sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

SKARPPAUSTA JA PEPUNKOHOTUSTA kesäkuussa 2015




Skarppaus on tietokirjailija Mari Aulangon (2014) termi, jonka  merkitys on lähellä karppausta – Mari Alangon kokemuksilla ryyditettynä. Kuuntelin Mari Aulankoa Studio55-ohjelmassa ja kiinnostuin hänen uusimmasta kirjastaan. Tein heti varauksen teokseen, johon jonotettiin jo silloin ja jonotetaan minun jälkeenikin.

Samaistuin Mari Aulangon kokemuksiin. Hän oli noudattanut ravintosuosituksia, mutta painoa kertyi vähitellen erityisesti vaihdevuosien jälkeen kilo vuodessa. Sitten hän alkoi kyseenalaistaa sitä, että ravintosuositukset sopisivat kaikille. Hän tutki asiaa ja kehitti perheelleen uuden tavan syödä – ja saavutti painon, jota pitää itselleen sopivana.

Päätin kokeilla kesäkuussa noin viikon jakson skarppausta. Lisäksi näin Lääkärit -ohjelmassa tehokkaan ja mukavantuntuisen pepunkohotusjumpan, jota päätin myös kokeilla. Seuraavassa kuvaan aluksi skarppauksen periaatteet, jonka jälkeen kerron kesäkuustani painonhallinnan kannalta. Sitten esitän koko kuukauden tulokset sekä neljännesvuoden tulokset, joita vertaan tälle vuodelle asettamiini tavoitteisiin.


Skarppauksen periaatteet


Aulangon (2014, 79, 82) mukaan oleellista ei ole se, paljonko syömme, vaan se, mitä syömme. Oleellista on se, millaisia aineita ruoansulatuksessa on samanaikaisesti. Sen perusteella käynnistyy hyvin erityyppinen tapa käsitellä suolistossa liikkuvat ravintoaineet. Sama määrä samaa hiilihydraattia aiheuttaa erilaisen aineenvaihdunnan riippuen siitä, mitä muuta aterialla on syöty.

Kun syö vähän hiilihydraatteja, elimistö käyttää energiakseen rasvaa. Rasva ei silloin varastoidu. Hiilihydraatit muuntuvat sokeriksi ruoansulatuksen alkupäässä, mikä nostaa helposti painoa. Jos syö hiilihydraatteja hyvin vähän, kaloreista ei tarvitse välittää. Jos taas syö ruokaa, jossa on runsaasti hiilihydraatteja, on huomioitava tarkasti rasvojen ja valkuaisaineiden kalorimäärä, sillä hiilihydraatit syrjäyttävät muut ravintoaineet energianlähteinä. Tällöin rasva ei pala energiaksi, vaan varastoituu ”läskinä”. (Mts. 149, 332.)

Uutta ruokavaliota tulee noudattaa useita viikkoja (5 – 8 viikkoa).  Syö hiilihydraatteja 40 g / vrk, aluksi määrä voi olla jopa 30 grammaa.  Kun sopiva paino on saavutettu, voi hiilihydraatteja olla jopa 70 grammaa. Syö säännöllisesti kolme ateriaa päivässä ateriavälin ollessa 5 -6 tuntia (esimerkiksi klo 7, 12.30 ja 18). Ruoat ovat mahdollisimman laadukkaita, käsittelemättömiä ja lisäaineettomia. (Mts. 304-305, 319.) Hyvälaatuisia rasvoja ja valkuaisaineita saa syödä, kunnes on kylläinen. Hiilihydraatit valitaan siten, että niissä on paljon hivenaineita ja kuitua. (Mts. 304-305, 307-311, 319.)

Vältettäviä ruoka-aineita ovat:
- viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi; hirssiä vähän)
- pasta
- valkoinen sokeri
- peruna
- bataatti
- banaani
- maissi
- alkoholi

Myös tuoremehuja ja hedelmiä tulee välttää, koska niissä on paljon hiilihydraatteja. Hedelmistä omenassa ja päärynässä on niitä vähiten. Marjoja sen sijaan voi syödä. (Mts. 313-314.)

