torstai 31. joulukuuta 2020

MIRJAN HYVINVOINTIVIIKOT 19.10. - 16.11.2020

 


Olemme yleensä olleet mieheni kanssa marraskuun paikkeilla aineenvaihduntadieetillä neljä viikkoa. Tavanomainen mielikuva dieetistä ei niinä viikkoina ole täyttynyt, sillä olemme syöneet viisi runsasta ateriaa päivässä. Mitään epäterveellistä emme ole kuitenkaan syöneet. Dieetti on ollut tehokas kaventamaan vyötäröä ja poistamaan elimistöstä rasvaa. Nuo neljä viikkoa ovat kuitenkin olleet vaivalloisia, kun tietyn vaiheen ruoka-aineet ovat olleet hyvin tarkasti määriteltyjä, vaikkakin vaihtoehtoja on ollut runsaasti. Olen monissa aikaisempien vuosien blogi-teksteissäni kuvaillut dieettiämme. Tänä vuonna päätimme tehdä asian yksinkertaisemmin. Nimikin muuttui Mirjan hyvinvointiviikoiksi.



Syömme kasvattamiamme luomutomaatteja useita kuukausia



 

Ruokaan liittyvät periaatteet kotona

 

Aikaisemmin dieetin noudattaminen on tuottanut vaikeuksia erikoisesti kodin ulkopuolella. Halusimme, että ”dieettiä” olisi helppo toteuttaa. Siksi asetimme eri tavoitteet kotona syömiselle ja muualla syömiselle. Kotisääntöihin otimme vaikutteita Pomroyn (2014) aineenvaihduntadieetistä. Kotona meillä oli seuraavat periaatteet:

 

- ei saa syödä sokeria eikä tuotteita, joissa on sokeria

- ei makkaraa, maissia tai valkoista vehnää

- leipää korkeintaan yksi pala / ateria

- kasviksia ja/tai hedelmiä viisi annosta päivässä

- torstaisin ei lainkaan viljoja ja maitotuotteita eikä juurikaan rasvaa, hedelmistä vain sitrushedelmiä ja/tai 1 omena


Punaiset, oranssit, vihreät ja tummanpunaiset puolikypsät
 ja raa'at tomaatit kypsyvät munakennoissa


 

Ruokaan liittyvät periaatteet muualla

 

Käymme kaksi kertaa viikossa kaupungilla liikunnallisten harrastustemme vuoksi. Samalla käymme kaupoissa, kirjastossa, apteekissa tms. hoitamassa asioitamme. Meille on kaupungista matkaa kymmenisen kilometriä. Koska liikuntasuoritusten jälkeen olisi hyvä syödä puolen tunnin kuluessa, olemme käyneet keskiviikkoisin ja perjantaisin ravintolassa lounaalla. Kodin ulkopuolelle suuntautuvat ruokaan liittyvät tavoitteet koskivat juuri näitä päiviä. Periaatteet olivat:

 

- makeaa voi syödä kylässä ja ravintolassa, jos sitä on tarjolla, mutta kohtuudella

- ensimmäisellä viikolla ei jälkiruokia tai makeaa muuallakaan

 

Liikuntaan liittyvät tavoitteet

 

Käymme keskiviikkona ohjatulla faskia-metodi tunnilla. Lisäksi olemme kuntosalilla vajaan tunnin. Teemme kuntosalilla Personal Trainerin tavoitteidemme ja terveytemme mukaan laatiman ja ohjaaman ohjelman. Perjantaina käymme Kunnon kävelyssä, joka koostuu ohjatusta alku- ja loppuverryttelystä sekä kävelystä ystävien kanssa tai joskus juoksusta tai voimaharjoittelusta. Näiden oletimme toteutuvan myös hyvinvointiviikoilla. Lisäksi tavoitteenani olivat samat tavoitteet kuin yleensäkin:

 

- liikuttava 70 000 askelta / viikko, joista juoksua vähintään ½ tuntia / viikko

- lihaskuntoharjoituksia vähintään 2 kertaa viikossa

 

Palkitseminen

 

Palkitsimme itsemme viikottaisella 45 minuutin hieronnalla. Tavallaan ravintolalounaat olivat palkintoa ohjattuihin liikuntahetkiin osallistumisesta. Lopetimme viikot teemaristeilyyn, jonka olisimme mielellämme toteuttaneet muulloin, jos se olisi ollut mahdollista. Se ei kuitenkaan vaikuttanut kovin paljoa tuloksiimme.

