sunnuntai 25. lokakuuta 2015

DR. PHILIN 20/20 -DIEETTI LOKAKUUSSA



20/20 -dieetti on amerikkalaisen psykologin ja ”TV-kasvon” Dr. Philin sekä hänen tiiminsä kehittämä painonpudotusohjelma. Ohjelma koostuu kahdesta viiden päivän vaiheesta – teho- ja ylläpitovaiheista – sekä 20 päivän saavutusvaiheesta. Uusi tutkimus ja uudet teoriat tuottavat uutta tietoa siitä, miten kehomme prosessoi ruokaa ja reagoi ruokaan. Ohjelma perustuu tähän tietoon. Aloin toteuttaa ohjelmaa 19. lokakuuta, ja ehdin toteuttaa lokakuun aikana teho- ja ylläpitovaiheen sekä aloittaa saavutusvaiheen. Ohjenuorana minulla oli Dr. Phil McGraw´n (2014) teos ”The 20 / 20 diet. Turn your weight loss vision into reality. 20 key foods to help you succeed where other diets fail.” Teosta ei ole ainakaan vielä suomennettu.

Ohjelma osoittautui hyväksi. Kuvailen tässä blogi-tekstissäni 20/20-dieetin periaatteita, tehovaiheessa käytettyjä ruoka-aineita, omaa tehovaiheen toteuttamistani, tehovaiheessa saavuttamani tulokset, arvioin tehojaksoa sekä saavuttamiani tuloksia ja pohdin dieetin jatkoa.


 20/20 -dieetin periaatteet


Tehovaiheen aikana saa syödä vain 20 ravintoainetta, jotka tutkimusten mukaan saattavat kehittää ruumiin lämpöä, auttavat tuntemaan itsensä kylläiseksi sekä säilyttävät kylläisyyden tunteen pitkään. Lämmön tuotanto on aineenvaihdunnallinen prosessi. Tietyt ruoat näyttävät lisäävän aineenvaihduntaa. Siksi kaikki kalorit eivät ole samanlaisia. Jotkut ruoat lisäävät kylläisyyttä. Oikea hiilihydraattien, proteiinien ja ”kiinteytysrasvojen” yhdistelmä saa aikaan sen, että ruoka sulaa hitaammin ja täten kylläisyyden tunne säilyy pitempään. Näiden ruokien syönti saa ilmeisesti aikaan myös energisyyttä, mikä saattaa vähentää välipalojen napostelun tarvetta. Oikea annoskoko on kuitenkin tärkeää.

Ohjelmassa käytetään 30 sekunnin strategioita sekä syömisessä että kuntoilussa. Jokaista suupalaa tulee pureskella 30 sekuntia, ja liikuntaohjelmat perustuvat 30 sekunnin tehojaksoihin. Liikunta on tärkeää, koska lihakset polttavat rasvaa. Siksi pitää varoa lihasten pienenemistä, mikä useissa dieeteissä johtuu hiilihydraattien tai liikunnan rajoittamisesta. Vähärasvaiset proteiinit polttavat kaloreita aterian jälkeen ja ylläpitävät tai rakentavat lihaksia. Proteiinit myös hidastavat terveellisen tärkkelyksen imeytymistä, mikä saa aikaan hyvät verensokeri- ja insuliinitasot, ja elimistö saa hiilihydraatteja hitaammin.

Mielen nälkä tai syöminen tavan vuoksi lihottavat. Syömisen tulee tapahtua vain ravitsemustarkoituksessa. Tehovaiheessa valitaan ateriat ja välipalat aterialistoista. Niissä käytetään vain 20 ravintoainetta. Päivässä syödään neljä ateriaa neljän tunnin välein. Silloin aloitetaan myös 30 sekunnin räjähdysmäinen rasvanpoltto-ohjelma (burn burst program).


Ylläpitovaiheessa sallittujen ruoka-aineiden määrä lisääntyy. Tavoitteena on tunnistaa makuja paremmin, sillä ruokiin ei edelleenkään lisätä suolaa, sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. Ohjelmasta lipsuminen on viiden ensimmäisen päivän jälkeen sallittua kerran tai kahdesti viikossa. Ateriat valitaan aterialistasta. Vaiheen aikana jatketaan 30 sekunnin liikuntaohjelmaa tai kävellään joka päivä enemmän. Saavutusvaiheessa syödään edelleen neljä ateriaa päivässä. Valittavana on 80 erilaista ateriaa. Kukin näistä sisältää vähintään kaksi 20/20 -ruokaa. Tavoitteena on myös oppia valitsemaan ruokia oikein ravintolassa.



Kolmen tyyppistä lämmön lisäämistä


Ilman treenausta saavutettu termogeneesi lisääntyy lisäämällä järjettömiä liikkeitä päivän toiminnoissa. Treenaamisesta johtuva termogeneesi on syklistä. Se tapahtuu tässä ohjelmassa 30 sekunnin jaksoissa. Dieetin aiheuttama termogeneesi on riippuvainen sen ruoan laadusta, jota syömme.


Nälkä- ja kylläisyysasteikko


Dr. Phil on luonut nälkä- ja kylläisyysasteikon auttamaan jokapäiväisessä syömisessä. Asteikossa arvot 3 – 6 ovat ideaaleja.