Sallittuja rasvoja ja valkuaisaineita ovat
- voi, oliiviöljy, neitsytkookosöljy, avokadoöljy ja rypsiöljy
- pähkinät, mantelit ja siemenet
- kananmunat
- rasvaiset juustot
- kala, erityisesti rasvainen kala
- merenelävät
- siipikarja
- lammas, nauta, sika, riistaeläimet



Viisi päivää Taikinasta teräkseksi -valmennuksen jälkimainingeissa


Toukokuun viimeisenä päivänä loppui kolme viikkoa kestänyt Kaisa Jaakkolan Taikinasta teräkseksi nettivalmennukseni (ks. edellinen blogi-tekstini). Pelkkä treenaaminen ja proteiinipitoisen aamiaisen syönti ei näyttänyt tepsivän minuun, joka kuntoilen yleensäkin paljon ja syön useimmiten terveellisen aamupalan, vaikkakaan aamupalani ei välttämättä aina sisällä kahtakymmentä grammaa proteiineja.

Jatkoin proteiinipitoisen aamupalan syöntiä, mutta en mittaillut proteiinin määrää. Kävin kaksi kertaa kuntosalilla, ja tein mm. Taikinasta teräkseksi treeniohjelman kummallakin kerralla kahdesti. Painoni nousi 600 grammaa, mikä on varmasti osittain yhteydessä siihen, että lihasmassani suureni melkein 600 grammaa. Rasvan määrä väheni yli 400 grammaa.


Kuusi päivää skarppausta


Aloitin skarppauksen lauantaina 6.6.2015. Punnitsin ruokani tarkasti, ja laskin hiilihydraattien ja proteiinin sekä energian määrän, vaikka kaloreita ei olisi tarvinnut laskea. Aamupalan sisällön laskin jo syödessäni, mutta muuten laskin määrät vasta sunnuntaina. Kävin juoksemassa puoli tuntia ja kävelin 7 minuuttia.

Söin viisi ateriaa, koska pidin hyvää aineenvaihduntaa tärkeänä. Osittain tästä syystä hiilihydraatteja kertyi 55 grammaa eli ainakin 15 grammaa liikaa. Cappuccinosta kertyi yllättävän paljon hiilihydraattia – melkein 7 grammaa. Päätin, etten juo seuraavana päivänä kahvia ja syön vain kolme ateriaa. Painoni laski 800 grammaa. Lihakseni pieneni lähes puoli kiloa, ja rasva lisääntyi 90 grammaa. En ollut oikein tyytyväinen, koska painonlasku johtui varmaan nesteiden poistumisesta ja lihaksen pienenemisestä.

Sunnuntaina 7.6. päätin olla huolellisempi hiilihydraattien suhteen. Söin sopivan määrä hiilihydraatteja eli 30 grammaa. Olo oli kuitenkin aika askeettinen. Kolme ateriaa 4 – 5 ateriaa syömään tottuneelle tuntui hankalalta. Juoksin puoli tuntia, kävelin 7 minuuttia ja tein noin 10 minuutin pepunkohotusjumpan.

Painoni nousi 300 grammaa, rasva lisääntyi yli 600 grammaa, lihasmäärä pieneni melkein 300 grammaa ja sisäelinrasva nousi tasolle yksitoista. Saavutin todella huonon tuloksen kovalla ”vaivalla”.  Päätin kokeilla uutta tapaa ”skarpata”.

Maanantaina 8.6. – torstaina 11.6. en syönyt lainkaan skarppauksen kiellettyjä aineita eli viljoja, valkoista sokeria, perunaa, bataattia, banaania, maissia ja alkoholia. En myöskään käyttänyt steviaa, jota yleensä käytän, koska Mari Aulanko (2014) väitti, että insuliinin eritys lisääntyy makeudesta, eikä sinänsä sokerista. En ole kenenkään muun kuullut väittävän tällaista. Asiaa täytyy vielä tutkia. Päätin kuitenkin pidättäytyä steviasta. Aterioita söin 4 – 5 päivässä.

