Elokuussa painoni ei noussut eikä laskenut. Se oli 86,5
kiloa (taulukko 1). Blogin alusta pudotusta on tullut 5,3 kiloa ja helmikuun
2014 suurimmasta painosta 7,2 kiloa. Sisäelinrasva vaihteli elokuussa kymmenen
ja yhdentoista välillä, ja oli kuukauden vaihteessa yksitoista. Elokuussa se
oli kolmasosan päivistä kymmenen, kun heinäkuussa se oli puolet päivistä
kymmenen. Keskimäärin se oli siis
korkeampi kuin heinäkuussa. Takapakkia tuli yleensäkin rasvojen suhteen.
Rasvaprosentti nousi kuukauden aikana 2,1 prosenttia ja lihaksen määrä laski
0,7 prosenttia. Kiloina rasva lisääntyi yli 1,8 kiloa. Järkyttävää.
AIKA
|
PAINO
|
RASVA
|
LIHAS
|
VISC
|
RASVAA
|
%
|
%
|
kg
|
|||
24.11.2013
|
91,8
|
45,6
|
24,1
|
12
|
41,861
|
5.2.2014
|
93,7
|
44,5
|
24,8
|
12
|
41,697
|
1.8.2014
|
86,5
|
42
|
25,8
|
10
|
36,33
|
1.9.2014
|
86,5
|
44,1
|
24,5
|
11
|
38,147
|
Kuukauden
|
0
|
2,1
|
-0,7
|
1
|
1,817
|
alusta
|
|||||
Suurimmasta
|
-7,2
|
-0,4
|
0,3
|
-1
|
-3,551
|
painosta
|
|||||
Blogin
|
-5,3
|
-1,5
|
0,4
|
-1
|
-3,714
|
alusta
|
TAULUKKO 1.
Painon kehitys ja rasvan kertyminen
Elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa olivat painonpudotuksen
kannalta katastrofaaliset. Paino nousi pahimmillaan 87,8 kiloon eli 1,3 kiloa,
sisäelinrasva nousi yhteentoista ja läskiä kertyi kilo lisää. Lantionympärys
suureni kaksi senttiä.
Mietin, mitä voisin tehdä asialle. Minulla oli viikko
aikaa ennen seuraavan yövieraan saapumista. Rasvakertymiä mitatessani olin
todennut, että suurin rasvakertymä minulla oli vatsassa ja toiseksi suurin
jenkkakahvoissa. Vatsarasvan poistamiseksi olin kokeillut touko-kesäkuussa
kuuden viikon vatsarasvan poisto-ohjelmaa. Nyt päätin ottaa jenkkakahvat
käsittelyyn.
JENKKAKAHVOJEN
PIENENTÄMISOHJELMA
Jenkkakahvoilla tarkoitetaan kylkimakkaroita. Tri Max
Tomlinsonin (2012) suunnittelema jenkkakahvarasvan pienentämisohjelma on 1+6
viikon mittainen ohjelma. Kokeilin sitä nyt vain viikon.
Taustaa
Insuliini-hormoni
on yhteydessä jenkkakahvoihin. Vanhetessamme insuliinitasot nousevat, mikä
saattaa johtaa isoihin jenkkakahvoihin. Korkeat insuliinitasot lihottavat,
kiihdyttävät biologista ikääntymistä sekä aiheuttavat insuliiniresistenssiä,
ts. tilaa, jossa haima kyllä tuottaa insuliinia, mutta sen teho on heikentynyt.
Huonon ruokavalion lisäksi vähäinen lihaskudoksen määrä on yhteydessä
insuliiniresistenssiin. Insuliinin ja veren glukoositasojen säätely niin, että
ne eivät ole liian korkeita tai liian matalia, pienentää jenkkakahvoja.