1 – Heikkoutta, vaikea keskittyä, nälästä johtuvaa päänsärkyä.
2 – Äärimmäinen nälkä, vatsa kurnii taukoamatta.
3 – Normaali nälkä, vatsa kurnii hiukan, tarve syödä pian, muttei sudennälkä.
4 – Ruoka kuulostaa hyvältä, mutta mikään fyysinen kokemus, kuten vatsan kurniminen, ei osoita nälkää.
5 – Ei nälkäinen eikä kylläinen – neutraali.
6 – Tyydytetty muttei täysi. Miellyttävä olotila.
7 – Täynnä, hiukan liian täynnä. Olisi voinut syödä vähemmän.
8 – Liian täynnä, tuntuu täysinäiseltä, hiukan epämukava olo.
9 – Koet fyysisiä merkkejä ylensyönnistä: paisunut vatsa, uneliaisuus, aika epämukava olo.
10 – Olet niin täynnä, että tunnet itsesi sairaaksi, pahoinvoivaksi ja surkeaksi.


Sallitut ruoka-aineet


Tehovaiheessa on kaksikymmentä tarkkaan valittua ruoka-ainetta, joita saa syödä. Viisi niistä on termogeneettisiä eli lämpöä tuottavia ja viisitoista kylläisyyttä tuottavia tai säilyttäviä. Uusien tutkimusten mukaan ruoka-aineita, jotka voivat tehostaa lämmön tuotantoa ja täten edistää aineenvaihduntaa, ovat:

1. Kookosöljy. Se sisältää runsaasti keskipitkäketjuisia triglyseridejä, kuten lauriinihappoa. Nämä imeytyvät nopeasti. Keho lähettää ne suoraan maksaan, missä keho polttaa ne polttoaineeksi melkein kokonaan. Jotkut tutkijat uskovat tämän prosessin stimuloivan aineenvaihduntaa.
2. Vihreä tee. Vihreällä teellä on terveysvaikutuksia, vaikkakaan sen yhteyttä painonpudotukseen ei ole varmasti osoitettu. Sen on kuitenkin osoitettu olevan termogeneettinen. Dr. Phil ehdottaa juotavan 5 – 8 dl vihreää teetä päivässä. Tästä ainakin mukillisen tulisi sisältää kofeiinia.
3. Sinappi. Sinappi on vähäkalorinen ja herkullinen ja erään tutkimuksen mukaan se lisää termogeneesia.
4. Saksanpähkinät. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että saksanpähkinöillä on suotuisa vaikutus termogeneesiin vielä joitakin tunteja niiden nauttimisen jälkeen. Lisäksi niissä on paljon omega-3 rasvahappoja, jotka ylläpitävät mm. ruoansulatusta ja solujen kasvua ja ehkäisevät veritulppaa.
5. Oliiviöljy. On kehittyvää tutkimusta, jonka mukaan myös oliiviöljy lisäisi termogeneesiä; se saattaa ylläpitää sydämen terveyttä ja kognitiivista aktiivisuutta.

Kylläisyyttä aikaansaavia ja / tai säilyttäviä ruoka-aineita ovat seuraavat 20/20 -dieetissä sallitut ruoka-aineet:

1. Mantelit. Kokonaiset mantelit ovat eniten mantelituotteista yhteydessä kylläisyyden tunteeseen. Ne myös ylläpitävät sydän- ja verisuoniterveyttä ja tervettä kolesterolitasoa.
2. Omenat. Kuitupitoisia kokonaisia omenoita (kuorineen) syöneet söivät lisättyä kuitua sisältäviä syöneitä vähemmän seuraavalla aterialla. Omenat sisältävät kversetiiniä, joka ylläpitää sydän- ja verisuonitautien terveyttä ja immuunijärjestelmää.
3. Kikherneet. Kikherneet sisältävät runsaasti proteiineja ja kuituja. Tutkimuksessa kikherneitä syöneet raportoivat lisääntynyttä kylläisyyden tunnetta ja parantunutta suolen toimintaa, sekä he söivät ylipäänsä muita koehenkilöitä vähemmän. Saatiin myös viitteitä siitä, että syönti vähentäisi halua roskaruoan syömiseen. Kikherneet sisältävät runsaasti foolihappoa, joka auttaa ylläpitämään sydämen terveyttä.
4. Kuivatut luumut. Luumuissa on runsaasti kuitua, ja eräässä tutkimuksessa todettiin, että koehenkilöt, joiden välipalassa oli luumuja, tunsivat itsensä vähemmän nälkäisiksi ja himoitsivat vähemmän välipaloja ennen seuraava ateriaa kuin muut koehenkilöt. Luumut tasoittavat verensokeria hidastamalla ruoansulatusprosessia. Luumut saattavat olla yhteydessä myös luuston terveyteen.
5. Vihreät lehdet. Aterian alussa syödyt vihreät vähentävät aterialla syödyn ruoan kalorimäärää sekä ovat ravintorikkaita. Tähän ryhmään kuuluvat salaatinlehdet, kerä- ja roomansalaatit, pinaatti, rukola sekä lehti- ja palmukaali. Myös punalehtinen pinaatti ja salaatti käyvät.
6. Linssit. Linssit edistivät eräässä tutkimuksessa kylläisyyttä ja vähensivät ruoan ottamista lisää paremmin kuin muut herneet ja pavut. Linssit ovat erittäin kuitu- ja kaliumpitoisia.
7. Pähkinävoi (luonnollinen, sokeriton). Aamiaiseen lisätty pähkinävoi auttoi säätelemään verensokeritasoja ja lisäsi kylläisyyshormonin erittymistä. Pähkinävoi ei nosta huonoa kolesterolia.
8. Pistaasipähkinät. Pistaasit sisältävät suhteellisen paljon rasvaa, mutta jos annoksen kokoa säädellään, ne voivat auttaa painonpudotuksessa. Pähkinöistä niissä on vähiten kaloreja. Kuorittuja pistaaseja ihmiset söivät 41 % enemmän kuin kuorimattomia.
9. Rusinat. Rusinoiden syönti erityisesti silloin, kun käveltiin enemmän päivän aikana, vähensi nälkää ja auttoi koehenkilöitä syömään vähemmän tulevilla aterioilla ehkä siksi, että ne muuttavat kylläisyyteen yhteydessä olevia hormoneja. Ne vähensivät myös aterianjälkeisiä verensokeritasoja sekä LDL-kolesterolia. Ne sisältävät antosyaani-antioksidantteja, joilla on useita terveysvaikutuksia. Ne esimerkiksi ylläpitävät sydänterveyttä.
10. Jogurtti. Erään tutkimuksen mukaan jogurtti tyydytti nälän parhaiten välipaloista, joita olivat jogurtin lisäksi juusto, maito ja vesi. Maitotuotteita välipalana syöneet söivät myöhemmin vähemmän ruokaa, mutta jogurtti ”höynäytti” juustoa ja maitoa enemmän. Jogurtti sisältää terveellisiä bakteereja. Kunhan ei käytetä keinotekoisia makeutusaineita tai riippuvuutta lisääviä lisäaineita, se on loistava ravintoaine.
11. Munat. Munat aiheuttavat kylläisyyttä, ja koehenkilöt söivät vähemmän seuraavan 36 tunnin aikana syötyään aamiaisella tai lounaalla kananmunia. Munien proteiini on korkealaatuista laajan aminohappokoostumuksensa vuoksi.
12. Turska. Kalaproteiini aiheuttaa kylläisyyttä. Turska on vähäkalorinen ja kuuluu vähän elohopeaa sisältävien kalojen ryhmään. Muita yleensä vähän elohopeaa sisältäviä ovat simpukat, purkkitonnikala ja pienehköt merikalat. Säännöllinen kalansyönti ylläpitää sydämen terveyttä.
13. Ruis. Ruis lisää kylläisyyden tunnetta. Aamiaisella syöty kokojyväruis vähensi syömishalua neljän tunnin ajan. Ruiskuitu  sitoo paljon vettä, minkä seurauksena ruis pysyy vatsassa pidempään, mikä saattaa aiheuttaa kylläisyydentunteen.  Ruisleipä ja ruishiutaleet ovat terveellisiä kompleksisia hiilihydraatteja.
14. Tofu. Tutkimuksessa tofu-ateria piti useita tunteja kana-ateriaa pidempään kylläisenä. Soijaruokien on todettu alentavan verenpainetta ja kolesterolitasoja.
15. Heraproteiini. Heraproteiinin on todettu aiheuttavan kylläisyyttä kanaa, kalkkunaa ja munia pidempään. Heraproteiini vähensi ruokahalua sekä kalorimäärää seuraavalla aterialla.