Luovuin siis vain hiilihydraattien määrän rajoittamisesta 30 – 40 grammaan. Kävelin ystäväni kanssa tunnin ja 22 minuuttia. Olin kuntosalilla 66 minuuttia. Painoni laski maanantaina toista kiloa, ja nyt painonlasku ei johtunut lihaksen pienenemisestä, vaan rasvan palamisesta. Rasvaa paloi runsaat 1,2 kiloa.  Lihas suureni reilut 30 grammaa. Sisäelinrasva laski takaisin tasolle kymmenen. Päätin jatkaa dieettini loppuun tällä tavalla.

Keskiviikkona olin kuntosalilla 20 minuuttia ja tein 9 minuutin pepunkohotusjumpan. Koko kuuden päivän dieetin tuloksena oli 1,4 kilon painonpudotus, lähes puolitoista kiloa rasvaa pois, sisäelinrasvan vakiintuminen tasolle kymmenen ja sentti pois vyötäröltä ja lantiolta. Olin tyytyväinen.


Kaksi viikkoa juhlia, matkoja ja pepunkohotusjumppaa (12. - 26.6.)


Skarppasin vain kuusi päivää, koska alkoi juhlakausi. Oli valmistujaiset, kuuden henkilön synttärit ja juhannus. Olimme viikoittain 1 – 3 päivää matkoilla, sillä äitini lisäksi myös isäni joutui sairaalaan. Matkoilla on useimmiten vaikea syödä oikein.

Tein kahdessa viikossa kuusi noin kymmenen minuutin pepunkohotusjumppaa, Juoksin neljä kertaa puolisen tuntia ja olin kerran vajaan tunnin kuntosalilla. Painoni nousi 600 grammaa. Rasvan määrä lisääntyi 1,6 kiloa ja lihaksen määrä pieneni neljänneskilon.


Neljä päivää ”normaalia kotielämää” tinkimaidon kera


Kesäkuun lopussa olin neljä päivää kotona. Söin muuten normaalia ruokaamme, mutta olimme hakeneet pastöroimatonta tilamaitoa. Limsaa en juonut enkä syönyt karkkia, mutta melkein joka päivä söin leivonnaisen tai leivonnaisia. Kävin kahtena aamuna juoksemassa intervallijuoksua reilun tunnin.

Painoni laski neljässä päivässä noin kilon. Rasvamääräni pieneni 1,7 kiloa ja lihasmassani kasvoi yli 400 grammaa. Hyvät tulokset saattavat olla yhteydessä pastöroimattomaan maitoon tai intervallijuoksuun tai molempiin. Pastoröinnissä kalsiumin imeytymisen kannalta välttämätön entsyymi inaktivoituu. Siksi pastöroidun maidon kalsiumista imeytyy vain pieni osa. Samoin tuhoutuu rasvan pilkkomiseen tarvittava entsyymi lipaasi. (Colting 2012; ks. myös Kohukirja väittää: Pastörointi tuhoaa maidon 2015; Pietilä 2012.) On myös väitetty, ettei pastöroidun maidon imeytymisessä ole minkäänlaisia ongelmia. Haluan jatkaa tinkimaidon juontia ja seurata, vaikuttaako juonti laihtumiseeni. Olen lukenut kalsiumin laihtumista edistävästä vaikutuksesta.


Kesäkuun tulokset


Kesäkuun tulokset kokonaisuudessaan on esitetty taulukossa 1. Painoni putosi kesäkuun aikana 1,2 kiloa. Rasvan määrä putosi melkein kaksi kiloa ja lihasmäärä suureni melkein puoli kiloa. Sisäelinrasva nousi viitenä päivänä tasolle 11, mutta skarppauksen mukauttamisen jälkeen ja kuukauden kahtena viimeisenä viikkona se oli tasolla 10. Painoni putosi ja rasvaa lähti minulle sovelletun kuuden päivän ”skarppauksen” aikana sekä neljänä viimeisenä päivänä, joille oli leimaa antavana kaksi tunnin intervallijuoksua, pastöroimattoman maidon juonti sekä tavallinen kotielämä ilman suuria ruokarajoituksia.