Glykemiaindeksi (GI)
ilmaisee, miten nopeasti tietty ruoka imeytyy suolistosta ja kohottaa
verensokeria. 70 ja sitä suurempi GI on korkea, 56-69 kohtuullinen ja 55 tai
pienempi matala. Korkean GI:n ruuat nostavat glukoositasot korkeiksi ruokailun
jälkeen. Glykemiakuormaan (GK) vaikuttaa hiilihydraatin laatu (hidas/nopea)
sekä määrä (onko ruuassa paljon hiilihydraatteja sataa grammaa kohti). GK
ilmaisee, paljonko ruoka-aine kuormittaa verensokeria ja insuliinin eritystä.
Insuliini-indeksi (II) ilmaisee, paljonko insuliinia erittyy tietyn ruuan
syömisen seurauksena. Yleensä korkea GI ja erityisesti korkea GK ennustavat
korkeaa insuliini-indeksiä. Vähärasvaisten maitotuotteiden ja pitkälle
jalostettujen leipomotuotteiden insuliini-indeksit ovat kuitenkin oletettua
korkeampia. Ruokien GI:n, GK:n ja II:n voit tarkistaa nettiosoitteesta
www.mendosa.com.
Kielletyt tuotteet
Korkean
GK:n ja GI:n tuotteet ovat kiellettyjä jenkkakahvojen pienentämisohjelman
aikana. Kiellettyjä ovat alkoholi, valkoinen riisi ja pasta, makeat
leivonnaiset hedelmämehut (paitsi omena ja greippi), säilykehedelmät,
tölkkiherneet, hernekeitto, hirssipuuro, hunaja, jamssi, kuskus, vaalea leipä,
maissipasta, maissitortilla, maitotiiviste, makeat välipalat, makeiset, mallas
ja maltailla makeutetut tuotteet, mustasilmäpavut, myslipatukat kuivatuilla
hedelmillä, näkkileipä, ohrahelmet, perunamuusijauhe, sokeroidut murot,
ranskanperunat, sipsit, riisikakut, rusinat, rypälesokeri, tavallinen sokeri,
sokeroidut porejuomat, rusinat, kuivatut taatelit, tattari ja valkoinen vehnä.
Hyviä GI- ja GK-ruokia
Seuraavia
ruoka-aineita voi ohjelman aikana syödä kohtuullisesti (suurin päiväannos
sulkeissa): agaavesiirappi, All Bran sokerittomat murot (1 pieni kulhollinen), cashew-pähkinät
(10 kpl), chilit, hedelmät, keltaiset herneet, tuoreet vihreät herneet, hummus
(2 rkl), vihannekset, täysjyväkaurakakut (2 kpl), kuivatut pavut, kikherneet,
ksylitoli, kvinoa (pieni annos), täys- tai monijyväleipä (1 viipale),
limanpavut, linssit, luonnonjugurtti, maapähkinät (30 kpl), maito, mysli ilman
kuivattuja hedelmiä ja sokeria, sokeriton omenamehu (1,5 dl), täysjyväpasta,
uudet perunat (3 kpl), popcorn ilman suolaa ja sokeria, kaurapuuro (pieni
kulho), pähkinävoi (1 tl), saksanpähkinät (12 kpl), sienet sekä sokeroimaton
soijamaito.
Runsaasti antioksidantteja sisältäviä ruokia
Antioksidantit
auttavat torjumaan vapaiden happiradikaalien aiheuttamaa vahinkoa ja
vähentämään insuliiniresistenssiä. Seuraavassa luettelossa kaikki ovat
runsaasti antioksidantteja sisältäviä ruoka-aineita. Ruoka-aineet etenevät
eniten antioksidantteja sisältävistä hiukan vähemmän antioksidantteja
sisältäviin: neilikka, kaneli, oregano, acai-marjat, kurkuma, raakakaakaojauhe,
juustokumina, basilika, curry, salvia ja inkivääri.
Ohjelman periaatteet
*Syö vain
hyvän GI:n ja GK:n ruokia.
*Syö
paljon runsaasti antioksidantteja sisältäviä ruoka-aineita. Syö ainakin kaksi
annosta päivässä antioksidanttilistan kärkiruokia.