Sallituista aineista saa maistuvan salaatin, jota voi tarjota jopa vieraille



Ylläpitovaiheessa 20/20 -dieettiin tulee 15 uutta ravintoainetta, joita kuvailen seuraavassa blogi-tekstissäni. Saavutusvaiheessa jokaisella aterialla syödään monipuolisten, terveellisten ravintoaineiden joukossa ainakin kahta dieetin kahdestakymmenestä keskeisimmästä ruoka-aineesta.


Liikunta dieetin aikana


Ohjelman aikana suositellaan kaikenlaisen aktiivisuuden ja liikunnan lisäämistä. Aerobinen liikunta käyttää glukoosia ja rasvaa polttoaineenaan yhdessä hapen kanssa. An-aerobinen treenaaminen ei käytä happea, vaan lihaksiin varastoitunutta glukoosia polttoaineenaan rakentaakseen aineenvaihdunnallisesti aktiivista ja rasvanpoltossa erinomaista lihassolukkoa. Ohjelman treeniohjelma oli rakennettu sekä aerobiseksi että an-aerobiseksi erittäin suuri-intensiiviseksi intervalli-harjoitteluksi.

Aerobisessa harjoitusohjelmassa lämmiteltiin ensin 3 – 5 minuuttia. Sitten vuorottelivat 30 sekunnin korkeasykkeiset jaksot ja 60 – 90 sekunnin sykkeen tasoitusjaksot. Toistettiin kahdeksan kertaa. Harjoituksia voi tehdä esimerkiksi kuntopyörällä. An-aerobisen vastusharjoittelun 30 – 45 minuuttia kestävä vastusohjelma alkoi viiden minuutin aerobisella lämmittelyllä. Sen jälkeen tehtiin seitsemää intensiivistä vastus harjoitusta kutakin 8 – 10 kertaa. Harjoitusten välillä oli 30 sekunnin tauko.



Tehovaiheen toteutus


Aloitin 20/20 -dieetin maanantaina 19.10.2015. Aamiaiseksi tein vihreän smoothien puutarhasta löytämistäni vihreistä lehdistä (nokkosesta, voikukanlehdestä, varsisellerin lehdestä, sinimailasesesta ja lehtikaalista, vuohenputken lehdestä sekä kahdesta tuntemattomasta salaattisekoituksesta kasvaneesta lehtilajista), turkkilaisesta jogurtista, riisiproteiinijauheesta ja vedestä sekä kuorineen käytetyistä oman puutarhamme luomuomenoista.



Dieeti alkoi aika vaatimattoman makuisella ja värittömällä omenasmoothiella




Minulla ei ollut pinaattia. Vaihdoin sen tässä vaiheessa sallittuihin vihreisiin lehtiin. Minulla oli 10 % rasvaa sisältävää turkkilaista jogurttia, jota käytin. Heraproteiinin vaihdoin riisiproteiiniin, jota minulla oli kaapissa. Allergikoille tällainen vaihto on sallittu. Minä sen sijaan vaihdoin proteiinilajin käyttääkseni kaapissa olevaa. Smoothie ei maistunut kovin hyvälle, mutta oli täyttävää. Mieheni söi koko annoksen, mutta minä säästin pari desilitraa tulevaisuuteen. Jokaista palaa piti ruokaillessa pureskella 30 sekuntia. Toimin suurin piirtein siten.