TAULUKKO 1. Painoni sekä rasva- ja lihasmääräni ja liikuntani määrä kesäkuussa 2015.




Vuoden alusta olen polttanut rasvaa lähes kolme kiloa, ja painoni on pudonnut kolme kiloa. Lihakseni määrä on pysynyt ennallaan. Puolessatoista vuodessa eli blogin kirjoittamisen aikana olen pudottanut niin painoani kuin rasvamäärääni yli seitsemän kiloa. Olen tyytyväinen kesäkuun tuloksiin, jotka saavutin kahta ensimmäistä skarppauspäivää lukuun ottamatta todella helpolla.


Puolivuotiskatsaus


Asetin itselleni vuodelle 2015 kahdeksan mitattavaa tavoitetta: Tavoitteenani on laihtua 7,1 kiloa, pienentää kehoni rasvamäärää yli viisi kiloa, pitää lihasmassani entisen suuruisena laihtumisesta huolimatta, saada sisäelinten ympärillä oleva rasva laskemaan tasolle yhdeksän, saada vyötärönympäryksestä pois seitsemän senttiä, saada ns. pitkä sokeri laskemaan kuuteen, kävellä keskimäärin 10 00 askelta päivässä ja juosta vähintään puolen tunnin lenkkejä vuonna 2015 ainakin viisikymmentä. Kesäkuun lopussa ollaan puolivälissä vuotta. Puolivälin tulokset on esitetty taulukossa 2.





TAULUKKO 2. Puolivuosikatsaus tavoitteideni toteutumisesta



Painon laskemisessa olen puoli kiloa jäljessä. Rasvaa on vähentynyt melkein kaksisataa grammaa tavoiteltua enemmän. Lihasmäärä on suunnilleen tavoitteen mukainen. Sisäelinrasva ei ole vielä käynytkään tasolla yhdeksän, mutta vielä on puoli vuotta aikaa. Vyötärönympärys on tavoitteessa. Pitkää sokeria ei ole nyt mitattu. Askelmäärän saavutin reilusti. Puolessa vuodessa olen tehnyt kuusi ylimääräistä juoksulenkkiä. Koska olen saavuttanut kaiken tämän terveellisillä keinoilla, olen tyytyväinen.



Lähteet:


Aulanko, Mari 2014. Skarppaa – terveydeksi. Vilja-, viivi- ja sokeripaastolla Harmoniaan. Helsinki: Bene.

Colting, Fredrik (2012). Vallankumouksellinen maito. Ruotsinkielestä suomentanut Veijo Kiuru. Atar.

Kohukirja väittää: Pastörointi tuhoaa maidon. Luettavissa osoitteessa http://www.iltalehti.fi/ruoka/2012050415531452_ru.shtml (julkaistu 4.7.2015).

Perkiömäki  Jonna, Leimi, Anna & Tuominen, Pirkko 2012. Suomessa tuotetun raakamaidon biologiset vaarat. Eviran tutkimuksia 4/2012. Luettavissa osoitteessa file:///C:/Users/omistaja/Downloads/-www-webapps-webapp_evira_5-data-products-1365138090423_tutkimus_4_2012_web_raakamaito_korjattu_040413.pdf

Pietilä, Saara 2012. ”Niin kuin luonto on sen tarkoittanut”. Raakamaito: koostumus, käsittely meijerissä ja terveysvaikutukset. Helsinki: Helsingin yliopisto. Julkaisussa Perkiömäki, Leimi ja Tuominen (toim.) Suomessa tuotetun raakamaidon biologiset vaarat, s. 112 - 131.