tiistai 1. heinäkuuta 2014

KESÄKUUSSA 2014 VATSARASVAN POLTTO-OHJELMAA JA DUKAN-DIEETTIÄ


Kuten totesin vatsarasvan poisto-ohjelmaa arvioidessani, näyttää siltä, että tarvitsen jonkin selkeästi määritellyn ohjelman pudottaakseni painoani sekä erilaisia enemmän tai vähemmän onnistuneita keinoja pitääkseni painoni saavutetuissa lukemissa.

Kesäkuun seitsemäntoista ensimmäistä päivää toteutin kuuden viikon vatsarasvanpoisto-ohjelmaa, ainakin osittain. Sen toteutuksesta ja tuloksista olen raportoinut aikaisemmissa blogeissani.

Kuudessa päivässä ohjelman jälkeen painoni vaihteli. Olin sadasta grammasta seitsemään sataan grammaan painavampi kuin lopettaessani ohjelman. Kuuden päivän jälkeen painoni oli 88,2 kg, mikä oli 600g enemmän kuin ohjelman loppuessa. Rasvaprosentti oli noussut 0,6:lla ja lihasprosentti pudonnut 0,3:lla.

Minun piti katsoa kuukauden loppuun saakka, mikä jäisi ohjelman lopulliseksi tulokseksi. Luin kuitenkin Dukan-dieetistä kertovaa kirjaa, ja päätinkin kokeilla sen kahta ensimmäistä vaihetta heti. Sitten näkisin, haluanko toteuttaa pitkän ohjelman kokonaan.

DUKAN-DIEETTI

Ohjelmassa on neljä vaihetta: Hyökkäysvaihe on 1-10 päivän pituinen. Sen aikana syödään vain proteiineja: rasvatonta naudanlihaa, sisäelimiä, kalaa, äyriäisiä, siipikarjaa, nahatonta vähärasvaista kinkkua, munia, rasvattomia maitotuotteita sekä 1 ½ rkl kauralesettä.

Kauraleseitä lukuun ottamatta ruoka-aineita voi syödä koska vain ja kuinka paljon vain. Sallittuja ovat myös kahvi, tee, etikka, makuaineet, mausteet, yrtit, pikkelssit, sitruuna, suola ja sinappi (kohtuullisesti). Päivässä on juotava 1 ½ litraa vettä. Lisäksi on tehtävä 20 minuutin päivittäinen kävely.

Pudotusvaiheessa syödään joka toinen päivä proteiineja ja joka toinen päivä proteiineja ja vihanneksia sekä 2 rkl kauralesettä. Vaihetta jatketaan kunnes tavoitepaino on saavutettu. Vaiheen pituus on noin kuusi päivää jokaista pudotettavaa kiloa kohti.

Tasausvaiheessa pyritään pitämään saavutettu paino. Ruokavalikoima laajenee, mm. yksi hedelmä ja kaksi täysjyväleipäviipaletta sekä 40 g juustoa syödään päivässä. Viikossa syödään kaksi tärkkelyspitoista ateriaa. Samoin on vietettävä kaksi juhla-ateriaa viikossa. Joka päivä syödään kolme ruokalusikallista kauraleseitä. Vaihe kestää kymmenen päivää kutakin karsittua kiloa kohti. Torstaisin syödään pelkästään proteiineja.

Ylläpitovaihe kestää lopun elämää. Silloin syödään pelkästään puhtaita proteiineja joka torstai, ei käytetä hissejä eikä liukuportaita ja syödään kolme ruokalusikallista kauralesettä päivässä.

DUKAN-DIEETIN ONGELMAT

Havaitsin Dukan-dieetissä joitakin ongelmia, jotka kerron seuraavassa:

* Dukan-dieetti -teos  ei selvitä, millaisiin tieteellisiin tutkimuksiin dieetti perustuu tai onko dieettiä tutkittu tieteellisesti. Dieetin kehittäjä on lääkäri Pierre Dukan. Koulutus antaa hänelle kokonaisnäkemyksen ihmisen fysiologiasta. Dieetin kehittymistä ovat ohjanneet voimakkaasti potilaat eli laihduttajat. Jopa yksittäisellä potilaalla saattaa olla suuri vaikutus koko dieetin periaatteisiin. Vaikka potilailta otettiin verikokeet dieetin aikana ja/tai jälkeen, ne olivat normaaliin potilasrutiiniin kuukuvia kokeita, eivätkä voi osoittaa kaikkia elimistön muutoksia, esimerkiksi hormonaalisista muutoksista ei puhuta lainkaan.