Lounaaksi söin reilun neljän tunnin kuluttua (olisi pitänyt syödä neljän tunnin kuluttua) kala-kananmunasalaatin. Se oli muunnelma Dr. Philin viileästä turskasalaatista. Kehittelemäni resepti osoittautui niin hyväksi, että aion tehdä sitä muulloinkin – jopa vieraille. Paahdoin uunissa 160 Celsius-asteessa oliiviöljyssä pyöriteltyjä lehtikaalin lehtiä 20 minuuttia. Annoin jäähtyä. Tein sinappikastikkeen (resepti tiistain kohdalla). Laitoin uunissa kypsennetyn graavikirjolohen sinappikastikkeen päälle ja sekoitin. Lisäsin revityt salaatinlehdet, rouhitut kovan ruisleivän palaset, kananmunaviipaleet, mantelirouheen ja lehtikaalishipsit.



Kalasalaati oli niin herkullista, että tarjosin sitä lenkkikaverillenikin




Päivälliseksi söin uunissa kypsennettyä graavisuolattua lohta. (Turska on tässä vaiheessa dieettiä ainoa sallittu kala tai liha.) Vaikka suolan lisääminen on dieetissä kiellettyä, olin ottanut graavisuolattua kalaa pakastimesta jo lounassalaattiin, koska sen sulattaminen oli nopeampaa kuin kokonaisen kalan. Tuoretta kalaa meillä ei ollut. Enkä lisännyt nyt kalaan suolaa J Olin varautunut vähän huonosti dieettiin, sillä tulimme illalla yhdeksän jäljestä kolme päivää kestäneeltä syntymäpäivä matkalta. Kalan lisäkkeenä oli rukolaa, frisee-salaattia sekä lehtikaalisipsejä (ilman lisättyä suolaa). Kastikkeena oli dijon-sinapilla maustettua jogurttia ja jälkiruokana viisi luumua ja saksanpähkinöitä. Välipalaksi söin illalla pistaasipähkinöitä. Luulin ostaneeni suolaamattomia, mutta suolattujahan ne olivat. Voi itku!



Päivälliseksi kalaa ja vihreitä lehtiä sinappi-jogurttikastikkella sekä 4 luumua ja saksanpähkinöitä



Olo oli päivän aikana nälkäinen silloin, kun ateriaväli venyt yli neljäksi tunniksi; erityisesti ennen lounasta olin vähän nälkäinen, sillä kävin juoksemassa puolen tunnin lenkin ennen sitä. Vauhti ei ”päätä hurmannut”, sillä olo tuntui vähän heikolta. Olinhan tottunut lokakuun alkupuolella syömään todella runsaasti. Lisäksi lounaan valmistuminen lykkääntyi ainakin puolella tunnilla. Taas ajankäyttöongelmia.


Laihduin päivän aikana 900 grammaa. En kuitenkaan hihkunut riemusta, sillä rasvan määrä lisääntyi parisataa grammaa ja lihaksen määrä pieneni melkein puoli kiloa. Laihtuminen ei siis johtunut rasvan palamisesta. Oletan, että aineenvaihduntani oli vielä huonossa kunnossa ”all inclusive” -lomaviikon sekä vieraiden ja kaksien syntymäpäiväjuhlien jälkeen. Myös kalan ja jogurtin rasvaisuus saattaa olla osasyynä tuloksiin.


Tiistaina 20.10. söin aamiaiseksi täysjyvä-ruishiutaleista, rusinoista ja mantelirouheesta tehdyn puuron kanelilla maustetun jogurtin kera. Puuro maistui oikein hyvältä, samoin jogurtti. Aamiaisen ja lounaan väli oli alle kolme tuntia. Lounaaksi söin ”ulkona” muikkuja ja salaatinlehdistä tehtyä salaattia sekä puolikkaan keitettyä munaa. Salaatissa oli kurkkua, mitä en poistanut. Muikut näyttivät ruisjauhoilla leivitetyiltä, mutta eivät varmasti olleet oliiviöljyssä paistettuja. Lounaan jälkeen olimme mieheni kanssa 45 minuuttia Foam Rollingissa ja tunnin kuntosalilla.




Herkullinen aamiaispuuroni



Kotona söin reilun neljän tunnin päästä välipalaksi edellisenä aamuna jäänyttä smoothieta, omenan ja 10 kuivattua luumua. Kymmenen!!! Kun piti syödä neljä. Päivällisen söin noin neljän tunnin kuluttua. Päivälliseksi söin uunissa kypsennettyä kirjolohta. Koska ruokiin ei saa lisätä suolaa, laitoin kalan päälle dijon-sinappia ja mantelirouhetta. Tein salaatinkastikkeen 2 teelusikallisesta dijon-sinappia, 1 teelusikallisesta vettä ja 1 teelusikallisesta sitruunamehua. Paistoin paketillisen tuoretta pinaattia sipulin kanssa. Lisäsin sen sekä runsaasti rukolaa salaatinkastikkeen päälle. Vierelle laitoin noin 150 grammaa kirjolohta.




Hyvänmakuinen ja terveellinen kastike-resepti


Oloni oli oikein hyvä koko päivän. Kun mieheni teki cappuchinoa, harkitsin sen juomista. Kahvin juonti on sallittua riisi- tai kookosmaidon ja jopa sokeri-teelusikallisen kera, mutta ei suositeltavaa, eikä sallittua lehmänmaidosta tehtynä. Maistoin kuitenkin teelusikallisen hänen mukistaan. Vaikeaa ei ollut olla ottamatta enempää.