*Tue
ohjelmaa seuraavilla ravintolisillä: 1 monivitamiinitabletti, 300 mg kalaöljyä,
250 mikrogramma kromia, 300 mg magnesiumia, 15 mg sinkkiä, 10 grammaa
glukomannaanikuitua sekä1 tl ceyloninkanelia. Kromi on yksi tärkeimmistä
ravintoaineista veren glukoositasojen säätelemisessä. Magnesium on tärkeä
kivennäisaine monissa kehon toiminnoissa, mm. verenglukoosin säätelemisessä.
Ruuan jalostaminen ja prosessointi vähentää ruuasta magnesiumia. Sinnkki on
tärkeä osa insuliinituotantoa ja auttaa insuliinia sitoutumaan solujen
reseptoreihin. Glukomannaanikuitu parantaa veren glukoosinsäätelyä ja
insuliinin toimintaa sekä pienentää huonoja kolesterolitasoja. Kaneli hidastaa
ruuan poistumista vatsasta ja glukoosin vapautumista verenkiertoon. Ei
kuitenkaan kannata syödä tavallista kaupasta saatavaa kanelia (kassiankanelia),
sillä se sisältää kumariinia, joka on haitallista maksalle. Ceyloninkaneli
(cinnamomum zeylanicum) on kumariinitonta. Olen tilannut oman ceyloninkanelini iHerbiltä.
*Tee
jenkkakahvoille suunniteltu kuntoiluohjelma 3 – 4 kertaa viikossa, ei
mielellään peräkkäisinä päivinä.
Ohjelman tulokset
Ohjelman aikana painoni putosi 400 grammaa, mutta rasvaprosentti
nousi 0,4 prosenttia ja lihasmäärä pieneni 0,3 prosenttia. Sisäelinrasva oli
yhdessätoista, mutta kävi yhtenä aamuna kymmenessä. Ilahduttavaa oli se, että
vyötärönympärys pieneni kahdella sentillä ollen ohjelman lopussa 96 senttiä.
Myös kaksi tuntia ruokailun jälkeen mitattu sokeriarvo oli 5,9 eli alle
kuutosen, mitä pidetään normaalina sokeriarvona. Koko kuukauden
aterianjälkeisten verensokeriarvojen keskiarvo oli 6,2. Sen sijaan aamuiset
sokeriarvot olivat ohjelman aikana keskimäärin samansuuruiset kuin elokuun
keskiarvo eli 6,2.
AIKA
|
PAINO
|
RASVA
|
LIHAS
|
VISC
|
RASVAA
|
Veren-
|
Veren-
|
LIIKUNTA
|
%
|
%
|
kg
|
sokeri
|
sokeri
|
||||
24.11.2013
|
91,8
|
45,6
|
24,1
|
12
|
41,861
|
aamul-la
|
2 tuntia
|
PVM=
|
aterian
|
proteiini-
|
|||||||
5.2.2014
|
93,7
|
44,5
|
24,8
|
12
|
41,697
|
jälkeen
|
vihannes-
|
|
marja-
|
||||||||
1.8.2014
|
86,5
|
42
|
25,8
|
10
|
36,33
|
päivä
|
||
la 16.8.14
|
87,4
|
42,9
|
25,3
|
11
|
37,495
|
6,2
|
40 min jumppaa
|
|
6,6
|
||||||||
17.8.
|
86,3
|
43,8
|
24,7
|
11
|
37,799
|
6,6
|
5,9
|
|
ma 18.8.
|
87,4
|
43,1
|
25,2
|
11
|
37,669
|
5,9
|
5,5
|
1t jumppaa
|
19.8.
|
87,3
|
42,9
|
42,9
|
11
|
37,452
|
6,1
|
5,1
|
|
20.8.
|
86,4
|
43,8
|
24,7
|
10
|
37,843
|
6,2
|
40min jumppaa
|
|
21.8.
|
86,7
|
42,7
|
25,4
|
11
|
37,021
|
6,1
|
5,7
|
PVM
|
22.8.
|
86,7
|
43,8
|
24,7
|
11
|
37,975
|
5,9
|
6,4
|
35min jumppaa
|
23.8.