* Ummetus. Koska proteiinit eivät sisällä juurikaan kuituja, saattaa dieetin seurauksena olla ummetus. Dieetissä käytettävä kauraleseet sisältävät liukenevia kuituja, jotka eivät auta ummetukseen. Ne imevät nestettä jopa 25-kertaisesti kokoonsa nähden, ja aiheuttavat kylläisyyden tunteen. Ohutsuolessa ruoka-aineet tarttuvat niihin. Ne estävät ruoka-aineiden imeytymisen ja vievät osan mukanaan ulosteeseen. Leseet alentavat kolesterolia ja diabetes-riskiä. Kauralese on mukana kylläisyyden tunteen ja kalorien vähentämisen takia. Muut leseet sen sijaan auttaisivat ummetukseen, ja tarvittaessa dieettiin saakin lisätä vehnäleseitä.

* Kauraleseet saattavat estää lääkkeiden imeytymistä. Sen vuoksi niitä ei tulisi ottaa samaan aikaan lääkkeiden kanssa.

* Ravinnon yksipuolisuus I. Viime aikoina on todettu vihannesten, hedelmien ja marjojen väriaineiden tärkeys ihmisen terveydelle.  Hyökkäysvaiheessa ja muutenkin proteiinipäivinä värejä ei juurikaan saa. Yrttimausteista saatava vihreä on ainoa väri. Myös sokerittoman tomaattisoseen käyttö mausteena on mahdollinen, joten se antaa lykopeenia niille, jotka sitä käyttävät. Tärkeää sinistä väriä ei saa hyökkäysvaiheessa lainkaan, ja painonpudotus-vaiheessakin se on harvinainen. Kannattaisi syödä punakaalia ja punasipuleita. Myös punajuuria saa syödä yhdellä aterialla päivässä. C-vitamiinia ei dieetissä saa juurikaan. Sitruunan käyttö mausteena on kyllä sallittu.

* Ravinnon yksipuolisuus  II.  Dieetti perustuu paljolti rasvojen välttämiseen, myös hyvien rasvojen. Pähkinät, mantelit ja avocado ovat kiellettyjä rasvapitoisuutensa vuoksi. Proteiinipäivänä useimmat syövät lihaa, jossa on yleensä myös hiukan rasvaa. Pehmeitä rasvoja tulisi syödä kaksi kertaa niin paljon kuin kovia. Ne kuljettavat kovien rasvojen verisuoniin aikaansaaman kolesterolin pois. Kala on dieetissä lähes ainoa tuote, josta pehmeitä rasvoja voi saada. Siksi sitä on syytä käyttää dieetissä päivittäin.

* Lisäaineet. Proteiinipäivien vähissä ruoka-aineissa saa olla lisäaineita. Aspartaamin käyttö on sallittu. Lihaleikkeleet ovat sallittuja, ja niissä on runsaasti lisäaineita, myös nitriittejä. Kahvi ja tee ovat sallittuja. Käsittämättömintä on se, että pikkelssit ja suola- ja coctailkurkut ovat sallittuja mausteina. Niissähän on yleensä sokeria.

DUKAN-DIEETIN HYVIÄ PUOLIA

Havaitsin dieetissä on seuraavia vahvuuksia:

* Dieetissä ei tarvitse laskea kaloreita.

* Useimpia dieetin ruoka-aineita saa syödä niin paljon kuin haluaa.

* Dieetti on tarkasti ohjeistettu, ja tri Dukan ottaa voimakkaan auktoriteettiaseman, mikä tehoaa joillekin laihduttajille. Minä esimerkiksi noudatin dieettiä tarkemmin kuin aikaisempia ohjelmia. Ohjeistuksesta esimerkkinä voisi mainita säännön, että tasaus- ja ylläpitovaiheessa proteiinipäivä on torstaisin. Näin asia on selvä, eikä laihduttajan tarvitse miettiä, minkähän päivän ottaisi proteiinipäiväksi.

* Dieetti on tuloksekas, ja dieetin ”jälkihoito” on hyvä. Näin paino ei todennäköisesti nouse takaisin, jos toteuttaa ”jälkihoidonkin”.

*Dieetti toteutetaan pääosin luonnollisilla ruoka-aineilla eikä teollisilla valmisteilla.

* Dieetissä voi syödä sataa ruoka-ainetta, ja ne ovat helposti useimpiien saatavilla.

KÄRSIMYSTÄ JA TULOKSIA ELI DIEETIN TOTEUTUS

Päätin kokeilla Dukan-dieettiä miniversiona: pienin mahdollinen määrä hyökkäysvaihetta eli yksi päivä ja sen lisäksi puolen kilon pudotus eli kolme päivää. Yhteensä tavoitteena oli siis puolentoista kilon painonpudotus. Tarkoituksenani ei ollut viedä dieettiä kolmos- ja nelosvaiheeseen nyt, vaan toteuttaa dieetti joskus kokonaisuudessaan, jos se osoittautuisi hyväksi.