Kuntosalilla tein HIITiä 5 kertaa. Pyrin myös tekemään joitakin HIRTiin kuuluvia harjoituksia, mutta en ollut sisäistänyt ohjelmaa juurikaan, kun en ollut muistanut katsoa liikkeitä netistä. Tein kuitenkin aika kovia harjoituksia. Laihduin päivän aikana 100 grammaa. Rasvaa paloi yli 700 grammaa ja lihas suureni nelisensataa grammaa. Nyt olin tyytyväinen tuloksiin, vaikka sisäelinten ympärillä oleva rasva pysyikin edelleen tasolla yksitoista.

Keskiviikkona 21.10. söin aamiaiseksi edellisenä päivänä tekemääni ruishiutale-rusina-mantelipuuroa kanelilla maustetun jogurtin kera. Lisäksi söin rukolaa kolmen pilkotun saksanpähkinän ja oliiviöljyn kera sekä punaisen cox pomona -omenan kuorineen. Lounaaksi söin uunikalaa, pinaatti-sipuli- mantelipaistosta ja oliiviöljyllä höystettyä rukolaa. Päivälliseksi söin kala-kananmunasalaatin (ks. maanantai) sekä cappuchinon (maito ei-sallittua, mutta sitä oli cappucinossani!). Iltapalaksi söin… en muista enää. Ainakin kanelilla maustettua jogurttia ja lopun aamuisesta ruishiutale-rusina-mantelipuurosta.



Keskiviikon aamiainen



Olin tunnin ja 26 minuuttia kestävällä lenkillä ystäväni kanssa. Painoni laski 400 grammaa, rasvaa paloi lähes 200 grammaa ja lihas suureni 100 grammaa. Olin tyytyväinen tulokseen. Tosin odottelen sisäelinrasvan putoamista tasolle kymmenen.

Torstaina 22.10. tein aamupalaksi taas ruishiutale-rusina-mantelipuuroa – nyt vähemmillä rusinoilla kuin edellisellä kerralla. Lisäksi söin Cox Pomona -luomuomenan kuorineen sekä kanelilla maustettua jogurttia. Lähdin ”varhaisen” aamiaisen jälkeen Hämeeseen. Söin lounaaksi ravintolassa ison lautasellisen uunilohta ja vihreitä salaatinlehtiä, joissa tosin oli mukana paprikaa, mikä ei tässä vaiheessa kuuluisi sallittujen ruoka-aineiden joukkoon.

Päivälliseksi tai välipalaksi söin Ikeassa graavilohta lehtisalaatilla ja sinappikastikkeella sekä pienen kupillisen vihreistä lehdistä tehtyä salaattia, jossa oli mukana ei-sallittu tomaattilohko. Söin myös luomuomenan, omasta puusta maakellarissa säilytetyn. Lisäksi join Tampereen paahtimon kahvilassa cappuchinon, jossa oli kiellettyä maitoa. Maku oli tosi mielenkiintoinen – se oli tehty kolmesta eri kahvipavusta. Indonesialaisia Java-papuja lähti mukaankin.

Illalla saavuimme kotiin puoli kymmeneltä. Söin päivällisen ja välipalan välillä olevan aterian, johon kuului alle sata grammaa uunissa kypsennettyä dijon-sinapilla ja manteleilla maustettua, uunissa kypsennettyä kirjolohta, lehtisalaattia ja lehtikaalishipsejä sekä jogurttia. No, joo. Onhan tänäänkin taas syöty kalaa. Ja linssi- tai kananmuna-aterioita kahdellakymmenellä sallitulla ruoka-aineella ei ole helppo löytää ravintoloista. Kotonakin olen kyllä turvautunut paljolti kalaan ja lehtisalaattiin aterian perustana. Valvoin niin myöhään, että söin vielä välipalaksi saksanpähkinöitä ja rusinoita.

 Päivästä kului monta tuntia istuessa, vaikka askeleitakin kertyi lähes 8 000. Edellispäiväiset 17 000 askelta varmaan auttoivat, ettei paino lisääntynyt kuin 100 grammaa, mikä kaiken lisäksi oli varmaan yhteydessä lihaksen suurenemiseen lähes 300 grammalla. Rasvaa paloi lähes 400 grammaa. Nämä myönteiset tulokset kehonkoostumuksessa olivat varmaan seurausta edellispäiväisistä liikuntasuorituksista. Sisäelinrasva oli edelleen tasolla yksitoista. Huominen on tehojakson viimeinen päivä.




Paistettua, rapeapintaista kalaa sekä pyynnöstä salaatinlehtiä á la Goto




Perjantaina 23.10. söin aamiaiseksi vain ruisleipäviipaleen ja omenan. Tämä oli ensimmäinen päivä, kun keitin dieetin aikana vihreää teetä, joka on lämpöä lisäävä ruoka-aine. Join sitä litran päivän aikana. Lounaalle menimme ravintola Gotoon ensimmäistä kertaa omistajanvaihdoksen jälkeen. Söin paistettua lohta ja lehtisalaattia. Jouduin jättämään valmiin salaatin väliin, koska siinä oli useita kiellettyjä aineita. Kuskusin tilalle sain annokseeni vihreitä salaatinlehtiä. Mukana oli hiukan voi-valkoviinikastiketta, joka ei tietenkään olisi ollut sallittua. Ruoka oli erinomaista – lähes yhtä hyvänmakuista kuin Teemu Laurellin aikana. Välipalaksi söin jogurttia, kanelia ja pistaasipähkinöitä. Päivälliseksi söin linssi-saksanpähkinäsalaattia sekä keitettyä kananmunaa.