 

Toteutus

 

Ruokaan liittyvissä periaatteissa pitäydyimme hyvin. Ainoastaan vehnän syönnissä lipesin kerran, kun Lidliin tuli myyntiin ihanaa peruna-sipulivehnäleipää. Sitä söin vain kerran – lämpimänä, silloin muistaakseni kaksi palaa. Oman maan luomulaatuiset  punaiset ja vihreät lehtikaalit, kyssä-, savoijin- ja punakaalit sekä varsisellerit ja yrtit samoin kuin sienet, tomaatit, omenat ja juurekset monipuolistivat aterioitamme. Pakastimesta löytyi toistakymmentä eri marjalajia ja hedelmiä sekä pensas- ja härkäpapuja. Vaikka umpiotölkeistä löytyi omenoita, viinirypäleitä, luumuja, kirsikkaluumuja ja erilaisia marjoja, söimme vain ilman sokeria säilöttyjä. Omenoita, viinirypäleitä, tyrnejä ja puolukoita oli veteen umpioituna - omenoissa oli mukana vihreää steviaa, kanelia ja korianterinsiemeniä. Lähes kaikki marjat pakastan ilman sokeria. Saadaksemme tarpeeksi proteiinia söimme tavallista enemmän lihaa ja kalaa.

 

Poimin sieniä tänä vuonna yli sata litraa -
lähinnä kantarelleja ja suppilovahveroita



Lihaskuntoharjoituksia tein 2 – 3 kertaa viikossa. Mieheni teki niitä kolme kertaa viikossa. Minulle osuivat digikurssit kaksi kertaa Kunnon kävelyn ajankohtaan. Askeltavoitteeni saavutin kolmena ensimmäisenä viikkona, mutta viimeisellä viikolla askeleita jäi uupumaan kahtena viimeisenä päivänä yhteensä 7 000 askelta risteilyn vuoksi. Kuitenkin hyvinvointiviikoilla kävelin kokonaisuudessaan yli 282 200 askelta, kun tavoitteena oli 280 000. Kolmannella viikolla en juossut lainkaan.



Tulokset ja vertailu aineenvaihduntadieettien tuloksiin

 

Painoni putosi neljässä viikossa 1,7 kiloa. Parasta oli kuitenkin se, että painon väheneminen johtui kokonaan rasvan vähenemisestä (2,6 kg). Painoa lisäsi lihaksen suureneminen yli 400 grammalla. Mielenkiintoista tässä oli se, että rasva väheni ja lihas kasvoi loppuviikosta eli vasta torstain jälkeen. Torstaina söimme lähinnä vain kasviksia ja proteiineja. Aineenvaihduntadieeteillä meillä on ollut torstain kaltainen päivä myös keskiviikkona. Tällöin rasvaa palaa yleensä lähinnä keskiviikkona ja torstaina, mutta lihaksen määräkin vähenee.

 

Olemme olleet kuusi kertaa aineenvaihduntadieetillä ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilimme  näitä kehittämiäni  ”hyvinvointiviikkoja”. Paino on pudonnut aineenvaihduntadieettiviikoilla 4,2 – 5,2 kiloa. Nyt se pieneni 1,7 kiloa eli huomattavasti vähemmän. Rasva on vähentynyt 2,141 kg – 3,928 kg. Nyt se väheni 2,606 kiloa. Kerran rasvan määrä on vähentynyt vähemmän kuin nyt. Yleensä se on vähentynyt reilut kolme kiloa. Lihaksen määrä on vähentynyt 0,569 kg – 1,662 kg, mutta kerran se on lisääntynyt 437grammaa. Nyt se lisääntyi 441 grammaa eli lihaksen kannalta ”hyvinvointiviikot” oli paras vaihtoehto.

 

Vyötärönympärykseni pieneni kolme senttiä. Yleensä se on pienentynyt muutaman sentin enemmän. Viskeraalirasvan eli sisäelinten ympärillä olevan rasvan taso on yleensä pysynyt ennallaan, mutta kahdella aikaisemmalla dieetillä se on laskenut yhden tason. Nytkin se laski yhden tason, ja jäi tuolle tasolle ainakin tähän vuoden toiseksi viimeiseen päivään saakka, jolloin tätä kirjoitan.

 



Näyttää siltä, että hyvinvointiviikot eivät saaneet aikaan aivan yhtä hyvää tulosta kuin Haylie Pomroyn(2014) tiukka aineenvaihduntadieetti. Toisaalta suunnittelemani viikot olivat niin helppoja toteuttaa, että otimme niistä jotakin mukaamme arkielämäämme: sovimme, että syömme makeaa kotona vain viikonloppuna. Vaikka jouluviikolla ja tässä joulun ja uuden vuoden välissä olemme tästä lipsuneetkin, on muutos parempaan jatkunut. Painan nyt kymmenen viikkoa myöhemmin 2,4 kiloa vähemmän kuin hyvinvointiviikkojen alussa ja 700 grammaa vähemmän kuin hyvinvointiviikkojen lopussa. Rasvan määrä on 50 gramman tarkkuudella sama kuin hyvinvointiviikkojen lopussa ja 2,6 kiloa vähemmän kuin niiden alkaessa. Viskeraalinen rasva on pysynyt lukemassa, johon se laski hyvinvointiviikkojen lopussa kuusi viikkoa sitten. Luulen, että valitsemme tämän helpomman tien ensi vuonnakin.

 

 

Lähde:

 

Pomroy, Haylie (2014) 2:2:3 aineenvaihduntadieetti. Helsinki: Readme.fi.