Seuraavassa esittelen, miten dieettini toteutui:

Tiistaina oli hyökkäysvaihe eli proteiinipäivä. Päivän aikana söin uunissa kypsennettyä kirjolohta, kaksi keitettyä kananmunaa, stevialla maustettua suolakurkkua, leseitä kreikkalaisessa vähärasvaisessa jukurtissa, rasiallisen raejuustoa, pari lihaleikkelettä ja yhteensä yli puoli litraa kreikkalaistyyppistä jukurttia. Maustoin ruokani tuoreella tillillä, basilikalla, sipulinvarsilla ja persiljalla sekä lisäaineettomalla tomaattisoseella saadakseni vihreää ja punaista väriä. Join kupillisen cappuchinoa sekä 1,8 litraa kylmää vettä. Aamulla juoksin tunnin intervalli-juoksua ja kävelin 9 minuuttia. Puutarhatöitä tein 4 tuntia.

Olo oli aamupäivällä ja päivällä huonohko. Minulla oli sellainen olo kuin olisi ummetusta, vaikka olinkin hiukan kakannut. Yleensä minulla ei ole ummetusta, sillä syön paljon vihanneksia ja hedelmiä. Myös samantapaista huonoa oloa oli havaittavissa ensimmäisenä päivänä kuin joskus vesipaaston aikana. Hetken aikaa oli jaloissani lihassärkyä. Välillä oli ”veto pois”.

Ajattelin koko päivän, että tämä ei ole minun juttuni, mutta kokeilen sen silti tavoitteeni mukaisesti. Epäilin dieetin terveellisyyttä, ja ajattelin, että esimerkiksi 5:2 -dieetti vaikuttaa paljon terveellisemmältä ja paremmin tutkitulta kuin tämä. Illalla olo oli aika hyvä.

Keskiviikkona tuntui ruhtinaalliselta syödä vihanneksia. Söin paljon erilaisia oman puutarhan salaatinlehtiä, lisäksi basilikaa, persiljaa, tilliä ja sipulinvarsia. Söin tomaatteja, kurkkua ja keräkaalia. Keitin kanakeiton, jossa oli valko- ja parsakaalia, sipulia, varsiselleriä ja porkkanaa sekä kuivattuja keittovihanneksia. Söin keittoa kaksi kertaa. Söin jukurtti-leselautasellisen, keitetyn kananmunan, kirjolohta ja yhden lihaleikkeleen. Söin savustettua kirjolohta. Join kupillisen cappuchinoa ja 1 ½ litraa kylmää vettä.

Oi, miten riemuitsinkaan mahdollisuudesta syödä parhaassa kasvuvaiheessa olevia salaatteja!

Myöhään illalla tajusin, etten ollut suorittanut pakollista kahdenkymmenen minuutin kävelylenkkiä. Suoritin sen vähän ennen puolta yötä. Olo oli koko päivän ihan hyvä, mutta jossakin vaiheessa oli jalkalihaksissa lievää särkyä. Puutarhatöitä tein kaksi tuntia.

Torstaiaamuna tarkastelin tuloksia. Ensimmäisenä päivänä painoa oli pudonnut 900 grammaa ja toisena 200 grammaa eli ”lupausten” mukaisesti. Rasvaprosentti oli keskiviikkona noussut ja lihasprosentti laskenut.

Laskin läskin määrän grammoissa, ja totesin, että rasvan määrä oli suurentunut tiistaiaamusta keskiviikkoaamuun 50 grammaa. Painon putoaminen ei siis johtunut rasvan palamisesta, vaan nesteen poistumisesta. Sen sijaan keskiviikkoaamusta torstaiaamuun rasvaa oli poistunut 262 grammaa eli yhteensä 212 grammaa kahdessa päivässä.

Näyttäisi siis siltä, että hyökkäysvaiheen painonpudotus on lumelaihtumista ja terveellinen vihannesten ja proteiinien syönti sai aikaan rasvan palamisen. Ymmärrän kyllä, ettei yhden päivän kokemuksista voi tehdä varmoja johtopäätöksiä. Kyseenalaistin kuitenkin menetelmän, mutta päätin silti pitää vielä yhden typerän proteiinipäivän.

Torstaina söin puolitoista pippuripihviä, kaksi viipaletta leikkelekalkkunaa, savukirjolohta, raejuustoa, maustamatonta kreikkalaistyyppistä jukurttia, rasvatonta luomumaitoa, rahkaa, raakakaakaojauhetta, tilliä, persiljaa, ruohosipulia ja basilikaa, 1 rkl kauraleseitä ja ½ rkl kolmen viljan lesettä. Viimeksi mainittua sen vuoksi, että edellisenä proteiinipäivänä minusta tuntui siltä kuin minulla olisi ummetusta. Nyt sellaista tunnetta ei ollut.

Aamulla juoksin puoli tuntia ja kävelin 51 minuuttia. Puutarhatöitä tein 4t 15min. Olo oli fyysisesti hyvä. Sen sijaan henkisesti oli pientä ongelmaa: mietin proteiinipäivän terveysvaikutuksia, esimerkiksi sitä, että runsas punaisen ja prosessoidun lihan syönti lisää riskiä sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään.  Riski lisääntyy 7 – 17 % jokaista kulutettua sataa grammaa punaista lihaa kohden ja 17 – 18 % jokaista syötyä 50 grammaa prosessoitua lihaa kohden vuorokaudessa.

Söin 150 grammaa pippuripihviä ja 18 grammaa prosessoitua lihaa eli kalkkunaleikkelettä. Riskini sairastua syöpään lisääntyi siis noin 23 %. Toisaalta myös elimistön rasvakudoksen määrä on yhteydessä paksu- ja peräsuolen syöpään. Jos BMI on yli 30, minulla 31,2, riskini saada syöpä on noin viidennes suurempi kuin normaalipainoisella. Kun syödään punaista lihaa paljon kerralla, osa lihan proteiineista ei ehdi imeytyä ohutsuolessa, vaan jatkaa paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat lihan proteiineista haitallisia N-nitroyhdisteitä. Punaisen lihan hemirauta ja prosessoitujen lihavalmisteiden nitriitti ja suola voivat edistää N-nitroyhdisteiden muodostumista suolistossa.

En niinkään miettinyt sairastumisriskiäni, koska jokainen suomalaisella on ehkä miljoona kertaa elämänsä aikana mahdollisuus saada syöpä, vaan sitä, mistä elimistöni saa syövältä suojaavat ravintoaineet proteiinipäivänäni. Runsas kalan käyttö pienentää syöpäriskiä. Kala sisältää n – 3-rasvahappoja, APAa, DHA:ta sekä D-vitamiinia, joilla voi olla merkitystä erityisesti paksusuolisyövän (ja rintasyövän) ehkäisyssä. Onneksi söin ainakin yhtä paljon kalaa kuin lihaa.
Uusimmat tutkimustulokset osoittavat maitotuotteiden, erityisesti maidon, käytön olevan yhteydessä pienentyneeseen paksusuolisyövän riskiin. Tämä todennäköisesti liittyy maidon kalsiumiin. Join lasillisen maitoa ja lisäsin maitoa rahkaan.
Kasvisten käyttö vähentää todennäköisesti riskiä sairastua paksunsuolensyöpään. On viitteitä siitä, että jos syön kasviksia vähemmän kuin 100 grammaa vuorokaudessa, sairastumisriski paksusuolensyöpään on suurempi kuin yli 100 grammaa syövillä. Dukanin dieetissä proteiinipäivänä oli mahdollista syödä vain mausteyrttejä. Lisätäkseni yrttejä join myös kaksi mukillista tuoreesta mintusta tehtyä minttuteetä sekä mukillisen vihreää teetä.
Kasvikunnan tuotteissa syöpää ehkäisevät ehkä kuitu, vitamiinit ja kivennäiset sekä erilaiset bioaktiiviset fytokemikaalit, kuten polyfenolit, isotiosyanaatit ja allium-yhdisteet.  Paksusuolensyövän ehkäisyyn ovat todennäköisesti yhteydessä sipulikasvit sekä folaatit. Maustoin ruokaani mm. sipulinvarsilla ja folaattia sain hiukan persiljasta.
Uudet tutkimukset osoittavat vakuuttavasti, että runsas kuitujen käyttö suojaa paksu- ja peräsuolisyövältä. On arvioitu, että jokaista syötyä kymmentä kuitugrammaa kohden paksu- ja peräsuolisyöpään sairastumisen riski pienenee kymmenyksellä ja kun päivittäinen kuidun saanti suurenee 15 grammasta 30 grammaan, riski sairastua paksusuolisyöpään pienenee lähes puolella. Suomalaisten tärkeimmät kuidun lähteet ovat täysjyvävilja sekä marjat, hedelmät ja vihannekset. Dukanin dieetin hyökkäysvaiheessa ja painonpudotusvaiheen proteiinipäivänä nämä ovat kiellettyjä pientä lesemäärää lukuun ottamatta. Saadakseen 30 grammaa kuituja kauraleseitä tulisi syödä 140 grammaa. 1 ½ rkl painaa 12 grammaa eli dieetin aikana saadaan yrttien kanssa lähes kolme grammaa kuitua.
Kuitu lisää ulostemassan tilavuutta ja nopeuttaa siten ulostemassan läpikulkua suolistossa. Samalla ulostemassan haitalliset aineet ja karsinogeenit laimentuvat eivätkä pääse kosketuksiin epiteelisolukerroksen kanssa. Kuitu ylläpitää myös suoliston normaalia bakteeriflooraa. Kuidusta syntyy paksusuolessa mm. lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka voivat ehkäistä syöpäsolujen kasvua. Nopeasti fermentoituvat, liukoiset kuidut eivät ole välttämättä hyödyksi syövän ehkäisyssä.
D-vitamiinilla näyttäisi olevan yhteys paksusuolen syövän riskin pienenemiseen. Kalasta sain runsaasti D-vitamiinia, samoin auringosta. D-vitamiini on varastoituva vitamiini, joten ennen dieettiä hankittu D-vitamiinikin vaikuttaa. Seleeni ehkäisee mahdollisesti myös paksusuolensyöpää. Yleensä syön päivässä yhden parapähkinän, josta saan päivän seleeniannoksen. Nyt sen syöminen oli kiellettyä.
En osaa sanoa, täytyykö syövältä suojaavien tekijöiden olla läsnä juuri silloin, kun ”syöpähyökkäys” tulee. En myöskään tunne, millaisia muita muutoksia elimistössä tapahtuu laihtumisen lisäksi syötäessä pelkästään proteiineja. Tällä hetkellä suhtaudun dieettiin kriittisesti.
Perjantaina oli dieetin viimeinen päivä. Silloin sain syödä sekä proteiineja että vihanneksia. Edellisenä proteiini-päivänä en saanut heti unta, mutta nyt heräsin proteiinipäivän jälkeen muutaman tunnin yöunen jälkeen.
Kolmesataa grammaa oli pudonnut painostani. Rasvaprosentti oli laskenut ja lihasprosentti noussut. Rasvaa oli palanut 390 grammaa. Sisäelinrasva oli nyt toista kertaa kesäkuussa 10.
Lauantai-aamuna oli dieetin loppupunnituksen aika. Painoni oli laskenut edellisestä aamusta 400 grammaa, rasvaprosenttini oli pudonnut 0,3% ja lihasprosentti suurentunut 0,4%. Läskiä oli palanut 431 grammaa. Sisäelinrasva-arvo oli palannut takaisin yhteentoista.

DUKAN-DIEETIN LOPPUTULOKSET JA -PÄÄTELMÄT

Olin Dukan-dieetillä neljä päivää eli pienimmän mahdollisen ajan, ja toteutin vain sen kahta ensimmäistä vaihetta eli painonpudotusvaihetta. Tavoitteenani oli kokeilla, toteuttaisinko dieetin joskus kokonaisuudessaan. Painon vakiinnuttamisen teen tai yritän tehdä nyt omalla tavallani. Seuraavassa esitän Dukan-dieetin tulokset ensin taulukkomuodossa, ja sitten analysoin tuloksia ja teen päätelmät sekä dieetistä sinänsä että omasta jatkostani dieetin toteuttamisessa.



AIKA

PAINO
kg
RASVA
%
LIHAS
%

LIIKUNTA
MUUTA
Blogin alussa
24.11.2013

91,8
45,6
24,1


Paino kor-keimmillaan
5.2.2014
93,7
44,5
24,8


Dieetin alussa ti
24.6.2014
88,2
43,0
25,3
Ti 1t intervallijuoksua, 9min kävelyä, 4 t puutarhatyötä
proteiinipäivä, pientä jalkasärkyä ja välillä heikohko olo
Keskiviikko


87,3
43,5
25,0
kävelyä  20min, puutarhatöitä 2t
49 g rasvaa lisää; prote-iineja ja vihanneksia,
ummetuksen tunnetta
Torstai


87,1
43,3
25,1
½ t juoksua, 51min kävelyä, 4t 15min puutarhatyötä
261 g rasvaa pois; proteiinipäivä, fyysisesti ok olo
Perjantai

86,8
43,0
25,2
20min kävelyä, 4 ½ t puutarhatyötä

vähän unta; 390 g rasvaa pois; proteiineja ja vihanneksia
Lauantai


86,4
42,7
25,4

431 g rasvaa pois
Dieetin  alusta

-1,8
-0,3
+0,1

Ohjelman aikana liikuntaa 3t 10min = 47 ½ min päivässä ja puutarhatyötä 14 t 45 min = 3 t 41 min päivässä
Suurimmasta painosta

-7,3
-1,8
+0,6
Blogin alusta


-5,4
-2,9
+1,3

TAULUKKO. Dukan-dieetin tulokset



Tavoitteenani oli pudottaa painoa puolitoista kiloa. Tavoitteeni ylittyi 300 grammalla, mitä pidän erinomaisena tuloksena ottaen huomioon sen, että samanaikaisesti myös rasvaprosentti pieneni 0,3:lla ja lihasprosentti suureni 0,1:llä. Painonpudotuksen vuoksi rasvan prosentuaalisesti pienikin väheneminen tarkoitti 1,033 kiloa läskin palamista dieetin aikana.

Dieetin lopussa olen pudottanut painoani marraskuulta 2013, jolloin aloitin tämän blogin pitämisen, yli viisi kiloa ja helmikuisesta (2014) eli elämäni suurimmasta painosta olen nyt pudottanut yli seitsemän kiloa. Vyötärönympärys putosi dieetin aikana sentillä, samoin lantionympärys.

Dukan-dieetti on selvästi tehokas. Henkisesti dieetti oli vaikea, koska mietin sen muita terveysvaikutuksia, esimerkiksi yhteyttä paksunsuolensyöpään (ks. raportointi torstaista) tai hormonitasapainoon. Lääkäri Pierre Dukan, dieetin suunnittelija, ei maininnut, että dieettiä ja sen terveysvaikutuksia olisi tutkittu tieteellisesti. Kirjasta sai myös sellaisen käsityksen, että dieetin kehittely oli voimakkaasti yhteydessä potilaiden kokemuksiin. Olen kuitenkin lukenut, että tri Dukan on kirjoittanut myös tieteellisiä artikkeleja asiasta. Ehkä hän koki, että ”tavalliset” lukijat eivät tarvitse tieteellisiä perusteluja. Asiasta luin vasta torstai-päivän ”syöpätutkimusteni” jälkeen.

Mielestäni ongelmallisin asia dieetissä on suoliston kannalta kuidun vähäisyys. Tämän vuoksi ulostemassa pysyy suolistossa kauan. Jos ulostemassa kulkisi nopeasti suoliston läpi, ulostemassassa olevat karsinogeenit ja muut haitalliset aineet laimentuvat eivätkä pääsisi kosketuksiin epiteelisolukerroksen kanssa. Proteiinipäivinä ainut kuitu on 1 ½ rkl kauralesettä. Kauralese on liukoinen, eikä näin ollen lisää ulostemassan nopeutta. Dukan antaa luvan lisätä tarvittaessa ruokalusikallisen vehnälesettä kauraleseen joukkoon ummetuksen ehkäisemiseksi.

Kauraleseen edut ovat muualla: Kauralese aiheuttaa kylläisyyden tunteen ja vähentää saatuja kaloreita. Kauralese alentaa myös kolesterolia ja diabeteksen riskiä. Koska kauralese hidastaa ravinto- ja lääkeaineiden imeytymistä, ja näin osa aineista jää saamatta, kannattaa ainakin lääkkeet ottaa joko ennen leseiden syöntiä tai aikaisintaan puoli tuntia leseiden syönnin jälkeen.

Vaikka mietinkin proteiinipäivinä mahdollisuutta siihen, että dieetti edistäisi paksunsuolen syöpää, on todettava, että myös ylipaino on suuri syöpäriski. Tutkimukset osoittavat, että elimistön suuri rasvapitoisuus on yhteydessä suurentuneeseen syöpäriskiin. Dieetin aikana eli neljässä päivässä rasvaprosenttini pieneni 0.3:lla, ja läskiä paloi toista kiloa. Näin siis dieetillä näyttäisi olevan sekä syöpäriskiä vähentäviä että sitä lisääviä vaikutuksia. Koska nimenomaan punaisen lihan suuri syönti lisää paksunsuolen syöpäriskiä, voi riskin välttää jättämällä punaisen lihan syönnin pois tai vähäiseksi, ja syömällä kalaa, mereneläviä ja vaaleaa lihaa.

Mitä opin dieetistä? Näin konkreettisesti, mitä hiilihydraattien, terveellistenkin, poisjättö saa elimistössä aikaan. Ymmärsin hedelmien – niin terveellisiä ja vitamiinirikkaita kuin ne ovatkaan -syönnin tarkkailemisen tärkeyden. Opin iloitsemaan siitä, että saan syödä vaikkapa salaattia, jonka satokausi oli parhaimmillaan. Löysin proteiinipäivistä uuden ja epämiellyttävän sekä kysymyksiä herättävän tavan polttaa rasvaa. Opin elämään päivän miltei pelkillä proteiineilla ja tekemään leselettuja. Lisäksi opin kurinalaisuutta enemmän kuin aikaisemmin blogini aikana. En todellakaan syönyt muita aineita kuin dieetissä sallittuja. Maitotuotteista kuitenkin vain osa oli rasvattomia.

Ensimmäisenä proteiinipäivänä ajattelin, että neljän päivän dieettiini kuuluvat kaksi proteiinipäivää tulevat olemaan elämäni ainoat proteiinipäivät. Nyt en ole siitä aivan varma. Luulen, että myös pelkät proteiini- ja vihannespäivät tuottaisivat tulosta. Kokeilen ehkä joskus neljä sellaista päivää, ja vertaan tuloksia nyt toteuttamaani dieettiin. Kaiken kaikkiaankin vain nopeiden hiilihydraattien eli viljan ja sokereiden poisto ruokavaliosta laskisi varmaan painoani.
Dieetin jälkeen jää ennen kuukauden loppua kolme päivää aikaa seurailla dieetin pysyviä tuloksia. Keskimmäinen päivä niistä on avoimet puutarhat -päivä, joten ennakoin vaikeuksia buffét-ruokailun ja leivonnaisten vuoksi.

Lähteet:

Dukan, Pierre 2012. Dukan-dieetti.  WSOY.

Syövän ehkäisyn, toteamisen ja kuntoutumisen tuen kehittäminen vuosina 2012 – 2015. Kansallisen syöpäsuunnitelman II osa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.  Ohjaus 6/2014. Syöpätautien asiantuntijaryhmä. Luettavissa URL-osoitteessa http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/116179/URN_ISBN_978-952-302-185-3.pdf?sequence=1.


DIEETIN LOPETUS JA YHTEENVETO KESÄKUUSTA

Kesäkuu oli tosi ”dieettinen”. Seitsemäntoista ensimmäistä päivää toteutin tri Tomlinsonin vatsarasvan poisto-ohjelmaa ja kuuden normaalinpäivän jälkeen aloitin tri Dukanin kehittämän neljän päivän dieetin. Dieettipäiviä oli siis kolme neljäsosaa, vaikka täytyykin todeta, että Tomlinsonin dieetti ei enää tuossa vaiheessa vaikuttanut kovinkaan paljon syömisiini, sillä syön normaalistikin aika ”välimerellisesti”.

Tomlinsonin ohjelmassa hairahduin lähinnä kaupungilla maistelemaan pieniä paloja Ahdin ostamista pullista tai kokeilemaan kaupan maistiaisia. Määrät olivat kuitenkin tavallista huomattavasti pienempiä. Karkkeja en syönyt lainkaan. Jäätelöä en syönyt paria poikkeusta lukuun ottamatta. Limsaa tai kahvia en juonut kertaakaan.

Tomlinsonin ohjelmassa suurin muutos tavalliseen oli yrttiteen runsas juonti, lisämunuaisten hoito yrteillä ja ”rauhalla” sekä vatsarasvan poistamiseksi suunnitellut jumppaohjelmat, jotka kesäkuussa suoritin tunnollisesti.

Dukanin dieetin ruokailu poikkesi kovasti normaaleista ruokailutottumuksistani. En ole koskaan elämässäni pitänyt proteiinipäivää tai syönyt päivän aikana pelkästään proteiineja ja vihanneksia. En myöskään koskaan ole protestoinut niin paljon jotakin laihdutuskokeiluani kuin proteiinipäivinä. Kahvinjuonti oli dieetin aikana sallittu, ja aloin taas juoda cappuchino-kupilliseni.

Tällä hetkellä olen lähinnä hämmentynyt, sillä vaikka diietin aikana suhtauduin dieettiin aika kriittisesti, dieetti osoittautui tehokkaaksi. Ajattelen, että elimistölle on parempaa se, että syön oikeita ruoka-aineita, kuten tässä dieetissä, kuin laihdutukseen teollisesti valmistettuja tuotteita, vaikka niihin olisikin lisätty keinotekoisesti valmistetut ihmisen tarvitsemat vitamiinit ja kivennäiset. Tämä siksi, että vielä ei varmasti tunneta kaikkia ihmisen tarvitsemia aineita.

Tämän blogin alussa kerroin, mitä tapahtui Tomlinsonin ohjelman vajaan kolmen viimeisen viikon jälkeen. Dukanin ohjelman jälkeen juoksin aamulla ensimmäiskesi syömään mansikoita. Päivän aikana söin hedelmiä ja paljon vesimelonia. Nehän olivat kiellettyjä dieetin aikana. En syönyt vielä viljatuotteita. Painoni nousi puol kiloa. Rasva- ja lihasprosentit pysyivät ennallaan. Varsinaista liikuntaa en harrastanut lauantaina.

Sunnuntai oli katastrofi. Matkustimme toista sataa kilometriä Varsinais-Suomeen, kiertelimme avoimia puutarhoja, nautimme viidestä tarjoilusta, kävimme buffét-aterialla, istuimme taas autossa puolitoista tuntia. Illan istuimme kuuntelemassa erästä saarnaa, ja katselemassa mielenkiintoisia tapahtumia. Painoni nousi 800 grammaa. Lihasprosenttini oli ennallaan ja rasvaprosentti oli noussut 0,1:llä. Läskiä kerrytin siis yhtenä ainoana päivänä 430 grammaa. Kun lauantaina olin lisännyt rasvan määrää 213 grammaa, olin kahdessa päivässä lisännyt läskiäni 643 grammaa eli vajaan parin päivän ”ansiot” olivat tipotiessään.

Maanantaina olimme aamulla jumpassa ja palaverissa. Jouduimme syömään kaupungilla. Loppupäivä oli turvallista ”kotiruokailua”. Juoksin illalla 35 minuuttia ja kävelin 39 minuuttia. Painoni laski 900 grammaa, rasvaprosentti nousi 0,2:lla ja lihasprosentti laski 0,2:lla. Vaikka rasvaprosentti kasvoi, suli läskiäni maanantaina 212 grammaa, joten menetin dieetistä kokonaisuudessaan vain yhden päivän rasvanpolton.

Kolme päivää Dukanin dieetin loppumisen jälkeen jäi dieetin lopputulokseksi 1,4 kg pois painosta, 600 grammaa pois läskistä sekä sentti vyötärön- ja lantionympäryksistä pois. Hyvä tulos neljässä päivässä! Sen sijaan Tomlinsonin ohjelman aikana vitosella alkaviksi normalisoituneet aamusokeriarvot vakiintuivat Dukan-dieetin aikana ja jälkeen 6.0-6.2:n tasolle. Lievää ummetusta kesti kolme päivää dieetin jälkeen.



AIKA

PAINO
kg
RASVA
%
LIHAS
%

RASVAA
RASVAN MÄÄRÄN VERTAILU
Blogin alussa
24.11.2013

91,8
45,6
24,1
41,861 kg


Paino kor-keimmillaan
5.2.2014
93,7
44,5
24,8
41,697 kg

164 g vähemmän kuin blogin alussa
Kesäkuun alussa
1.6.2014
87,6
44,5
24,4
38,982 kg

2 kg 879 g vähemmän kuin blogin alussa
Kesäkuun lopussa
1.7.2014
86,8
43,0
25,2
37,324 kg

vähennystä 4 kg 537 g blogin alusta, - 1 kg 658 g kuukauden alusta
Kuukauden alusta

-0,8
-1,5
+0,8

Kuukauden aikana liikuntaa 27t 38min = 55 min 16 sek päivässä sekä puutarhatyötä 74 t 55 min = 2 ½ t päivässä
Suurimmasta painosta

-6,9
-1,5
+0,4
Blogin alusta


-5,0
-2,6
+1,1

TAULUKKO. Kesäkuun tulokset

Kaiken kaikkiaan laihduin kesäkuun aikana 800 grammaa. Blogin alusta olen laihtunut 5 kiloa ja helmikuussa olleesta suurimmasta painosta 6,9 kiloa. Vyötärönympärykseni pieneni kesäkuussa yhdellä sentillä ja lantionympärykseni kahdella sentillä.


Rasvaprosenttini laski 1,5:llä, mikä tarkoittaa painollani 1,658 kg:n läskin palamista. Lihasprosenttini nousi 0,8:lla. Rasvan määrä on vähentynyt noin neljä ja puoli kiloa blogin alusta. Sisäelinrasva kävi kahtena päivänä kympissä, mikä todistaa sitä, että arvo pysyttelee tällä hetkellä lähempänä kymppiä kuin kahtatoista. Kesäkuun aikana harrastin liikuntaa lähes tunnin päivässä ja tein puutarhatöitä keskimäärin 2 ½ tuntia päivässä. Olen tyytyväinen kuukauden tuloksiin.