Linssi-saksanpähkinäsalaatti kananmunalla höystettynä maistui oikein hyvältä




Olin kuntosalilla 55 minuuttia. Poljin kahdeksan 20 sekunnin ”intensiivijaksoa” teholla 10-11 ja niiden välillä poljin 30 sekuntia teholla seitsemän. Tein liikkeitä suurilla painoilla. Olo oli koko päivän oikein hyvä. Painoni väheni puoli kiloa, mutta rasvamääräni lisääntyi lähes 300 grammaa ja lihasmassa pieneni 450 grammaa. Lihasmassa suurenee usein vasta lepopäivänä. Mittarimme laskee lihasmassan painoon myös lihaksessa olevan veden.  Teen mittauksen aamuisin herättyäni. Nukuin aamulla pitkään, joten juonnista oli aikaa. Sekin saattaa näkyä lihaksen määrän vähyytenä, mutta tietenkin myös painon putoamisena.



20/20 -dieetin tehojakson tulokset ja jakson toteutuksen arviointi


20/20 -dieetin tehojakso kesti viisi vuorokautta. Tapani mukaisesti mittasin tehojaksoa seuranneena aamuna tulokset (taulukko). Olin laihtunut tehojakson aikana 1,8 kiloa. Rasvaa oli palanut reilut 700 grammaa, ja lihasmassa oli pienentynyt 600 grammaa. Sisäelinrasva oli pysytellyt tasolla 11.





TAULUKKO. 20/20 -dieetin tehojakson tulokset




Koska osa painon putoamisesta johtui rasvamäärän pienenemisestä, olen tyytyväinen tulokseen. Toteutin ohjelmaa siinä mielessä tunnollisesti, että käytin (periaatteessa) vain jaksoon kuuluvia kahtakymmentä ravintoainetta. Ravintola-aterioilla näihin tuli pientä poikkeusta. Ravintoloissa söin kalaa ja vihreälehtisiä vihanneksia. Ruokien valmistuksessa oli saatettu käyttää myös ei-sallittuja aineita. Join jakson aikana kolme cappucinoa, joissa oli lehmänmaitoa, joka ei kuulu sallittuihin ruoka-aineisiin. Jogurttini ei myöskään ollut rasvatonta, mutta makeuttamatonta kylläkin. Turskan sijaa käytin muitakin kaloja – myös rasvaisempia, sillä pidin parempana tuoreen kalan käyttöä kuin pakastetun, nahattoman, ruodottoman turskan käyttöä, josta käsittelyssä ja pesussa olivat varmaan ravintoaineet suurimmaksi osaksi kaikonneet. Näin ainakin kuvittelen.

Söin joka päivä vaaditut neljä ateriaa; yhtenä päivänä söin lisäksi yhden ylimääräisen välipalan. En käyttänyt valmiita ateriaehdotuksia sellaisenaan ensimmäistä aamiaista lukuun ottamatta. Sen sijaan sovelsin aterioita, mutta pyrin huomioimaan aterioiden koot. Ohjelmaan kuului se, että kutakin suupalaa pureskeltaisiin 30 sekuntia. Tätä noudatin vain ensimmäisellä aamiaisella, mutta pureskelin toisinaan suupaloja tavallista enemmän. Join vettä 1½ - 2 litraa päivässä. Vihreää teetä join vain perjantaina, silloin litran.

Dieetin aikana ei sallittu keinotekoisia makeutusaineita. Jostain syystä mainittiin erityisesti myös sokerialkoholit, kuten ksylitoli. Se on stevian rinnalla ollut tärkein makeutusaineeni. En käyttänyt kumpaakaan koko jakson aikana.

Ohjelmaan kuuluvaa an-aerobisen resistannsiliikuntaohjelman (HIRT) sisältöä en ehtinyt ”kääntämään” itselleni joitakin liikkeitä lukuun ottamatta minulle haastavien englanninkielisten termien vuoksi. Kävin kuitenkin kaksi kertaa kuntosalilla – kun yleensä käyn vain kerran viikossa – , ja tein kuntopyörällä ajon aerobisena  HIITinä, jossa 20 sekunnin intensiivinen liikunta ja 30 sekunnin tauot vuorottelivat. Tein myös pari HIRTin liikettä, jotka olin ehtinyt selvittää itselleni.

Jakson toteutus oli aika helppoa. Joskus oli vähän nälkäinen olo. Sitä ei kuuluisi olla. Ainakin pureskelun lisääminen olisi vaikuttanut kylläisyyden tunteeseen. Aterioiden ajoitus olisi voinut olla huolellisempaa. Joskus neljän tunnin väli suureni jopa viideksi tunniksi. Jos olisin noudattanut dieettiä tarkasti, olisivat tulokset varmasti vielä paremmat. Lihaksen pieneneminen on kielteistä. Kuntosalimatkoilla käymme aina kaupassa. Niinpä syönti kuntosalin jälkeen venyy. Lihaksethan tarvitsevat kasvaakseen energiaa ja proteiineja.

Ohjelman jaksotus kahteen viiden päivän jaksoon ja yhteen kahdenkymmenen päivän jaksoon tuntuu ainakin näin ensimmäisen jakson jälkeen hyvältä. Vaikka toinen jakso on lähes ensimmäisen kaltainen, tuntuu 15 uuden ravintoaineen mahdollisuus ”ruhtinaalliselta”.


Miten tästä eteenpäin?


Haluan ilman muuta jatkaa dieettiä. Nyt saan syödä 17 uutta ravintoainetta. Erityisesti olen iloinnut etukäteen mahdollisuudesta syödä tomaatteja, mustikoita ja porkkanaa. Myös broilerinrinta monipuolistaa aterioitani. Pidän tuloksia yksinä parhaimmista kokeilemistani dieeteistä. Lisäksi dieetissä innostaa se, että se perustuu uusimpaan tieteelliseen tutkimukseen. Myös lipsumismahdollisuus toisen jakson alusta 1 – 2 kertaa viikossa ilahduttaa.

Olisi mielenkiintoista toteuttaa tehojakso joskus aivan oikeanlaisesti. Tätä ennen tulisi kääntää HIRT-liikuntaohjelman liikkeet suomeksi ja tutkia turskan hankintamahdollisuuksia. Söisin vain ohjelmassa suunniteltuja aterioita ohjelmaan liittyvien sääntöjen mukaisesti neljän tunnin välein. Tämä on ollut hyvä kokeilu, joka mahdollistaa joskus ohjelman tehojakson ohjelmanmukaisen toteuttamisen. Olen myös saanut uusia mielenkiintoisia, terveellisiä reseptejä. Esimerkiksi kalasalaattia ja sinappikastiketta olen tarjonnut jo vieraallekin. Ne jäävät varmasti reseptivarastooni loppuiäkseni. Sinappikastike korvaa hyvin suolan tarpeen.

Olen iloinen, että luin kirjaa 20/20-dieetistä sen verran, että pystyin aloittamaan ohjelman. Tätä blogi-tekstiä kirjoittaessani ja kirjaa enemmän luettuani minulle on selvinnyt uusia asioita ohjelmasta. Vasta tehojakson aikana ymmärsin esimerkiksi sen, että oli tarkoitus valita ateriat nimenomaan kirjassa kuvatuista. Lokakuun lopussa olen toteuttanut jo seuraavan viiden päivän jakson (ja viimeinen kahdenkymmenen päivän jakso alkanut). Raportoin ylläpitovaiheestani seuraavassa blogi-tekstissäni marraskuun alkupuolella.





Lähteet:

Dr. Pil McGraw (2014) The 20 / 20 diet. Turn your weight loss vision into reality. 20 key foods to help you succeed where other diets fail. Los Angeles: Bird Street Books.







torstai 1. lokakuuta 2015

PAINO LASKI PUOLI KILOA, RASVA VÄHENI JA LIHAS SUURENI 5:2 –kevytpaaston kolmas viikko ja koko syyskuun tulokset



Lupasin edellisessä blogi-tekstissäni, että kirjoittaisin seuraavan tekstini 5:2 -dieetin periaatteista ja sitä koskevista tutkimuksista. Sadonkorjuuaika on ollut niin kiireistä, etten ole ehtinyt toteuttaa lupaustani. Dieetistä on kuitenkin saatavana runsaasti suomenkielistäkin kirjallisuutta.

Olin syyskuussa kolme viikkoa 5:2 -dieetillä. Ensimmäisestä sekä toisesta viikosta olen kirjoittanut omat blogi-tekstit. Tässä blogi-tekstissä kuvailen kolmannen viikon vähäkaloriset päivät sekä esitän syyskuun painonpudotuksen sekä rasva- ja lihaskertymien tulokset. Lopuksi arvioin 5:2 -dieettiä.


Kolmannen viikon 500 kilokalorin päivät


Tiistaina 22.9. pidin viikon ensimmäisen kevytpaastopäivän, mutta vaihdoin toteutustapaa Mimi Spencerin suosittelemaan (Mosley & Spencer 2013). Ensimmäisellä ja toisella viikolla olin elänyt 500 kilokalorilla 30 – 36 tuntia, ts. elin kaksi yötä ja yhden päivän 600 kilokalorilla. Nyt aloitinkin kevytpaaston lounaan jälkeen. Söin lounasta ulkona klo 11:30 – 12:20. Sen jälkeen aloitin 24 tunnin kevytpaaston eli 500 kilokalorin ajanjakson.

Mimi söi kaksi ateriaa ja vielä välipaloja. Minä söin vain yhden aterian, päivällisen, kello 20:30 – 21:30. Ateriaan mahtui monenlaista syötävää – jopa cappucino. Söin linssipihvejä, paistettua lohta, kurkkua, tomaattia, raejuustoa, tuoreita herneitä ja lehtikaalia. Jälkiruoaksi söin parapähkinän, mustikoita, tilamaitoa, steviaa, tumman luumun, vajaan puolikkaan viipaleen täysjyväkauraleipää sekä cappucinon. Määrä tuntui niin ruhtinaalliselta, että välillä täytyi kovasti pohtia, mitä oikein söisin, että saisin kalorimäärän täyteen. Lopulta kilokaloreja kertyi 501.

Olin tiistaina 45 minuuttia Foam Rollingissa (Pilates-rullauksessa), mikä teki keholleni todella hyvää. Keskiviikko-aamuna punnitessani painoni oli pudonnut 400 grammaa, mikä oli varmaan yhteydessä siihen, että lihakseni oli pienentynyt 600 grammaa. Rasvaa oli tullut puoli kiloa lisää. Sisäelinrasva pysyi tasolla 10. En kuitenkaan ollut huolissani tuloksista, sillä paasto loppuisi vasta päivällä. Kävisin vielä juoksemassakin ennen sitä. Emme ole vielä aloittaneet kuntosalilla käyntiä kesän jälkeen. Lihakseni ”huutavat” apua. Ehkä ensi viikolla… Toisaalta täytyy seurata, olisiko 500 kilokalorin jakaminen useammalle aterialle painonpudotuksen kannalta tehokkaampaa.


Keskiviikkona 23.9. kävin aamulla juoksemassa ½ tuntia ja kävelin 8 minuuttia. Halusin pitää paastossa 16 tunnin ajanjakson, jolloin en söisi mitään. Tämä sen tähden, että monissa tutkimuksissa on jaksottaisessa paastossa oltu syömättä peräkkäin juuri tuo 16 tunnin ajanjakso. Siksi lopetin paaston vasta 13:30 eli kevytpaasto kesti reilut 25 tuntia. Punnitsin itseni ennen syöntiä. Paino oli laskenut aamuisesta 100 grammaa. Rasva oli vähentynyt kilolla, ja lihas oli suurentunut 650 grammaa.

Seurasin tuloksia vielä kevytpaastoa seuranneena aamuna, koska yleensäkin mittaan tulokset aamuisin ennen aamiaista. Näin mitaten painoa putosi puoli kiloa, mutta lihasmassa pieneni saman verran. Painon putoaminen oli siis yhteydessä lihasmassan pienenemiseen. Rasvan määrä jopa lisääntyi – kolmisensataa grammaa. Painonpudotuksen kannalta tämä uusi, helpompi tapa, näyttäisi huonommalta.


500 kilokaloriin mahtuu tätäkin enemmän syötävää. Kuvassa linssipihvejä, lohta, raejuustoa ja vihanneksia.



Torstaina 24.9. aloitin toisen kevytpaastopäivän kello 12:10. Söin lounaan juuri ennen tuota ajankohtaa. Illalla noin kello 20 söin 500 kilokalorin edestä vihannespainotteista iltapalaa. Mukaan mahtui myös kupillinen cappucinoa. Leivoin iltapalan jälkeen seuraavan päivän palaveriin puolukkapiirakkaa. Myönnän, että söin palan piirakkaa, vaikkei se ollut tarkoitus. Kaloreja tuli siis tavoiteltua enemmän. Seuraavana päivänä söin lounaan kello 12:10.

Lauantai-aamuna tein mittaukset. Paino nousi 300 grammaa, mikä ei kuitenkaan ole ”vaarallista”, sillä lihaksen määrä lisääntyi 800 grammaa ja rasvan määrä väheni kilon. Olen tulokseen tyytyväinen. Jos katson kokonaisuutena mittauksia ennen näitä kahta 24 tunnin mittaista jaksottaista paastopäivää ja niiden jälkeistä päivää – päivien välillä oli vuorokauden ”normaalipäivä” – painoni laski 200 grammaa, rasvan määrä pieneni 700 grammaa ja lihaksen määrä suureni 400 grammaa. Tällainenkaan kevytpaasto ei tainnut mennä edes painonpudotuksen kannalta hukkaan mahdollisesta eliniän pitenemisestä ja diabetekseen liittyvistä hyödyistä puhumattakaan.


Syyskuun tulokset



Syyskuun tulokset kokonaisuudessaan on esitetty taulukossa. Laihduin kuukauden aikana puoli kiloa. Rasvaa paloi kolmisensataa grammaa. Lihaksen määrä suureni melkein 400 grammaa. Viskeraalinen eli sisäelinten ympärillä oleva rasva oli kuun alussa ja lopussa tasolla kymmenen, mutta noin joka kolmas päivä tasolla yksitoista.





TAULUKKO. Syyskuun 2015 tulokset


Vuoden alusta painoa oli syyskuun lopussa pudonnut puolitoista kiloa. Rasvaa oli vähentynyt kilon verran, ja lihaksen määrä oli lisääntynyt parisataa grammaa. Sisäelinrasvan taso oli vähentynyt yhdellä.



Jaksottaisen paaston eli 5:2 -dieetin arviointi


5:2 -dieettiä kutsutaan kevytpaaston lisäksi jaksottaiseksi paastoksi. Jaksottaisen paaston uskotaan pudottavan painoa sekä laskevan kolesteroli-, sokeri- ja IGF-kasvuhormonitasoa sekä lisäävän elinikää. Nuorena IGF-hormonia tarvitaan runsaasti kasvamiseen, mutta myöhemmällä iällä sen korkea taso nopeuttaa ikääntymismuutoksia ja aiheuttaa syöpää. Näistä tekijöistä mittasin vain painoa ja sokeria. Painoni siis laski puoli kiloa, kun se kahtena edellisenä kuukautena oli noussut. Painon laskeminen ei johtunut lihasmassan pienenemisestä. Päinvastoin: lihasmassa suureni lähes 400 grammaa.

Syömämme ruoan laatu on yhteydessä aterianjälkeisen verensokerin määrään. Niinpä vertailen tässä aamuisin ennen aamiaista mitatun ns. paastosokerin arvoja. Parin kuukauden aikana ennen kevytpaastoa paastosokerieni keskiarvot olivat 5,9. Syyskuun aikana kahdeksannesta päivästä alkaen niiden keskiarvo oli 5,4, joten paastoarvot olivat 0,5 mmol/l pienemmät kuin edeltäneenä aikana. Ehkäpä paastoverensokeriarvoni lasku oli seurausta kevytpaastosta.


Varsinkin kahtena ensimmäisenä viikkona kevytpaastoaminen oli hiukan vaativaa. Kolmannen viikon erilainen toteutustapa oli helpompaa, koska paasto ajoittui kahden vuorokauden puolelle.  Jos kevytpaastolla on edes osa niistä terveysvaikutuksista, joita tutkimukset näyttäisivät osoittavan, on 5:2 -dieetti vaivan arvoista. Pelkästään painonpudotukseen löytyy mielestäni parempiakin dieettejä.



Lähteet

Mosley, Michael & Spencer, Mimi 2013. 5:2 -dieetti. Syö, paastoa ja elä pidempään.Helsinki: WSOY.

Ruokakori. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Luettavissa osoitteessa http://www.fineli.fi/foodbasket.php?lang=fi.

Sulamo. Nettipalvelu laihduttajille. Luettavissa osoitteessa https://www.sulamo.fi.