|
86,9
|
43,3
|
25
|
11
|
37,628
|
6,3
|
||
Ohjelman
|
-0,4
|
0,4
|
-0,3
|
0
|
0,133
|
k-arvo
|
k-arvo
|
|
alusta
|
6,2
|
5,9
|
||||||
Suurimmasta
|
-6,8
|
-1,2
|
0,2
|
-1
|
-4,069
|
|||
painosta
|
||||||||
Blogin
|
-4,9
|
-2,3
|
0,9
|
-1
|
-4,233
|
|||
alusta
|
TAULUKKO 2. Jenkkakahvojen poisto-ohjelman tulokset
Taulukossa 3 on kuvattu kuukausittaiset keskimääräiset
verensokeriarvot sekä liikuntamäärät koko alkuvuodelta. Vatsarasvan
poisto-ohjelman aikana verensokeriarvot ovat olleet matalimmat. Jenkkakahvojen vaikutus
elokuun arvoihin ei näy taulukossa, koska ohjelma oli vain viikon mittainen.
Joka tapauksessa ohjelman aikainen aterianjälkeinen verensokeriarvo 5,9 oli vuoden
keskiarvoa 6,1 matalampi.
AIKA
|
AAMU
|
ATERIAN JÄLKEEN
|
PAINO kg
|
LIIKUNTA
|
MUUTA
|
Tammikuu
|
6,6
|
6,4
|
92,7
|
18t 13min
|
neljä heikkoa 5:2
-päivää, suklaakiusauksia
|
Helmikuu
|
6,1
|
6,3
|
92,9
|
16t 42min
|
yksi tehokas 5:2
-päivä, paino korkeimmillaan
|
Maaliskuu
|
6,2
|
6,4
|
92,6
|
23t 29min
|
kaksi heikkoa 5:2
-päivää
|
Huhtikuu
|
6
|
6,2
|
90,5
|
17t 46min
|
itämainen dieetti 1+7
päivää
|
Toukokuu
|
5,9
|
5,8
|
87,6
|
18t 51min; H
|
vatsarasvan
poisto-ohjelmaa 24 päivää
|
Kesäkuu
|
5,8
|
5,8
|
86,8
|
24t 38min; H
|
vatsarasvan p-o 18
päivää; Dukan-dieetti 4 päivää
|
Heinäkuu
|
6,5
|
6
|
86,5
|
1t 36min
|
paljon vieraita, vähän
kuntoilua, torstait PVM-päiviä
|
Elokuu
|
6,2
|
6,2
|
86,5
|
4t 48min
|
jenkkakahvojen p-o 7
päivää, torstait P(VM)-päiviä
|
Keskiarvo
|
6,2
|
6,1
|
TAULUKKO 3. Verensokereiden keskiarvot (aamulla ja 2 tuntia
aterian jälkeen; H=liikuntaa hengästyen 30min 2-3 x viikossa)
Hyvää ohjelman toteutuksessa
Ohjelman
aikana söin pelkästään hyviä GI- ja GK-ruokia yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.
Se oli leipä. Söin sallittua enemmän leipää, ja toisinaan jopa vaaleaa leipää.
En syönyt makeaa (paitsi sallittuja). En juonut limsaa, alkoholia tai
hedelmämehuja. Tein vaaditut jumppaohjelmat, ja otin osan lisäravinteista. Söin
päivittäin kaksi kertaa runsaasti antioksidantteja sisältäviä ruokia. Yleensä
se oli teelusikallinen ceyloninkanelia jugurtissa tai smoothiessa sekä curryn
käuttö ruuassa.
Huonoa ohjelman toteutuksessa
Annoskokojen
pienentäminen ei sujunut alkuunkaan. Vaikka ruuat olivat GI:n suhteen
sallittuja, olisi laadussa ollut toivomisen varaa. Ajankohtaan osui aika
rasvaisia ruokia: tein pellillisen kaalikääryleitä sekä jauhelihalla täytettyjä
kesäkurpitsoita juustokuorrutuksella. Kaalikääryleitä en voi vastustaa.
Myös
lisäravinteiden suhteen olisi voinut varustautua paremmin. Luulin, että minulla
on kaikki lisäravinteet hankittuna. Luulin Stevia Balancen sisältävän tarpeeksi
kromia, mitä se ei sisältänyt. Sinkkiä oli monivitamiinitabletissani vain
puolet vaaditusta. Yritin täydentää sinkkivajausta syömällä kurpitsansiemeniä
ja pähkinöitä. Glukomannaanikuidun ottaminen epäonnistui osittain. Minun olisi
pitänyt ottaa se 20 minuuttia ennen aterioita, mutta todella usein unohdin.
Otin 1 – 2 tablettia päivässä, kun olisi pitänyt ottaa kolme tablettia.
Yhteenveto jenkkakahvojen
pienentämisestä
Rasvamäärän
lisääntyminen oli pienempää kuin se oli ennen ohjelmaa ja ohjelman jälkeen.
Olisin kuitenkin odottanut rasvamäärän vähenemistä, kun varastointihormoni
insuliinin piti olla hallinnassa. Olisiko lihasmassan väheneminen aiheuttanut
kuitenkin insuliiniresistenssiä? Vyötärön pienentyminen osoitti ohjelman
kuitenkin tehonneen ainakin jossain määrin.
YHTEENVETO
ELOKUUSTA JA TULEVAN RAOTTAMISTA
Lähes kahden rasvakilon hankkiminen elimistöön elokuussa
oli järkyttävää. Yksi syy oli varmasti kuntoliikunnan vähäisyys. Toisaalta
heinäkuussa kuntoilin vielä vähemmän ja rasvaa paloi silloin kilon verran.
Ehkäpä vieraiden jatkuva kestitseminen kulutti kaloreja ja rasvaa, minkä vuoksi
keho sieti lähes päivittäisen herkuttelunkin. Elokuun alussa jatkoimme
päivittäisellä herkuttelulinjalla, mutta vieraita oli paljon vähemmän.
Olen myös miettinyt sitä, voisiko syynä olla runsas electro-mixin
juominen heinäkuussa. Kun oli kovin kuumaa, huolehdin siitä, että sain
tarpeeksi hivenaineita – kalsiumia, kromia, kaliumia, magnesiumia ja mangaania –
juomalla usein vettä, johon olin lisännyt iHerbiltä tilaamaani electro-mixiä.
Näistä ainakin kromi ja magnesium ovat yhteydessä insuliiniin, joka varastoi
rasvaa.
Hyvää elokuussa oli se, että vyötärönympärykseni pieneni
kahdella sentillä, eikä painoni noussut. Jatkoin Dukan-dieetin jälkeen aloittamaani
tapaa, että torstaisin syön vain proteiineja, vihanneksia ja marjoja, enkä
lainkaan huonoja sokereita tai viljaa. Näin pyrin säilyttämään saavuttamani
painon vähenemisen. Hyvää oli myös se, että vähäisestä kuntoliikunnasta
huolimatta sokeriarvoni pysyivät hyvinä. Hengästyen liikkumisen laiminlyöminen
oli puute. Hyötyliikuntaa on kyllä tullut sadonkorjuun vuoksi aika paljon.
Syyskuussa aion kokeilla HIIT- tai HIT-pikatreeniä.
Kuntoni testaamiseksi juoksin jo elämäni ensimmäisen Cooperin testinkin.
Parempi kai 62-vuotiaana kuin ei milloinkaan. Aloitamme kesätauon jälkeen myös
kuntosalikäynnit ja vesijumpan sekä ehkä muutakin liikuntaa. Pelkkä liikunta ei
kuitenkaan riitä tuloksiin pääsemiseen, joten jonkinlaista ”ruokatukea” täytyy
itselleen antaa. En ole vielä päättänyt, mitä se on.
Lähteet:
Jaakkola, Kaisa 2012. Hormonitasapaino. Opas energiseen elämään. Tammi.
Tomlinson, Max 2012. Nyt se onnistuu! Vihdoinkin eroon itsepintaisista
rasvakertymistä. Gummerus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti