Olen kuitenkin
lukenut, että tri Dukan on kirjoittanut myös tieteellisiä artikkeleja asiasta.
Ehkä hän koki, että ”tavalliset” lukijat eivät tarvitse tieteellisiä
perusteluja. Asiasta luin vasta torstai-päivän ”syöpätutkimusteni” jälkeen.
Mielestäni
ongelmallisin asia dieetissä on suoliston kannalta kuidun vähäisyys. Tämän
vuoksi ulostemassa pysyy suolistossa kauan. Jos ulostemassa kulkisi nopeasti
suoliston läpi, ulostemassassa olevat karsinogeenit ja muut haitalliset aineet
laimentuvat eivätkä pääsisi kosketuksiin epiteelisolukerroksen kanssa.
Proteiinipäivinä ainut kuitu on 1 ½ rkl kauralesettä. Kauralese on liukoinen,
eikä näin ollen lisää ulostemassan nopeutta. Dukan antaa luvan lisätä
tarvittaessa ruokalusikallisen vehnälesettä kauraleseen joukkoon ummetuksen
ehkäisemiseksi.
Kauraleseen
edut ovat muualla: Kauralese aiheuttaa kylläisyyden tunteen ja vähentää saatuja
kaloreita. Kauralese alentaa myös kolesterolia ja diabeteksen riskiä. Koska
kauralese hidastaa ravinto- ja lääkeaineiden imeytymistä, ja näin osa aineista
jää saamatta, kannattaa ainakin lääkkeet ottaa joko ennen leseiden syöntiä tai
aikaisintaan puoli tuntia leseiden syönnin jälkeen.
Vaikka
mietinkin proteiinipäivinä mahdollisuutta siihen, että dieetti edistäisi
paksunsuolen syöpää, on todettava, että myös ylipaino on suuri syöpäriski.
Tutkimukset osoittavat, että elimistön suuri rasvapitoisuus on yhteydessä
suurentuneeseen syöpäriskiin. Dieetin aikana eli neljässä päivässä
rasvaprosenttini pieneni 0.3:lla, ja läskiä paloi toista kiloa. Näin siis
dieetillä näyttäisi olevan sekä syöpäriskiä vähentäviä että sitä lisääviä
vaikutuksia. Koska nimenomaan punaisen lihan suuri syönti lisää paksunsuolen
syöpäriskiä, voi riskin välttää jättämällä punaisen lihan syönnin pois tai
vähäiseksi, ja syömällä kalaa, mereneläviä ja vaaleaa lihaa.
Mitä opin
dieetistä? Näin konkreettisesti, mitä hiilihydraattien, terveellistenkin,
poisjättö saa elimistössä aikaan. Ymmärsin hedelmien – niin terveellisiä ja
vitamiinirikkaita kuin ne ovatkaan -syönnin tarkkailemisen tärkeyden. Opin
iloitsemaan siitä, että saan syödä vaikkapa salaattia, jonka satokausi oli
parhaimmillaan. Löysin proteiinipäivistä uuden ja epämiellyttävän sekä
kysymyksiä herättävän tavan polttaa rasvaa. Opin elämään päivän miltei pelkillä
proteiineilla ja tekemään leselettuja. Lisäksi opin kurinalaisuutta enemmän
kuin aikaisemmin blogini aikana. En todellakaan syönyt muita aineita kuin
dieetissä sallittuja. Maitotuotteista kuitenkin vain osa oli rasvattomia.
Ensimmäisenä
proteiinipäivänä ajattelin, että neljän päivän dieettiini kuuluvat kaksi
proteiinipäivää tulevat olemaan elämäni ainoat proteiinipäivät. Nyt en ole
siitä aivan varma. Luulen, että myös pelkät proteiini- ja vihannespäivät
tuottaisivat tulosta. Kokeilen ehkä joskus neljä sellaista päivää, ja vertaan
tuloksia nyt toteuttamaani dieettiin. Kaiken kaikkiaankin vain nopeiden
hiilihydraattien eli viljan ja sokereiden poisto ruokavaliosta laskisi varmaan
painoani.
Dieetin
jälkeen jää ennen kuukauden loppua kolme päivää aikaa seurailla dieetin pysyviä
tuloksia. Keskimmäinen päivä niistä on avoimet puutarhat -päivä, joten ennakoin
vaikeuksia buffét-ruokailun ja leivonnaisten vuoksi.
Lähteet:
Dukan, Pierre
2012. Dukan-dieetti. WSOY.
Syövän
ehkäisyn, toteamisen ja kuntoutumisen tuen kehittäminen vuosina 2012 – 2015. Kansallisen
syöpäsuunnitelman II osa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ohjaus 6/2014. Syöpätautien
asiantuntijaryhmä. Luettavissa URL-osoitteessa http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/116179/URN_ISBN_978-952-302-185-3.pdf?sequence=1.
DIEETIN LOPETUS JA YHTEENVETO KESÄKUUSTA
Kesäkuu oli
tosi ”dieettinen”. Seitsemäntoista ensimmäistä päivää toteutin tri Tomlinsonin
vatsarasvan poisto-ohjelmaa ja kuuden normaalinpäivän jälkeen aloitin tri
Dukanin kehittämän neljän päivän dieetin. Dieettipäiviä oli siis kolme
neljäsosaa, vaikka täytyykin todeta, että Tomlinsonin dieetti ei enää tuossa
vaiheessa vaikuttanut kovinkaan paljon syömisiini, sillä syön normaalistikin
aika ”välimerellisesti”.
Tomlinsonin
ohjelmassa hairahduin lähinnä kaupungilla maistelemaan pieniä paloja Ahdin
ostamista pullista tai kokeilemaan kaupan maistiaisia. Määrät olivat kuitenkin
tavallista huomattavasti pienempiä. Karkkeja en syönyt lainkaan. Jäätelöä en
syönyt paria poikkeusta lukuun ottamatta. Limsaa tai kahvia en juonut
kertaakaan.
Tomlinsonin
ohjelmassa suurin muutos tavalliseen oli yrttiteen runsas juonti,
lisämunuaisten hoito yrteillä ja ”rauhalla” sekä vatsarasvan poistamiseksi
suunnitellut jumppaohjelmat, jotka kesäkuussa suoritin tunnollisesti.
Dukanin
dieetin ruokailu poikkesi kovasti normaaleista ruokailutottumuksistani. En ole
koskaan elämässäni pitänyt proteiinipäivää tai syönyt päivän aikana pelkästään
proteiineja ja vihanneksia. En myöskään koskaan ole protestoinut niin paljon
jotakin laihdutuskokeiluani kuin proteiinipäivinä. Kahvinjuonti oli dieetin
aikana sallittu, ja aloin taas juoda cappuchino-kupilliseni.
Tällä
hetkellä olen lähinnä hämmentynyt, sillä vaikka diietin aikana suhtauduin
dieettiin aika kriittisesti, dieetti osoittautui tehokkaaksi. Ajattelen, että elimistölle
on parempaa se, että syön oikeita ruoka-aineita, kuten tässä dieetissä, kuin
laihdutukseen teollisesti valmistettuja tuotteita, vaikka niihin olisikin
lisätty keinotekoisesti valmistetut ihmisen tarvitsemat vitamiinit ja
kivennäiset. Tämä siksi, että vielä ei varmasti tunneta kaikkia ihmisen
tarvitsemia aineita.
Tämän blogin
alussa kerroin, mitä tapahtui Tomlinsonin ohjelman vajaan kolmen viimeisen viikon
jälkeen. Dukanin ohjelman jälkeen juoksin aamulla ensimmäiskesi syömään
mansikoita. Päivän aikana söin hedelmiä ja paljon vesimelonia. Nehän olivat
kiellettyjä dieetin aikana. En syönyt vielä viljatuotteita. Painoni nousi
puol kiloa. Rasva- ja lihasprosentit pysyivät ennallaan. Varsinaista liikuntaa en
harrastanut lauantaina.
Sunnuntai oli
katastrofi. Matkustimme toista sataa kilometriä Varsinais-Suomeen, kiertelimme
avoimia puutarhoja, nautimme viidestä tarjoilusta, kävimme buffét-aterialla, istuimme
taas autossa puolitoista tuntia. Illan istuimme kuuntelemassa erästä saarnaa,
ja katselemassa mielenkiintoisia tapahtumia. Painoni nousi 800 grammaa. Lihasprosenttini
oli ennallaan ja rasvaprosentti oli noussut 0,1:llä. Läskiä kerrytin siis
yhtenä ainoana päivänä 430 grammaa. Kun lauantaina olin lisännyt rasvan määrää
213 grammaa, olin kahdessa päivässä lisännyt läskiäni 643 grammaa eli vajaan
parin päivän ”ansiot” olivat tipotiessään.
Maanantaina
olimme aamulla jumpassa ja palaverissa. Jouduimme syömään kaupungilla.
Loppupäivä oli turvallista ”kotiruokailua”. Juoksin illalla 35 minuuttia ja kävelin 39
minuuttia. Painoni laski 900 grammaa, rasvaprosentti nousi 0,2:lla ja lihasprosentti
laski 0,2:lla. Vaikka rasvaprosentti kasvoi, suli läskiäni maanantaina 212
grammaa, joten menetin dieetistä kokonaisuudessaan vain yhden päivän rasvanpolton.
Kolme päivää
Dukanin dieetin loppumisen jälkeen jäi dieetin lopputulokseksi 1,4 kg pois
painosta, 600 grammaa pois läskistä sekä sentti vyötärön- ja
lantionympäryksistä pois. Hyvä tulos neljässä päivässä! Sen sijaan Tomlinsonin ohjelman aikana vitosella
alkaviksi normalisoituneet aamusokeriarvot vakiintuivat Dukan-dieetin aikana ja
jälkeen 6.0-6.2:n tasolle. Lievää ummetusta kesti kolme päivää dieetin jälkeen.
AIKA
|
PAINO
kg
|
RASVA
%
|
LIHAS
%
|
RASVAA
|
RASVAN
MÄÄRÄN VERTAILU
|
Blogin
alussa
24.11.2013
|
91,8
|
45,6
|
24,1
|
41,861 kg
|
|
Paino
kor-keimmillaan
5.2.2014
|
93,7
|
44,5
|
24,8
|
41,697 kg
|
164 g vähemmän kuin
blogin alussa
|
Kesäkuun
alussa
1.6.2014
|
87,6
|
44,5
|
24,4
|
38,982 kg
|
2 kg 879 g vähemmän
kuin blogin alussa
|
Kesäkuun
lopussa
1.7.2014
|
86,8
|
43,0
|
25,2
|
37,324 kg
|
vähennystä 4 kg 537
g blogin alusta, - 1 kg 658 g kuukauden alusta
|
Kuukauden
alusta
|
-0,8
|
-1,5
|
+0,8
|
Kuukauden aikana
liikuntaa 27t 38min = 55 min 16 sek päivässä sekä puutarhatyötä 74 t 55 min =
2 ½ t päivässä
|
|
Suurimmasta
painosta
|
-6,9
|
-1,5
|
+0,4
|
||
Blogin
alusta
|
-5,0
|
-2,6
|
+1,1
|
TAULUKKO.
Kesäkuun tulokset
Kaiken
kaikkiaan laihduin kesäkuun aikana 800 grammaa. Blogin alusta olen laihtunut 5
kiloa ja helmikuussa olleesta suurimmasta painosta 6,9 kiloa. Vyötärönympärykseni
pieneni kesäkuussa yhdellä sentillä ja lantionympärykseni kahdella sentillä.
Rasvaprosenttini
laski 1,5:llä, mikä tarkoittaa painollani 1,658 kg:n läskin palamista.
Lihasprosenttini nousi 0,8:lla. Rasvan määrä on vähentynyt noin neljä ja puoli
kiloa blogin alusta. Sisäelinrasva kävi kahtena päivänä kympissä, mikä todistaa
sitä, että arvo pysyttelee tällä hetkellä lähempänä kymppiä kuin kahtatoista. Kesäkuun
aikana harrastin liikuntaa lähes tunnin päivässä ja tein puutarhatöitä
keskimäärin 2 ½ tuntia päivässä. Olen tyytyväinen kuukauden tuloksiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti